Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Omul de știință Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. „Universul n-ar însemna mare lucru, dacă n-ar fi casa oamenilor pe care îi iubești”

Stephen Hawking

Foto: Guliver Getty Images

Omul de știință Stephen Hawking, cea mai strălucitoare stea a cosmologiei moderne, cum îl numește The Guardian, a murit la reședința sa din Cambridge. La primele ore ale dimineții, cei trei copii ai săi au dat un comunicat prin care anunțau decesul. 

„Suntem profund întristați că tatăl nostru a încetat din viață astăzi. A fost un mare om de știință și un om extraordinar, a cărui muncă și moștenire vor trăi mulți ani de acum înainte. Curajul și perseverența sa combinate cu intelectul său strălucitor și umorul său au inspirat oameni din toată lumea. Odată, el spunea: „Universul n-ar însemna mare lucru, dacă n-ar fi casa oamenilor pe care îi iubești”. Ne va lipsi pentru totdeauna”, au scris copiii săi, Lucy, Robert și Tim.

Ideile lui Hawking au modelat viziunea contemporanilor săi despre Univers. Este autorul unei teorii despre găurile negre, care îi poartă numele,  iar cartea sa „Scurtă istorie a timpului” a fost cea mai populară carte de știință din toate timpurile: a fost tradusă în 35 de limbi, a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare și s-a aflat pentru patru ani pe lista de best seller-uri din Sunday Times.

„Încercam să creăm o carte care să fie corectă din punct de vedere științifică, fără a fi impenetrabilă pentru cititorul de rând, pentru cineva ca mine. Contribuția mea primară a fost să-i pun încontinuu lui Stephen întrebări și să nu renunț până când nu înțelegeam tot ce încearcă să transmită. Procesul a necesitat multe luni de coresponență, întrerupte de crize medicale ce au dus la o traheotomie, care l-a lăsat pe Stephen complet incapabil să vorbească. Mulțumită hotărârii sale feroce și a unui software remarcabil, Stephen a fost capabil să lucreze la carte și a terminat în final primul draft în toamna anului 1987”, povestește Peter Guzzardi, editorul „Scurtei istorii a timpului”. Împreună cu fiica sa, Lucy, Hawking a publicat în anul 2007, cartea „George şi cheia secretă a universului”, în care vorbește despre Univers pe înțelesul copiilor.

Fascinat încă dintotdeauna de știință, Hawking a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă cumplită, la scurtă vreme după ce a împlinit 21 de ani. Deși speranța de viață în cazul acestei afecțiuni este foarte redusă, Hawking a mai trăit 55 de ani. La 10 ani după diagnostic, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigioasei Royal Society, iar cinci ani mai târziu a obținut titul prestigios de Lucasian Professor la Universitatea Cambridge, titlu deținut anterior de Newton.

Constrâns să stea, mare parte din viața sa, într-un scaun cu rotole și să vorbească cu ajutorul unui sintetizator de voce, Hawking a avut o strălucitoare carieră în cercetare științifică, a scris cărți și a devenit o sursă de inspirație pentru oamenii din lumea întreagă.

A avut apariţii scurte în „Star Trek" şi „The Simpsons”, iar vocea sa apare pe înregistrări ale trupei Pink Floyd. „The Theory of Everything”, filmul premiat cu Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea lui Eddie Redmayne, spune povestea relației cu sale cu Jane Wilde, femeia cu care a fost căsătorit vreme de 25 de ani și cu care a avut trei copii.

„Încerc să duc o viață cât mai normală posibil şi să nu mă gândesc la starea mea sau să regret lucrurile pe care mă împiedică să le fac, care nu sunt atât de multe”, spunea Hawking despre boala sa.

După anunțul decesului lui Hawking, NASA a scris pe pagina sa de Twitter. „Teoriile sale au deblocat un univers de posibilități pe care noi și lumea le deblocăm. Fie să zbori ca Superman în microgravitație, așa cum le-ai spus austronauților de pe Stația Spațială Internațională în 2014”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    O mare pierdere pt. umanitate. Mintea lui, limpede, sclipitoare, capabilă de a aprofunda pb. complexe și abstracte ale universului, a reușit să popularizeze totuși misterele acestuia, coborându-le din norul explicațiilor de specialitate , jos, la nivelul omului cu cunoștințe medii, la fel ca predecesorul său Carl Sagan.
    • Like 1
  • Leo70 check icon
    Cand am aflat vestea mortii lui Stephen Hawking primul gand care mi-a trecut prin minte a fost ca raportul dintre inteligenta si prostie la nivel mondial a primit o (noua) lovitura.
    • Like 3
    • @ Leo70
      Ma indoiesc. Cred ca e o proportie relativ constanta in fiecare dintre noi. Depinde insa de fiecare ce parte valorifica mai mult.
      Omul era inteligent fara indoiala. Era maestru in a emite teorii eronate despre aproape orice, fie ca se pricepea sau nu, teorii care erau insa crezute, ceea ce nu e la indemana oricui.
      • Like 0
    • @
      Evident, numai ca in cazul marilor fizicieni, eroarea asteapta de regula ceva timp pana cand e descoperita.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      check icon
      @Ventidius , pe ce te bazezi când afirmi că emitea teorii eronate? Mă îndoiesc că ai abilitatea, inteligența și cunoștințele necesare ca să faci asemenea afirmații penibile, ca să fiu elegant în exprimare..
      • Like 1
    • @
      check icon
      @Gogu , pt. mintea și cunoștințele tale, par eronate ce este drept. Că ele pot fi perfectibile și completate în timp este cu totul altceva, mai pune mâna pe vocabular(carte în general) pt. a înțelege sensul cuvintelor.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Ești mai deștept decît cei de la NASA, dacă știi așa sigur că teoriile lui Hawking sînt eronate.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      @Ventidius

      Tocmai ai demonstrat parerea lui Leo
      • Like 1
    • @
      Daca s-ar fi limitat doar la incercarea de a concilia doua teorii incompatibile, nu as avea nimic de reprosat. Nici nu as avea cum, nefiind fizician sau cosmolog. Poate doar colegii sai, care vorbesc de lipsa de rigoare logica si matematica. Dar nu s-a limitat la atat. Teoriile catastrofice pe care le-a lansat si sustinut de-a lungul timpului pentru a capta atentia publicului nu au la baza altceva decat "fake facts" si fraude logice evidente pentru orcine e dotat cu bun simt. Ori promovarea personala prin manipularea celor orbiti de prestigiul sau intelectual mie imi sugereaza o carenta de caracter, care afecteaza si credibilitatea teoriilor sale cosmologice "intuitive". Nu degeaba a fost numit si Trump al stiintei.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult