Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce face Dumnezeul ambasadorului Mihalache

În mințile multora dintre britanicii care au votat Brexit trebuie să fi fost, dacă a fost ceva, gândul că, așa, Marea Britanie scapă de toate relele care bântuie continentul. Poate, în acest fel înspăimântător, vor înțelege că nu pot să nu rămână uniți cu Europa, cel puțin în moarte și suferință.

De aceeași factură este produsul creierilor ambasadorului României la Londra, cu privire la victimele noului asasinat în masă de pe Podul Londrei, sintetizat în propoziția: „Doamne ajută să nu fie români!”.

Adică, fă, Doamne, minunea asta bună și frumoasă, morții să fie ai altora, că poate ești și tu oleacă român. 

Dumnezeu, în caz că există, poate fi rugat, pur și simplu, să nu îngăduie omorârea abominabilă și ticăloasă a oamenilor, punct.

Ceva îmi spune însă că Dumnezeul ambasadorului Mihalache nu va întreprinde nimic în acest sens. Sfidându-l pe Cel de Sus și Poliția britanică, asasinii au lovit în același loc și în același mod ca în martie: Podul Londrei, mașină proiectată asupra mulțimii, urmată de atacarea trecătorilor cu cuțitul.

Foto: Guliver Getty Images

Adică, credeați, londonezilor, că s-au luat măsuri, că unde și cum s-a întâmplat nu se va mai întâmpla? Ei, uite că nu-i așa. Învățați, deci, să vă fie frică, tuturor, în fiecare zi a vieții voastre, că oriunde v-ați afla, în metrou, într-o clădire, la piață, pe stradă, se poate să nu mai ajungeți acasă, voi și cei dragi.

Să muriți și să trăiți cu spaima în suflet.

Acestea nu mai sunt atentate, sunt asasinate. Cuvântul atentat are o încărcătură politică. Presupune, cum îi spune și numele, încercarea de a obține ceva de la autorități prin luare de ostatici și crime. Scopul acestor hominizi ucigași ai zilei de azi este doar să provoace cât mai multă durere oamenilor. În contrapartidă, repetă ei, cu durerea și suferința din Irak și Siria.

De aceea, repet și eu, singura soluție eficientă împotriva lor este înțelegerea dintre SUA, UE, Marea Britanie, Rusia pentru a lichida prin acțiune comună formațiunile ISIS din Orientul Mijlociu. Altfel, omorurile vor continua peste tot, în ciuda măsurilor de securitate, oricât de sofisticate. 

Îți recomandăm

Asta sper, dar e posibil ca unii să creadă că monștrii sunt porniți acum pe englezi, și că pe ei or să-i lase în pace...

Și mai sper să înceteze această batjocorire a memoriei celor uciși, prin comunicarea de către mass-media a numelor ucigașilor. Dincolo de întreținerea ciumei psihice a atacurilor criminale, prin gloria informațională a făptuitorilor, e ca și cum călăii ar fi puși în aceeași groapă cu victimele.

Moscheile tuturor comunităților musulmane au refuzat să primească pentru înmormântare hoitul ucigașului de copii de la Manchester Arena... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult