Ordonanțele de urgență adoptate miercuri prin care guvernul ia primele măsuri fiscale pentru a sprijini mediul de afaceri, în contextul epidemiei de COVID 19, au fost publicate în astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. E vorba despre OUG 29 și OUG 30 / 2020.
OUG 30 prevede suportarea de către stat a unei părți din șomajul tehnic în cazul suspendării temporare a activității pentru firmele obligate să stopeze businessul ca urmare a deciziilor autorităților și pentru firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare în luna anterioară depunerii cererii de susținere cu minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu au capacitatea de a plăti toți angajații.
Câteva noutăți:
- angajatorii care doar și-au redus din activitate nu pot să beneficieze de șomajul tehnic plătit de la stat pentru mai mult de 75% dintre angajați.
- se depune o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că are o scădere a încasărilor cu 25% față de media din ianuarie-februarie..
Mai jos vedeți textul integral al actului normativ.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Pentru PF-uri şi I.I. –uri (multe din ele cu obiect de activitate productiv) sau în sfera serviciilor către populaţie, nu s-a luat nici o măsură economică... Sunt oraşe (multe) în România care nu mai au economie productivă (industrială) ... nu mai au decât o multitudine de firme de subzistenţă (PF-uri) şi I.I. –uri care condensează mare parte din forţa de muncă a acestor oraşe.. .
2. Şomajul tehnic- presupune achitarea de către firme – angajaţilor, a sumelor provenite din venituri salariale în cuantum de 75%...etc. Adică firmele îşi iau un aşa zis „Certificat” –dacă îl vor obţine... apoi achită (din care venituri ?) salariile în cuantum de 75% angajaţilor, şi se roagă ca „Statu..” să le ramburseze sumele achitate, lucru care nu se va întâmpla niciodată deoarece taxele şi impozitele aferente salariilor se ”amână” – nu se anulează, ceea ce înseamnă că se vor compensa, cumva.. cândva... CU DĂRILE NEPLĂTITE AFERENTE SALARIILOR....
La fel şi plata utilităţilor- SE AMÂNĂ... Aşa încât statul nu va cheltui nici un ban pentru sprijinirea mediului privat... Interesantă schemă.
La fel şi plata ratelor bancare. Nu aţi primit încă somaţiile de plată pentru curent, gaze, sau rate la bănci?... Nu-i nimic , în cel mai scurt timp le veţi primi.
Dacă tu, firmă , ai încasările scăzute cu peste 80% , cu ce bani vei plăti salariile , chiar alea de 75%, până la data, ipotetică când îi vei încasa de la stat ? Dacă ai încasări scăzute cu 80% cum vei plăti dările la stat, utilităţile, eventualele rate , etc... ?
3. Presupunând că pandemia va trece, chiar credeţi că economia „ va bubui” în aşa fel încât să permită firmelor să achite sumele devenite brusc RESTANTE, cele amânate şi nu ANULATE de către Guvern ?
Măsurile luate de Guvern sunt luate, ca de obicei „pe spinarea” firmelor private, Schema e interesantă şi are marea valoare de a „ameţi” pe toată lumea....