Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cei 13 aleși care au băgat „Copiii referendumului” în dubă au dreptul constituțional să se facă de râs

Referendum, Papaya

„Copiii referendumului”, făcut de Papaya Advertising, este, ca orice act artistic, de discutat și de criticat. Unora poate să le placă, alții pot spune că nu are nicio valoare. Politicienii, în schimb, au încărcat clipul în dubă și l-au dat, cetățenește, pe mâna Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR. Până la urmă, însă, dreptul de a crea în metafore ar trebui să fie cel puțin egal cu dreptul democratic a 13 parlamentari români de a se face de râs.

Un produs din industria creativă devine, așadar, subiect de plângere din partea a 13 parlamentari supărați. Acesta e calibrul inșilor care bântuie prin Legislativ, ei sunt cei ne fac nouă legile.

Clipul „Copiii referendumului” e ca un tablou sau o operă muzicală - are fani și contestatari. Istoria ne-a arătat de-a lungul timpului că, aflați în fața unei picturi sau într-o sală de teatru sau cu o carte în mână, oamenii reacționează diferit: „o mizerie"/ „o capodoperă”.

Cenzura de orice fel, plângerile pentru un mesaj care nu a făcut altceva decât să hiperbolizeze efectul alegerilor pe care le facem azi ca popor pentru copiii noștri - sunt semne ale îngustimii, limitării, lipsei capacității intelectuale de a înțelege că o metaforă, un produs al imaginației, nu pot fi pus între granițe trasate de gustul politic.

Plângerea celor 13 inși parlamentari trădează, în cele din urmă, intoleranța lor și slaba înțelegere a ceea ce poate însemna arta, de orice fel.

E și o parte bună: dreptul parlamentarilor de a depune plângeri - chiar și la Protecția Copilului, poliție, sesizări chiar și foarte ridicole - e în definitiv un drept. Orice om, chiar și un membru al Parlamentului, are dreptul democratic de a se face de râs. De remarcat: aleșii cu pricina par să fie ori nătângi și rușinați de demersul lor, ori ipocriți.

Lista cu numele nu e publică, pare a fi o anonimă.

Altfel, toate industriile - creativă, de advertising și media ar trebui să ia poziție, să spună clar, apăsat, că formele de cenzură sunt de neconceput într-o democrație.

Context: 

Creația Papaya Advertising imaginează România după referendumul pentru familie.

În clipul „Copiii referendumului”, copile îmbrăcate în pelerine lungi, precum în serialul distopic „Povestea Slujitoarei”, învață să-i laude pe cei care au mers la referendum „la îndemnul partidului şi al conducătorului".

Filmul se încheie cu o femeie arsă pe rug, scenă la care participă și copiii. În plan îndepărtat, se află clădirea Parlamentului.

Mesajul final al spotului este: „Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Enough is enough", vorba anglosaxonului. Videoclipul este exagerat, sarjat, stangaci, artificial, lipsit de orice bruma de subtilitate, dificil de interpretat in sensul mesajului dorit, se vrea brutal si socant dar in acelasi timp nu reuseste sa transmita un mesaj coerent, e reutilizabil si interpretabil, din mucava ieftina si lista ar putea continua.

  Ca sa sintetzez insa, este idiot. Sper ca am voie sa folosesc epitetul fara sa fie cenzurat, pentru ca exact asta cred despre el si sper sa pot folosi termenul la greutatea sa reala, fara eufemisme absurde.

  Cu toate astea serveste unui scop bun, are un mesaj de final de necontestat si asta spala toate pacatele estetice. Restul e hartuire si persecutare, cu urme olfactive politice puternice (adica pute de trasneste) si nimic mai mult.

  Pacat, atunci cand mesajul e bun, argumentele sustinatoare trebuie sa fie tot asa. Alftel mesajul, bun in esenta, se scurge prin ambalajul de proasta calitate.

  Oricum, "Go Papaya Go"!
  • Like 0
 • Imi place fotografia din capul articolului: un "Dragniceanu"...
  Sau mi se pare mie si de fapt e un "Taridragnea"?
  • Like 0
 • O sama de cuvinte.......act artistic, dreptul de a crea în metafore, semne ale îngustimii, limitării, lipsei capacității intelectuale de a înțelege că o metaforă, un produs al imaginației, nu pot fi pus între granițe trasate de gustul politic. Si la un capat si la celalalt se castiga bani. Parlamentari sau Media. In rest, de scrupule nici nu poate fi vorba It is just a money thing.
  • Like 0
 • Trebuie ca intelectul individului din Parlament să se ridice puţin peste pornirile instinctuale de supravieţuire şi perpetuare a speciei pentru a înţelege un mesaj complex, fie el transmis şi într-un mod grostesc, greu de digerat. Poate chiar pe asta au mizat cei care au creat clipul.

  Este greu să trăieşti în democraţie, când trebuie să accepţi şi ceea ce nu-ţi convine. Iar asta nu se întâmplă numai la parlamentari (de orice culoare ar fi ei) ci şi mai aproape de noi, în Republica; atunci când i-am scris, argumentat, unei duduiţe contributoare {https://is.gd/avpU2j} că bate apa-n piuă cu articolul postat, n-a suportat şi a şters comentariul. Dacă ar fi fost în Parlament,s-ar fi comportat aidoma celor 13.

  Simboluri naziste transformate au mai fost folosite pentru a transmite diferite mesaje. Pink Floyd a folosit astfel de simboluri modificate în filmul „The Wall” regizat de Alan Parker. N-am citit nicăieri ca vr-un politician britanic să fi făcut vreo criză, precum „Cei 13”. Ce-ar fi zis sensibilii aleşi (eram gata să scriu dictatori) despre scena maşinii de tocat, unde elevii erau aduşi pe bandă rulantă? Sau despre „hoardele” de elevi puse pe devastare?

  Deocamdată am văzut ce înseamnă un război al manipulării. De o parte cei pro referendum, care ne ameninţau că homosexualii ne vor lua copiii şi vom ajunge să facem sex cu animalele, de cealaltă parte, cei care înfierau familia normală (unii-i spun tradiţională) şi prezentau scenarii distopice ale apocalipsei viitoare. La mijloc – cetăţeanul turmentat. Şi scârbit.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Îngustime și limitare sunt cuvinte potrivite și celor care au conceput videoclipul. Senzația de catastrofic, de sfârșit de lume pe care o transmite arată că miza a fost uriașă pentru cei care au vrut ca referendumul să eșueze. Nu cred că trebuie pedepsiți. Să nu încurajăm amestecul statului în familie, ca nu cumva să ajungem într-un an-doi cu situații ca acelea de care s-au lovit în străinătate unii români cu copii. E responsabilitatea părinților, nu pot decât să sper că i-au pregătit psihologic pe copiii folosiți.

  Interesant că la puțin timp după consultarea populară s-a efectuat și un sondaj care concluziona că 75% dintre români preferă familia tradițională, iar acestui rezultat îi erau viclean asociate constatări negative de genul antipatiei față de alte etnii. 75 %, deci? Eu aș fi zis că ne-am împuținat. Lor li se pare mult. Nu-i nimic, ne vor mai prelucra artistic până scade satisfăcător procentul. De-abia au început și sunt creativi. Să vedem dacă le vom face față, așa cum cred unii lideri de opinie de bună credință care au ținut la imaginea României mai mult decât la adevăr și au îndemnat la boicot.
  • Like 3
  • @ Corina
   Sorin check icon
   bre Corino, ai scris atat de mult si atat de imbacsit, pretios si ipocrit, catastrofic, despre o pretinsa catastrofa. Trist ca exista oameni fara dileme ca dumneata.
   • Like 12
  • @ Sorin
   Corina check icon
   Unde-i ipocrizia, bre, Sorine? Dar indiciul ca n-aș avea dileme?
   • Like 1
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Clipul cu pricina e inspirat din serialul "Povestea slujitoarei ", după cartea omonimă a scriitoarei Margaret Atwood. Ambele, cartea și serialul, excelente, le recomand.Iar copiii s-au distrat, cel mai probabil, copios, imaginând o scenă din serial, au văzut probabil acasă la tv câte ceva...Eu chiar am crezut că acest clip e luat direct din seria a II-a(pe care încă n-am vazut-o).Clipul l-am văzut în treacăt, în perioada respectivă, considerandu-l exagerat. Însă analogia e bună, in serial/carte e descrisă o societate distopică, totalitară, întoarsă chipurile la valorile tradiționale, slujitoarele fiind obligate să întrețină relații sexuale în scop strict reproductiv, în cadrul unui "ceremonial" culmea, având la bază o pildă biblică...genial!
   • Like 3
  • @ Corina
   corne check icon


   duduie, nu is sorin, dar o sa-i trimit nota de plata ca sa existe justificare.

   citez: "Interesant că la puțin timp după consultarea populară s-a efectuat și un sondaj care concluziona că 75% dintre români preferă familia tradițională, iar acestui rezultat îi erau viclean asociate constatări negative de genul antipatiei față de alte etnii. "
   - asadar, sa antipatizezi tiganii nu e in regula (de acord cu asta), dar e in regula sa-i discriminezi pe homosexuali: asta e ipocrizia.

   citez: "Să vedem dacă le vom face față, așa cum cred unii lideri de opinie de bună credință care au ținut la imaginea României mai mult decât la adevăr și au îndemnat la boicot."
   - asadar, sunteti absolut sigura ca adevarul e la dvs (si cei care gandesc la fel): asta e indiciul ca nu aveti dileme (in speta de fata, zic, ca in rest... poate oscilati cateodata intre iaurt si lapte acru, intre bikini si budigai).
   no, lamurita?

   in plus, faptul ca nu v ati dat seama de precaritatea dvs logica chiar si atunci cand cineva v-a semnalat-o (bre sorin, recte), ne poate lasa impresia ca ea e solida.

   bonus: a sugera ca dupa referendum "s-a efectuat" (nu stim, don'le, cine-cum, e asa, impersonal, dar poate dam de inteles ca tot artistii aia manipulatori si-au bagat coada) acel sondaj in care "cu viclenie" s a sugerat ca monopolizatorii adevarului ar avea ceva si cu tiganii, cand ei, milostivii, nu au decat cu poponarii - denota si parsivenie.

   mai mult bonus: "ingustime si limitare", adica cuvintele matale "potrivite" (apropo, aveati in vedere numai limitarea pe lungime si in adancime cand ati dat nastere expresiei?), pot fi acceptate drept o critica mai mult sau mai putin pertinenta (adica daca nu sunteti chiar "motostivuitor" ), dar as dori sa va reamintesc ca artistii nu trag cu pusca si nu baga legi tampite pe gatul nimanui, asa ca puteti fi mai ingaduitoare cu demersurile lor: unora le plac, altora nu - ars longa, vita brevis, bre corino!(...daca mi permiteti).

   cat despre viitorul sfintei discriminari, nu prelucrarea artistica va avea ultimul cuvant, ci educatia, in general, si bunul simt - in special. iar notiunea de civilizatie nu e pe sensul spre evul mediu, sa nu aveti dubii in legatura cu asta.

   una peste alta, poate aveti macar un fizic de invidiat, duduie.
   • Like 4
  • @ corne
   Sorin check icon
   @Corne: Chapeau!
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Vă mulțumesc pentru informații. Nu e un film pentru copii și e greu să mi-i imaginez distrându-se copios la scena din clip.
   • Like 1
  • @ corne
   Corina check icon
   A prefera familia tradițională nu înseamnă a discrimina pe cineva.
   E vorba de adevărul naturii și de ceea ce asigură continuitatea speciei umane. Acesta e articolul despre sondaj:
   adevarul.ro/news/societate/romanii-cred-superiori-altor-natii-nu-accepta-familie-vecini-musulmani-evrei-trei-sferturi-casatoriilor-gay-1_5bd842d7df52022f75013a30/index.html
   • Like 3
  • @ Corina
   Corina,dar ce au patit parintii romani din strainatate?
   E vorba de foiletonul de la latrina 3?Daca da,ne putem lamuri cu cine stam de vorba.
   Apoi unde sunt cei 75% de adepti ai familiei traditionale?De ce nu au fost la referendum?
   De ce arunca cineva o tema pe piata pe care nu a cerut-o nimeni?
   1.Casatoria intre persoanele de acelasi sex.
   2.Adoptia de catre familiile homosexuale.
   Oare nu se vrea distragerea atentiei de la adevaratele probleme ale Romaniei?
   Si stau de fapt si ma gandesc pe cine vor sa dea in judecata cei 13 "magnifici":
   pe cei care au realizat filmul,pe parintii care si-au dat acordul ca a lor copii sa fie folositi in film,Netflix?

   • Like 4
  • @ Corina
   corne check icon
   1. corina, ala nu era un inofensiv sondaj despre preferinte sociale, era un referendum care putea duce la schimbari in legislatie, cu rol de a limita drepturile unor semeni de-ai tai, iar asta e discriminare! in cazul tau, e si ipocrizie in forma continuata.
   2. ""A prefera familia tradițională...". asadar, tu preferi familia traditionala, dar te duci la un referendum care vrea sa defineasca familia traditionala. logic, nu?
   3. "E vorba de adevărul naturii și de ceea ce asigură continuitatea speciei umane." pai homosexualii sunt facuti cu matrita, bre corino? nu i-a adus si pe ei barza, ca pe noi toti? ca nu s a straduit barzoiul sa-i faca reproductivi, ca pe majoritatea, e vina lor? te preocupa continuitatea speciei umane? af, af, cu asta va rupeti inima unii altora! specia umana nu e pusa in pericol de factori care nu o pot pune in pericol (heterosexuali sterili, homosexuali, celibatari din diverse convingeri...), ba chiar statistica ne spune ca suntem mai multi decat oricand (7,7 miliarde), in timp ce resursele naturale scad! ce-o sa faci cu asta, interzici alianta matrimoniala intre homosexuali? ...homosexualii solitari sunt in regula, in grupuri de cate doi devin periculosi? oficializate, fiindca aia de-s cuplu, cuplu sunt oricum!

   cat despre sondajul post-referendum, nu am afirmat ca nu exista, am luat in discutie felul in care l-ai strecurat in argumentatie, de ce-mi dai linkul?

   • Like 4
  • @ corne
   Corina check icon
   Despre sondajul invocat de mine ați spus „a sugera ca dupa referendum "s-a efectuat" (nu stim, don'le, cine-cum, e asa, impersonal, dar poate dam de inteles ca tot artistii aia manipulatori si-au bagat coada) acel sondaj in care "cu viclenie" s a sugerat ca monopolizatorii adevarului ar avea ceva si cu tiganii, cand ei, milostivii, nu au decat cu poponarii - denota si parsivenie”,

   iar acum spuneți

   „cat despre sondajul post-referendum, nu am afirmat ca nu exista, am luat in discutie felul in care l-ai strecurat in argumentatie, de ce-mi dai linkul?”

   De ce ați bătut câmpii cu țiganii, cuvânt care nu apare în materialul despre sondaj, dacă pretindeți că știați despre el?

   Nu am „strecurat” nimic, Referendumul și sondajul ulterior cu tematică parțial comună pot fi asociate logic și pe față. Îmi atribuiți parșivenie, intenții ascunse, pe când voi, ceilalți, sunteți direcți, onești și generoși, nu? Mai lăsați-o baltă.
   • Like 1
  • @ Corina
   corne check icon
   duduie:
   1. eu nu am pretins ca nu stiu despre sondaj, nici ca stiu (am citit abia acum articolul, enervat), fiindca NU SONDAJUL IN SINE era important, ci felul in care l-ati bagat in argumentatie, pricepeti? adica...cu aceeasi "viclenie" pe care o infierati!

   2. am "batut campii" cu tiganii, mea culpa, probabil m-a dus mintea la sondaje mai vechi, dar - din nou spun- nu e important daca era vorba despre tigani sau evrei (sau e?), important e ca matale ai insinuat ca autorii sondajului au INTRODUS INTENTIONAT (vicleneste!) si aspectul referitor la rasism, pentru a defaima inca si mai mult mimozele traditionaliste! daca esti atat de concentrata pe chestii mai putin esentiale, tu de ce bati campii cand spui "etnii"? se vorbeste despre evrei si musulmani, cei din urma nu reprezinta o etnie.
   3. de ce poti asocia logic referendumul si sondajul ("studiul", daca e sa fim scrofuloase, madam, asa scrie in articol, sa nu batem campii!)? scrie acolo ca studiul a fost comandat si finantat de aceiasi artisti limitati care au facut video ul prelucrator de creiere inocente? daca e studiu, presupun ca nu a luat doar cateva zile, ai matale dovada vreunei legaturi cu tema referendumului, care a dus la un demers ULTERIOR acestuia? nici data aparitiei concluziilor studiului nu e specificata (nu confundam studiul cu articolul, "adevarul" nu e o publicatie stiintifica")... daca ai toate aceste detalii, mai vorbim despre vreo asociere logica, daca nu, ramane cum am stabilit.
   ai?

   4. de o alta concluzie a studiului, anume "că 74% consideră religia ca parte din identitatea naţională şi afirmă că a fi creştin este egal cu a fi cu adevărat român" esti la fel de mandra? cu alte cuvinte, daca am fi fost hindusi nu mai existam? ce e un "adevarat" roman, unul cu educatie precara, dar gata sa dea cu pumnul ori de cate ori ceva nu-i intra lui in sablon? ala care stabileste, dupa mintea si bunul lui plac, standarde in viata? ceilalti sunt romani falsi? ca spui matale sau vecinu grigore?

   5. nu ti-am atribuit intentii ascunse, bre corino, mi se pare ca am fost rezonabil de explicit, direct si - mai cu seama! - am adus argumente, fiindca argumente cerusesi de la bre sorin. cat despre cum is " voi, ceilalti", asta e reflex de om bagat in corzi dupa ce a topait cu fanfara pe bulivar (" da voi sunteti mai buni, ba, sunteti mai buni? lasa , ba, vrajala, ca va stiu io..."
   putem fi oricum, duduie, dar...cu argumente, nu cu reflexe viscerale, bini?

   • Like 3
  • @ corne
   Corina check icon
   Referendumul și studiul pot fi logic asociate în virtutea tematicii parțial comune, cum am afirmat. În speță, ambele tratează poziția românilor față de conceptul de familie, ultimul ocupându-se și de alte teme. Vorbiți de enervarea proprie și mă atenționați tot pe mine să nu am reacții viscerale. A, poate sunteți enervat, stăpânit și briliant - toate simultan. Amuzant, dar nu destul încât să mai am chef de pierdut vremea aici.
   • Like 1
  • @ Corina
   corne check icon
   plecaseram de la niste argumente pe care i le-ati cerut lui bre sorin, le-ati primit, v-au inchis gura - ca sa ma exprim perfect direct, asa ca ati virat-o spre chestii colaterale, cum ar fi enervarea mea. pai haideti sa o lamurim si pe asta, bre corino, ca poate va revine interesul pentru logica si discernamant, daca tot ramaserati fara chef.
   1. tematica partial comuna pot avea, simultan sau nu, zeci de mii de eseuri, sondaje, cursuri, conferinte, articole, romane, productii cinematografice etc, asta neinsemnand ca sunt mentionate ca atare in orice caz sau ocazie. in speta despre care vorbim, importante ar fi fost dovezile pe care vi le-am solicitat si pe care, iata, nu le aveti. dar va place sa va treziti vorbind pana va piere cheful.
   2. eu nu v-am atentionat sa nu aveti reactii viscerale, ci sa nu mi dati argumente "din burta", cu alte cuvinte, SA-MI DATI argumente! enervata sau nu, argumente sa fie! matale ati alaturat termenului "visceral" si o parte din reflexul verbal "ura viscerala", apoi v-ati imaginat ca nu poti uri pe cineva fara sa te simti enervat, apoi ati conchis ca enervarea mea e o emotie pe care o resimt in viscere. ai gresit, duduie, enervarea mea e pozitiva, v-am spus ca m-a impins sa citesc articolul in chestiune, asa ca sunt mai informat cu cateva randuri acum. si da, pot fi enervat, stapanit si briliant simultan! daca scoatem briliantul din schema (fiindca nu are nici o asociere logica cu celelalte doua :) ), pot fi enervat si stapanit simultan atunci cand, desi scos din sarite, nu ma reped in gatul celui care mi-a provocat enervarea si nici nu cer scoaterea lui in afara legii. no, te poti concentra pe asta, sau deja castigi timp prin alte parti? (daca as fi fost un mascul scarbos, as fi bagat-o pe aia desueta, cu "cratita", care da intotdeauna cu dusmanul de pamant, dar sunt un finutz, ce frunza mea albastra!)
   • Like 3
  • @ Corina
   Alien check icon
   Articolul de pe adevărul e preluat de aici :http://www.pewforum.org/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/
   Ala e un studiu făcut în toată Europa, nu doar pentru romanii gay și hetero. Poate de exemplu e legat de viitoarele alegeri europene, nu de referendumul păcii.
   Însă oricum discuția e offtopic.
   • Like 0
  • @ corne
   dalex check icon
   Ce schimbari ? Cand ai votat Constitutia cu "uniunea intre soti" ai stiut ca "sotii" pot fi si de acelasi sex ? Daca 75% din votantii actualei Constitutii au votat intelegand gresit cuvantul "soti" este corect sa se faca o modificare sau este corect sa folosim votul prostilor (75%) pentru a extinde intelesul cuvantului "soti" si la doi oameni de acelasi sex ?
   Ce ne facem cu democratia care impune ca votantul sa fie informat corect inainte de vot ? Sau democratia este buna doar daca se voteaza cum vrem noi, desteptii ? Dispretul fata de votant si folosirea unui vot dat in necunostinta de cauza NU ESTE DEMOCRATIE.
   Se numeste ELITISM si nu ar fi blamabil daca cei autointitulati ELITE nu s-ar dovedi doar niste SEMIDOCTI luati de valul LGBT.. cum erau parintii si bunicii lor convinsi ca DIALECTICA MARXISTA si ATEISMUL "STIINTIFIC" sunt culmea gandirii umane.
   • Like 2
  • @ dalex
   Alien check icon
   N-a existat nimeni convins de dialectica marxista, nici macar bunicii nostri, sau ateii. Aia a fost impusa cu forta.
   • Like 0
  • @ Alien
   O, ba da, tocmai că au existat astfel de oameni, îndoctrinați iremediabil de marxism/comunism. Altfel, n-ar fi încercat să impună cu forța aceste idei în Rusia, în Germania, peste tot unde găseau o minimă audiență . Și încă ceva, de-a dreptul nostim : toți respectivii marxiști/comuniști se credeau pe vremea aia PROGRESIȘTI... Și acei „progresiști” îi disprețuiau și ignorau pe restul, pe majoritatea normală și tăcută, considerându-i retrograzi, reacționari....

   Nu-ți sună teribil de familiar și analog situației din prezent...? Ei bine, România sumbră din acest clip este fix acea România „progresistă”, care înaintează pe drumul glorios al societății progresiste multilateral... nedezvoltate.
   • Like 1
  • @ Alien
   dalex check icon
   Cred si eu ca dialectica marxista n-a convins pe analfabetii dornici de putere. A fost doar unealta de parvenire pentru "bunicii nostri" cum este astazi LGBT-ul pentru nepoti.
   FIRUL ROSU CALAUZITOR este ARIVISMUL mostenit, de la bunici, de oamenii de azi, la fel de flamanzi de pozitii si averi nemeritate ( si nemuncite ) ca si inintasii "avansati" de la plug la procuratura.
   • Like 1
  • @ dalex
   Alien check icon
   N-are niciun sens ce spui. Cine s-a parvenit în România cu lgtb-ul??
   Însă știm, cine nu-i anti lgtb e comunist, ca s-a dat ordin pe unitate. Am auzit argumentul asta la nesfârșit în campanie, care însă s-a terminat.
   • Like 0
  • @ Alien
   dalex check icon
   ONG-urile pro LGBT sunt surse de venituri pentru cei fara sanse intr-o lume a competitiei.
   • Like 1
  • @ dalex
   Sorin check icon
   dalexe, vorbesti ca sa n-adormi
   • Like 0
  • @ Sorin
   Ioana check icon
   Aparent Dvs. sunteti cel fara dileme. Cel putin asta sugereaza modul cum v-ati adresat Corinei, concluziile fara nici o baza vizibila in comentariul ei s.a.m.d.
   Oricum, cel mai grav e ca nici nu pare ca ati inteles ce a vrut sa spuna, dar ati sarit cu acuzele...
   Mai vizionati o data videoclipul, poate data viitoare va iese...
   • Like 1
  • @ corne
   Ioana check icon
   Am citit doar primul cuvant. Mai mult nici nu e necesar. Plin de testosteron pe aici, folosit in mod nefericit. V-ar prinde bine multora intai niste lectii de educatie si cultura, abia apoi sa discutati politica si sociologie. Altfel, e clar ca nu sunteti pregatiti...
   • Like 1
  • @ Ioana
   Sorin check icon
   bre Ioano, lu' Corina i-a raspuns complet di. corne. Si atat.
   Mai scoate capul din antene si rtv, poate data viitoare vei avea ceva relevant de spus.
   • Like 0
  • @ Sorin
   Ioana check icon
   Initial am zis sa nu raspund, ca nu am cu cine.
   Dar m-am hotarat sa o fac totusi. Am facut niste comentarii strict legate de modul de comunicare si adresare (v-ati adresat si Dvs si cel numit "Corne" intr-un stil nepoliticos si misogin...).
   De unde ati tras concluzia ca vizionez vreodata "antene si rtv" nu stiu, dar poate stiti Dvs,, ca aparent le stiti pe toate si va considerati 100% relevant. Numai bine:-)
   • Like 1
  • @ dalex
   Alien check icon
   Te pomenesti ca ii invidiezi pe ONG-isti si pe tefelistii aia cu barbuta si sprancenele pensate, fara nicio sansa intr-o lume a competitiei de dat la lopata :))
   Eheee, unde sunt vremurile alea cu intrecerea socialista, si competitia adevarata la prasit viteza intre CAP-uri....
   • Like 0
  • @ dalex
   corne check icon
   prealuminate domn,
   -cand am votat constitutia nu ma interesa -asa cum nici astazi nu ma intereseaza, ca sotii pot fi de sexe diferite. dumneavoastra ati votat-o?
   - constitutia nu este dictionar explicativ, ilustre domn. dictionarul explicativ nu se supune referendumului si nici nu e rodul unor indeletniciri populare. va inteleg dezgustul, dar ...tot elitele.
   - democratia este mai buna decat dictatura. intre ele, cele mai bune democratii au la baza elite oneste, votate de majoritati responsabile si nu neaparat inculte. dictatura majoritatii, elitiste sau ignorante, este un non sens, nu democratie. intr-o societate democratica, sau in afara ei, elitele au jucat intotdeauna rolul esential. cum arata, in imaginatia dumneavoastra, o societate viabila, posibil infloritoare, organizata si condusa de imbecili, mi-e greu sa vizualizez.
   - pentru ca votul sa nu fie dat in necunostinta de cauza, este necesar, in primul rand, ca votantul sa-si doreasca a nu fi cumparat sau pacalit de cei care i-l cer, in al doilea rand, dorinta sincera a votantului de a se informa corect despre subiectul supus votului (folosind surse elaborate de catre specialisti ... am evitat cuvantul care va provoaca repulsie). a vota in necunostinta de cauza poate fi chiar mai rau decat a nu vota deloc.
   - elitele semidocte sunt falsele elite, impostorii, care ar trebui sa va determine sa le cautati, intelegeti si urmati pe cele autentice.
   - "valul lgbt", ca si valul emanciparii femeii - la vremea lui, reprezinta o tema de discutie si reformare absolut fireasca intr-o societate democratica.
   - daca nu ma insel, materialistii de odinioara erau la fel de turbati pe marginea acestui subiect ca si cei 75% de astazi, nu va mai autoflatati (...si la fel de porniti impotriva elitelor!)
   - finalmente, cine i-a impiedicat pe cei 75% de traditionalisti sa participe la referendumul recent tinut, ajungandu-se la nefericita situatie in care dumneavoastra sa trageti cu capse pe aici ? cred ca s-au prezentat la vot in jur de 20% doar, desi "elitele" politice ale momentului le-au acordat doua zile pentru asta, plus propaganda induiosatoare la pachet. cum va explicati, iubite gentleman?
   eu vreau sa cred ca desi 75% iubesc sexul opus, doar 20% dintre ei au indestul de multa ura in suflete pentru a fi gata sa neindreptateasca niste semeni care nu le-au provocat niciodata vreun neajuns.
   cele bune, sa traiti!
   • Like 0
  • @ Ioana
   corne check icon
   de fapt sunt o fata batrana si paroasa, doamna, de profesie bariton. data viitoare cititi minimum doua.
   • Like 0
  • @ corne
   Ioana check icon
   Omul frustrat nu poate sa poarte o conversatie legata de idei, ci incearca (din fericire, in acest caz, fara succes!) sa atace presupuse defecte fizice, sa incerce abuz emotional. Cum ziceam, e chestie de educatie si cultura. Daca nu e, nu e:-)
   Numai bine!
   • Like 1
  • @ Ioana
   corne check icon
   aveti perfecta dreptate, cucoana, de aceea va recomand sa recurgeti fie la idei, fie la nepasare.
   considerati ca mi-a cazut din buzunar urmatorul exercitiu: luati aceste doua citate, faceti-le manunchi si incercati sa gasiti o scuza pentru imbecilitatea care le anima:
   a) "Am citit doar primul cuvant. Mai mult nici nu e necesar."
   b) "Omul frustrat nu poate sa poarte o conversatie legata de idei"

   daca nu ati lesinat de concentrare, incercati sa formulati o propozitie alcatuita dintr-un singur cuvant, care sa puna in evidenta nuantele din binomul (lipsa de educatie/exprimare frusta(stil)).
   • Like 0
  • @ corne
   Ioana check icon
   Puteti folosi expresii elevate si cuvinte pretentioase, cat timp va adresati lipsit de politete unei persoane cu care se presupune ca incercati un dialog si cat timp faceti referire la presupuse defecte fizice, nu sunteti mai mult decat o persoana lipsita de educatie, eleganta si cultura. De baza,
   E posibil sa fiti inteligent, citit, blindat de diplome si functii, realizari profesionale, dar in plan personal ramaneti o persoana frustrata si fara educatia de baza (cei sapte ani de acasa).
   Cum spuneam, sa auzim numai de bine!
   • Like 1
  • @ corne
   dalex check icon
   Sunteti sigur ca cei care au scris textul Constitutiei se gandeau si la "soti"de celasi sex ?
   Ca sa nu discutam de cei care au votat inainte de a discuta de cei care au scris.
   • Like 1
  • @ Ioana
   Corina check icon
   Vă mulțumesc. După câte un astfel de „dialog” e ceva să vezi că unii te înțeleg.
   • Like 1
  • @ Corina
   Ioana check icon
   Eu va multumesc!
   • Like 1
  • @ Ioana
   corne check icon
   doamna, eu nu incerc nici un fel de dialog cu dumneavoastra.
   nici dumneavoastra nu incercati vreun dialog cu mine: ati scris vreo 3-4 texte pana acum in care tot va dati cu presupusul in legatura cu nivelul meu de educatie, atata tot. puteati la fel de bine sa le scrieti pe garduri.
   • Like 0
  • @ dalex
   corne check icon
   domnule, dumneata nu pricepi ce-ti scriu? sa incerc in alta limba?? haideti sa o lasam balta, acceptati faptul ca unele palarii din lumea asta sunt prea mari pentru capul dumneavoastra.
   • Like 0
  • @ Corina
   corne check icon
   asinus asinum fricat
   • Like 0
  • @ corne
   Ioana check icon
   Nu v-ati prins:-)
   V-ati adresat lipsit de politete altor persoane care au postat comentarii la acest articol si pe mine m-a deranjat mult faptul ca pe republica.ro se foloseste un astfel de limbaj.
   Ulterior mi-ati raspuns, deci am purtat si continuam sa purtam un soi de dialog, sau?
   Puteam sa imi scriu comentariile pe garduri, dar atunci nu mi-ati fi raspuns, nu-i asa?
   Eu va doresc in continuare numai bine!
   • Like 0
  • @ Ioana
   corne check icon
   aaaaa, va bagati nasul in treaba altora! asadar. un fel de xena, printesa opiniei publice, care se ocupa cu deranjatul celor care deranjeaza. finalmente, nu ma invitati la o cafea? observ ca am sanse mai mari decat sorin, care e frustrat sexual (eu sunt doar frustrat simplu, cu sexul stau bine) si plictisitor.
   ...va las numarul?
   • Like 0
  • @ corne
   Ioana check icon
   Oh, nu, multumesc, dar nu sunt interesata:-)
   Iar daca tot veni vorba, Dvs ce ati fost cand ati pornit la lupta fara oprire in a-i pune la punct, cu abordari cel putin agresive, cand nu total nepoliticoase, pe cei ce "daca nu sunt cu noi, sunt impotriva noastra"?
   • Like 0
  • @ Ioana
   corne check icon
   eu am fost la subiect, doamna.
   • Like 0
 • Video clipul e mult prea nazist ! Banda rosie pe mana cu trei trandafiri negri ca si cum aveau nazisti lui Hitler, scena cu douazeci de copii in robe rosii si gluga alba care repetau in cor ... seamana cu o scena din filmul 1984 , o femeie care e arsa pe rug e la fel cum nazisti au ars cartile considerate periculoase ! Asta nu e opera de arta, e un semnal de alarma !
  • Like 2
  • @ Ovidiu Gura
   Sorin check icon
   bre, hotaraste-te: ori e nazist, ori e semnal de alarma. Ciudat e ca ai prins cumva esenta, ceea ce s-a dorit a fi transmis, desi - dupa comentariu - nu s-ar zice.
   • Like 9
  • @ Ovidiu Gura
   Delia MC Delia MC check icon
   Mă tem că faceți referire la filmul Fahrenheit 451 și nu 1984.Nu-i nazist, e dintr-un film.Unul foarte bun, folosit însă un pic neinspirat, exagerat.A combătut cam cu aceleași arme ca și ceilalți, după mine totuși corect.
   • Like 2
  • @ Ovidiu Gura
   Iată ce înseamnă să fii manipulat de dragnea! El afirmă că #rezist, johannis, protestatarii sunt fasciști, că au încercat un puci! E ușor să bagi in capatanele tabula rassa, ( sper că am ortografiat corect, înseamnă creiere fără informație înmagazinată ), elucubrațiile propriei minți bolnave și disperate. E ușor să te joci cu mințile mulțimii ținute in ignoranță. Nu se cunoaște ce este nazismul/hitlerismul, ce este aceea și cum se "face" un puci. Generația de la 40 de ani in jos, in copleșitoar de mare parte nu are habar, așa zisa generație pro. Pro ce? Pro imbecilitate, pro incultură, pro lipsă calificare, pro parazitism, prost gust,etc. ; hoțul mincinos și perfid, tariceanu, compară categoriile enumerate cu "marxiști comuniști, securiști". Poate că au dreptate amândoi, doctrinele mincinoase, ale lor sunt asemănătoare, iar " metodologia" de aplicare este, aproape, aceiași. Oricum, videoclipul respectiv este o hiperbolă, ( exagerare intenționată pentru a ieși mai bine in evidență ), a ceea ce si-ar dori "clasa, vremelnic, conducătoare" să fim noi, masa de votanți. Și dacă este ceva mai greu cu "maturii", se încearcă cu, (bieții), copii nevinovați.
   • Like 4
  • @ Sorin
   Ioana check icon
   Sunteti si plictisitor, dar din pacate mai mult deranjant cu impolitetea repetitiva... chiar nu puteti mai mult???
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Ioana check icon
   Ati vizionat videoclipul? Aparent nu, sau degeaba...
   • Like 0
  • @ Ioana
   Da, l-am vizionat. Mi-am spus părerea. Nu este obligatoriu să coincidă cu a dv. O zi bună!
   • Like 0
  • @ Ioana
   Sorin check icon
   bre Ioana, io inteleg ca trebe sa dai bine la public, ca o iubitoare de psd-alde ce te afli, cu misiunea clara de a intra pe republica.ro si de a polua discutiile cu observatii de forma. Asa ca lasa vrajeala de postaca psd-alde, nu-ti merge p-aci, nu mai face figura de mironosita/lebada ranita, ca mirosi (aka "puți") a nomenclaturista. Poate chiar de-oi fi deghizat in femeie ca sa culegi mai repede puncte. Cat mai costa postarea in kiseleff no.10?
   • Like 0
  • @ Sorin
   Ioana check icon
   Cum ziceam, misogin, frustrat sexual si atoatestiutor!
   Keep dreaming:-)
   • Like 0
  • @ Ioana
   Sorin check icon
   @Ioana, cum ziceam, psd/alde-ist care tine sa aiba ultimul cuvant.
   • Like 0
  • @ Sorin
   Ioana check icon
   Chiar nu tin sa am ultimul cuvant si sa stiti ca sunteti foarte departe de adevar. Ma intereseaza subiectul si am fost deranjata de "forma" anumitor conversatii. Eu consider ca republica.ro e un spatiu folosit in general pentru conversatii decente.
   Multumesc pentru ultimul comentariu, il consider demn de acest forum.
   Va doresc numai bine!
   • Like 1
  • @ Ioana
   Sorin check icon
   aoleo, Ioana, cum spuneam: pretinsa lebada ranita civilizata, dar profund pesedista in "suflet si simtiri"
   • Like 0
 • Da, dom'le, ie un atac mârşav la adresa partidului şi a conducătorului lui iubit, dracnea! Normal că realizatorii, susţinătorii şi spectatorii acestei însăilări imunde ie adevăraţii dujmani ai boborului şi trebuie şi iei arşi pe rug în peaţa publică, să le iasă democraţia din cap!
  • Like 9
 • Nu am văzut nimic rău. Ba din contră, exprimă gândirea "aleșilor". Le-ar pace ca, in realitatea, așa să gândească tot n(e)orodul. Nu este departe timpul când erau unii care trăiau cu această iluzie. Aș fi curios să știu numele celor 13. Cei " buni" chiar au stat acasă. Nu au făcut jocul paraziților: psdalde + bor.
  • Like 14
 • De acord cu ideea de libertate și exprimare artistică. Cenzura nu are ce căuta într-o societate democratică — INCLUSIV CENZURA LIMBAJULUI — avem voie să vorbim liber și rațional despre țigani, evrei/jidani, despre răul insuficient condamnat care a fost comunismul, despre naționalism vs globalizare, despre corectitudine politică și aberațiile ei!

  Clipul video cu pricina nu a fost un clip obișnuit, a fost un clip ideologic periculos, deoarece poate induce proștilor ideea falsă că dacă stai acasă și nu votezi, atunci nu se va întâmpla nimic rău. Ei bine, Dragnea & Co. sunt dovada vie a falsității acestui enunț!

  Unii încearcă să ne transmită (pe bani grei) că așa ar fi arătat România dacă s-ar fi votat „DA” la referendum. Eu sunt de părere că așa VA ARĂTA România dacă nu vom combate din fașă „progresismul” bazat pe corectitudine politică!
  Între un jurnalist care apără interesat clipul cu pricina și cel care-i compunea interesat ode lui Ceaușescu, nu există nicio diferență, ambii sunt niște iude, niște dușmani ai adevărului!
  • Like 7
  • @ Tom Dick N'Harry
   Sorin check icon
   ...iar eu sunt de parere ca matale, dom' Dick, n-ai inteles nimic, dar te dai omniscient.
   • Like 6
  • @ Tom Dick N'Harry
   HMG check icon
   De acord 100% Tom Dick N'Harry. Şi eu sunt sătul până peste cap de "Political correctness". Şi da, cenzura nu are ce căuta într-o societate democratică, indiferent de ce formă de cenzură e vorba.
   În altă ordine de idei, mi-ar place să beau cu tine o bere sau un pahar de vin bun şi să stăm la poveşti Tom Dick, îmi plac ideile tale!
   • Like 2
  • @ Tom Dick N'Harry
   Alien check icon
   Deci libertatea de expresie eu ok sau nu? Ca ba cenzura nu trebuie sa existe, ba clipul asta e periculos ideologic. Eu pricep mai greu, îmi trebuie un desen.
   Tu ce vrei, libertate de exprimare sau libertate de exprimare doar pentru tine? Vrei sa scăpăm de corectitudine politica instaurand corectitudinea ideologica?
   Corectitudinea politica și mie îmi repugna, vorba țăranului.
   Imi repugna si ca n-ai voie să-l numești pe unul care te enervează "p.po.ar", ca insulti o categorie care a hotărât ca ala e un termen ofensiv. . Însă ai voie sa strângi semnături împotriva drepturilor lor civile, asta e ok, cât timp nu-i insulti e acceptabil să-i tratezi ca pe cetățeni de mana a doua.
   • Like 2
  • @ Alien
   Nu, de acord inclusiv cu clipul ăsta, că doar cine l-a plătit, n-a băgat bani în el degeaba, nu? Dacă nu se încalcă nicio lege, atunci sunt de acord să fie comandat și să-l vedem pe TV. Deși, tare mă tem că tu nu cred c-ai fi de acord să se comande și să vedem pe TV un clip cu mesajul opus...

   Oricum, ideea ca oamenii să stea acasă și să nu voteze, că atunci nu se va întâmpla nimic rău, ideea asta chiar mi se pare periculoasă pentru democrație. Nu cred c-ai vrea s-o vezi comandată de Dragnea & Co. și dată pe TV la alegerile următoare...
   • Like 1
  • @ Alien
   Sorin check icon
   @Alien: a incerca sa purtati un dialog rational cu niste fiinte mult prea impregnate de national-comunism/dacopatie este ca si cum ati vorbi cu peretii. Acesti sfertodocti NSDAP iubitori de dragnea si de fsn trag Romania inapoi, distrug viitorul acesteia cu nonsalanta, mult prea increzatori in elucubratiile gen "Romania e buricul pamantului", care justifica inapoierea lor intelectuala. Sa ramanem asa cum am fost - natie de mana a 2-a - decat sa ne integram intr-un colectiv evoluat. Mai bine sarac, dar cu coada pe sus, decat sa fiu parte din civilizatie. Oricum, in bula noastra tot sfertodoctii pot ajunge sus, plini de titluri stiintifice false, impostori, furaciosi. De ce sa luam bani pe degeaba de la UE, ca aia ne verifica, nu mai bine facem parteneriat-privat, aka sa furam si noi comisioanilii grase, sa manance si gura noastra castele si mertzane? Astia sunt sustinatorii psd-alde: comunisti, securisti, turnatori de Securitate, nomenclaturisti (atunci si acum), abonati la contracte din bani publici, incapabili sa inteleaga civilizatia, normalitatea si democratia autentica. Mai trist e ca se agata de oamenii normali, pe care ii pangaresc: hotul striga hotii, securistul striga securistii.
   • Like 4
  • @ Sorin
   Corina check icon
   Nu vreți deloc să admiteți că suntem destui pro familie tradițională și în același timp anti PSD? Ce-i drept, vă e mai ușor să ne calomniați dacă amestecați forțat lucrurile.
   • Like 3
  • @ Corina
   Alien check icon
   Discuția este despre à fi sau nu pentru libertatea de expresie, nu despre referendum și familia tradițională. Familia tradițională e fix în situația în care era și acum doua luni și referendumul a trecut (chiar dacă n-a trecut).
   • Like 3
  • @ Tom Dick N'Harry
   Alien check icon
   Sunt de acord ca fiecare sa comande si sa difuzeze ce clip vrea, pe banii lui, indiferent ca sunt eu sau nu de acord cu mesajul lor.
   Sunt de acord ca idea boicotarii votului in general e una periculoasa, insa cred ca oamenii trebuie sa aiba dreptul s-o faca daca asa considera ei. Mai mult, si eu cred ca Constitutia trebuie rescrisa si ca trebuie incluse niste garantii mai puternice pentru separarea si echilibrul puterilor in stat si chiar evitarea unor golanii electorale (gen alegeri intr-un singur tur, joaca de-a pragurile etc).
   Cat despre referendumul ASTA nu mai am chef sa discut, s-a tot dezbatut si redezbatut.
   • Like 1
  • @ Corina
   Sorin check icon
   @corina: si ce-are sula cu prefectura? ce-are familia traditionala cu constitutia si cu realitatea de zi cu zi? ce rost a avut acest referendum? Cumva sa ne arate noua, tuturor, ce mare si ce tare e dragnea?
   • Like 1
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Pot să admit dar nu pot să înțeleg. Cum a fost treaba cu referendumul: inițiat politic de către PNL în 2016 menit să crească simpatia pentru acest partid; preia PSD mingea la fileu și o pune frumos în dulapul cu sperietori/ amenințări ca Soros, statul paralel, etc, îl flutură din timp în timp și brusc, pe 10 septembrie, la o lună după evenimentele din 10 august- cu reputația total șifonată- apare dl Dragnea, gata, facem referendum!Și cum exact atunci apar voci anti-unioniste iar același Dragnea afirmă sus și tare că " noi facem cum vrem noi, să nu ne dea alții dispoziții " în privința definirii familiei deși dl Timmermans afirmă în repetate rânduri că această problemă stă la latitudinea fiecărei țări! Dacă "ieșea" eram mult mai aproape de Roexit, se pare, dorit de unii.Ideea a venit de la heterosexuali, propagată tot de ei, pe gay nu i-am auzit oficial, nu in postări tendențioase și anonime pe Facebook sau în media de partid .De asta nu înțeleg, oricâte argumente de ordin civic și religios aș auzi...E un efort să scriu despre această temă care e demult trecut...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Pe mine nu m-a interesat nici cine l-a inițiat, nici cine ar fi putut dori să profite. A fost ocazia să-mi exprim un crez. Am folosit-o. Credeți că are rost să mai discutăm în văgăuna asta? A trecut subiectul. Vă mulțumesc pentru atenție, oricum. Toate cele bune.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult