Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ceaușescu – the 15th Congress on the Capitol Stadium

Cristian Tudor Popescu-

 Am ascultat aseară discursul lui Netanyahu într-o stare pe care n-aș fi bănuit vreodată că mi-o va da Congresul Statelor Unite. N-o să comentez despre cât de echilibrat, nesimțit sau agresiv a fost liderul israelian, care și-a văzut de interesul lui, pentru că altceva m-a zgâriat rău pe creier – Congresul însuși.

De la un moment încolo, am numărat 21 de secvențe standing ovations, aplauze cu ridicare în picioare și strigăte prelungite de „Woo!” și „Yeah!”. Literalmente la fiecare frază, la fiecare frază rostită de Netanyahu, cu dicție și forță, pe un ton aproape poruncitor, săreau, băteau din palme și țipau. M-au trecut fiori de rușine de rușinea lor când „Bibi”, având de spus ceva dur despre Holocaust, i-a admonestat pur și simplu: „Nu mai aplaudați! Ascultați!”. E drept că în sală erau în mare majoritate republicani, democrații absentând masiv de la eveniment, dar tot îmi era greu să cred ce vedeam: oameni care, aflați în centrul democrației lumii, îi hotărăsc soarta, comportându-se mai ceva ca la un Congres al lui Ceaușescu, desfășurat nu la Sala Palatului, ci pe stadion.

Și Netanyahu a vorbit mai tot timpul despre moarte, despre uciderea israelienilor, a palestinienilor, a militarilor, a civililor, a femeilor și copiilor, iar onorabilii congresmani, mulți cu părul alb, aflați în tribuna democrației, parcă erau la peluza unui meci de fotbal american.

După prigonirea femeilor cu legea antiavort, iarăși mi-e dat să-l văd pe Ceaușescu scoțând capul din mormânt în America... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult