Pot doar să vă rog să mă credeți pe cuvânt: nu știu la cât mi s-a dus tensiunea arterială, dar nicio clipă, nici la 3-6, 1-5, nici la cele 4 mingi de set pe care i le-a anulat Svitolina, nici la mingea de meci pentru ucraineancă, n-am trăit sentimentul înfrângerii Simonei. I-am privit tot timpul chipul, ochii, erau mai importanți decât loviturile, chiar și decât cele cu racheta de pământ. Și n-am văzut clintindu-se acolo nimic din ce știam că este.
Cea mai bună lovitură a Simonei în acest meci istoric a fost lovitura de cap. După ieșirea față de Darren Cahill de la Miami, Simona Halep a lucrat asupra propriului psihic așa cum antrenezi mușchii sau serva. I-a transmis, conștient sau subconștient, în fiecare secundă Svitolinei: nu mi-e frică și nu cedez!
Mai ai de luat un ghem și câștigi: ia-l, dacă poți, că eu nu ți-l dau.
Mai ai nevoie de o minge și ești în semifinală: ia-o, dacă poți, că eu nu ți-o dau.
La mingea de meci pe care Svitolina a avut-o, 6-5 în tie-break-ul setului 2, am simțit din tot sufletul că e o dublă minge de meci. Dacă Simona o câștigă, câștigă, incredibil, meciul. Și Simona a riscat fără ezitare un cros de rever lung-lung, care a prins tușa... O înțeleg când spune acum că nici n-a știut că era minge de meci!
A făcut și lovituri „harrypotterești”, demne de o mare jucătoare: scurtă pusă perfect de la 1-2 metri în spatele liniei de fund, din schimb tare! și un passing numai din braț, cu tot corpul întins în șpagat până aproape de rupere...
Iar punctul „norocos” cu care a câștigat setul 2, forehand în creasta fileului, de unde mingea a picat la câțiva cm în terenul advers, n-a fost chiar rodul întâmplării. Mai întâi, o regulă nescrisă a tenisului spune: mingea bine lovită, adică cu forță și spin, trece banda, mingea lovită mort și plat cade dincoace de fileu. Și apoi, norocul îi ajută pe cei îndrăzneți...
Nu pot să nu vă spun și o observație pe care o luați cum vreți: Simona și-a amintit să lifteze mai mult, să varieze jocul, s-o scoată din ritmul buf-buf și s-o facă pe Elina să alerge cam din momentul în care, în tribună, Darren Cahill și-a scos imenșii ochelari negri și a privit cu ochii liberi spre teren...
Cu Plíšková în semifinală, va fi o bătălie asemănătoare. Ca și Svitolina, Karolína lovește năprasnic, plat, împușcat și forehandul și backhandul. Are un serviciu mai periculos decât al ucrainencei, fiind și mai înaltă. Însă nu posedă o deplasare foarte bună. De aceea cred că Simona va fi din nou sub foc, va trebui să alerge, să-i trimită cât mai multe mingi înapoi bombardierei cehoaice, s-o oblige să lovească din mișcare.
Însă decisiv cred că va fi altceva. Așa cum Ion Țiriac declara în anii `60 „Cea mai bună lovitură a mea sunt picioarele”, acum Simona Halep poate spune: „Unde e capul, acolo vor fi și picioarele...”.
P.S.
Am răspuns tuturor posturilor care m-au solicitat să comentez victoria Simonei, cu excepția B1TV. De ce? Pentru că acolo se manifestă un antropoid care, lăsând la o parte comportamentul pur neamprostesc față de subsemnatul în direct, n-a pierdut niciun prilej de a-i arunca insulte oribile Simonei Halep.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Roma, 2017: Halep - Svitolina 6-4 5-7 1-6; Halep - Svitolina 0 - 1. Paris, 2017: Halep - Svitolina 3-6 7(8)-6(6) 6-0; Halep - Svitolina = 1 - 1 (sursa: Matchstat).
Constat că jucătorii și jucătoarele de tenis nu-și cunosc lungul nasului, astfel încât unii să fie mereu câștigători, iar alții - ciuca bătăilor... Cum se zice în fotbal, nici un meci nu seamănă cu altul și mingea e rotundă... Cine ar fi pariat că Real va ridiculiza Juventus? Nici măcar Ronaldo! Cristiano.
A! În acest moment (17:46) cotele pariului la bet365 sunt: Halep - 1.28, Pliskova - 3.75.
Ooops! Mats merge pe Pliskova. Precis a citit ce-am scris eu!... Deși toată lumea crede că Halep - Pliskova = 4 - 0, cehoaica a corectat greșeala: a bătut-o pe Halep în Cupa Federație, adică e 4 - 1. Deci, se poate!
Iar aproximativ 60% pe primul serviciu este un procent foarte respectabil, daca e mai mare de atât inseamna ca serviciul e prea prudent si atacabil.
In plus, big hiterele comit INTOTDEAUNA foarte multe greseli neforţate. Fără excepţie. Ce ai vazut azi este un meci tipic big hitter vs counter puncher. Multe winnere si greseli de o parte, o defensivă inumană de cealalta parte.
Explicatia este absolut banală, o fată care loveşte puternic inseamna ca are un fizic solid, implicit inerţie mare, viteza de start si de stop redusă. In consecinţă, loviturile din mişcare vor fi mereu lipsite de precizie. Counter puncher-ul va incerca sa mişte big hiter-ul, tocmai pentru a exploata această deficienţa si a obţine erori neforţate. Big hiterul ştie asta, si atunci incearca sa scape de minge cat mai repede, incercând lovituri riscante care sa-i aduca puncte rapid, deoarece daca se angajeaza in raliuri lungi, jucatorul mai rapid clar are o precizie superioară si va câştiga invaribil punctele.
E simplu, e suficient sa urmareşti meciurile cu atenţie si vei decoperi şabloanele astea de joc.
Un neimplinit de la TVr spunea ca;" Simona a umilit-o pe Carla" ,dar nu numai.De unde scoateti asemenea tampenii?Ati practicat sport,si ca amatori, in viata voastra?
http://www.itftennis.com/seniors/players/player/profile.aspx?playerid=100016635
http://www.mediafax.ro/sport/cristian-tudor-popescu-campionul-romaniei-la-tenis-seniori-55-8339166
Mental Simona a castigat meciul,dar cu Pliskova ii recomand sa dea totul inca de la prima minge:la 5-0 Svitolina cred ca a zis ca nu mai poate pierde setul si s-a ajuns la 5-3 fara ca Simona sa ridice nivelul.Cand a vazut ca se ingroasa gluma a trecut din nou pe pilot automat si a castigat setul.
In setul doi ,pana la 5-1 lucrurile au decurs in acelasi mod fara sa inteleg de ce Simona nu incearca sa "rupa" .La acest scor in gandirea Elinei se vedea prima semifinala de turneu mare si faptul ca Simona nu mai poate sa revina.Simona ,in schimb,a zis ca daca este pierdut meciul sa joace ofensiv,fara presiune .
De la 5-5 Simon a dominat-o pe Elina.
Simona mai are o problema, evidentiata in toate meciurile jucate pana la Svitolina,pierde concentrarea cand conduce confortabil.
http://www.treizecizero.ro/news/axiomele-tenisului-sau-cum-pierdut-si-apoi-castigat-simona-halep-meciul-contra-robertei-vinci
A doua parte a fost pe dos. Când nu mai avea ce pierde, Simona a uitat de teamă si a dat drumul unui joc relaxat, precis, probabil asemănător celui de la antrenament. De data asta, Elina a fost cuprinsa de nervi (emoție negativa+frustrare) si greșelile i s-au înmulțit constant.
Parca si ea a avut o revenire asemănătoare in meciul pentru sferturi, împotriva croatei Martic (daca îmi amintesc bine).
Oricum, meciul a fost un interesant joc psihologic intre doua jucătoare care nu sunt inca pe deplin convinse de valoarea si posibilitățile lor reale si care au mereu nevoie de susținere din afara, de confirmări, de omologări si încurajări. Dar, pana la urma, cine nu are?
Din cate am văzut pana acum in tenis (si cred ca in orice sport), asemenea răsturnări de scor sunt fie rezultatul acelui ingredient special ce definește un mare campion, o personalitate echilibrata si stăpâna pe sine si pe o tehnica de înaltă clasa, fie rezultatul "disperării" când îți dai seama ca nu mai ai absolut nimic de pierdut (si aici tehnica, știința loviturilor trebuie sa-ti fie familiare).
Domnule CTPopescu, tenisul ar trebui sa va vindece, nu sa va trimită la doctor. Uneori sunteți mult prea pătimaș si "orbit" de aceeași nevoie de a avea permanent dreptate specifica celor orgolioși. Abia asta va poate îmbătrani si trimite la doctor. Sa speram totuși ca nu va fi cazul si veți fi mai relaxat la următoarele meciuri.
Ma trezesc in fie are zi cu dorinta si gandul ca Binele invinge.
Sunt sigur si convins ca vom scapa de combinatori, hoti, mincinosi, semidocti si valorile dobandite prin munca si onestitate se vor impune si vor face regulile tarii mele, Romania !
Suntem antrenati in cele mai grele conditii pentru a avea o viata de campion oriunde in lumea asta, sa fim acasa in orice coltisor al acestei planete.
Sunt sigur ca exilul se va sfarsi si ne vom recastiga valorile si demnitatea pierdute cu mult timp in urma.
De aceea cred in sansa Simonei, in lupta pentru fiecare punct, in sansa ei de a ramane in istorie, pentru ca oamenii care se dedica total sa lase ceva in urma lor, MERITA !
E usor sa faci rau, sa critici, sa strici. E la indemana oricui. Sa construiesti ceva care sa ramana in eternitate, e greu...si de neanteles pentru multi...
Toti banii din lume nu te fac atat de fericit pe cat te face aprecierea unei planete, chiar si pentru o ora.
Cum zic cunoscatorii de Poker...ALL-IN, pentru ca: The Winner Takes It All !
Succes!
P.S. N-am văzut meciul. Astea-s ore de jucat asemenea meciuri? La o asemenea competiţie? Poporul muncitor din partea asta de lume lucrează la ora 15... Francezii nu lucrează? Doar se dau mari? Rentabilitate, profitabilitate, seriozitate... Pentru cine se joacă aceste meciuri la ora 15? Pentru şomeri, pensionari şi miliardari? Mă refer la ţări precum România... Că, probabil, poporul muncitor francez îşi permite să fie în tribună la o asemenea oră.