Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cea mai bună lovitură a Simonei: lovitura de cap

Pot doar să vă rog să mă credeți pe cuvânt: nu știu la cât mi s-a dus tensiunea arterială, dar nicio clipă, nici la 3-6, 1-5, nici la cele 4 mingi de set pe care i le-a anulat Svitolina, nici la mingea de meci pentru ucraineancă, n-am trăit sentimentul înfrângerii Simonei. I-am privit tot timpul chipul, ochii, erau mai importanți decât loviturile, chiar și decât cele cu racheta de pământ. Și n-am văzut clintindu-se acolo nimic din ce știam că este.

Cea mai bună lovitură a Simonei în acest meci istoric a fost lovitura de cap. După ieșirea față de Darren Cahill de la Miami, Simona Halep a lucrat asupra propriului psihic așa cum antrenezi mușchii sau serva. I-a transmis, conștient sau subconștient, în fiecare secundă Svitolinei: nu mi-e frică și nu cedez!

Mai ai de luat un ghem și câștigi: ia-l, dacă poți, că eu nu ți-l dau.

Mai ai nevoie de o minge și ești în semifinală: ia-o, dacă poți, că eu nu ți-o dau.

La mingea de meci pe care Svitolina a avut-o, 6-5 în tie-break-ul setului 2, am simțit din tot sufletul că e o dublă minge de meci. Dacă Simona o câștigă, câștigă, incredibil, meciul. Și Simona a riscat fără ezitare un cros de rever lung-lung, care a prins tușa... O înțeleg când spune acum că nici n-a știut că era minge de meci!

A făcut și lovituri „harrypotterești”, demne de o mare jucătoare: scurtă pusă perfect de la 1-2 metri în spatele liniei de fund, din schimb tare! și un passing numai din braț, cu tot corpul întins în șpagat până aproape de rupere...

Iar punctul „norocos” cu care a câștigat setul 2, forehand în creasta fileului, de unde mingea a picat la câțiva cm în terenul advers, n-a fost chiar rodul întâmplării. Mai întâi, o regulă nescrisă a tenisului spune: mingea bine lovită, adică cu forță și spin, trece banda, mingea lovită mort și plat cade dincoace de fileu. Și apoi, norocul îi ajută pe cei îndrăzneți...

Nu pot să nu vă spun și o observație pe care o luați cum vreți: Simona și-a amintit să lifteze mai mult, să varieze jocul, s-o scoată din ritmul buf-buf și s-o facă pe Elina să alerge cam din momentul în care, în tribună, Darren Cahill și-a scos imenșii ochelari negri și a privit cu ochii liberi spre teren...

Cu Plíšková în semifinală, va fi o bătălie asemănătoare. Ca și Svitolina, Karolína lovește năprasnic, plat, împușcat și forehandul și backhandul. Are un serviciu mai periculos decât al ucrainencei, fiind și mai înaltă. Însă nu posedă o deplasare foarte bună. De aceea cred că Simona va fi din nou sub foc, va trebui să alerge, să-i trimită cât mai multe mingi înapoi bombardierei cehoaice, s-o oblige să lovească din mișcare.

Însă decisiv cred că va fi altceva. Așa cum Ion Țiriac declara în anii `60 „Cea mai bună lovitură a mea sunt picioarele”, acum Simona Halep poate spune: „Unde e capul, acolo vor fi și picioarele...”. 

P.S.

Am răspuns tuturor posturilor care m-au solicitat să comentez victoria Simonei, cu excepția B1TV. De ce? Pentru că acolo se manifestă un antropoid care, lăsând la o parte comportamentul pur neamprostesc față de subsemnatul în direct, n-a pierdut niciun prilej de a-i arunca insulte oribile Simonei Halep. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Silpres check icon
  Dacă Plíšková joacă la fel ca în sferturi, va trebui să-mi pun încă o pereche de ochelari fiindcă n-o văd bine pe Halep! Spre deosebire de Svitolina, care a fost fată gigea, jucând ca Halep, cu mingi cam la 1 metru de tușe, cehoaica e a dracului și joacă la linii și la colțuri, așa cum a făcut și adversara ei, Garcia, rezultând un meci mai spectaculos decât cel dintre Halep și Svitolina. Dacă ne mai uităm și la geșeli neforțate, vedem că cehoaica a făcut 13, în timp ce Halep a avut 27, deși ea n-a jucat nici la linii, nici la colțuri... În plus, Plíšková ar trebui să fie și mai odihnită, nu numai pentru că n-a jucat 3 seturi, ci și pentru că ea a făcut doar 6,7 m/punct, românca parcurgând 12,5 m/punct.
  • Like 0
  • @ Silpres
   nobody check icon
   Altu' care nu intelege problemele de matchup (e 4-0 pentru Halep), ca deplasarea Pliskovei e deficitara etc :)
   • Like 1
  • @ nobody
   Dee Dee check icon
   Pe zgură Pliskova trebuia să plece acasă înainte de optimi. Halep o poate bate și într-o zi proastă. Oricât de bine ar lovi Pliskova, trebuie să fie prezentă la retur.
   • Like 1
  • @ nobody
   Silpres check icon
   Roma, 2017: Djokovic - Thiem 6-1 6-0; Djokovic - Thiem = 5 - 0 (sursa: ATP World Tour). Paris, 2017: Djokovic - Thiem 6(5)-7(7) 3-6 0-6; Djokovic - Thiem = 5 - 1.
   Roma, 2017: Halep - Svitolina 6-4 5-7 1-6; Halep - Svitolina 0 - 1. Paris, 2017: Halep - Svitolina 3-6 7(8)-6(6) 6-0; Halep - Svitolina = 1 - 1 (sursa: Matchstat).
   Constat că jucătorii și jucătoarele de tenis nu-și cunosc lungul nasului, astfel încât unii să fie mereu câștigători, iar alții - ciuca bătăilor... Cum se zice în fotbal, nici un meci nu seamănă cu altul și mingea e rotundă... Cine ar fi pariat că Real va ridiculiza Juventus? Nici măcar Ronaldo! Cristiano.
   A! În acest moment (17:46) cotele pariului la bet365 sunt: Halep - 1.28, Pliskova - 3.75.
   Ooops! Mats merge pe Pliskova. Precis a citit ce-am scris eu!... Deși toată lumea crede că Halep - Pliskova = 4 - 0, cehoaica a corectat greșeala: a bătut-o pe Halep în Cupa Federație, adică e 4 - 1. Deci, se poate!
   • Like 0
  • @ Silpres
   nobody check icon
   Pai tu o compari pe Pliskova cu Thiem, pe zgura? :) Pai Thiem e noul Nadal. Plus ca Nole e total ieşit din forma. Si din cate vad, cota la pariuri e net in favoarea lui Halep.
   • Like 0
  • @ Silpres
   Dee Dee check icon
   Da, Pliskova lovește bine, dar n-o ajută suprafața. A fost zgură și s-a dus, cum am spus. Statistica aia arată că a bătut-o pe Halep o singură dată, nu însă pe zgură. :D
   • Like 0
  • @ Dee Dee
   Silpres check icon
   Halep a zis la Eurosport că pe zgură a bătut-o. Nu asta e problema, ci faptul că atunci când faci 55 de greșeli neforțate nu poți spera să câștigi un meci decât dacă abandonează adversarul. Iar la primul serviciu a fost ca cizma găurită (57%)! Oricum, impresia mea a fost că încă de la începutul meciului cehoaica se gândea la totul altceva, nu la meci. Aceea nu e atitudine cu care vii la un meci pe care vrei să-l câștigi. Cum se zice, Halep și-a dorit mai mult victoria și pe ansamblu a fost mai bună. În finală, însă, va avea viață mai grea cu Ostapenko, care este dâcoasă și n-are pic de respect pentru „bătrâne”. Sper, însă, ca letona să joace la fel de slab ca în semifinală (45 de greșeli neforțate și numai 62% procentaj la primul serviciu). Că dacă nici acum nu câștigă Halep, atunci sigur va câștiga unul dintre cele 4 mari turnee când oi fi eu papa de la Roma!
   • Like 0
  • @ Silpres
   nobody check icon
   Halep habar n-are unde a batut-o :) Meciul de FedCup cu Cehia s-a desfasurat pe hard, la Cluj: http://www.stevegtennis.com/draw-results/wta/Romania_v_Czech_Rep._-_FC_WG_-_R1/2016/

   Iar aproximativ 60% pe primul serviciu este un procent foarte respectabil, daca e mai mare de atât inseamna ca serviciul e prea prudent si atacabil.

   In plus, big hiterele comit INTOTDEAUNA foarte multe greseli neforţate. Fără excepţie. Ce ai vazut azi este un meci tipic big hitter vs counter puncher. Multe winnere si greseli de o parte, o defensivă inumană de cealalta parte.

   Explicatia este absolut banală, o fată care loveşte puternic inseamna ca are un fizic solid, implicit inerţie mare, viteza de start si de stop redusă. In consecinţă, loviturile din mişcare vor fi mereu lipsite de precizie. Counter puncher-ul va incerca sa mişte big hiter-ul, tocmai pentru a exploata această deficienţa si a obţine erori neforţate. Big hiterul ştie asta, si atunci incearca sa scape de minge cat mai repede, incercând lovituri riscante care sa-i aduca puncte rapid, deoarece daca se angajeaza in raliuri lungi, jucatorul mai rapid clar are o precizie superioară si va câştiga invaribil punctele.

   E simplu, e suficient sa urmareşti meciurile cu atenţie si vei decoperi şabloanele astea de joc.
   • Like 1
  • @ nobody
   Silpres check icon
   Da, da, ce păcat că n-a știut și Ostapenko. Și nici Serena nu prea știe, decât să dea tare și plasat. Și să servească mai dihai decât mulți bărbați. Limitată! Thiem, la fel. El plesnește tare și-al doilea serviciu! Și are sânge-n instalație cum poate au avut McEnroe (John, nu frate-său) și Agassi la început de carieră.
   • Like 0
  • @ nobody
   Silpres check icon
   Din ce-am văzut, Thiem nu e „noul Nadal”, ci e noul... Thiem! Dacă își păstrează acest stil - ofensiv și foarte riscant - își cizelează voleul (acum, nu musai la nivelul lui John McEnroe, dar măcar la nivelul celor buni din anii '80) și mai lucrează la primul serviciu, va domina tenisul în următorii ani. Oricum, eu îl văd favorit la Wimbledon și US Open fiindcă are mentalitate de învingător. Mi-a plăcut ce dezamăgit a fost că l-a bătut Nadal, de parcă el era favoritul meciului, nu spaniolul. Cred că în sinea lui era convins că-l va bate pe Nadal și la Paris, numai că n-a luat în calcul ceea ce a remarcat Mats Wilander: la Roma spațiul e mai îngust, zgura e diferită... Sigur, la acești factori externi s-au adăugat propriile greșeli neforțate și procentajul de 53% la primul serviciu.
   • Like 0
 • Felicitari Simonei
  • Like 0
 • Este primul meci al Simonei, cred, in care a intors rezultatul "firesc" al unei partide, in favoarea ei, de la un "nefiresc" (3-6; 1-5). Ce a fost ? Intamplare sau calcul tactic nemilos? Sau si una si alta, poate. Ceea ce este sigur insa, este faptul ca valoroasa noastra sportiva este atat de aproape de a intra definitiv .... in legenda. Spun "valoroasa noastra sportiva" pentru ca, din moment ce ai devenit celebra, ... nu-ti mai apartii tie insati, ... ci zecilor de mii de fani, care te indragesc cu adevarat.
  • Like 1
  • @ Edy Ventura
   nobody check icon
   Tipul asta de "intoarcere" este frecvent in tenisul feminin, unde serviciul nu este un factor de determinant. Insăşi Elina a facut o astfel de performanţă, cu doar 3 zile inainte, întorcând meciul cu Petra Martic de la 2-5.
   • Like 0
 • Simona a avut noroc, nu numai la mingea finala de setul 2, descrisa cu maiestrie de autor, dar mai ales in setul 3 cand adversara a cedat psihic si aproape toate mingile le-a datat aiurea. Nu am inteles observatia cu Darren Cahill si ochelarii sai negri, adica a fost o conventie intre el si Simona?
  • Like 0
  • @ Mihai Dumitru
   nobody check icon
   La nivelul ăsta, tenisul este in special un război mental, restul sunt detalii. Căderea Elinei n-a fost deloc întâmplătoare, Simona este specialistă în demolarea psihică a adversarelor.
   • Like 1
 • Pentru a nu mai asculta comentariile de Baba Vanga ale celor de la Eurosport am preferat sa vad meciul fara sonor.Cu astfel de comentarii ,Simona este nemaipomenita si cand pierde,faceti rau chiar si lui Simona.Sa va fi stimulat comentariul colega Ruzici?Ca sa fiti ziaristi dati informatii domnilor nu pareri despre tenis,asta ca sa nu ramaneti gurnalisti.
  Un neimplinit de la TVr spunea ca;" Simona a umilit-o pe Carla" ,dar nu numai.De unde scoateti asemenea tampenii?Ati practicat sport,si ca amatori, in viata voastra?
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   nobody check icon
   Sper ca nu-l intrebi pe campionul României la tenis (categoria seniori) daca practică vreun sport, ca atunci pretenţiile tale de cunoscător ar fi de-a dreptul caraghioase :)

   http://www.itftennis.com/seniors/players/player/profile.aspx?playerid=100016635
   http://www.mediafax.ro/sport/cristian-tudor-popescu-campionul-romaniei-la-tenis-seniori-55-8339166
   • Like 1
 • In opinia mea Simona a facut un meci slab tehnico-tactic;nu a avut reactie la retururile asprite(fata de Roma),nu a reusit sa fie agresiva(exista sintagma la fete ca cine ataca pe zgura castiga)lasand initiativa Elinei.Retururile scurte ,din motiv pe care nu l-am inteles,au invitat pe Svitolina la joc.In plus nu a jucat-o constant pe bekend.
  Mental Simona a castigat meciul,dar cu Pliskova ii recomand sa dea totul inca de la prima minge:la 5-0 Svitolina cred ca a zis ca nu mai poate pierde setul si s-a ajuns la 5-3 fara ca Simona sa ridice nivelul.Cand a vazut ca se ingroasa gluma a trecut din nou pe pilot automat si a castigat setul.
  In setul doi ,pana la 5-1 lucrurile au decurs in acelasi mod fara sa inteleg de ce Simona nu incearca sa "rupa" .La acest scor in gandirea Elinei se vedea prima semifinala de turneu mare si faptul ca Simona nu mai poate sa revina.Simona ,in schimb,a zis ca daca este pierdut meciul sa joace ofensiv,fara presiune .
  De la 5-5 Simon a dominat-o pe Elina.
  Simona mai are o problema, evidentiata in toate meciurile jucate pana la Svitolina,pierde concentrarea cand conduce confortabil.
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   nobody check icon
   Ăsta e comentariu de om care urmăreşte ocazional tenis si îl înţelege doar foarte superficial. Fără să aibă habar de "axiomele" tenisului. Îţi recomand un articol scris de oameni foarte competenţi în domeniul ăsta, poate se prinde şi de tine ceva :)

   http://www.treizecizero.ro/news/axiomele-tenisului-sau-cum-pierdut-si-apoi-castigat-simona-halep-meciul-contra-robertei-vinci
   • Like 2
 • IM check icon
  Felicitări Simoniei pentru revenirea spectaculoasa, la fel de spectaculoasa a fost si căderea Svitolinei. Meciul a fost palpitant si surprinzător. Primul set si jumătate dintr-al doilea au fost dominate de loviturile relaxate si precise ale Elinei, de teama Simonei de a nu greși si de numeroase ratări.
  A doua parte a fost pe dos. Când nu mai avea ce pierde, Simona a uitat de teamă si a dat drumul unui joc relaxat, precis, probabil asemănător celui de la antrenament. De data asta, Elina a fost cuprinsa de nervi (emoție negativa+frustrare) si greșelile i s-au înmulțit constant.

  Parca si ea a avut o revenire asemănătoare in meciul pentru sferturi, împotriva croatei Martic (daca îmi amintesc bine).
  Oricum, meciul a fost un interesant joc psihologic intre doua jucătoare care nu sunt inca pe deplin convinse de valoarea si posibilitățile lor reale si care au mereu nevoie de susținere din afara, de confirmări, de omologări si încurajări. Dar, pana la urma, cine nu are?
  Din cate am văzut pana acum in tenis (si cred ca in orice sport), asemenea răsturnări de scor sunt fie rezultatul acelui ingredient special ce definește un mare campion, o personalitate echilibrata si stăpâna pe sine si pe o tehnica de înaltă clasa, fie rezultatul "disperării" când îți dai seama ca nu mai ai absolut nimic de pierdut (si aici tehnica, știința loviturilor trebuie sa-ti fie familiare).
  Domnule CTPopescu, tenisul ar trebui sa va vindece, nu sa va trimită la doctor. Uneori sunteți mult prea pătimaș si "orbit" de aceeași nevoie de a avea permanent dreptate specifica celor orgolioși. Abia asta va poate îmbătrani si trimite la doctor. Sa speram totuși ca nu va fi cazul si veți fi mai relaxat la următoarele meciuri.
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  The Winner Takes It All !
  Ma trezesc in fie are zi cu dorinta si gandul ca Binele invinge.
  Sunt sigur si convins ca vom scapa de combinatori, hoti, mincinosi, semidocti si valorile dobandite prin munca si onestitate se vor impune si vor face regulile tarii mele, Romania !
  Suntem antrenati in cele mai grele conditii pentru a avea o viata de campion oriunde in lumea asta, sa fim acasa in orice coltisor al acestei planete.
  Sunt sigur ca exilul se va sfarsi si ne vom recastiga valorile si demnitatea pierdute cu mult timp in urma.
  De aceea cred in sansa Simonei, in lupta pentru fiecare punct, in sansa ei de a ramane in istorie, pentru ca oamenii care se dedica total sa lase ceva in urma lor, MERITA !
  E usor sa faci rau, sa critici, sa strici. E la indemana oricui. Sa construiesti ceva care sa ramana in eternitate, e greu...si de neanteles pentru multi...
  Toti banii din lume nu te fac atat de fericit pe cat te face aprecierea unei planete, chiar si pentru o ora.
  Cum zic cunoscatorii de Poker...ALL-IN, pentru ca: The Winner Takes It All !
  • Like 2
 • dragos1 check icon
  cool hand simona....
  • Like 0
 • Bravo, Simona!
  Succes!

  P.S. N-am văzut meciul. Astea-s ore de jucat asemenea meciuri? La o asemenea competiţie? Poporul muncitor din partea asta de lume lucrează la ora 15... Francezii nu lucrează? Doar se dau mari? Rentabilitate, profitabilitate, seriozitate... Pentru cine se joacă aceste meciuri la ora 15? Pentru şomeri, pensionari şi miliardari? Mă refer la ţări precum România... Că, probabil, poporul muncitor francez îşi permite să fie în tribună la o asemenea oră.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult