Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce fotografii poate să facă noul telefon Xiaomi 12 Pro. Doi fotografi profesioniști dau verdictul

I make photography with my soul (fac fotografie cu sufletul), se descrie într-o propoziție scurtă Cristina Venedict, fotograf profesionist din Botoșani. Și-a descoperit pasiunea în urmă cu mai bine de 15 ani, dintr-o întâmplare, în timp ce se plimba într-un parc din Iași. „Am văzut pe o bancă o fetiță îmbrăcată exact ca Gavroche. Era o fetiță absolut minunată, care mi-a deschis, într-un fel, drumul spre fotografie. Și așa am început să fac fotografie de portret”, își amintește zâmbind Cristina.

Ceea ce surprinde atunci când privești lucrările Cristinei este faptul că personajele fac fotografia să vorbească. În portretele sale, subiecții te invită, parcă, să pătrunzi prin ochii lor, într-un univers individual fascinant, de fiecare dată altul.

Puteți studia în detaliu imaginile din acest articol apăsând click de pe laptop sau tap de pe telefonul mobil pe fiecare fotografie, pentru a mări. Acest material este parte a unui proiect special, realizat cu sprijinul Xiaomi 12 Pro.

Portret 1 XIAOMI 12 Pro

E un amestec de mister și în același timp deschidere, iar modelele par să participe la plăcerea de a fi pictate. „Cred că fiecare om este unic în felul său, frumos și impredictibil. Îmi place să mă joc, îmi face plăcere să fiu copil. În munca mea, par câteodată imatură, dar asta sunt eu”, ne destăinuie Cristina. 

Portret 2 XIAOMI 12 Pro

Două povești, aceeași pasiune

În alt capăt al țării, în București, îl întâlnim pe Sorin Florea, fotograf și regizor.

„Bunicul meu făcea fotografie. Cred că așa am învățat fotografie, de fapt, indirect, de la bunicul meu, în timp ce am crescut. Cum am învățat să vorbesc, așa am învățat și fotografie”, spune Sorin. Lucrările sale lasă să se vadă un profesionist care dorește să stăpânească în detaliu fiecare scenă pentru care apasă declanșatorul. „Am copilărit în baia în care developam filme cu el, la lumina roșie a becului și în bucătăria în care mărea negativele pe hârtie și mă lăsa să tai marginile cu foarfeca specială, care tăia cu model” își amintește cu nostalgie.

Underwater photography 1 XIAOMI 12 Pro

Pe Cristina și Sorin îi unește pasiunea nemărginită pentru fotografie, dar nu numai atât. Sunt permanent în căutarea imaginii desăvârșite. Au acceptat să participe la un experiment unic și să-și împărtășească experiența celor din jur. Au folosit, în munca lor, telefoanele Xiaomi 12 Pro, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Cristina a realizat o serie de portrete.

Portret 3 XIAOMI 12 Pro

„În relația cu modelul mă ajută foarte mult, datorită faptului că nu pune presiune asupra lui. Și relația devine mai intimă, mai plăcută, ceea ce pe mine m-a făcut să-mi dau seama că un telefon poate să facă foarte multe și chiar să te ajute în relația cu modelul”, spune Cristina Venedict. „Telefonul face lucrurile chiar mult mai bune pentru început decât aparatul de fotografiat datorită ușurinței cu care îl folosești”, completează ea. 

Concluziile cu privire la rezultatul final le puteți trage singuri, toate imaginile din acest articol au fost realizate cu Xiaomi 12 Pro. 

Portret 4 XIAOMI 12 Pro

Sorin Florea a ales să testeze limitele aparatelor în condiții extreme. Master every scene with Xiaomi 12 series- aceasta a fost provocarea, iar telefonul i-a întrecut așteptările, pentru că ședințele au fost realizate pentru fotografie în mișcare și medii foarte dificile- în unul dintre studii, chiar sub apă (underwater photography).

Image in motion- XIAOMI 12 Pro

„La fotografia underwater, am avut destul de multe emoții, cu toate că mai trecusem deja de un prim shooting și că îmi dovedisem cumva că telefonul este suficient de capabil și că nu el o să fie o opreliște. Ce a fost foarte complicat a fost să stăm sub apă”, ne împărtășește Sorin. 

Underwater photography 2 XIAOMI 12 Pro

„La fotografia cu foc, ceea ce mi s-a părut cel mai complicat a fost partea de impredictibilitate a lucrurilor… de la faptul că dacă bătea o briză, se duce focul în direcția nepotrivită și am fost nevoiți să avem grijă la toate aceste elemente. Dar chiar și în situațiile acestea, ne-am adaptat și a funcționat de minune până la final”, povestește el.

Fotografie cu foc- XIAOMI 12 Pro

Ceea ce a uimit, pe lângă rezultatul final, a fost performanța telefonului: „Cumva, au ajuns foarte repede în punctul în care au devenit cea mai atrăgătoare formă de a face fotografie. Și poți să ai controlul pe orice, de la autofocus, la focus manual, la ISO, la temperatura de culoare, absolut totul se poate controla de pe telefon. Toate lucrurile de care aveam nevoie, în afară de lumini, care rămân aceleași, erau aici, în telefon (...) Ce am descoperit folosind telefoanele XIAOMI din seria 12 este că dacă lași telefonul să-și facă treaba, o să ai niște rezultate minunate. M-am trezit în multe situații în care l-am folosit pe modul auto și am fost foarte mulțumit de rezultatele date”, declară Sorin.

Venind de la doi profesioniști îndrăgostiți de imagine, aprecierile de care se bucură Xiaomi 12 Pro după acest experiment complex te fac suficient de curios încât să cauți mai multe informații despre capabilitățile tehnice ale acestor telefoane. Ce dotări poate să le confere acestora capacitatea de a concura cu aparatele profesionale în ședințele foto?

Xiaomi 12 Pro se remarcă printr-un setup de camere incluse care poate convinge orice pasionat de fotografie să-l testeze: trei senzori de ultimă generație, fiecare de câte 50 MP (lentila wide de 50 MP, lentila ultrawide de 50 MP și lentila telefoto de 50 MP). Cel principal este noul senzor ultra-larg Sony IMX707, capabil să capteze cantități mari de lumină și să ofere imagini avansate, datorită vitezelor mai mari de focalizare și acurateții culorii îmbunătățite. E o măiestrie în fiecare lentilă. 

Modul nocturn este pe toate camerele - Ultra Night Video se folosește tot de algoritmii dezvoltați de Xiaomi pentru a înregistra clipuri video, chiar și în condiții extreme de luminozitate redusă, ceea ce înseamnă că imaginile vor fi mai clare ca oricând.

Tehnologia avansată de focalizare AI- Xiaomi 12 Pro beneficiază de algoritmii avansați AI dezvoltați de Xiaomi. Aceste inovații le fac viața mai ușoară utilizatorilor, atunci când vor să înregistreze orice tip de moment. Xiaomi ProFocus identifică în mod inteligent și urmărește traiectoria obiectelor, prevenind imaginile încețoșate sau pierderea focusului atunci când subiectul se află în mișcare. Algoritmii asigură și capabilități de detectare automată ai ochilor și feței.

„Ultimul proiect pe care l-am realizat cu Xiaomi 12 Pro a fost un proiect interesant, realizat în studioul meu, iar în cazul de față, cu Xiaomi 12 PRO, am reușit să ating exact lucrurile pe care eu le doream. Nu este un telefon pretențios, poate fi folosit de oricine, important este să-ți placă să fotografiezi și el te ajută din plin. Chiar nu mai simți lipsa aparatului de fotografiat și a obiectivelor fixe”, concluzionează Cristina Venedict.

„După experiența asta, sunt convins că dacă mi-aș uita aparatura acasă, m-aș descurca cu telefonul ăsta. Mai este foarte puțin timp până când aș putea să renunț la aparatura profesională și să mă duc la treabă cu mâinile în buzunar și doar cu telefonul”, spune Sorin Florea.

Puteți studia în detaliu imaginile realizate de Cristina Venedict și Sorin Florea cu Xiaomi 12 Pro în galeria foto de la finalul acestui articol. Click/ tap pentru a intra în galerie, apoi swipe pentru a trece de la o imagine la alta. 

Mai multe despre pasiunea celor doi și experiențele lor, puteți afla în fișierul video de la începutul acestui articol, ambele realizate în cadrul unui proiect special, cu sprijinul Xiaomi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Reclama la produsele chinezești. Nu, multumesc.
    • Like 0
  • Clau check icon
    Cadre frumoase și reușite cu Xiaomi, dar comparația făcută cu aparatele foto care folosesc senzori de imagine cât jumătate de telefon și optica de ultima generatie, este totalmente neconcludenta.
    • Like 0
  • check icon
    Unde e noutatea,intotdeauna a contat ochiul din spatele camerei,nu performanta pura a acesteia?Da,telefoanele ajung sa egaleze sau chiar sa depaseasca DSLR-uri de generatie veche si nivel scazut de performante...
    • Like 0
  • Livadarule, explică, te rog, vorbești de telefoane sau aparate foto? De ce li se zice telefoane?
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult