Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce-ar fi ca noi, cei din Clanul Contribuabililor, să începem să ne organizăm?…

Priveghi interlopi

Foto: captură știrileprotv.ro

Plătim taxe. Veritabile taxe de protecție către stat ca să ne apere. Uiți să plătești, îți pune poprire pe conturi. Deschizi o terasă, un chioșc, o gogoșerie, a doua zi vin 10 controale „să se asigure” că ești în regulă. Arătați-mi un patron de cârciumă care n-a dat, că-i pup tigaia. Arătați-mi un perceptor al statului care n-a luat o chiftea, că-i lustruiesc insigna. De când cu închiderea horeca, ghiorțăie burțile slujbașilor statului a jale, așteptând revenirea în V.

Incapabil să-și apere cetățenii, statul român reușește, în schimb, să-i apere pe borfași. De 2 ani, o bubă mare, care se numește Ministerul de Interne, supurează în lunile de vară. În 2018, pe 10 august, și-a arătat fața violentă și represivă contra civililor nevinovați. În 2019, la Caracal, și-a arătat fața incompetentă, ciupită de vărsatul corupției politice. În 2020, la priveghiul unui interlop din Clanul Duduianu, și-a arătat adevărata față. Măștile au căzut. Poliția s-a comportat ca un bodyguard al interlopilor, ceea ce în bună măsură și e. Unii mascați, trimiși în misiune, au simțit din plin un sentiment de rușine. Cum rușine și indignare trebuie să simtă orice om care mai are o brumă de onoare în ministerul acela.

Și pentru că, de o săptămână, șefii Poliției tac, noi, cei din Clanul Contribuabililor, avem câteva nelămuriri:

1. Există o lege pentru Clanul Duduianu și o altă lege pentru Clanul Contribuabililor? Noi știm că legea spune că nu poți să-ți jelești mortul acasă pe timp de pandemie, că trebuie să-l duci la casa rece, că există un număr limitat de persoane, că trebuie să păstrezi distanțarea bla, bla, bla, bla… Duduienii au stat claie peste grămadă la căpătâiul mortului, cu neamuri și maneliști, privegheați din stradă de „oamenii legii”, care le-au adus măscuțe și dezinfectanți. Dacă noi, cei din Clanul Contribuabililor, făceam asta, ne luau pe sus cu fulgi cu tot, ne ardeau amenzi de rămâneam în coșciugul gol, ne făceau de râs pe la televiziuni că suntem inconștienți și criminali și ne făceau dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

2. Ce au căutat șeful Poliției Române, șeful Poliției Capitalei și șeful Poliției sectorului 5 noaptea la priveghi? De ce a fost nevoie ca un astfel de comitet la nivel înalt din partea statului să meargă în delegație la „reședința” familiei Pian din Rahova? Ca să ce? Ca „să discute”, ca să „negocieze” cu Elvis Pian, fratele mortului?! Așa se face? Legea se negociază? Merge statul la interlopi ca să-i roage să respecte legea? Dacă chiar voiau ca situația să nu devină explozivă, îi chemau pe boși la secție ca să le reamintească legile statului român, nu mergeau ca niște milogi să-l roage pe Elvis să scoată pianul din casă.

3. Singura mărturie despre negocierea polițiști-interlopi vine de la Elvis Pian, la România TV: „Înainte era asta, când era mai multe persoane, dar când a venit dânșii, domnii polițiști, și a venit și mai mari, că erau civili, erau îmbrăcați, am înțeles, ne-au spus, ne-au învățat: - Băieți, vă rog frumos, păstrați distanța și purtați măști. Si noi am ajuns la înțelegere, am respectat tot, am respectat și distanța, că știam de ea. Și dacă inima în mine plângea, totuși am respectat legea”. De ce s-au dus șefii poliției în civil? I-au rugat frumos să respecte legea? Cam cât de frumos? Este prima oară când îi roagă frumos?

4. Există o înregistrare audio/ video a momentului în care șefii Poliției „se roagă” de „băieți”, așa cum spun surse din Poliție? La perchezițiile de alaltăieri de la casele Duduienilor, au găsit sau n-au găsit înregistrarea? În situația - destul de probabilă - în care interlopii i-au filmat pe polițiști căciulindu-se în fața lor, putem presupune că aceasta va fi folosită de Duduieni ca un instrument de presiune și șantaj? În aceste condiții, autoritatea celor trei șefi din Poliție nu este iremediabil compromisă?

5. Există un război dintre diverse grupări rivale din Poliție - o reflectare la scară 1:1 a războiului dintre clanurile țigănești? Un război care nu se poartă cu săbii ninja, ci cu rapoarte, delațiuni, turnătorii, compromiterea adversarului în presă, înregistrări etc. Câți polițiști au dublă sau triplă comandă? Câți sunt direct pe ștatul de plată al clanurilor interlope? Câți dau ponturi la descinderi? Câți compromit probe sau pun talpă anchetelor? Câți polițiști dintre cei care semnează „anonime” au curajul să iasă în față și să-i denunțe public pe bodyguarzii interlopilor?

6. Mai este această instituție capabilă nu să-i salveze pe cetățeni (mulți dintre noi ne-am lămurit între timp cui servesc mulți dintre „băieții noștri”), ci să se salveze pe ea însăși? Revine, iată, în decurs de un an, soluția radicală pe care cineva o propusese în timpul crizei de la Caracal: Desființați Poliția și reînființați-o din nou! Scuturați-o de corupție, de incompetență și de șefii împuterniciți pe funcție la comandă politică! Este deja prea mult. E apă de ploaie că ministrul Vela „stă cu ochii pe ei” sau că președintele Iohannis constată că „lupta e de durată”. Noi, cei din Clanul Contribuabililor, poate că ar trebui să ne organizăm: prin presiune permanentă pusă pe ei, prin petiții și întrebări publice și, în cele din urmă, prin vot. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Politia romana trebuie desfiintata ca institutie, oricum nu face decat sa ii apere pe borfasi, mari sau mici.... Cei din SUA au iesit pe strazi pentru a cere acest lucru in tara lor dupa uciderea lui Floyd, deci de ce nu am putea face si noi chestia asta? Povestea asta a clanurilor de tzigani din Rahova, ferentari si late zone cu "traditie" se poate rezolva daca Romania denunta Carta Drepturilor Omului (ca sa nu fie ulterior sanctionata) si ii gazeaza pe borfasi, indiferent de cati bani, cate masini si ce avere au..... gazarea de la mic la mare, cu femei, cu copii, toate rudele, inghesiuti ca la Auschwitz si dat drumul la robinetul de gaz.... E atat de simplu, nici macar nu costa mult, ca oricum aceste creaturi nu sunt oameni, doar seamana, au 2 maini, 2 picioare si pozitie bipeda, in rest nimic..... Pana la urma, trebuie curatata omenirea de viermii astia paraziti, nu??
    • Like 0
  • @ Octavian Moraru

    Nu aveți absolut nicio șansă la Primăria capitalei.

    Dar dumneavoastră știți foarte bine acest lucru..

    Și atunci înseamnă că rolul dumneavoastră este altul în această piesă de teatru.

    Și nu înțeleg de unde reiese că postările mele ascund dorința mea de a căpăta un loc în staff-ul unei campanii,

    Nu mă interesează absolut niciun ban blestemat. Oricum nu am câștigat bani blestemați în viața mea.

    Ceea ce dezvălui eu este pur și simplu gratuit și trag nădejde să se mai folosească câteva persoane care vor să citească și să înțeleagă ce scriu eu acolo.
    • Like 0
  • @ Octavian Moraru

    @ Octavian Moraru


    Cine îi face parastasul Aeroportului Internaţional Kogălniceanu

    Cu un management defectuos, cel mai mare aeroport al României în estul țării riscă să rămână fără certificare de aeroport internațional, odată cu intrarea în vigoare a unui nou set de cerințe Schengen
    n
    cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, 19 septembrie, directorul general al aerodromului privat Tuzla, Adrian Vasilache, a atras atenția că "în viitor, o parte din aeroporturile de stat din România vor pierde certificarea de aeroport internațional, pentru că discutăm despre adaptarea unei infrastructuri existente la niște cerințe (manualul Schengen — n.r.), pe când noi ne-am construit o infrastructură având la bază cerința".

    Este prima ieșire în spațiul public a reprezentanților companiei RAS Tuzla, care deține aerodromul, după ce în presa centrală și locală au apărut în ultimul an numeroase materiale despre modul în care aerodromul privat Tuzla a primit, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, mai multe contracte cu dedicație care lovesc direct în interesele economice ale aeroportului internațional Mihail Kogălniceanu.
    Vasilache face referire la Hotărârea 791/2009 privind condiţiile de certificare a aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional. Potrivit acesteia, aeroporturile de stat din România trebuie să îndeplinească o serie de condiții și cerințe – conforme manualului Schengen -, în caz contrar nu se li se va mai prelungi automat certificarea de aeroport internațional așa cum se întâmpla până anul acesta.
    Altfel spus, va depinde în exclusivitate de conducerea aeroporturilor respective să elaboreze și implementeze un proiect cu îmbunătățiri la nivel de infrastructură care să asigure prelungirea certificării. Caz în care aeroportul Mihail Kogălniceanu, sub umbrela căruia funcționează și o bază NATO, s-ar putea să aibă probleme.
    Rezultatele financiare ale AIMK sunt în picaj, cu o triplare a pierderilor în mandatul actualului director general, Alexandru Carsium Moldovanu, cunoscut drept omul de casă al președintelui suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Deciziile și bilanțul mandatului de până acum alimentează suspiciunile că Moldovanu ar favoriza indirect business-ul companiei RAS Tuzla, controlată de omul de afaceri Dorin Ivașcu. Directorul general RAS Tuzla, Adrian Vasilache, a susţinut însă, în cadrul conferinţei de presă, că Tuzla nu concurează cu Kogălniceanu, activităţile pentru care aeroportul Tuzla este pregătit fiind total diferite de cele ale aeroportului Mihail Kogălniceanu.

    Mai multe aici:

    https://www.jurnalistii.ro/cine-ii-face-parastasul-aeroportului-international-kogalniceanu/

    Deci: Dorin Ivașcu, da?
    • Like 0
  • Suntem tot oameni, ai Romaniei, incercati sa ne ajutati, iar dupa aceea sa ne criticati
    Voi ne condamnati direct, fara a ne oferi sanse de integrari.. sunteti rasisti, invidiosi
    • Like 0
  • Domnilor si Doamnelor, mai marii intelepti ai tarii, am foarte multe sa va spun dar o sa ma limitez doar la cateva aspecte.
    Asa de important este ca ne-am adunat in numar mare sa plangem un tanar ucis incat ati omis sa mai vorbiti absolut deloc despre criminal sau familia lui?! Dovada ca romanul moare doar de invidie si nu de dreptate
    Cum ar fi sa uitam cu totii de Dinca si faptele sale si sa ne intrebam de unde avea Alexandra telefon si haine scumpe, ce cauta singura pe strazi ?
    Oameni buni.. sunteti destul de buni ca sa va intreb ce inseamna clan..
    Noi suntem clan? Mafie?
    NU!! Suntem familie, rude..
    pacat ca ati irosit atatia ani pentru studii si restu.. v-ati rezumat la faptul ca noi cei ce jeleam eram multi?? Eram multi pt ca il iubeam, era varul nostru tanar.
    Dumnezeu o sa va judece.. ati acceptat prea usor regulile astea impuse de niste corupti
    • Like 0
  • @ Octavian Moraru

    Numele de Adi Vasilache vă spune ceva?
    • Like 0
  • @ Octavian Moraru

    Sunteți coleg cu Cristi Radu?
    • Like 0
  • Clanul contribuabililor, mafia bugetarilor, și ,,interlopii"...
    Mulți prin presă sînt siderați cînd văd palatele unor interlopi, inclusiv al lui ,,Pian" cel mort după ce a fost ,,șundrit" în gambă, teoretic o lovitură necauzatore de moarte, nu fusese înțepat în pîntec, în gît, etc...
    Cîte o dată apar în presă poze cu polițiști care se află la un șpriț, în compania unor controversați, că azi degeaba faci o chestie dacă nu faci și o poză pe care apoi, imediat, o postezi undeva, să se vadă cu cine ,,socializezi" adică băăăă, căscați ochii, cine se ia de mine, la ăsta o să dea declarații...
    Cu cîțiva ani în urmă, un mare chestor de la poliție a avut mare spectacol cînd a fost pîrît că a primit, în birou, așa ca vreo juma de milion de euro, cash, o atenție...Dar cum a intrat geamantanul cu euri în sediul MAI ?
    Nimeni nu știe nimic...Eu așa ca un fost militar prin Armata RSR, cînd văd prin TV fel de fel de polițiști, jandarmi, care sînt pe teren, în control, și nu poartă pe cap caschete, bonete și nimeni nu intervine să îi întrebe pe ăia ceva...România locul tuturor posibilităților...

    PS Dar cînd vigilentului și obedientului Pristanda, ăla găsibil prin opera lui Caragiale, cînd prefectul Tipătescu a băgat de seamă că subalternul, polițai,jandarm, cam făcea furăciuni,ce i-a făcut cînd a ciordit ? I-a dat ordin și la caftit corespunzător pe Cațavencu, rivalul politic al prefectului...Așa și azi!!!
    • Like 0
  • Corect spus. De 30 de ani românul pur a fost dezbinat, înbrobodit ca toate necesita timp si rabdare intr-o tara mancata de cencerul corupției.E foarte greu sa aduni oile ratacite in hausul asta de tara.
    • Like 1
    • @ Robert Romer
      cum iti dai seama care e roman pur ?
      • Like 1
  • Deși nu întotdeauna sunt de acord cu maniera dvs. de abordare și analiza a temelor în discuție de aceasta dată nu numai că sunt de acord cu modul de prezentare, organizat și perfect țintit, a acestei teme care este mai mult decât scandaloasă dar mai ales ofensatoare la adresa contribuabilului. Sper ca cei care ajung să citească să fie ajutați să intuiască realitatea românească a momentului și să înțeleagă că un ''clan al contribuabililor'' ar fi condiția strict necesară și suficientă prin care să ne recuperăm demnitatea, confortul social și chiar națiunea, ca sentiment,
    Din păcate există un cerc cam restrâns care poate avea acces la republica.ro. Marele public care constituie ''societatea civilă'' adevărată și care ar putea deveni o forță motoare în societate nu are acces la aceste analize, ori doar un număr limitat de cetățeni ajung să citească această pagină. Cu toate că societatea civilă are nevoie de o educare în domeniul social-cetățenesc, media românească nu este capabilă să-și aducă o contribuție decât limitat din cauza partizanatului politic și obedienței financiare.
    Personal, am acuzat în anii '90 pe acei intelectuali cunoscuți care ar fi putut să-și asume un rol de educare într-ale democrației, ale drepturilor omului, a libertatilor și obligaților cetățenești etc. Cănd s-a democrtizat America mulți intelectuali, scriitori, filosofi .... țineau conferințe prin diferile orașe și localităti cu scopul de a informa populația despre noile schimbări. La noi nu s-a întâmplat așa poate motivat. Un exemplu, d-l Liiceanu, a cărui ''Apel către lichele'' a fost devorat de societatea civilă, ne-a deziluzionat ulterior. Nu voi uita o emisiune din timpul războiului din Kosovo, Liiceanu - CTP. A fost ultima zvâcnire de lider de opinie a adevăratei societăți civile înăbușită definitiv de către CTP, cel care în acele timpuri era un pasionat opozant al americanilor. SUA ceruse acceptul României de a survola spațiul aerian românesc pentru bombardamentele în Kosovo. Liiceanu era de acord în schimb CTP era total împotrivă. Nu dezacordul lor a fost problema ci jargonul caracteristic inginerului automatist care a ofensat în mod scandalos filosoful politicos care expunea argumente în fața unor epitete și acuzații aproape de zona calomniilor. După această emisiune mare parte din intelectualii de clasă nu au mai apărut în public ca să susțină civismul românesc, ieșit aproape inexistent din comunism. Atunci era necesară o educare a cetățenilor mai ales în fața curentului neocomunist de la putere care făcea o propagandă ce nu era orientată către o democrție reală. Încă de atunci au aparut 2 clase de cetățeni: cei orientați spre putere și alții care au înțeles minciuna schimbării, adepții democrației. Și azi, sub influența politicului, se petrece același fenomen. Unii cred în existența virusului, alții, naivi ori rău intenționați, nu cred.
    În contextul actual, este justă și binevenită, propunerea '' Clanul Contribuabililor Români''- [ zic eu: un nou CCR ] - deși din articol nu am înțeles clar care ar fi programul integral al acestuia. nici măcar dacă ar fi o propunere reală ori pamfletică.
    Un lucru este sigur: societatea civilă are nevoie de educație civică, socială, economică, juridică, Și acest lucru trebuie făcut de intelectualii, specialiștii si toti acei care pot aduce un plus pentru viața noastră socială. Tragedia României este că până în acest moment nu a apărut un LIDER NAȚIONAL care să fie preocupat de soarta națiunii și nu de cea a unui partid ori a unui grup de interese. Cred că țara este într-un mare pericol văzând situația din instituția poliției și exacerbarea nivelului de corupție fără nici o teamă, aproape ostentativ. Există toate premisele să trăim soarta Ucrainei. Doamne ferește-ne !
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult