Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce contribuții de asigurări sociale plătesc în 2017 persoanele fizice care realizează venituri din activități independente

Iată care sunt implicațiile pe care le are publicarea în data de 17.02.2017 a Legii asigurărilor sociale pentru anul 2017 unde se stabilește salariul mediu la 3.131 lei: 

1. Fiind publicat după data de 31.01.2017, termen până la care persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, dar și cele care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit în stabilirea sumei datorate cu titlu de plăți anticipate pentru anul în curs trebuie să se raporteze la salariul mediu brut în vigoare pe anul 2017 cf art 143 alin (2) și aveau obligația depunerii Declaratiei 600 pentru care se stabilesc plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale pentru anul 2017.

Astfel : în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente cf art 148 (1) Codului Fiscal:

- baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.

- ART 143 (2) Câștigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Iar în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit cf art 148 (2) :

- baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig. 

Asta înseamnă că pentru a se încadra în termenul de 31.01.2017 , contribuabilii s-au raportat la vechiul salariu mediu pe 2016 de 2.681 lei și cei care aveau venituri peste 35% din acest salariu, adică 938,35/lună sau 11.260,2 lei /an au depus aceasta declarație 600 și au obligația plăților anticipate la asigurări sociale pe anul 2017.

Dar acum salariul mediu pe 2017 fiind de 3.131 lei stabilit prin legea publicată pe 17.02.2017 , acest plafon de 35% devine 1095,85 lei /lună sau 13.150,2 lei /an , și prin urmare acești contribuabili care aveau veniturile între 11.260,2 lei și 13.150,2 lei anual nu mai plătesc contribuții sociale anticipate pe anul 2017 , deși dacă legea se publica înainte de 31.01.2017 aveau această obligatie.

2.- La regularizarea plăților pentru contribuțiile de asigurări sociale , plafonul maxim este de 5 salarii medii adică raportându-ne la vechiul salariu mediu de 2.681 lei era de 13.405/lună sau 160.860 lei /an .

După publicarea salariului mediu pe anul 2017 de 3.131 lei , plafonul maxim de 5 salarii este de 15.655 lei /lună sau 187.860 lei /an , ceea ce înseamnă că cei care au venituri în 2017 între 160.860 lei și 187.860 lei vor plăti mai mult decât ar fi plătit anul trecut .

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind următoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult