Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

­Ce nu mai vreau să fac în 2020

rezolutii getty

Foto Guliver/Getty Images

La început de an, ne facem uneori planuri mari. Vrem să simțim enorm, să cunoaştem monstruos, să înhățam cu aviditate experiențe, oameni şi oportunități noi. Ne creionăm rezoluții, ne imaginăm revoluții personale, avem elanul, siguranța şi aroganța unui nou început. „Voi slăbi”, „voi învăța germană", „voi petrece mai mult timp cu familia", „voi ieşi mai des în week-end" – câte proiecte pe cap de individ ducem cu adevărat mai departe?! Cum facem loc unor aspirații noi fără să tăiem din bugetul de consum lăuntric al unor metehne vechi?!

Înainte de a trece la celebrul „de mâine", poate ar fi util să începem cu debarasarea de povara infamului „de ieri". Să descoperim ce NU mai vrem să perpetuăm din comportamentul, clişeele şi prejudecățile noastre pentru a croi timp şi loc pentru trăiri şi descoperiri noi.

Ce NU mai vreau să fac în 2020:

Să mă gândesc dacă mai bine plecam din țară.

Să citesc „predicile" de parenting de la tot felul de părinți „implicați" şi “avizați" de pe grupurile de WhatsApp.

Să-mi cer scuze pentru că nu am sunat oamenii înapoi. Să fii posesorul unui telefon mobil nu înseamnă că trebuie să fii disponibil şi cu chef de vorbă oriunde, oricând.

Să sărbătoresc lucrurile importante „data viitoare".

Să amân întâlnirile cu oameni dragi pentru că „am văzut totul pe Facebook".

Să critic fără să ofer soluții.

Să adorm cu ochii şi mintea în telefon.

Să tolerez tupeul pentru că prefer să nu-i confrunt pe tupeişti.

Să-mi fie ruşine să cer: drepturi, ajutor, un sfat.

Să particip la discuții total neinteresante.

Să dau explicații pentru toate stările mele.

Să proiectez asupra oamenilor aşteptări pe care ei nu le pot îndeplini.

Vă doresc ca tot ce nu vom fi în acest an să fie spre binele şi împăcarea noastră! La mulți ani!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cineva spunea odata ca pentru a progresa este mult mai important sa opresti obiceiurile rele decat sa iti dezvolti obiceiuri mai bune, dar in acelasi timp sa le pastrezi in continuare pe cele rele.
    La Multi Ani tuturor simpatizantilor republica.ro si acest an sa fie asa cum vi-l doriti!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult