Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce moștenire lasă Regele Mihai

„Cine nu are bătrâni să-și cumpere” - este o veche vorbă românească.

Ne naștem, trăim, adunăm experiențe curate, pentru ca mai apoi să fim capabili să le împărtășim. De la asta a pornit și ideea părinților fondatori ai României atunci când și-au îndreptat atenția către un prinț dintr-o dinastie europeană, dinastie care să pună capăt certurilor interne și să modernizeze accelerat țara. Și au găsit în Carol de Hohenzollern idealul aspirațional al acestui neam. „Să sădim în inimile tinerimii sentimentul datoriei către țară și mai întâi de toate, iubirea de patrie". Aceste cuvinte le-au fost transmise ostașilor care au caștigat independența României. Așa a reușit Carol I să cucerească inima poporului și să pună temelia independenței statale. 

„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, gândea Ferdinand I Întregitorul. Un rege are misiunea să tragă „în sus” poporul. Noul stat creat cu jertfa sutelor de mii de români avea mare nevoie de o bună pregătire. Punctul de plecare al unei națiuni puternice, demne și respectate poate fi reprezentat de un singur concept. Acela este iubirea pentru carte. O bună pregatire educațională este garanția progresului.

Romania s-a despărțit sâmbătă de ultimul rege, unul căruia timpul și circumstanțele nu i-au oferit suficiente ocazii pentru a-și ghida națiunea conform principiilor care i-au guvernat viața.

Motorul lăuntric al Regelui a fost simțul datoriei și al iubirii pentru România. Prin actul de a se opune lui Hitler și-a riscat viața, a salvat peste 500.000 de mii de vieți și a scurtat războiul mondial cu cel puțin 6 luni. Winston Churchill spunea așa: „Destinul omului nu este măsurat prin calcule materiale. Atunci când forțele mari sunt în mișcare în lume, învățăm că suntem spirite, nu animale. Se întâmplă ceva în timp și spațiu și până dincolo de timp și spațiu, fie că ne place sau nu, se numește DATORIE”. Iar Regele Mihai și-a făcut datoria față de România, chiar și atunci când conducătorii țării l-au întors de la aeroport.

Regele și-a continuat promovarea României, care îi datorează și lui bunăstarea și securitatea prin aderarea la NATO și UE. Regele a știut care este drumul pe care trebuie să-l urmeze România în evoluția sa, un drum spre modernitate, valori și standarde vestice, drum pavat de către înaintașii Carol și Ferdinand.

România se poate schimba doar dacă fiecare dintre noi vom transpune în propriile alegeri cele 3 cuvinte testament: morala, credința și memoria.

Ultimul rege a fost reperul de care aveam nevoie în această perioada tulbure. Divizarea românilor, rivalitățile, toate s-au terminat pentru o zi la catafalcul celui plecat dintre noi.

S-a dus o speranță de care n-am reușit să profităm. A plecat dintre noi, iar noi am rămas cu urmașii comuniștilor, cum spunea copilul de 5 ani venit la funeralii.

De sâmbătă, România nu se va mai putea întoarce la Romania ultimelor 2 săptămâni. Ce o să facem de acum înainte? Ne mai rămâne doar datoria de a lupta în fiecare zi pentru libertate,cinste și democrație. Este adevăratul testament regal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comunistii care au crescut in umbra tancurilor sovietice care au ocupat vremelnic tara noastra, au educat din 1945 incoace populatia sa li se supuna cu ajutorul terorii,a foamei, a batailor.Ei au devenit stapani intr-o tara cu o populatie tot mai saraca, pe care au manat-o sa construiasca tuneluri prin munti sau sa culeaga recoltele de pe camp.La reintoarcerea de pe camp, pe salariati,pe elevi,i asteptau controalele activului de partid, astfel ca cei care muncisera gratis pe camp toata ziua sa nu-si fi insusit cateva cepe sau cativa morcovi, care se dadeau cu cartela(Ma intreb daca legumele confiscate nu si le duceau acasa). Dupa evenimentul din decembrie 1989, cand populatia a crezut ca a scapat de comunisti, nu a bagat de seama ca doar liderul lor a disparut, nu si activistii pcr, securitatea, militia. Filmele din timpul perioadei comuniste au continuat sa sprijine ideile acestor postcomunisti care au promovat populismul,adica asa zisa apropiere de popor (fata de care in sinea lor manifestau de fapt dispret), pacalind de nenumarate ori increderea populatiei.Astfel, postcomunistii, urmasii fostilor comunisti(de fapt niste oportunisti)au reusit sa-si mentina si sa-si intareasca puterea, insusindu-si pe diferite cai mai mult sau mai putin legale averi nemasurate, in timp ce populatia care tanjea dupa bunastarea occidentului a saracit si mai mult.Postcomunistii, s-au promovat in functii superbanoase, cum nici nu visau, iar odraslele lor au fost promovate in functii de cele mai multe ori fara concurs, cu recomandari, din generatie in generatie. Putem vedea si in zilele noastre cum se intampla astfel de lucruri. Datorita saraciei, populatia ramasa fara serviciu, uneori si fara locuinta, a devenit servila acestor stapani, asigurandu-le perpetuarea puterii in schimbul unor amarate de ajutoare sociale. Postcomunistii nu se dezic nici acum de trecutul lor bolsevic,prosternandu-se rasaritului, chiar daca nu mai este sovietic.Eu personal de abia mai pot iesi pe strada sa merg sa-mi cumpar cele necesare traiului zilnic.Portiuni din strada sunt strajuite din loc in loc de persoane civile, unii mai tineri dar si destui in varsta.In scenariu sunt prevazuti pesedistii sau pesedistele cu mobilu' la ureche, care se fac ca vorbesc la mobil, injurandu-ma.Garzile mobile pesediste se deplaseaza imediat in zona unde fac cumparaturi afectandu-ma prin linsaj verbal sau imbranceli.Mai primesc si cate un ghiont ( de aia evit inghesuiala)In magazin, vanzatoarea sau vanzatoarele se fac ca vorbesc intre ele, adresandu-mi insulte sau injurii.Sunt pus de cele mai multe ori in situatii neplacute, creindu-se scenarii batjocoritoare la adresa mea.

    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult