Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pumnul lui Trump

Pumnul lui Trump

Foto: Takayuki Fuchigami/ AP/ Profimedia

Tentativa eșuată de asasinat asupra lui Donald Trump deschide ușile unui nou mandat la Casa Albă. Omul violent este acum omul care a înfruntat violența supremă, moartea, este cu atât mai providențial, mai apărat de Divinitate, cu o misiune care devine în sfârșit istorică. Istoria e scrisă de cei care înving, iar pumnul ridicat în aer de Donald Trump, în timp ce susținătorii săi strigau „USA, USA”, este pumnul care poate scrie istoria secolului XXI.

Cea mai puternică imagine a acestor ani nu va fi din Ucraina. Oricâți copii mor acolo, oricate femei, oricâți bărbați își pierd viețile cu demnitatea de a-și fi apărat țara și libertatea și oricât de nedrept e acest lucru pentru era lumii libere, cea mai puternică imagine nu e de acolo. Nici din Palestina, nici din alte locuri în care viețile sunt curmate fără posibilitatea de a fi auzite. Imaginea care face istoria este cea în care Trump are pumnul ridicat în aer ca îndemn la luptă și victorie, cu cerul albastru drept fond și steagul Statelor Unite, între el și cer, în dreapta imaginii, în timp ce agenții de securitate îl străjuiesc și îl coboară de pe podiumul de campanie unde a trecut printr-o tentativă eșuată de asasinat. Imaginea îi aparține lui Evan Vucci de la Associated Press.

Pentru un om al spectacolului, miliardar, om de succes, visul american în persoană, pentru o ființă-fiară care emană voință de putere prin toți porii, este momentul de grație al carierei sale. A avut norocul să rămână în viață, a cerut să își ia pantofii și a pășit în eternitate. Trump, cu urme de sânge pe față, cu pumnul în aer, strigă „Fight! Fight!”. Ca imagine simbolică, „Fight!” este „Rosebud-ul” acestei ere. Citizen Kane intra în eternitatea reală (în filmul lui Orson Welles), într-o secvență monumentală în care imaginea sa e multiplicată infinit în oglinzile palatului său, citizen Trump intră în eternitatea prezentului în miliardele de momente în care mințile cetățenilor absorb imaginile puterii sale de reacție. (Și, normal, pumnul nu putea fi ridicat în aer fără pantofi, ar fi fost un gest cu o umbră de ridicol; desculț, cu pumnul în aer sub steagul Statelor Unite: un om aruncat la pământ într-un gest firesc de apărare, pierdut în degringolada momentului, în neputința momentană a serviciilor de securitate, vrea să arate ne-speriat... dar e desculț, e speriat.)

Trump a readus fast-food-ul în școlile americane după ce Michelle Obama a depus eforturi să aducă pe mesele elevilor în școli exclusiv mîncare gătită. A apărat dreptul americanilor de a avea arme. Sexist, negaționist – de la încălzirea globală (retragerea SUA din acordul semnat la Paris în 2015) la pandemia recentă sau la pericolul nuclear (retragerea SUA din „Iran deal”), promotor al falsității în retorică, creștin non-smerit cu priză în întregul fundamentalism creștin, Donald Trump își construiește imaginea pe o filieră mesianică. „Let’s Make America Great Again”, „Take America Back” – sînt sloganurile cu care el trasează o punte istorică între mandate (între mandat și candidatură): rescrie contextul progresist al ideii „Take ... Back”, rescrie propria istorie de autor moral al atacului asupra Capitoliului Statelor Unite în timpului mitingului „Save America” sau de condamnat pentru infracțiuni economice (o America „great” nu ar accepta o așa înfierare a omului său exemplar). Dacă punem în relație Zidul ridicat la granița cu Mexic și poziția Rusiei imediat după atentat – o replică în care americanii sunt arătați cu degetul că ajută Ucraina în timp ce nu sînt capabili să își apere oamenii importanți – putem avea o imagine a secolului XXI scris de pumnul lui Trump cu ajutorul celor pe care, nu demult, prin prisma dictatorului suprem, îi admira.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    ce tare incearca acum wokeistii sa il faca damage control si sa il critice, dar nu auzi un cuvant cum biden a facut pe el in franta la comemorarea de la primul razboi mondial sau cum nu mai stie nici ce sa zica clar. hahhaha. astia ca ctp si ca voi restul nu intelegeti ca lumea nu il iubeste pe trump pentru ce face si e satula de politcienii care stau 50 de ani. ca pelosy, biden sau altii care sunt in senat sau au functii statale de zeci de ani
    • Like 0
  • Acum vedem ca lumea e mult mai urata decat ne-am imaginat-o. Daca milioane de oameni il voteaza pe Trump, ce sa ne mai asteptam de la occident? Se dovedeste ca SUA a creat un om nou de proasta calitate, departe de a fi nobil, intelegator, dornic de a ajuta tarile sarace sa se civilizeze...ei nu sunt civilizati la ei acasa, ce exemplu dau ei iubindu-l pe Trump, aceasta voma umana?!!! E cumplit...Adevarul e ca in orice parte te-ai uita, nu ti-au mai ramas mari sperante de evolutie spre armonie si dezvoltare...E totul pe principiul care pe care !!!
    • Like 0
  • Neah. Biden decrepitul i-a deschis de mult calea unui nou mandat lui Trump.
    • Like 4
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      E ca si cum asta e, se deschide o epoca salbatica in fata noastra, in care nu ne mai putem face iluzii de evolutie a oamenilor catre niste fiinte nobile...oamenii se concentreaza acum pe intarirea propriei piei pentru a rezista principiului " care pe care" !
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Exact! Fix asa este! Pentru ca sunt atatia oameni care i-ar fi putut lua locul lui Biden sa contracareze votantii lui Trump (sa nu uitam ca educatia in SUA este la un nivel scazut, cand vorbim de mase) dar nu s-a intamplat acest lucru, suntem neputinciosi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult