Probabil 80% din firmele din România vor aplica impozitul pe venit și vor avea statut de microîntreprindere dacă îndeplinesc condițiile legii, după ce Guvernul a adoptat o modificare a Codului Fiscal care prevede că impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur angajat va fi redus de la 2% la 1%.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și prevede și majorarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată ca microîntreprindere la 500.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât era până în prezent. Cursul de schimb la care se calculează plafonul este cel de la 31.12.2016 la o valoare de 1 euro =4.5411, adică venituri de 2.270.550 lei.
Este posibil ca și unele dintre PFA-uri să treacă la statutul de microîntreprindere dacă își înființează un SRL și vor plăti pe activitatea desfășurată impozit de 3%, dacă nu au cel puțin un salariat sau 1% dacă au un salariat sau mai mulți.
Odată cu această modificare autoritățile mizează pe colectarea la buget de impozite mai mici, dar de la un număr mai mare de firme.
Firmele care se încadrează la plafonul veniturilor anuale de 500.000 euro și au cel puțin un salariat vor plăti impozit de 1% și nu vor mai avea bătăi de cap să înregistreze în evidența contabilă tot felul de cheltuieli „deductibile” la limita legii ca până acum, pentru a plăti impozit pe profit cât mai mic și cu riscul de a fi reîncadrate ca nedeductibile de organele fiscale la calculul impozitului pe profit al firmei.
Reguli tranzitorii :
Astfel, pentru anul 2017, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc aceste condiții ( cifra de afaceri mai mică de 500.0000 euro ) sunt obligate la plata impozitului începând cu 1 februarie 2017, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 februarie 2017 inclusiv.
Până la acest termen trebuie depusă și declarația privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obținut în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 ianuarie 2017.
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind următoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
mai puin fondul de somaj. este corect intreb eu si daca nu cum sa procedez Maria
Ok. Bine acuma poți dormi în continuare ! :)
Masura e buna .Se fiscalizeaza veniturile cu un procent antievaziune.Se avantajeaza patura de mijloc.E usor de determinat si de controlat.
Asa ca eu salut aceasta masura. De-ar tine mai mult de trei zile.