Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

13 jurnaliști care refuză să fie mituiți se adresează președintelui Iohannis

Klaus Iohannis - Cotroceni - Foto presidency.ro

(Foto presidency.ro)

Primim la redacție:

Domnule președinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de jurnaliști din generații și redacții diferite. Lucrăm în presa publică și în cea privată, în cea cu capital străin și capital românesc, în trusturi consacrate și în inițiative de presă tânără.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc și pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicați profesiei lor și cetățeni români, parte a comunității pe care încercăm să o servim. 

În numele a ceea ce ne unește ca societate, vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaților. Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetățean care muncește trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliștii” să fie încadrați la excepții. Dacă se face asta, așa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnaliști”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa niște bani. 

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă și contraproductivă. Nu servește interesul public, nu întărește libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnaliști și public, una dintre liniile de apărare a democrației.

Domnule președinte,

Nu avem nici pe departe pretenția că reprezentăm toți jurnaliștii din România. Timpul limitat și lipsa unei organizații cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacționăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacție în fața unui pericol real.

O presă liberă și credibilă, care să confrunte puterile în stat și să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleși sau numiți să conduceți, este esențială pentru o democrație stabilă.

Vă mulțumim!

Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrișor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupșa, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari!
  • Like 0
 • Felicitari pentru initiativa!
  Cristoiu? Nu am probe (cine are?), dar e posibil sa fie un fanatic de stinga. (Multi din generatia veche, sunt.) Plata este secundara. (Bine, acum depinde cum definiti stinga...)
  • Like 0
 • Ion Cristoiu acceptă mită permanent și cu mare plăcere, nu înțeleg cum ziariștii Republica si-au pus numele alături de acest deșeu
  • Like 2
 • Nu inteleg insa de ce nu semneaza si Prelipceanu, care aseara a moderat dezbaterea pe aceasta tema si a sustinut aceeasi ideie ca semnatarii.
  Sper ca Cetepeul nu a conditionat semnatura lui de lipsa semnaturii lui Prelipceanu, pe care e suparat rau de tot.
  • Like 0
 • Ma inclin, cu respect, in fata voastra, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrișor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupșa, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu ! Pe unii dintre dumneavoastra va ascult cu interes, pe unii ii cunosc personal, pe unii nu-i am ( mereu) la inima, dar...aveti respectul meu!
  • Like 1
 • D-le Popescu , cred ca prezenta in lista de semnaturi a lui I.Cristoiu nu este benefica avand in vedere opiniile acestuia in functie de cum bate "vantul" si faptul ca acesta a fost dovedit ca fiind turnator la securitate.Este o atitudine normala a majoritatii celor care au semnat scrisoarea dar consider ca atata timp cat in Parlament este actualul raport de forte,daca legea va fi retrimisa de Presedinte ea va reveni la acesta in aceeasi forma. Am vazut aseara la DIGI24 o explicatie halucinanta a unui parlamentar PSD care incerca sa justifice aceasta lege prin precaritatea in care traiesc unii jurnalisti.
  • Like 4
  • @ Rodica Isop
   ion check icon
   notati va rog ca "jurnalisti" ca Dan Andronic, de la EVZ, sterg, sau nu lasa sa apara pe net, comentariile critice la adresa lor, inclusiv la adresa limbricului Cristoiu ! iar noi trebuie sa-i scutim de impozite !!!!!!!
   • Like 2
  • @ ion
   Nu e adevarat ce spui! Maestrul Cristoiu blocheaza pe blogul lui iar Evz sterge de la comentarii exclusiv pe cei care demonteaza punctual procedeele lui de manipulare. Depun marturie ca eu sunt unul blocat de Maestru pe blogul lui pentru ca i-am demontat manipularile iar Evz ma sterge numai cand arat cum manipuleaza Maestrul, in rest imi lasa comentariile si lasa chiar comentarii care il insulta, dar numai sa nu-l acuze de manipulare, ca asta nu suporta.
   • Like 1
  • @ ion
   Si mai zic ceva: am scris Webmasterului blogului Maestrului si m-am angajat ca nu-l voi mai acuza de manipulare pe Maestru si mai ales ca nu voi arata cum manipuleaza si mi se lasase iarasi posibilitatea de a posta pe blog; numai ca nu m-am abtinut si l-am acuzat iar de manipulare si de atunci m-a blocat definitiv.
   • Like 1
 • O asemenea pomană este incompatibilă cu libertatea de exprimare și de conștiință profesională a unui ZIARIST. Comentatorii de dinainte pun legitim întrebarea ce caută Cristoiu, turnător la securitate dovedit, alături de ceilalți semnatari. Acceptarea mituirii ziariștilor, vă asigur, va reduce la cote minime credibilitatea lor. Felicitări D-le C T Popescu cât și celorlalți semnatari, pentru poziția dumneavoastră. Vă respectați nu numai pe d-vs înșivă, ci și statutul profesional al breslei ZIARIȘTILOR, dedicați, atât cât se poate la noi, acestei profesii.
  • Like 4
 • Cum pot aia sa isi asocieze numele cu ion cristoiu? Cel mai slab jurnalist ( nu pot sa zic cumparat ca nu pot dovedii).
  • Like 5
 • Gecaba Gecaba check icon
  RESPECT!!!!
  • Like 2
 • Ion Cristoiu nu e mituit? Sa fim seriosi, decaderea morala a acestui fost jurnalist e notorie. A devenit catelusul de casa al PSD si al Latrinei 3! Asta nu merita sa stea la aceeasi masa cu jurnalistii cu adevarat nemituiti.
  • Like 7
  • @ Adrian Bertea-Toth
   golan check icon
   Cristoiu a fost colaborator al securitatii, dovedit si confirmat in instantele de judecata. Nu a fost niciodata jurnalist cu adevarat, intotdeauna a avut un interes nedeclarat pe care l-a urmat.
   • Like 5
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Delia MC Delia MC check icon
   Vițelul Cristoiu suge de la altă vacă iar acum o face pe onestul. Mă tem că de la una din țarcul bugetului cu girul psd.
   • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult