Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce voi face cu banii de la PSD, PNL și USR

Am semnat alături de 12 jurnaliști cunoscuți o Scrisoare deschisă, în care solicităm președintelui Iohannis să nu promulge legea votată de Parlament prin care „jurnaliștii” sunt scutiți de plata impozitului pe venit. Am pus „jurnaliști” între ghilimele, pentru că nu există o definiție clară a acestui cuvânt, și poate să se pretindă așa ceva orice persoană care apare la televizor sau scrie pe internet.

În afară de argumentele din scrisoare, aduc și unul personal.

Mă simt în situația unui om care merge pe stradă și asupra căruia se aruncă un individ decis să îi îndese niște bani în buzunar. Dacă mi s-ar întâmpla asta, m-aș considera îndreptățit să îl iau de guler pe respectivul și să-l duc la poliție, întrucât aș fi în legitimă apărare față de această agresiune asupra persoanei mele fizice și morale.

Sau, în situația cuiva care ar avea un cont bancar și i s-ar vârî în cont o sumă de bani fără niciun fel de aprobare.

Iar când este vorba de un gazetar care comentează critic constant actualitatea politică, un asemenea gest e o înscenare vizând compromiterea gazetarului.

Predecesori iluștri ai pesedistului Steriu, inițiatorul mânjirii jurnaliștilor, sunt Dan Voiculescu și Adrian Severin. Voiculescu, solidarizându-se la vremea aceea cu Traian Băsescu, declara public: „Noii securiști, jurnaliștii, atacă clasa politică cu niște subiecte învechite”. Și-a extins apoi cugetarea la toți românii: „Înainte de `89, toți am colaborat într-un fel sau altul cu Securitatea”. Urmărind nimic altceva decât să-și ascundă strânsa cârdășie dovedită cu zisa Securitate. Scriam atunci: „Comportamentul dlui Voiculescu, care i-a făcut pe toți românii colaboratori ai Securității, este al unui sconcs – emite jeturi de lichid puturos pentru a-și ascunde propriul miros pestilențial”.

La rândul său, pușcăriașul pentru corupție Severin, condamnat ca mitarnic pe 100.000 euro, a produs următoarea maximă: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”.

Asta dorește PSD, să poată să zbiere la tine, cu acutele unei G. Firea sau O. Vasilescu: „Tu vorbești?!?!”.

Iar PNL și USR se poartă ca niște cutre: 1 liberal a votat „Pentru”, 2 „Contra”, iar restul de 61 (!) s-au abținut, 1 userist a votat „Pentru”, 0 au votat „Contra” – restul de 23 (!) s-au abținut. Abținerea e folositoare, că poți s-o dai apoi fie pe Tanda, fie pe Manda, după caz.

Nu poate fi corectă o lege care îl obligă pe un cetățean să ia niște bani pe care nu i-a cerut și nu îi vrea. E împotriva Drepturilor Omului. De aceea, dacă, în ciuda acestei Scrisori deschise și a tuturor luărilor de poziție din presă, legea PSD va ajunge să fie aplicată, subsemnatul voi folosi banii din impozitul astfel neplătit ca să dau în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult