Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cea mai „tare” scenă din „The Ballad of Buster Scruggs”: gânditorul și găina care naște pui vii

The Ballad of Buster Scruggs

Foto: imdb.com

Din filmul The Ballad of Buster Scruggs, decupez un episod care vorbește despre condiția Artistului și a gânditorului, în general. Deși acțiunea este plasată în secolul al XIX-lea, cel al extinderii națiunii americane, întâmplarea ne invită să privim prezentul și să medităm asupra răsturnării valorilor, a dezorientării morale.

Actorul, un tânăr lipsit de mâini și de picioare, este purtat din loc în loc de stăpânul său, într-o căruță din acelea de circ, asemănătoare cu diligența. Acolo unde opresc, impresarul improvizează prin rabatarea elementelor căruței o scenă cu decor și draperii, apoi aprinde niște lămpi cu gaz care proiectează lumina către centrul scenei, pe un scaun pe care se află Artistul, încarcerat în propriile limite fizice precum o statuie vorbitoare. Recuzita, spectacolul de lumini și umbre, ciotul uman care declamă dramatic sunt menite să atragă spectatorii, iar aceștia nu întârzie să apară, mânați, desigur, de curiozitate. Actorul, nevoit să uzeze doar de forța privirii și a glasului, recită fragmente tragice din Shelley și Shakespeare. Ochii săi aruncă scântei, vocea înflăcărată anunță evenimente înfricoșătoare. De fiecare dată, discursul său sfârșește cu cuvintele lui Abraham Lincoln, care definește democrația ca fiind guvernarea poporului, de către popor și pentru popor. Înălțătoare cuvinte, numai că prea puțini sunt cei care le ascultă, sau care le înțeleg, pentru că, de fapt, ei sunt atrași mai mult de spectacolul handicapului fizic, apoi aruncă grăbit un bănuț în pălăria circarului. Un public needucat, dornic de distracții facile, care respinge calea complicată către esența lucrurilor. În patria ideilor, Gânditorul rămâne singur și condamnat să piară. Președintele Lincoln însuși este un exemplu în acest sens...

Disperarea se revarsă din ochii Artistului după ce publicul s-a împrăștiat, când cei doi se dezmorțesc în serile reci la focul aprins lângă căruță, stăpânul făcându-și calcule în legătură cu mersul afacerii sale și hrănindu-și sclavul atât cât să nu moară de foame. Privirea nefericitului imploră soarta să-i curme chinul, iar ocazia se ivește curând. Pe când numărul privitorilor e tot mai mic, iar al gologanilor câștigați asemenea, stăpânul încheie un târg prin care dobândește o nouă sursă de câștig; o găină aparent inteligentă, care, plasată în fața unor panouri cu cifre, alege răspunsul corect la operațiile aritmetice propuse de spectatori, lovind cu ciocul numărul de pe panou. Evident, această născocire captează public, pentru că pare interactivă și în zona facilă, de entertainment. Acum nu mai este nevoie de Artist, stăpânul poate să se debaraseze de el și îl aruncă de pe parapetul unui pod, în râul adânc de dedesubt. Jertfa este primită; căruța își continuă drumul spre alt oraș, cu noul său show, a cărui vedetă este nimeni alta decât găina „inteligentă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vă mulțumesc pentru panseu!
    Acest articol merita mai mult de un comentariu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult