Foto: Inquam Photos
Traian Băsescu, fost președinte al României, a precizat într-o intervenție la Digi24 că șeful statului, Klaus Iohannis, trebuie să aibă în spate toată echipa MAE și cea a Executivului, pentru o candidatură la NATO, fiind nevoie în „mod obligatoriu” de reacții ale șefilor de stat și de Guvern din Alianța Nord-Atlantică.
„Trebuie să ştiţi că, în interiorul NATO, desemnarea secretarului general este un act politic, pe care şi-l arogă în primul rând Statele Unite, dar şi celelalte două puteri nucleare din NATO - Marea Britanie şi Franţa. De asemenea, în desemnarea secretarului general NATO se are în vedere şi rotaţia prezenţei în Consiliul de Securitate a membrilor nepermanenţi, în aşa fel încât cele trei puteri nucleare să nu aibă surprize la voturi. Lucrurile sunt foarte complicate. Personal, aş spune, poate puţin ironic, că nu am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general NATO, dar se pare că s-a scos şi domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs. Rămâne de văzut care va fi finalul”, a declarat Traian Băsescu.
În opinia sa, este foarte bine dacă prin candidatura lui Klaus Iohannis se pune sub semnul întrebării prezenţa lui Mark Rutte în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
„Mark Rutte este un om care dispreţuieşte România şi nu ar trebui să acceptăm prezenţa lui în nicio funcţie la nivel NATO sau la nivelul Uniunii Europene. Şi-a condus destul ţara şi a făcut destul rău României”, a afirmat fostul şef al statului.
Traian Băsescu a subliniat că această candidatură a lui Klaus Iohannis trebuie în mod obligatoriu să fie susţinută şi de Guvern şi de Ministerul Afacerilor Externe.
„Nu numai că putem bănui, e obligatoriu să fie susținut de Guvern și partidele Coaliției. Dacă Iohannis a făcut anunțul fără a avea o strategie de negocieri, de politică externă, legată de desemnarea dânsului, a făcut o greșeală. Nu poți să obții funcția decât cu negocieri majore, unde șef de filă e MAE, cu toți ambasadorii, cu toate direcțiile din MAE. E un lucru complicat obținerea asemenea funcții”, a mai spus Băsescu.
Mai mult, fostul președinte a punctat că trebuie să vină și reacțiile externe. „După părerea mea trebuia să urmeze astfel de mesaj după primul anunț, cel care a fost mai mult un semnal. Încă de atunci trebuia să existe semnale publice, pentru că anunțul a fost public. În mod obligatoriu trebuie să fie reacții de la șefii de stat și de Guvern. Să nu rămână tăcuți, mai ales dacă mulți sunt înțeleși pentru Rutte”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.