Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce conține oferta de guvernare a PLUS: desființarea Secției Speciale, abrogarea OUG 114, reformă constituțională și reducerea numărului de parlamentari

Dacian Cioloș, PLUS

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

PLUS a redactat un program politic, care conține măsurile pe care formațiunea condusă de Dacian Cioloș le va lua dacă va ajunge la guvernare. Printre acestea se numără desființarea Secției Speciale și abrogarea tuturor modificărilor aduse legiilor justiției, abrogarea OUG 114, reducerea numărului de parlamentari și introducerea unor noi modalități de dizolvare a Parlamentului. „Ne dorim o țară în care fiecare dintre noi să aibă o VIAȚĂ DE CALITATE, construită de CETĂȚENI ACTIVI ȘI RESPONSABILI, care își aduc contribuția la realizarea și menținerea unor COMUNITĂȚI PUTERNICE. Pentru asta, avem nevoie de un STAT RESPONSABIL, care asigură cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere, cu loc și identitate bine definite în UE”, se arată în documentul realizat de Comisia Națională de Politici și Programe din PLUS ca punct de plecare „în pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 – 2024”, relatează Digi24.

În domeniul fiscal. partidul condus de Dacian Cioloș vrea qdoptarea de politici fiscale care să conducă la îmbunătățirea semnificativă a colectării impozitelor, în special reducerea gap-ului de TVA, prin: modernizarea legislației, administrare eficace; instituirea unui control strict al cheltuielilor bugetare; reforma ANAF; valorificarea superioară a activelor statului; maximizarea impactului fondurilor europene. 

Pe lista măsurilor urgente pe care partidul promite că le va lua dacă va ajunge la putere este și reforma constituțională: „- Echilibrarea raportului dintre puterea executivă și cea legislativă prin introducerea a două noi cazuri de dizolvare a Parlamentului: obligatoriu, cazul în care demiterea președintelui, inițiată de Parlament, este respinsă de către cetățeni prin referendum și, opțional, în situația adoptării unei moțiuni de cenzură și ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

- Reducerea numărului de parlamentari, prin modificarea legislației electorale.

- Diferențierea atribuțiilor celor două camere ale Parlamentului.

- Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului – pentru profesionalizarea și depolitizarea ambelor instituții”, se arată în documentul redactat de partid.

Printre măsurile urgente promise de PLUS se mai află:

Reforma electorală: 

- Vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean – organizarea unui al doilea tur de scrutin dacă niciunul dintre candidații pentru aceste funcții nu obține 50% din voturi în primul tur de scrutin.

- Asigurarea corectitudinii votului prin instrumente digitale de monitorizare a prezenței la vot în timp real și filmarea integrală a procesului de numărare a voturilor.

- Permanentizarea votului extins pentru diaspora prin amendarea legislației electorale pentru a extinde toate voturile la care diaspora are acces (prezidențiale, parlamentare, europarlamentare) la 3 zile și vot prin corespondență. 

Reforma administrației

- Un guvern mai suplu: reforma administrației centrale prin reducerea numărului de ministere în urma clarificării, standardizării și raționalizării mandatelor și obiectivelor instituțiilor centrale. Auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale.

- Reașezarea funcțiilor publice de conducere prin actualizarea indicatorilor de performanță și a fișelor de post pentru întreaga administrație centrală.

Reforma Justiției:

- Revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legile Justiției, incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA șivDIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.

- Demararea urgentă a proceselor de modernizare, digitalizare și eficientizare a sistemului și procesului de justiție pentru eficiență sporită în oferirea serviciului public de justiție, în slujba cetățeanului.

Educația

Siguranța elevilor:

-Intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct  de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur (peste 3.000 de unități școlare inventariate și expertizate de Banca Mondială care se află în această situație). Demararea, în primele șase luni de guvernare, a achizițiilor pentru reabilitarea tuturor acestor unități, oferind cadrul de concurență loială pentru toate firmele românești din diaspora care activează în domeniul construcțiilor și amenajărilor de a participa în aceste licitații.

- Suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului în siguranță pentru toți elevii aflați la distanță de unitățile de învățământ.

- Dezvoltarea programului „Educație pentru sănătate” pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial, care să includă componente de informare preventivă și educație pentru siguranță și evitarea pericolelor, cu referire la toate pericolele la care pot fi expuși elevii - agresivitate și cazuri de bullying, fumatul, utilizarea unor substanțe narcotice și ilegale.

Depolitizarea educației:

- Reluarea concursurilor naționale pentru directorii de școli și licee început în guvernarea tehnocrată, în 2016, pe criterii de merit și competență.

- Reorganizarea inspectoratelor școlare și eliminarea factorului politic din ocuparea funcțiilor de conducere din inspectorate.

- Implementarea mecanismului de guvernanță intitulat „Școala autonomă“ pentru unitățile școlare care îndeplinesc condițiile de competențe și resurse la nivel local, cu descentralizarea următoarelor funcții: angajarea resursei umane și evaluarea cadrelor didactice; acordarea gradației de merit/salariu de merit/stimulente materiale, gestionarea fondurilor financiare, numirea managerului de instituție.

Creșterea calității actului pedagogic:

- Demararea unui program național de formare continuă a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar prin pregătirea a peste 10 000 de formatori (Casa Corpului Didactic, ONG-uri și companii partenere) și implementarea sa începând cu primul an de guvernare. Demararea unui program național de reabilitare a statutului și a prestigiului cadrului didactic implicat în educația din România și promovarea continuă în cadrul universităților a carierei pedagogice de învățământ preuniversitar și universitar.

- Demararea unui proces de actualizare a programei educaționale, inclusiv pentru învățământul vocațional, la standarde europene.

Sănătate

Infrastructură de sănătate:

- Inventarierea urgentă a unităților medicale care funcționează în condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța cetățenilor și demararea procedurilor de achiziții pentru renovarea lor.

- Finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova) a căror pregătire alături de Banca Europeană de Investiții a fost demarată în 2016 și pregătirea construirii unui spital regional în București.

- Reorganizarea unităţilor spitaliceşti neperformante în centre ambulatorii multifuncţionale sau spitale de recuperare şi îngrijiri pe termen lung.

- Demararea unui Program Național de Modernizare a Infrastructurii din Sănătate pe 10 ani, cufinanțare din fonduri europene, de la bugetul de stat și din fonduri private, în colaborare cu instituții financiare internaționale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

Acces la medicamente și sănătate:

- Asigurarea de urgență a disponibilității tuturor medicamentelor esențiale și a celor fără înlocuitor prin reintroducerea în legislație a Listei Medicamentelor Esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății, limitarea exportului paralel și a practicilor din sistem care duc la lipsa medicamentelor din spitale și farmacii, și demararea de Achiziții centralizate pentru medicamente la nivel național.

Depolitizare și profesionalizare

- Definirea și implementarea unui set de reguli drastice pentru siguranța pacientului, cu zero toleranță pentru corupție și neglijență care pot pune viața pacienților în pericol, în paralel cu creșterea pedepselor pentru orice act de corupție în domeniul sănătății.

- Implementarea de mecanisme moderne de transparentizare, supraveghere și eliminare apracticilor corupte din domeniile achizițiilor, a autorizațiilor și a actului medical.

- Depolitizarea și profesionalizarea ANMDMR, CNAS, a departamentului pentru Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății și a Inspecției Sanitare.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oferta este buna dar ar trebui explicat cum se va aplica concret.In fond toate partidele au oferta politica teoretica buna in momentul alegerilor dar pana acum s-a demonstrat ca dupa castigarea alegerilor nu mai reusesc nicicum sa o puna in practica. Mi-ar placea sa cred ca USR-PLUS este partidul care va realiza ceva concret pentru Romania dar stim atat de putin despre specialistii lor incat ......mai asteptam
    • Like 0
  • Ofertă politică de doi lei, prinde la #rezistenți, nimic concret, nimic despre problemele reale și acute ale României, doar abureli.
    • Like 1
  • Lipsesc puncte. Era o referire si la stoparea taierilor ilegale a padurilor si controlul celor legale si probabil si altele.
    Pentru ca timpul sa le permita derularea acestor proiecte si apropierea de deziderate, ar trebui ca romanii sa voteze in continuare matur, cu gandul la viitorul copiilor lor si sa ramana treji pentru a sanctiona orice nereguli ale celor pe care ii voteaza. In timp, vor veni si banii daca exista o crestere economica de natura sustenabila. Mai mult, banii vor veni si de afara cu titlu nerambursabil, daca se face dovada ca sunt folositi cu cap si scop pentru bunastarea comunitatii statelor.
    Urgenta e data doar de faptul ca ne raportam la o situatie normala in care la aceasta data ar fi trebuit sa fim mult mai evoluati economic si social, in timp ce noi am tot facut tango cu guvernarile - un pas inainte, doi inapoi.
    • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Parerist check icon
      Bineinteles ca lipsesc puncte, insa unele chestii (cum ar fi reforma constitutionala sau schimbarea legii electorale) sunt absolut necesare. Sunt probleme pe care le tragem dupa noi de zeci de ani. Daca macar jumatate din ce si-au propus ar rezova ar fi un lucru mare.
      Personal nu cred ca e realist ca un partid sa rezolve TOATE problemele in decurs de 4 ani. Sau sa aiba 100% dintre obiective aliniate cu parerile fiecaruia dintre noi. Eu imi doresc sa pot vota un partid de la care sunt de acord macar cu 50% din ce propuneri, iar pe restul sa le consider irelevante sau sa fiu chiar impotriva catorva.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Sa inteleg ca in Romania nu mai este coruptie in justitie de se doreste desfiintarea sectiei speciale de investigare a infractiunilor din justitie !!?? S-a inchis si MCV-ul !!!!? Deci, pur si simplu desfiintarea, nu inlocuirea ei cu altceva !!!? Abia astept sa ii vad pe astia la guvernare ! Am asa un sentiment pe care nu l-am mai avut din 1996-200 de pe vremea CDR, cu cei 15000 de specialisti !!!
    • Like 1
    • @ Ionel
      Corect, seamănă cu CDR-ul foarte bine. Și ăia erau plini de șpecialiști.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Pe bune, chiar asa sa fie? La dumneavoastra asa se vede? Daca sunteti atat de bine informat si veniti cu astfel de comentarii (im)pertinente, puteti sa ne spuneti si noua care sunt performantele acestei SS? Cate dosare au ajuns in justitie, cate condamnari, etc.
      Dar dinspre pesede se vede altfel, nu?
      • Like 2
    • @ Iron Spike
      Ionel check icon
      Inteleg textul dvs prin prisma ochilor care se vad in imaginea postata. Nu sunt eu in masura sa fac analize ale unor institutii. Eu vorbesc de principii. Sunt convins ca nici dvs nu puteti face astfel de evaluari si atunci o "trageti " pe partea politica cu psd ......Criteriile de performanta ale unui sistem juridic nu se reduc la ce enumerati, dosare, condamnari etc
      • Like 0
    • @ Ionel
      1. Pesedeul nu are legatura cu politica, ci cu codul penal; asa incat nu am cum sa o trag pe partea politica atunci cand ma refer la numita grupare infractionala organizata
      2. Va rog sa ma luminati in privinta criteriilor de performanta ale sistemului juridic, daca cele enumerate de mine nu vi se par concludente
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Ionel check icon
      Cred ca va puteti lumina si singur citind analiza profesorului Marga, despre care nu puteti spune ca are vre-o legatura cu psd-ul. https://www.cotidianul.ro/trei-falsificari-privind-statul-actual/
      "Culmea “mobilizării” ilegale, la noi unii procurori vor să facă ei legile. Plagiatori, cu pregătire precară, șlefuită în sufragerii, crame, case conspirative și care au șantajat magistrați, sunt aplaudați, ca la nimeni. Cum să ai încredere în justiție când destui procurori se opun la funcționarea secției căreia, în sfârșit, cetățenii îi pot semnala nedreptăți comise în justiție?"
      • Like 0
    • @ Ionel
      Stimate domn,
      Cele spuse de dl. Marga nu raspund problemei ridicate de mine - privind performanta acestei SS.
      Pe de alta parte, inteleg critica dansului privind calitatea unor procurori - insa avem parte de o frumoasa fractura logica in finalul citatului dumneavoastra. Asadar - cu cat sunt mai multi procurori care se opun respectivei SS, cu atat trebuie sa scada increderea in justitie? Trec peste faptul ca nu doar procurorii se opun, ci si destui judecatori. Dar oare faptul ca sunt multi care se opun nu ar trebui sa sugereze tocmai contrariul concluziei trase de dansul?
      Iar cireasa de pe tortul fracturii logice: in SS gasim DOAR procurori. Sa inteleg ca acolo s-a ales spuma spumelor? Am vazut destule probe de (in)competenta din partea lor - nu am ce sa zic.
      • Like 0
  • Toate sunt ,,de urgentă”! Din păcate, nu spun și cum vor face toate ,,urgentele”, cu cine, de unde bani?
    Așa de mult a tot fost reformata și modernizată România și ministerele ei de zici ca am ajuns in anul 3.000!
    Cum o sa rezolve ei problemele din educație așa de ,,urgent”? CUM? CU CINE???? IN CE FEL?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult