Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce voi face cu banii de la PSD, PNL și USR

Am semnat alături de 12 jurnaliști cunoscuți o Scrisoare deschisă, în care solicităm președintelui Iohannis să nu promulge legea votată de Parlament prin care „jurnaliștii” sunt scutiți de plata impozitului pe venit. Am pus „jurnaliști” între ghilimele, pentru că nu există o definiție clară a acestui cuvânt, și poate să se pretindă așa ceva orice persoană care apare la televizor sau scrie pe internet.

În afară de argumentele din scrisoare, aduc și unul personal.

Mă simt în situația unui om care merge pe stradă și asupra căruia se aruncă un individ decis să îi îndese niște bani în buzunar. Dacă mi s-ar întâmpla asta, m-aș considera îndreptățit să îl iau de guler pe respectivul și să-l duc la poliție, întrucât aș fi în legitimă apărare față de această agresiune asupra persoanei mele fizice și morale.

Sau, în situația cuiva care ar avea un cont bancar și i s-ar vârî în cont o sumă de bani fără niciun fel de aprobare.

Iar când este vorba de un gazetar care comentează critic constant actualitatea politică, un asemenea gest e o înscenare vizând compromiterea gazetarului.

Predecesori iluștri ai pesedistului Steriu, inițiatorul mânjirii jurnaliștilor, sunt Dan Voiculescu și Adrian Severin. Voiculescu, solidarizându-se la vremea aceea cu Traian Băsescu, declara public: „Noii securiști, jurnaliștii, atacă clasa politică cu niște subiecte învechite”. Și-a extins apoi cugetarea la toți românii: „Înainte de `89, toți am colaborat într-un fel sau altul cu Securitatea”. Urmărind nimic altceva decât să-și ascundă strânsa cârdășie dovedită cu zisa Securitate. Scriam atunci: „Comportamentul dlui Voiculescu, care i-a făcut pe toți românii colaboratori ai Securității, este al unui sconcs – emite jeturi de lichid puturos pentru a-și ascunde propriul miros pestilențial”.

La rândul său, pușcăriașul pentru corupție Severin, condamnat ca mitarnic pe 100.000 euro, a produs următoarea maximă: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”.

Asta dorește PSD, să poată să zbiere la tine, cu acutele unei G. Firea sau O. Vasilescu: „Tu vorbești?!?!”.

Iar PNL și USR se poartă ca niște cutre: 1 liberal a votat „Pentru”, 2 „Contra”, iar restul de 61 (!) s-au abținut, 1 userist a votat „Pentru”, 0 au votat „Contra” – restul de 23 (!) s-au abținut. Abținerea e folositoare, că poți s-o dai apoi fie pe Tanda, fie pe Manda, după caz.

Nu poate fi corectă o lege care îl obligă pe un cetățean să ia niște bani pe care nu i-a cerut și nu îi vrea. E împotriva Drepturilor Omului. De aceea, dacă, în ciuda acestei Scrisori deschise și a tuturor luărilor de poziție din presă, legea PSD va ajunge să fie aplicată, subsemnatul voi folosi banii din impozitul astfel neplătit ca să dau în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bagati si fillmul ista!
  The Forty-First (1956)
  Sorok pervyy (original title)
  • Like 0
 • ...dejucati planurile coruptilor si cu "mita" faceti o scoala de jurnalism d-le Popescu!
  • Like 1
 • Toata suflarea romaneasca "ZIARISTI=JURNALISTI"ca a venit raiul peste noi.Definitia acestora mai intai, apoi unsul cu miere din partea PSD ului.Apoi, NU tot MOGULII castiga daca se aplica legea ,ca doar a lor ii intreaga presa.
  • Like 0
 • "Subsemnatul voi folosi banii din impozitul astfel neplătit ca să dau în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului"

  Îl cred în stare! :))
  • Like 4
  • @ Dragoş Anghelache
   mhm check icon
   Da statul in judecată că ce? Ce articol din CvEDO a fost încălcat și cînd au fost epuizate căile legale interne? Legea nici măcar nu e promulgată.
   Sună foarte frumos declarațiile astea belicoase, dar sînt lipsite de orice bază reală.
   • Like 1
 • Cu acest articol consider că CTP s-a spălat în ochii mei de bubele din propriul cap.
  Felicitări CTP, multă sănătate și putere de analiză!
  • Like 1
 • Gabi check icon
  Mda. Înțeleg şi aplaud demersul majorităţii jurnaliştilor-semnatari (mai puțin unii din ei) - care știu că sunt „cu două feţe” tocmai atunci când ar fi fost mai mare nevoie de critica lor în vederea apărării intereselor societății. Prin asta îi exclud pe Cristi Popescu şi pe ceilalţi jurnalişti-fondatori ai Republica.ro.
  Dar, este de mirare că pe această listă apare şi Ion Cristoiu – un personaj [cel puțin] controversat, care apare frecvent la TVR și alte posturi patronate de Mafia-Tv. În schimb, din păcate, nu apare pe listă și ziaristul independent Mălin Bot care, practic se luptă de mulți ani, umăr la umăr, împotriva #Ciumei Roşii, împreună cu ceilalți protestatari din stradă. E cel puţin ciudat!

  Da, desigur, oarecum este de admirat faptul că jurnaliştii-semnatari nu acceptă reduceri de impozit pe venit. Însă, ar fi fost [şi] demn de punctuat faptul că banii care ar fi fost alocaţi pentru scutirile de impozit pe venit ale jurnaliştilor ar fi fost suportate din banii proveniţi de la firmele care plătesc taxe și impozite! Pentru că, eu știu că oricând Statul promite – oricui - un statut special, inclusiv măriri de salarii, reduceri de taxe și impozite sau pensii speciale; toate astea ar fi provenit din banii luați cu japca de la firme private sau de la alți contribuabili care produc banii reali în economie.
  Așadar, ar fi fost o ocazie bună ca beneficiarii de eventualele favoruri fiscale, să indice clar că refuzul lor este [inclusiv] și datorită dorinţei lor de a susţine firmele private şi economia locală.

  Dar, asta e doar „un vis". Pentru că, la ora actuală, (în mod inexplicabil), din păcate toată lumea e concentrată pe orgolii și câștig de popularitate în faţa audienței – nu şi pe susţinerea economiei.
  E încă cale lungă până când politicienii şi jurnaliştii noștri vor realiza că fără economie vom rămâne cu toţii fără populaţie – respectiv fără votanţi şi audienţă.
  • Like 3
 • Scutirea de impozit a IT-istilor cum e? Aproape toti jurnalistii din presa locala sunt platiti cu salarii de mizerie, la ei va ganditi vreodata?
  • Like 0
  • @ Gavrila Moise
   E stimulent pt economie, IT-iștii produc din greu la buget, dar cap-de-trol nu compilează din astea.
   • Like 1
  • @ Gavrila Moise
   Delia MC Delia MC check icon
   Cu sau fără scutirea de impozit aproape tot aia.
   Foarte des au convenții de colaborare de câteva sute de lei. Cei cu adevărat buni găsesc de lucru la publicații unde nu trebuie să-și îndoaie spinarea. Nu e un serviciu oarecare: doar cei talentați răzbesc, iar dacă ești bun găsești ceva pe măsură. Sau deschizi un blog și te faci astfel cunoscut, etc.
   Vă place presa locală? Mă gândeam eu...
   • Like 0
 • Eu as avea intelegere pentru parlamentarii care s-au abtinut. Au facut-o de teama haitei de manipulatori profesionisti de la A3, care nu i-ar fi iertat, ar fi aruncat in capul lor cu toate laturile de care sunt in stare, inrautatindu-le mult imaginea publica. II putem numara pe degete pe cei care nu se tem de haita respectiva.
  • Like 2
  • @ Tudor Bucur
   Ca politician și parlamentar pe deasupra, trebuie să ai curajul să-ți asumi o poziție. Neutralitatea nu e asumare de poziție. Dacă niște parlamentari nu au curajul să-și asume o poziție politică clară de teama nu știu cărei haite, atunci nu au ce căuta în Parlament.
   • Like 3
 • Pai, donează-i statului, cu inca câțiva că tine se acoperă gaura de un milion de euro.
  • Like 2


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult