Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Opt lucruri despre „A Star is Born”, filmul în care am descoperit fața umană a lui Lady Gaga

A Star is Born

Foto: Variety.com

Mă simt inspirat. Tocmai am văzut în cinema filmul „A Star Is Born”, cu Bradley Cooper și Lady Gaga. Am anticipat filmul ăsta vreo 3 zile, timp în care am ascultat pe repeat și am învățat pe de rost coloana lui sonoră și am căutat inclusiv niște interviuri cu actorii principali. Dacă vă place „The Doors”, cu siguranță vă vor plăcea și toate interpretările muzicale ale lui Cooper de aici.

Sunt multe detalii interesante demne de menționat și sper să le acopăr pe toate.

1. Filmul din 2018 este a patra ecranizare reușită a scenariului în cauză. De fapt, e undeva la a șaptea ecranizare, dar unele nu merită menționate. Cele aparent memorabile au în distribuție actori precum Barbara Streisand (1976) și Judy Garland (1954), prima fiind realizată în 1937. Încă nu am văzut variantele vechi, dar cu siguranță le-am pus pe to-do-list.

2. Filmul pare o biografie în toată regula. Și totuși chiar nu este. Nici măcar numele rolurilor principale nu se păstrează de la o ecranizare la alta. E doar un scenariu extrem de realist, care te face să crezi că Jackson Maine și Ally (varianta 2018) chiar au existat.

3. Dacă te uiți la trailer și la rezumat, îți faci impresia că e genul de dramă care îți va lăsa un gust amar în final, cu un sfârșit clasic în care ei se despart, iar dragostea lor moare sub presiunea celebrității. Și nu e deloc așa. E o poveste de dragoste veritabilă, din primul și până în „foarte” ultimul moment.

4. Bradley Cooper, care e actor, și nu muzician, își folosește vocea proprie pentru a cânta. Într-un interviu, mărturisește că a ajuns la performanța asta în aproximativ șase luni de exercițiu, timp în care și-a transformat vocea pentru a ajunge cu o octavă mai jos. Atât stilul lui de muzică din film - blues rock -, cât și personalitatea personajului, îmi amintesc puternic de Jim Morrison. Tot el e și regizorul filmului, debutând în această poziție.

5. Lady Gaga face și ea un rol de excepție, transformându-se total față de cum o știm în lumea muzicii, atât ca aparență fizică, cât și ca stil muzical. Eu am descoperit, cu plăcere, o față umană a acestei cântărețe care alege, în general, să își ascundă fața în spatele machiajelor excesive și a clipurilor extravagante.

6. Interpretările ambilor actori, atât luate separat, dar mai ales jocul lor scenic în raport unul cu celălalt, îți taie respirația. Jackson Maine, blues-rockerul rutinat de concerte și celebritate, parțial traumatizat de o copilărie fără părinți, crescut de fratele mult mai mare decât el, și devenit alcoolic și dependent de droguri, o întâlnește într-un bar pe Ally, o chelneriță care cântă ocazional coveruri celebre (în film - Patricia Kaas) într-un bar de gay, dar care mai compune și cântece proprii, deși nu are curajul să le cânte. E cucerit pe loc de ea și o invită să se cunoască mai bine. Petrec noaptea împreună, dar a doua zi Ally își imaginează că o celebritate cum e Jack Maine nu va avea interes pentru ea mai mult decât o noapte. Așteptările îi sunt plăcut înșelate, întrucât Maine își trimite a doua zi șoferul să o escorteze pentru un duet în concertul lui din acea seară. Cu greu convinsă, Ally are în acea seară ocazia de a-și cânta prima compoziție proprie (melodia "Shallow") pe o scenă cu câteva mii de spectatori. Povestea de dragoste continuă într-un romantism tumultuos, dar și grațios, până - cum spuneam mai devreme - chiar la sfârșitul filmului.

7. Toată muzica din acest film a fost compusă cu dedicație, așa cum americanii sunt obișnuiți să facă de multe ori la Hollywood. Totuși, acest aspect merită menționat, cu atât mai mult cu cât vorbim de două genuri muzicale diferite (blues-rock-ul lui Jack Maine și pop-ul lui Ally), cu compoziții de excepție.

8. În final, trebuie să menționez că pelicula a fost deja luată la ochi de către critici, care spun că în mod sigur va fi una din nominalizările Oscar.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E clar ca in ultimii 10 ani nu s-au mai facut filme. Cu rare exceptii, criticii (care au si ei un job ca noi toti), cauta valori acolo unde sunt imposibil de gasit. Un lantisor pe care-l porti la gat si lumineaza la inceput ca ceva pretios, in curand se va cocli si va trebui aruncat la gunoi. Totusi, lantisorul a semanat o vreme scurta cu ceva valoros. La fel e si cu filmul reeditat a nu stiu cata oara, de data asta de Bradley Cooper (un actor de comedie destul de bun pe care l-am tot vazut in 'The Hangover'). A star is Born cu lady Gaga este un mare caca, insa in comparatie cu alte dejectii cinematografice de ultima ora, are ceva remarcabil, ce numai criticii sarguinciosi au gasit (deoarece si criticii trebuie sa duca de mancare acasa la ei, si un job fara subiect inseamna somaj). Eu in loc de 'A star is born', i-as spune 'A shit is born'. Si....cine stie ce ne mai asteapta in viitor. Aloooo...wake-up Tarantinule!
    • Like 0
  • ,,Ally, o chelneriță care cântă ocazional coveruri celebre (în film - Patricia Kaas) într-un bar de gay," Coverul era La vie en rose - Edith Piaf. O eroare care trebuie neaparat indreptata, don't you think??
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult