Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce face Dumnezeul ambasadorului Mihalache

În mințile multora dintre britanicii care au votat Brexit trebuie să fi fost, dacă a fost ceva, gândul că, așa, Marea Britanie scapă de toate relele care bântuie continentul. Poate, în acest fel înspăimântător, vor înțelege că nu pot să nu rămână uniți cu Europa, cel puțin în moarte și suferință.

De aceeași factură este produsul creierilor ambasadorului României la Londra, cu privire la victimele noului asasinat în masă de pe Podul Londrei, sintetizat în propoziția: „Doamne ajută să nu fie români!”.

Adică, fă, Doamne, minunea asta bună și frumoasă, morții să fie ai altora, că poate ești și tu oleacă român. 

Dumnezeu, în caz că există, poate fi rugat, pur și simplu, să nu îngăduie omorârea abominabilă și ticăloasă a oamenilor, punct.

Ceva îmi spune însă că Dumnezeul ambasadorului Mihalache nu va întreprinde nimic în acest sens. Sfidându-l pe Cel de Sus și Poliția britanică, asasinii au lovit în același loc și în același mod ca în martie: Podul Londrei, mașină proiectată asupra mulțimii, urmată de atacarea trecătorilor cu cuțitul.

Foto: Guliver Getty Images

Adică, credeați, londonezilor, că s-au luat măsuri, că unde și cum s-a întâmplat nu se va mai întâmpla? Ei, uite că nu-i așa. Învățați, deci, să vă fie frică, tuturor, în fiecare zi a vieții voastre, că oriunde v-ați afla, în metrou, într-o clădire, la piață, pe stradă, se poate să nu mai ajungeți acasă, voi și cei dragi.

Să muriți și să trăiți cu spaima în suflet.

Acestea nu mai sunt atentate, sunt asasinate. Cuvântul atentat are o încărcătură politică. Presupune, cum îi spune și numele, încercarea de a obține ceva de la autorități prin luare de ostatici și crime. Scopul acestor hominizi ucigași ai zilei de azi este doar să provoace cât mai multă durere oamenilor. În contrapartidă, repetă ei, cu durerea și suferința din Irak și Siria.

De aceea, repet și eu, singura soluție eficientă împotriva lor este înțelegerea dintre SUA, UE, Marea Britanie, Rusia pentru a lichida prin acțiune comună formațiunile ISIS din Orientul Mijlociu. Altfel, omorurile vor continua peste tot, în ciuda măsurilor de securitate, oricât de sofisticate. 

Îți recomandăm

Asta sper, dar e posibil ca unii să creadă că monștrii sunt porniți acum pe englezi, și că pe ei or să-i lase în pace...

Și mai sper să înceteze această batjocorire a memoriei celor uciși, prin comunicarea de către mass-media a numelor ucigașilor. Dincolo de întreținerea ciumei psihice a atacurilor criminale, prin gloria informațională a făptuitorilor, e ca și cum călăii ar fi puși în aceeași groapă cu victimele.

Moscheile tuturor comunităților musulmane au refuzat să primească pentru înmormântare hoitul ucigașului de copii de la Manchester Arena... 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult