„Cine nu are bătrâni să-și cumpere” - este o veche vorbă românească.
Ne naștem, trăim, adunăm experiențe curate, pentru ca mai apoi să fim capabili să le împărtășim. De la asta a pornit și ideea părinților fondatori ai României atunci când și-au îndreptat atenția către un prinț dintr-o dinastie europeană, dinastie care să pună capăt certurilor interne și să modernizeze accelerat țara. Și au găsit în Carol de Hohenzollern idealul aspirațional al acestui neam. „Să sădim în inimile tinerimii sentimentul datoriei către țară și mai întâi de toate, iubirea de patrie". Aceste cuvinte le-au fost transmise ostașilor care au caștigat independența României. Așa a reușit Carol I să cucerească inima poporului și să pună temelia independenței statale.
„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, gândea Ferdinand I Întregitorul. Un rege are misiunea să tragă „în sus” poporul. Noul stat creat cu jertfa sutelor de mii de români avea mare nevoie de o bună pregătire. Punctul de plecare al unei națiuni puternice, demne și respectate poate fi reprezentat de un singur concept. Acela este iubirea pentru carte. O bună pregatire educațională este garanția progresului.
Romania s-a despărțit sâmbătă de ultimul rege, unul căruia timpul și circumstanțele nu i-au oferit suficiente ocazii pentru a-și ghida națiunea conform principiilor care i-au guvernat viața.
Motorul lăuntric al Regelui a fost simțul datoriei și al iubirii pentru România. Prin actul de a se opune lui Hitler și-a riscat viața, a salvat peste 500.000 de mii de vieți și a scurtat războiul mondial cu cel puțin 6 luni. Winston Churchill spunea așa: „Destinul omului nu este măsurat prin calcule materiale. Atunci când forțele mari sunt în mișcare în lume, învățăm că suntem spirite, nu animale. Se întâmplă ceva în timp și spațiu și până dincolo de timp și spațiu, fie că ne place sau nu, se numește DATORIE”. Iar Regele Mihai și-a făcut datoria față de România, chiar și atunci când conducătorii țării l-au întors de la aeroport.
Regele și-a continuat promovarea României, care îi datorează și lui bunăstarea și securitatea prin aderarea la NATO și UE. Regele a știut care este drumul pe care trebuie să-l urmeze România în evoluția sa, un drum spre modernitate, valori și standarde vestice, drum pavat de către înaintașii Carol și Ferdinand.
România se poate schimba doar dacă fiecare dintre noi vom transpune în propriile alegeri cele 3 cuvinte testament: morala, credința și memoria.
Ultimul rege a fost reperul de care aveam nevoie în această perioada tulbure. Divizarea românilor, rivalitățile, toate s-au terminat pentru o zi la catafalcul celui plecat dintre noi.
S-a dus o speranță de care n-am reușit să profităm. A plecat dintre noi, iar noi am rămas cu urmașii comuniștilor, cum spunea copilul de 5 ani venit la funeralii.
De sâmbătă, România nu se va mai putea întoarce la Romania ultimelor 2 săptămâni. Ce o să facem de acum înainte? Ne mai rămâne doar datoria de a lupta în fiecare zi pentru libertate,cinste și democrație. Este adevăratul testament regal.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.