Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce învățăm din viața domnului Hawking

Stephen Hawking

Foto: Guliver Getty Images

Sunt inimi care îmbătrânesc mai repede decât restul corpului. Există, de asemenea, inimi care rămân tinere în carcase obosite de timp. Sunt suflete care stau în genunchi în corpuri înalte, perfecte. Există, de asemenea, suflete drepte și imaculate în corpuri cocoșate de poveri repetate.

Mă întreb câteodată cum e mai bine, ce asigură o oarecare armonie, ca să nu zic fericire. Astăzi s-a dus printre cuante și unde unul dintre cei mai interesanți oameni ai timpurilor noastre. Stephen Hawking, după o viață prinsă în majoritatea ei în scaunul cu rotile, cu o comunicare intermediată de un computer, cu un prognostic al medicilor bătut de departe, cu o minte sclipitoare, cu cercetări ample în astrofizică, cu activitate didactică vastă în condițiile complicate ale existenței sale, ne-a învățat și va continua să ne învețe multe lucruri.

1. Dacă o persoană imobilizată reușește să scrie cărți, să participe la conferințe, să revoluționeze anumite domenii, cred că o persoană cu mobilitate deplină nu are absolut nicio scuză să stagneze, să nu-și folosească adevăratul potențial.

2. Câteodată trebuie să admitem că am greșit. Stephen a spus cândva că într-o gaură neagră toată materia atrasă rămâne captivă, apoi a revenit, susținând că ea poate scăpa.

3. Nu putem face toate lucrurile, dar putem visa în continuare la ele. Teoria singularității nu a fost găsită. Încă.

4. Există boli grele cu prognosticuri știute din statistici, dar niciun om nu poate fi etichetat după o statistică rece. Uneori se întâmplă excepții și cred că Hawking e una dintre cele mai frumoase excepții. Medicii i-au spus că mai are de trăit aproximativ doi ani. A trăit încă o jumătate de veac.

5. Să trăim totul cu uimire. Suntem observatori, aici pe punctul albastru și palid. Suntem între miliarde și miliarde de stele, între procese mărunte și mari care nu încetează să ne uimească.

6. Să ținem capul sus, privind mai degrabă către stele decât către propriile picioare.

7. Informația de calitate trebuie să circule liber și să fie folosită de cât mai mulți oameni. Stephen Hawking a insistat ca teza sa de doctorat din 1966 să fie pusă la dispoziția oricui, iar orice om cu minte strălucită să ofere liber lucrările sale.

8. Să nu credem toate păcălelile unor șarlatani. Au apărut companii care livrau suplimente speciale, promițând că ele îmbunătățesc radical funcțiile creierului; chiar spuneau că Stephen Hawking le folosește și așa a putut să genereze toate ideile și munca sa. Într-un interviu luat de Anderson Cooper¹, Hawking a infirmat aceste zvonuri și a recomandat lumii să nu creadă în astfel de suplimente minune, să fie prudentă și să nu accepte toate manipulările.

9. Medicina are limitările ei. Încă nu există tratament pentru boala neuronului motor (sau scleroză laterală amiotrofică), cum nu există nici pentru alte afecțiuni. Lăsând deoparte o categorie clară, putem preveni majoritatea bolilor și este extrem de important să avem grijă de noi.

10. Trecând peste anumite norme stupide, aspectul unui om n-ar trebui să conteze în societate. Ce reprezintă acel om și ce poate el să facă sunt atribute veritabile care trebuie ridicate deasupra unor standarde absurde de frumusețe.

Articol publicat pe site-ul autorului, Leapșa de sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa mori tu ca nu poti citi despre viata si moartea lui Stephen Hawking, un om care s-a straduit nici mai mult nici mai putin decat sa priveasca in fata Creatia, fara sa pui placa aia cu politica damboviteana si cu ce prosti is romanii ca n-au auzit de astrofizica si umbla la moaste. Pe bune, I marvel at your thought process.
    • Like 0
  • Particula care doar shede si cujeta, ultimul adevar adica, esenta operei a marelui savant britanic matematician si cosmolog decedat mai deunazi conform CTP..(vezi interviul pe digi 24 de ieri 15.03. 2018), dar si teoria conform tot ce inseamana univers e redus doar la informatie. Asa intelegem( mai greu unii din noi) esenta tuturor lucrurilor care s-au intamplat si in politica damboviteana. Lansez si eu o carte, cu voia dvs. si fiind inca liber. Titlu e deja hotarat:"Scurta istorie a disparitiei bunului simt" . ma autocitez: "Aici este vorba clar desre ubicuitate electronului . Treaba e greu de explicat dar nu imposibila. Guvernez, distribui si instantaneu castig fara sa las vreo urma a faptului ca am fost la guvernare , dar nici sa fiu acuzat ca as fi catigat ceva cat am fost sau nu la guvernare. Clara expicatia sau doriti formula care dovedeste acest caz si altele la fel de paradoxale.?" Extras din capitolul 1 si unic" fizica cuantica pe intelesul tuturor" al cartii mele, in curs de aparitie promitand ca pe masura ce va fi redactata veti primii cititori.
    • Like 0
  • check icon
    Foarte bun articol! Un om foarte intelogent,un personaj ce a lasat o amprenta importanta in istoria umanitatii...La capitolul ´´SACRU´´ a ramas restant,dar nu e totul pierdut,se va mai intoarce...Timp...Slava Domnului...
    • Like 0
  • Leo70 check icon
    Excelent articol. Subscriu 100%.
    Pe mine m-a convins ca Universul poate aparea din ... nimic.

    PS: Ma intreb ce impact a avut stirea mortii lui S.H. printre romani. Probabil unul minim, atata vreme cat in aceeasi zi am avut pe ecrane recitalul unui inculpat fugar.
    • Like 0
  • puteai sa folosesti apelativul "profesor"... pt ca chiar a fost profesor universitar la Cambridge

    chestia aia cu materia care scapa nu stiu de unde ai luat-o...daca te referi la celebrul pariu...cred ca initial se spunea ca NIMIC nu scapa dintr-o gaura neagra...si dupa aia a revenit spunind ca INFORMATIA (si nu materia) poate scapa...sau ca o gaura neagra se poate evapora convertind materia in radiatia Hawking

    teoriile nu sunt "gasite"...sunt eventual descoperite
    • Like 1
  • Intr-o tara a Moastelor si a Sfantului sau a Statului Paralel, cum este Romania, va permiteti un asa titlu ? Mi-e mi-ar fi rusine ! (zambind ironic)
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult