
I will not let this end here. Este promisiunea pe care Darius Filip și-a făcut-o pe când avea 16 ani, într-un hotel din New York. Se afla acolo ca să prezinte proiectul câștigător al unei competiții organizate de New York Academy of Sciences: o clădire verde la care lucrase alături de alți elevi din Norvegia, Bangladesh, Nepal și India. Atunci a câștigat și primii bani, pe care i-a folosit ca să-și cumpere un laptop. Câștigul a fost însă mult mai mare. Un băiat din Baia Mare ajuns în Big Apple începea să-și apropie sensul bine-cunoscutei expresii „to dream big”.
Astăzi este la București și la începtul lunii martie a lansat platforma Nightz, prin care și-a propus să vină în ajutorul celor care vor să iasă în oraș și au nevoie să se organizeze rapid și eficient. Este practic un instrument online care te ajută să-ți planifici ieșirile și să petreci timp de calitate offline. În 2025 intenționează să lanseze platforma și în Marea Britanie, iar de acolo, mai departe, în Statele Unite.
Un băiat de nota 10. Insuficient
Darius a fost un băiat de nota 10. Și-a dorit mereu să fie cel mai bun și să nu-și dezamăgească părinții. A participat la tot felul de olimpiade și concursuri până și-a dat seama că nu era suficient. Și atunci a început să exploreze tot ce însemnă activități extracurriculare. Cea mai importantă experiență din anii liceului a fost faptul că a lucrat într-un ONG, al cărui președinte a și devenit în clasa a X-a.
„Lucram multe ore, fără bani bineînțeles. Dar o făceam știind că mă dezvolt pe mine și îmi construiesc un network. Am învățat să fac un plan de business, cum să-mi ating obiectivele, m-am familiarizat cu concepte de management, dar cel mai important este că am învățat să gestionez oameni care lucrau fără să fie plătiți și pe care trebuia să-i motivez astfel încât să vină săptămânal. (...)
Părinții mă certau că stăteam și lucram până noaptea târziu pentru ONG, deși nu-mi neglijam școala. În clasa a IX-a erau sceptici, dar apoi, în clasa a XII-a, îi auzeam cum le spun altor părinți să-și lase copiii să meargă în ONG-uri pentru că îi ajută”, povestește Darius.
„Chiar dacă aș fi ajuns CEO la Barclays în 40 de ani, eram tot angajatul unor stakeholders”
Premiul pe care l-a câștigat la New York l-a făcut să-și dorească să studieze acolo, astfel încât chiar să construiască clădirea pe care o proiectase. Doar își promisese că experiența pe care o trăise nu se va termina acolo. Numai că nu a fost posibil, și a ajuns la University College London. A terminat inginerie civilă, pentru că blocul verde era încă reperul lui, dar ulterior, în cadrul unor intership-uri, și-a dat seama că nu este tocmai cariera pe care și-o dorește. Și s-a angajat la Barclays.
„Salariul pentru juniori era de 2.500 lire pe lună. Cam cât câștiga un inginer constructor, după ani buni de muncă. Celor de la bancă le plăcea de mine pentru că eram activ și mă implicam în proiecte. Am reușit să automatizez un proces care lua zeci de minute făcut de mână. Eram un fel de tech guy și do it all guy. Pe atunci aveam ambiția să ajung în investment banking, unde salariul era de 6.500 lire pe lună, plus bonus. Mă gândeam că în 2-3 ani aș putea strânge suficienți bani încât să mă întorc și încep orice mi-aș dori”, spune Darius.
S-a întors însă mai devreme pentru că avea ceva economii și un proiect la care lucra deja din liceu. Motivația a existat cumva dintotdeauna. „Voiam să construiesc ceva al meu. Chiar dacă aș fi ajuns CEO la Barclays în 40 de ani, eram tot angajatul unor stakeholders, idee care nu-mi surâdea deloc.”
„Am văzut multe proiecte care au murit. Nightz era primul în care credeam”
Londra este un oraș imens, iar dacă trăiești acolo, la întrebarea când, unde și cu cine ieșim răspunsul se lasă așteptat. Uneori așa de mult încât renunți și organizezi ceva rapid, la cineva acasă. Este o problemă de care Darius s-a lovit de multe ori. Și nu numai la Londra, ci și în Baia Mare. Și nu este doar problema lui și a amicilor săi. Soluția pe care o propune tânărul antreprenor se numește Nightz și își are rădăcinile într-un proiect mai vechi.

„OpportuniTool a fost un proiect prin care mi-am propus să îi ajut și pe alții să participe la aceleași tipuri de activități care pe mine m-au ajutat foarte mult: competiții, concursuri, conferințe, ONG-uri, o platformă unde le găseai listate pe toate. Am continuat să lucrez la proiectul acesta și în timpul facultății, remote. Ideea de a centraliza evenimente, activități într-un singur loc am reluat-o în Nightz, dar va exista într-o variantă extinsă în Days, următoarea etapă a proiectului.
Cu Nightz am fost în două incubatoare și am refăcut conceptul de 5 ori după feed-back. Am văzut multe proiecte care au dat greș, dar Nightz era primul în care credeam. A fost foarte important că am văzut de ce au murit proiectele respective. Când am pus pe hârtie datele și am văzut ce poate face platforma, după toate analizele pe care le-am făcut, mi-am zis că poate să iasă și bani”, spune Darius.
Cum funcționează Nightz? Atunci când deschizi aplicația, în funcție de locul în care te afli, îți sunt sugerate cele mai apropiate locuri în care poți merge, restaurante, baruri sau cluburi. Dacă îți place un loc, poți suna direct pentru a face rezervare. În curând, va fi disponibilă și funcția prin care să rezervi live, în funcție de numărul de locuri disponibile. Tot din aplicație poți să transmiți și invitații, atât celor care o au deja instalată, cât și celor care nu au descărcat-o încă. Pentru că este integrată cu rețelele de social media și mesagerie instant, dar și cu lista de contacte din telefon, astfel că poți trimite SMS-uri. Poți, de asemenea, să creezi un chat, să te autoinviți dacă evenimentul organizat de cunoștințe de ale tale este public, sau îți cumperi bilete la diverse evenimente. Plata se face tot în aplicație, astfel încât, atunci când o închizi, să ieși direct în oraș pentru că toate detaliile au fost puse la punct.
„Nightz nu produce bani din reclame pentru că ideea este ca oamenii să nu petreacă prea mult timp în aplicație. Plătesc vendorii, restaurante și organizatorii de evenimete, care oricum plăteau la platforme de rezervări sau de vânzare de bilete online, dar care nu au aceste servicii de socializare. Noi încasăm toți banii și după ce reținem comisionul, plătim vendorilor în fiecare zi de luni a săptămânii”, explică Darius, care și-a produs ca până la începutul lui 2025 să ajungă la 50.000 de descărcări, 200 de vendori verificați și recomandați de Nightz, și o cifră de afaceri de 300.000 de euro pe lună.

„Aș vrea să-i arăt lui Zuckerberg ce înseamnă socializare”
Darius nu s-a întors în România din rațiuni sentimentale. Decizia a fost cât se poate de pragmatică.
„În Londra sunt companii cu cifre de sute de milioane de dolari care atunci când văd o idee bună, o fac imediat. În tehnologie, ideile pot fi copiate aproape instant. În plus, în România nu am competiție, piața de ticketing nu e foarte dezvoltată spre deosebire de UK, și este mult mai ieftin să dezvolți un produs.
Atunci când ne vom lansa oficial pe piața din Londra, vreau să am un produs suficient de bun încât, chiar dacă vor vrea să-l copieze, oamenii să știe cine a fost primul. Este și un imbold de a le arăta că și din Est poate veni ceva”.
Visul lui Darius este să redea cuvântului socializare sensul inițial, care s-a pierdut sau cel puțin s-a alterat în ultimii 15 ani. „E foarte ușor să visezi, și mult mai greu să trăiești visul respectiv. Aș vrea să-i arăt lui Zuckerberg ce înseamnă socializare. Dar pentru asta e nevoie de reziliență, forță, răbdare. Cea mai grea parte e atunci când crapă toate sub tine, se rupe gheața, ajungi sub apă și te chinui să ieși iar la suprafață. Am avut și încă am seri în care plec ultimul de la birou, deși vin primul. Nu există weekend. Weekend e când lucrez în liniște. Nu există pauză, sunt foarte multe sacrificii. Pentru mulți e complicat și preferă viața din corporație. Într-o lună nu ai bani, într-o lună apare e-factura. Primești 2-3 palme în fiecare zi și trebuie să ții tot timpul zâmbetul sus. Dar nu trebuie să ne plângem, pentru că știam în ce intrăm. Am în fiecare zi oportunitatea să mă întorc în corporație, aș putea să-mi găsesc ceva confortabil, dar prefer durerea”, spune zâmbind Darius.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.