Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

BREAKING NEWS. Au fost publicate Ordonanțele fiscale în Monitorul Oficial. Șomajul tehnic, ajutorul pentru IMM-uri și celelalte măsuri economice pentru a combate efectele coronavirusului intră în vigoare. Citiți textul integral | Se redefinește situația de „forță majoră” aplicabilă contractelor în derulare

Ordonanțele de urgență adoptate miercuri prin care guvernul ia primele măsuri fiscale pentru a sprijini mediul de afaceri, în contextul epidemiei de COVID 19, au fost publicate în astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. E vorba despre OUG 29 și OUG 30 / 2020. 

Siteul Monitorului Oficial este la această oră blocat.

Mai jos puteți vedea textul integral al OUG 29, dar și câteva noutăți apărute.

Aici puteți vedea integral și textul OUG 30, actul normativ care regelementează șomajul tehnic plătit parțial de statși celelalte măsuri sociale. La finalul actului normativ sunt atașate și declarațiile pe care trebuie să le completeze angajatorul

Câteva dintre noutățile OUG 29:

  • se redefinește situația de "forță majoră" aplicabilă contractelor în derulare. Nu sunt considerate "imprevizibile", în sensul definirii acestei noțiuni, "măsurile luate de autorități în conformitate cu actul normativ care a instituit starea de urgență".

  • firmele care iau împrumut pentru capital de lucru, dar au restanțe "se obligă" să le achite din creditul luat.

Redăm mai jos o parte din textul integral al ordonanțelor:


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult