Am semnat alături de 12 jurnaliști cunoscuți o Scrisoare deschisă, în care solicităm președintelui Iohannis să nu promulge legea votată de Parlament prin care „jurnaliștii” sunt scutiți de plata impozitului pe venit. Am pus „jurnaliști” între ghilimele, pentru că nu există o definiție clară a acestui cuvânt, și poate să se pretindă așa ceva orice persoană care apare la televizor sau scrie pe internet.
În afară de argumentele din scrisoare, aduc și unul personal.
Mă simt în situația unui om care merge pe stradă și asupra căruia se aruncă un individ decis să îi îndese niște bani în buzunar. Dacă mi s-ar întâmpla asta, m-aș considera îndreptățit să îl iau de guler pe respectivul și să-l duc la poliție, întrucât aș fi în legitimă apărare față de această agresiune asupra persoanei mele fizice și morale.
Sau, în situația cuiva care ar avea un cont bancar și i s-ar vârî în cont o sumă de bani fără niciun fel de aprobare.
Iar când este vorba de un gazetar care comentează critic constant actualitatea politică, un asemenea gest e o înscenare vizând compromiterea gazetarului.
Predecesori iluștri ai pesedistului Steriu, inițiatorul mânjirii jurnaliștilor, sunt Dan Voiculescu și Adrian Severin. Voiculescu, solidarizându-se la vremea aceea cu Traian Băsescu, declara public: „Noii securiști, jurnaliștii, atacă clasa politică cu niște subiecte învechite”. Și-a extins apoi cugetarea la toți românii: „Înainte de `89, toți am colaborat într-un fel sau altul cu Securitatea”. Urmărind nimic altceva decât să-și ascundă strânsa cârdășie dovedită cu zisa Securitate. Scriam atunci: „Comportamentul dlui Voiculescu, care i-a făcut pe toți românii colaboratori ai Securității, este al unui sconcs – emite jeturi de lichid puturos pentru a-și ascunde propriul miros pestilențial”.
La rândul său, pușcăriașul pentru corupție Severin, condamnat ca mitarnic pe 100.000 euro, a produs următoarea maximă: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”.
Asta dorește PSD, să poată să zbiere la tine, cu acutele unei G. Firea sau O. Vasilescu: „Tu vorbești?!?!”.
Iar PNL și USR se poartă ca niște cutre: 1 liberal a votat „Pentru”, 2 „Contra”, iar restul de 61 (!) s-au abținut, 1 userist a votat „Pentru”, 0 au votat „Contra” – restul de 23 (!) s-au abținut. Abținerea e folositoare, că poți s-o dai apoi fie pe Tanda, fie pe Manda, după caz.
Nu poate fi corectă o lege care îl obligă pe un cetățean să ia niște bani pe care nu i-a cerut și nu îi vrea. E împotriva Drepturilor Omului. De aceea, dacă, în ciuda acestei Scrisori deschise și a tuturor luărilor de poziție din presă, legea PSD va ajunge să fie aplicată, subsemnatul voi folosi banii din impozitul astfel neplătit ca să dau în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
The Forty-First (1956)
Sorok pervyy (original title)
Îl cred în stare! :))
Sună foarte frumos declarațiile astea belicoase, dar sînt lipsite de orice bază reală.
Felicitări CTP, multă sănătate și putere de analiză!
Dar, este de mirare că pe această listă apare şi Ion Cristoiu – un personaj [cel puțin] controversat, care apare frecvent la TVR și alte posturi patronate de Mafia-Tv. În schimb, din păcate, nu apare pe listă și ziaristul independent Mălin Bot care, practic se luptă de mulți ani, umăr la umăr, împotriva #Ciumei Roşii, împreună cu ceilalți protestatari din stradă. E cel puţin ciudat!
Da, desigur, oarecum este de admirat faptul că jurnaliştii-semnatari nu acceptă reduceri de impozit pe venit. Însă, ar fi fost [şi] demn de punctuat faptul că banii care ar fi fost alocaţi pentru scutirile de impozit pe venit ale jurnaliştilor ar fi fost suportate din banii proveniţi de la firmele care plătesc taxe și impozite! Pentru că, eu știu că oricând Statul promite – oricui - un statut special, inclusiv măriri de salarii, reduceri de taxe și impozite sau pensii speciale; toate astea ar fi provenit din banii luați cu japca de la firme private sau de la alți contribuabili care produc banii reali în economie.
Așadar, ar fi fost o ocazie bună ca beneficiarii de eventualele favoruri fiscale, să indice clar că refuzul lor este [inclusiv] și datorită dorinţei lor de a susţine firmele private şi economia locală.
Dar, asta e doar „un vis". Pentru că, la ora actuală, (în mod inexplicabil), din păcate toată lumea e concentrată pe orgolii și câștig de popularitate în faţa audienței – nu şi pe susţinerea economiei.
E încă cale lungă până când politicienii şi jurnaliştii noștri vor realiza că fără economie vom rămâne cu toţii fără populaţie – respectiv fără votanţi şi audienţă.
Foarte des au convenții de colaborare de câteva sute de lei. Cei cu adevărat buni găsesc de lucru la publicații unde nu trebuie să-și îndoaie spinarea. Nu e un serviciu oarecare: doar cei talentați răzbesc, iar dacă ești bun găsești ceva pe măsură. Sau deschizi un blog și te faci astfel cunoscut, etc.
Vă place presa locală? Mă gândeam eu...