Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce nu te omoară te face președinte

combo..

Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia (imaginea din stânga)/ Joe Rosenthal / AP / Profimedia

Două imagini perfect iconice și perfecte ca realizare: prima realizată de Evan Vucci de la AP în 2024, a doua făcută de Joe Rosenthal de la AP în 1945.

Ca să înțelegem de ce această fotografie îl face pe Donald Trump președinte, ar trebui să înțelegem sufletul american și lucrurile care-l fac să vibreze.

Și pumnul lui Trump sub drapelul înstelat, și ridicarea steagului la Iwo Jima înseamnă pentru americani - și cu atât mai mult pentru republicanii americani - ceea ce ei învață să cânte de la școala primară: „...The land of the free and home of the braves”. Drapelul este un simbol foarte puternic în America, americanii îl arborează pe peluza casei tot timpul, fără să aibă nevoie de evenimente speciale. Iar poveștile cu supereroi „bravi și liberi” tot în America s-au născut.

Trump sfidează moartea și, cu fața însângerată, își activează instinctul său de carnivor politic pur sânge: ridică pumnul în aer și strigă „Fight, fight!” Mulțimea îi răspunde cu „USA, USA!” Aerul vibrează în fluxul de energie care unește liderul și poporul. Uluitor moment!

În 1981, după ce Ronald Reagan a fost împușcat de un tip care văzuse „Taxi driver” și voia să o impresioneze pe tânăra actriță Jodie Foster, rata de aprobare a președintelui a explodat. În câteva zile, a crescut cu 10 procente la încredere.

Primele sondaje de după tentativa de asasinat vor arăta pentru Donald Trump aceeași tendință. Aliniere perfectă de planete pentru candidatul republican: în timp ce viața pare, din păcate, că pâlpâie într-un Joe Biden tot mai fragil, Donald Trump proiectează o imagine de forță și vitalitate. Ce nu te omoară te face președinte...

Se vor face doctorate, se vor scrie cărți și se vor elabora teorii ale conspirației despre ce s-a întâmplat sâmbătă în Butler, Pennsylvania. Cert e că am asistat cu toții la o nouă cotitură a istoriei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Totusi lucrurile s-au schimbat destul de mult dupa retragerea lui Biden si inlocuirea cu Harris si Walz. Practic evenimentul cu atentatul si-a pierdut de tot din potential dupa energia cu care cei doi democrati au inceput ofensiva, in timp ce Trump foloseste din ce in ce mai mult atacuri personale la cei doi si discursuri lipsite de idei, programe, In acelasi timp tine niste conferinte de presa cu teme economice la care evita intrebarile jurnalistilor si spune o multime de lucruri lipsite de sens. Parca imi vine sa scriu si eu un editorial pe tema asta :)
    • Like 0
  • Ce vedem in poza cu Trump si pumnul ridicat?
    Pai sa explic: cand se aud focuri de arma la un meeting, nimeni nu poate sti cati tragatori sunt. Fiecare glont nu pune in pericol atat viata tintei, cat (mai ales!) sute de vieti ale celor prezenti. Multi oameni, inghesuiti, orice glonte tras inspre ei statistic are sanse mari sa loveasca pe cineva (exact asta s-a si intamplat, un participat a murit impuscat). Fiecare secunda in care tinta e prezenta e o noua oportunitate pentru atentatori sa mai traga focuri de arma, astfel punand in pericol vietile spectatorilor. Trump, intarziind actiunea garzilor de corp (sa isi ia pantofii, sa fluture pumnul etc) a marit probabilitatea ca numarul victimelor din audienta sa creasca.
    Opritul pentru fluturat pumnul nu e un gest de sfidare a atentatorilor, ci e un gest necugetat. Individului nu ii pasa de vietile celor din public. Sta sa ii puna in pericol inca o secunda. Asta vedem in poza.
    • Like 1
  • poza cu "beizadeaua" batrina (in sens romanesc) este un fake, si o jignire prntru eroii din WWII.
    Trump s-a "catarat" pe banii (scuze) "lu ' ta -su"....Biden prinde muste ! Sint f. curios cum si cine va spune adevarul despre eroul fara " pantofi "!
    • Like 0
  • Ce s-a intamplat in Butler este irelevant relativ la optiunea electoratului american. Inainte de eveniment nu vorbeam de Trump ca de un challenger , Trump era si este favoritul la alegerile din acest an, din mai multe motive , cel mai important fiind aroganta si obtuzitatea grupului de influenta democrat care nu ofera o alternativa viabila la un presedinte mediocru , obosit si din nefericire cu probleme de sanatate majore. In rest nimic din ce s-a intamplat nu-i va aduce voturi in plus lui Trump , pentru ca societatea americana este deja foarte polarizata si lamurita in privinta optiunilor de vot. In acest moment Trump are prima sansa, singura sansa este ca democratii sa vina in ultimul moment cu o alternativa la Biden. La ora actuala singurele segmente care pot sa-si schimbe optiunile sunt : republicanii care nu-l plac pe Trump ( si sunt multi) si democratii care nu-l plac pe Biden ( ei sunt si mai multi). Aici numai democratii au o posibilitate de crestere, schimbandu-l pe Biden. Daca incearca de exemplu cu M Obama au doua variante , pot castiga sau pierde la mare distanta. Cu Biden singura optiune este sa piarda la scor strans. Cat despre vigilenta si capabilitile serviciilor secrete americane , eu am un mare semn de intrebare in general. Sunt ca o gorila mare si batrana , depasita de provocarile actuale.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult