Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce prevede OUG 30, actul normativ care reglementează șomajul tehnic plătit parțial de stat și celelalte măsuri sociale. Vedeți textul integral și declarațiile pe care trebuie să le completeze angajatorul

Ordonanțele de urgență adoptate miercuri prin care guvernul ia primele măsuri fiscale pentru a sprijini mediul de afaceri, în contextul epidemiei de COVID 19, au fost publicate în astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. E vorba despre OUG 29 și OUG 30 / 2020. 

OUG 30 prevede suportarea de către stat a unei părți din șomajul tehnic în cazul suspendării temporare a activității pentru firmele obligate să stopeze businessul ca urmare a deciziilor autorităților și pentru firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare în luna anterioară depunerii cererii de susținere cu minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu au capacitatea de a plăti toți angajații.

Câteva noutăți:

  • angajatorii care doar și-au redus din activitate nu pot să beneficieze de șomajul tehnic plătit de la stat pentru mai mult de 75% dintre angajați.
  • se depune o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că are o scădere a încasărilor cu 25% față de media din ianuarie-februarie..


Aici puteți vedea și prevederile OUG 29, privind măsuri fiscale luate în sprijinul mediului de afaceri. O prevedere importantă este cea legată de schimbarea definiției de "forță majoră din contractele în derulare.

Mai jos vedeți textul integral al actului normativ.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Voi aveţi o grămadă de aşa zis „economişti” care pot explica măsurile luate de guvern pentru depăşirea crizei cauzate de CORONAVIRUS. De ce nu explicaţi oamenilor EXACT ce îi aşteaptă ?
    1. Pentru PF-uri şi I.I. –uri (multe din ele cu obiect de activitate productiv) sau în sfera serviciilor către populaţie, nu s-a luat nici o măsură economică... Sunt oraşe (multe) în România care nu mai au economie productivă (industrială) ... nu mai au decât o multitudine de firme de subzistenţă (PF-uri) şi I.I. –uri care condensează mare parte din forţa de muncă a acestor oraşe.. .
    2. Şomajul tehnic- presupune achitarea de către firme – angajaţilor, a sumelor provenite din venituri salariale în cuantum de 75%...etc. Adică firmele îşi iau un aşa zis „Certificat” –dacă îl vor obţine... apoi achită (din care venituri ?) salariile în cuantum de 75% angajaţilor, şi se roagă ca „Statu..” să le ramburseze sumele achitate, lucru care nu se va întâmpla niciodată deoarece taxele şi impozitele aferente salariilor se ”amână” – nu se anulează, ceea ce înseamnă că se vor compensa, cumva.. cândva... CU DĂRILE NEPLĂTITE AFERENTE SALARIILOR....
    La fel şi plata utilităţilor- SE AMÂNĂ... Aşa încât statul nu va cheltui nici un ban pentru sprijinirea mediului privat... Interesantă schemă.
    La fel şi plata ratelor bancare. Nu aţi primit încă somaţiile de plată pentru curent, gaze, sau rate la bănci?... Nu-i nimic , în cel mai scurt timp le veţi primi.
    Dacă tu, firmă , ai încasările scăzute cu peste 80% , cu ce bani vei plăti salariile , chiar alea de 75%, până la data, ipotetică când îi vei încasa de la stat ? Dacă ai încasări scăzute cu 80% cum vei plăti dările la stat, utilităţile, eventualele rate , etc... ?
    3. Presupunând că pandemia va trece, chiar credeţi că economia „ va bubui” în aşa fel încât să permită firmelor să achite sumele devenite brusc RESTANTE, cele amânate şi nu ANULATE de către Guvern ?
    Măsurile luate de Guvern sunt luate, ca de obicei „pe spinarea” firmelor private, Schema e interesantă şi are marea valoare de a „ameţi” pe toată lumea....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult