Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Până la 500.000 de euro, cu mic cu mare, hai la microîntreprinderea cea mare!

Probabil 80% din firmele din România vor aplica impozitul pe venit și vor avea statut de microîntreprindere dacă îndeplinesc condițiile legii, după ce Guvernul a adoptat o modificare a Codului Fiscal care prevede că impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur angajat va fi redus de la 2% la 1%. 

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și prevede și majorarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată ca microîntreprindere la 500.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât era până în prezent. Cursul de schimb la care se calculează plafonul este cel de la 31.12.2016 la o valoare de 1 euro =4.5411, adică venituri de 2.270.550 lei.

Este posibil ca și unele dintre PFA-uri să treacă la statutul de microîntreprindere dacă își înființează un SRL și vor plăti pe activitatea desfășurată impozit de 3%, dacă nu au cel puțin un salariat sau 1% dacă au un salariat sau mai mulți.

Odată cu această modificare autoritățile mizează pe colectarea la buget de impozite mai mici, dar de la un număr mai mare de firme.

Firmele care se încadrează la plafonul veniturilor anuale de 500.000 euro și au cel puțin un salariat vor plăti impozit de 1% și nu vor mai avea bătăi de cap să înregistreze în evidența contabilă tot felul de cheltuieli „deductibile” la limita legii ca până acum, pentru a plăti impozit pe profit cât mai mic și cu riscul de a fi reîncadrate ca nedeductibile de organele fiscale la calculul impozitului pe profit al firmei.

Reguli tranzitorii :

Astfel, pentru anul 2017, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc aceste condiții ( cifra de afaceri mai mică de 500.0000 euro ) sunt obligate la plata impozitului începând cu 1 februarie 2017, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 februarie 2017 inclusiv.

Până la acest termen trebuie depusă și declarația privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obținut în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 ianuarie 2017.

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind următoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • va rog ma-mi spune-ti la o societate pe actiuni membrii Consilului de Administratie au incheiat Conventie civila si se plateste la stat toate obligatiile sa si la un angajat cu CIM
  mai puin fondul de somaj. este corect intreb eu si daca nu cum sa procedez Maria
  • Like 0
 • ionel check icon
  Daca o micro cu 6 muncitori a avut un rulaj de 450000€,din care 300000€ sunt cheltueli salari,materiale ,etc.venitul e de 150000€.Itrebarea e pe care suma plateste impozit ,pe 450000€ sau pe 150000€ ,daca e pe ultima suma ar fi impozit de 1500€ .  • Like 0
 • Dar daca o firma care a fost platitoare de impozit pe profit in 2016 si nu a atins plafonul de 500000euro ar putea alege sa ramana platitoare de impozit pe profit,marindu-si capitalul social la 40000 lei?
  • Like 0
 • Dar dacă o firma are cifra de afaceri sub 500.000 euro pe 2016, dar mai mult de 9 angajați? Se poate considera micro cf noilor reglementari?
  • Like 0
  • @ Iordache Smaranda
   Da , nu exista limita impusa la nr de salariati
   • Like 0
 • Mie mi se pare ca articolul furnizeaza informatii incomplete si ma intreb de ce a mai fost scris??? In primul rand nu orice firma mica poate opta pt. trecerea la impozit pe venit, drpinde in primul rand de codul CAEN al activitatii, indiferent de cifra de afaceri, cel putin asa stiam eu! Daca gresesc iar ma intreb ce sens are acest articol, in loc sa ne informeze mai mult ne baga in"ceata"!

  • Like 0
  • @ Luminita Ciocazan
   Dacă nu te-ai fi grăbit și ai fi citit cu atenție ai fi văzut ca acolo scrie ca pot fi micro " dacă îndeplinesc condițiile legii " vezi ?

   Ok. Bine acuma poți dormi în continuare ! :)
   • Like 0
  • @ Cornel Grama
   Multumesc mult pt. nimic, d-le Grama,intrebarea mea era daca aceasta modificare are legatura cu codul CAEN! Restul stiam....si am recitit articolul, mi se pare tot degeaba!....Va doresc si dvs. somn bun!
   • Like 0
 • Ok, calculam ..... dar ne jucam de-a declarațiile. .. ex: pana pe 15 ian depun 010 ca am depășit plafonul de 100000 eur.... în februarie... iară declarații ca trecem la impozit 1% ca nu aveam 500000 eur la 31 dec 2016....
  • Like 0
 • george check icon
  dupa cum am inteles nu se mai aplica regula cu nr.de salariati este 1% peste tot.
  Masura e buna .Se fiscalizeaza veniturile cu un procent antievaziune.Se avantajeaza patura de mijloc.E usor de determinat si de controlat.
  Asa ca eu salut aceasta masura. De-ar tine mai mult de trei zile.
  • Like 1
 • Avocatii nu isi pot desfasura activitatea sub forma microintreprinderii,potrivit legii speciale de organizare a profesiei.
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Nu va pripiti. Legea e foarte buna pentru cei care fac servicii. Pentru cei care nu fac achizitii si vanzari de marfuri. Adica pentru notari, avocati, Dezvoltatori Software, etc. Ganditi-va ca un avocat cum e doamna Birchall, va plati la 500.000 euro facturat 15.000 euro impozit. Super. Pentru firma care are cifra de afaceri de 500.000 de euro si cheltuieli de 400.000, rezulta un profit de 100.000 euro. Impozitul de 16 % este egal cu 16.000 de euro. Avocatul castiga 485.000 de euro. Si cel care face activitate de productie castiga 84.000 de euro. La aceiasi cifra de afaceri. Capitalizare mai rapida la firmele de servicii si nu la cele de productie. Pe de alta parte un venit de 4100 de euro lunar nu e un venit foarte mare pentru cei ce fac export de software sau servicii. Daca vrei ca o anumita categorie sociala sa ramana in tara trebuie sa faci concesii. Ca sa scoti banii din firma platesti oricum impozit pe dividente si CAS. Din nefericire nu avem o lege care sa incurajeze capitalizarea. Poate nu stiu eu cum functioneaza chestiunea cu profitul reinvestit.
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   george check icon
   cu avocatii lasati-o mai moale.ca nu pot fi micro.
   • Like 0
 • Paradoxal ,măsura fiscală e "de dreapta" !Haos...dezorganizat (sic ! ) ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult