Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cea mai grea noapte din viața lui Traian Băsescu

Imagine cu Traian Băsescu vorbind pe o scenă.  Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Un președinte de țară are multe griji de dus și adesea se spune că adună și multe nopți fără somn. Traian Băsescu, cât timp a fost președinte al României, nu a făcut excepție. Acesta a povestit în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 care a fost cea mai grea noapte din mandatele sale la Palatul Cotroceni.

A fost o noapte, noaptea când știam că a doua zi vine Biden la București ca să convenim scutul de la Deveselu. Și trebuie să vă spun că nu-i ușor să iei o asemenea decizie, să o duci în CSAT și să o și treci, pentru că ai cu ce te apăra, dar ești și țintă, având un echipament de tipul celui de la Deveselu. Eee, am avut o noapte frământată. O fi bine, n-o fi bine, m-am întrebat. Până la urmă am ajuns la concluzia că dacă toți suntem dependenți din punct de vedere securitar de Statele Unite, asta e. Merg înainte și dacă vrea cineva să scoată rachetele de la Deveselu, le poate scoate când vrea”, a povestit Traian Băsescu.

Potrivit publicației Europa Liberă, scutul anti-rachetă de la Deveselu, din județul Olt, devenit operațional în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO și reprezintă practic contribuția Statelor Unite la apărarea antirachetă a NATO, un angajament luat în 2009 sub președinția lui Traian Băsescu, când la Casa Albă se afla Barack Obama.

Imagine cu baza de la Deveselu. Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

În februarie 2024, Șeful Statului Major, generalul Gheorghiță Vlad, le-a declarat jurnaliștilor de la Europa Liberă că scutul SUA de la Deveselu a fost upgradat în 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Încercăm să conturăm miza acestei modernizări în condițiile în care războiul declanșat de Vladimir Putin riscă să se extindă, a ținut să mai spună Șeful Statului Major.

În ciuda asigurărilor repetate ale României și ale Aliaților că scutul are exclusiv scop defensiv, Kremlinul a acordat tot timpul o importanță simbolică imensă scutului american antirachetă de la Deveselu/ jud. Olt. Moscova l-a considerat tot timpul un gest ostil.

În decembrie 2021, pe când Kremlinul trimisese deja trupe la granița cu Ucraina, Vladimir Putin a cerut, printre altele, revenirea la arhitectura NATO dinainte de 1997, ceea ce ar fi inclus retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria și dezafectarea sistemului american antirachetă de la Deveselu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult