Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cel mai bun discurs politic de până acum al președintelui Zelenski: Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi

Volodimir Zelenski - Profimedia

Foto: Profimedia Images

În mesajul adresat națiunii duminică noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un discurs puternic:

„Încă credeți că suntem «un singur popor»? Încă credeți că ne puteți speria, înfrânge, să ne faceți să facem concesii?

Chiar nu ați înțeles nimic? Nu ați înțeles cine suntem? Pentru ce suntem? Despre ce vorbim? Uitați-vă la buzele mele:

Fără gaz sau fără voi? Fără voi.

Fără lumină sau fără voi? Fără voi.

Fără apă sau fără voi? Fără voi.

Fără mâncare sau fără voi? Fără voi.

Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de înfricoșătoare și mortale pentru noi așa cum sunt „prietenia și frăția” voastră. Însă istoria va pune totul la locul lui. Iar noi vom avea gaz, lumină, apă și mâncare...și fără voi!”, a declarat liderul de la Kiev.

„În aceste 200 de zile (de război), am realizat multe, dar ce este cel mai important și cel mai dificil acum urmează”, a mai precizat Volodimir Zelenski.

„Mulți își vor aminti pentru totdeauna ceea ce îi așteaptă pe toți oaspeții neinvitați în Ucraina. Războinicii noștri”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Zelenski a spus și că „astăzi, toată lumea vede și notează acțiunile noastre în nordul, sudul și estul Ucrainei”.

„Lumea este impresionată. Inamicul intră în panică. Calea spre victorie este una dificilă. Dar suntem siguri și capabili să obținem victoria. Vom ajunge la granița noastră, în toate secțiunile ei. Veți vedea frontierele noastre și spatele dușmanilor. Veți vedea strălucirea ochilor poporului nostru, dar ș călcâiele ocupanților”, a mai spus președintele Ucrainei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și unde o să ajungă ?! Să vedem cum se vor înghesui americanii să le reconstruiască țara din ruine și pe degeaba.
  • Like 0
  • @ Marian Raduinea
   Cum au reușit și în vestul Europei acum vreo 70 de ani.
   Sau vrei să ne-nfrățim iar cu jigodiile de la est prin șantiere ale tineretului? Știi ce-s alea?
   • Like 0
 • Este cu siguranță cel mai fascist, xenofob, ultranaționalist și segregaționist discurs al lui zelenski. Oare chiar o fi și bun?
  • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Ai revenit pe-aici, jigodie? Ți-a intrat solda?
   • Like 0
 • Daca am aduna tarile democrate si am compara cu numarul tarilor nedemocrate, ne-am cutremura! Si ne-am intreba: ce sansa are Omenirea in acest raport!? Raspuns: Sansa pe care tarile democrate ar da-o Omenirii! Cu orice pret! Acesta este raspunsul meu! Al dvs., care este?
  • Like 1
 • check icon
  "În mesajul adresat națiunii duminică noapte (...)".
  Mesajul este adresat națiunii RUSE, ar trebui precizat.
  • Like 0
 • Uhh... cata pasiune!
  Parca revad Razboi si pace sau Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi. Din pasiune incepu razboiul cel mare din 1914 si jur ca istoria se repeta. Fu razboi 4 ani (1914-1918), pandemie 2 ani (gripa spaniola 1918-1920) 9 ani de liniste (1920-1929), criza financiara (1929-1933). Ca sa vezi, istoria se repeta dar in sens invers: 4 ani criza financiara (2007-2011), 9 ani de liniste (2007-2020), pandemie 2 ani (covid 2020-2022), si imediat razboi pe care-l estimez la 4 ani (2022-2026). Estimez ca-n 2024 cand autostrada cu obiectiv militar Nadlac-Constanta va fi in sfarsit gata vom intra si noi ca fraierii in razboi. Oricat de nealiniat occidental as fi tot merita observata asemanarea asta de ani, de parca s-ar inchide un ciclu.
  Ucraina? O tara ca si a noastra in mijlocul marilor puteri.
  Ai naibii americani, niciodata nu s-au batut direct cu rusii, tot timpul i-au bagat pe altii la inaintare (coreeni, vietnamezi, afgani...).
  Veneratii voi pe americani, eu nu pot, mi-au cazut ochelarii de cal si vad ca astia pun paie pe foc, trimitand armament.
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Nu stiu daca sprijinul american pentru Ucraina este impotriva rusilor sau pentru respectarea dreptului international; SUA nu era in razboi cu Germania nazista, dar a intervenit in sprijinul Europei sau pentru ideea de democratie si libertate? Si a fost aliat cu URSS atunci. Ar fi normala atitudinea de non-sprijin pentru o tara care este atacata nemotivat ? Nunumai SUA dar si alte tari, cu democratii consolidate si nivel de trai ridicat au ales, fara placere, sa sprijine Ucraina, platind sume uriase si amendand serios propriul nivel de trai. Au facut- fac asta impotriva Rusiei sau pentru promovarea ideii de legalitate internationala, egalitate in drepturi, libertate si democratie?
   Eu cred ca adevaratul motiv pentru care atatea tari sprijina Ucraina este apararea propriei libertati, domnia legii si buna intelegere, nealterata de agresiuni.
   • Like 5
  • @ Ciobanu Florin
   Nume check icon
   Nu cred ca trebuie sa faceti prea mult probleme cu autostrada Nadlac - Constanta. In nici un caz nu o sa fie gata in 2024. Va avea grija CNAIR-ul cu siguranta...
   • Like 0
  • @ Edmond Serban
   Asa este! Dar cand, pe Pamant, a iesit invingatoare democratia, ca sa speram acum, la asta?
   • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   De ce te tot chinui să-ți dezvălui pe-aici limitările intelectuale, analfabetule?
   "Decât" două mostre de ciobănisme:
   - "întâia" nu prima noapte de război, dacă voiai să te referi la romanul lui Petrescu.;
   - "venerați-i" pe americani, nu cum ai stâlcit tu.
   • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Pacat ca ai pierdut ochelarii de cal pentru ca astia pe care-i ai acum sunt mult mai prosti !
   • Like 0
 • Nume check icon
  Mda...complicata situatie. Dupa atatia ani de confort, liniste si pace in Europa si chiar si pentru noi cat de cat in ultimii 30 de ani este greu sa treci asa dintr-o data la obiceiuri "spartane". In plus solidariatea in ultimii ani a functionat mai mult la bine decat la rau. Vom vedea ce se va intampla. Va fi un test major de tara pentru fiecare tara si deasemenea un test major pentru UE ca organizare, institutii, cooperare si mai ales leadership.
  • Like 8
 • Poporul Ucrainian , Volodimir Zelenski , Eroi ai vremurilor noastre .
  Ucrainienii mor pentru noi - romani , polonezi , baltici , de ce nu , pentru germani , slovaci , finlandezi , etc . Ne punem problema facturilor mari , a frigului din case , a eventualelor lipsuri si neajunsuri . Niciodata insa nu ne gandim ca fetele si femeile noastre ar fi fost violate de acesti barbari . Copiii omorati , deportati sau dati in adoptie .
  Niciodata nu ne punem problema ca noi , barbatii intre 18 -60 de ani am fi fost ucisi pe front , am fi degerat in transee - noi , cei care ne barbierim si facem dus zilnic .Noi , cei care inrosim Booking com sau Airbnb ...
  Niciodata nu ne-am gandit ca orasele noastre puteau fi bombardate - Brasov , Craiova , Botosani, Constanta , Cluj sau Tandarei , Bucuresti .
  Ucraina , moare zilnic pentru noi . Candva , vom intelege acest adevar evident .
  Sa nu-l accepti sau sa nu-l intelegi - esti doar prost , prost util sau interesat .
  Demult , prin '91 , am intalnit soldati ai victorioasei Armate Rosii , prin Magdeburg , Weimar , Chemnitz , Eisenach - caciuli date pe ceafa ( era toamna tarzie ) , circulau in grup , susoteau cu nas si pometi inrositi - de la frig , evident ... Sau urcau tancuri pe platforme feroviare . Permanent euforici ... Atitudine de haita intr-o padure necunoscuta , vesnic imprevizibila .
  Demult , am tranzitat de 2-3 ori Ucraina de Vest in drum spre Ro , dinspre PL -Cracovia -Lvov-Ternopol -Cernauti -Siret : o Lume asemanatoare celei din Banat sau Transilvania , oameni prietenosi , deschisi . Avenit insa Asia peste ea , ce a urmat , se cunoaste ...Si continua . Si prin pasivitatea sau colaborationismul nostru .


  Glorie Ucraina , Glorie Europa , Glorie Occidentului .

  Semnez , Un Mitica , B , S1 , 55 , domeniu privat , votant de dreapta ( sanchi ) .
  • Like 12
  • @ Luigi Cosma
   Pt . ostili , interesati sau nedumeriti - ,, bateam la pas ,, fosta RDG , in cautare , eventuala cumparare si aducere in tara a camioanelor / utilitarelor est - germane IFA W 50, L60 , Multicar .
   Pot scrie un roman cu referire la RDG-ul acelor vremuri post Unificare - oameni , societate , drumuri , orase , viata sociala etc. Si da , m-am intersectat deseori cu Armata Rosie , care se ,, repatria ,, intr-o degringolada controlata ...
   • Like 3
  • @ Luigi Cosma
   Bla bla bla. România nu și-a căutat-o cu lumänarea ca Ucraina, deci niciun român normal la cap, care nu e politruco-securisto-manipulator, nu are de ce să își imagineze tâmpenii gen cum ar fi dacă am fi noi în locul celor din Ucraina. Pur și simplu pentru că nu suntem și nici nu vom fi! Desigur, cu condiția să ne vedem de ale noastre și să nu ne amestecăm în războiul din Ucraina, care nu, nu e al nostru, oricât se străduiesc politruco-securiștii să ne "convingă"!

   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Mnda,se spune ca "de unde nu e,nici Dumnezeu nu cere" asa ca...daca atita te ajuta mintea,sa fii sanatos...cindva !
   • Like 0
 • Dumnezeu să le ajute!

  Mi-aş dori ca Europa să fi înţeles lecţia celui de-al Doilea Război Mondial şi să stingă din faşă dorinţele de expansiune ale dictatorilor de tip Hitler. Mi-aş dori ca sprijinul acordat Ucrainei să fie înţeles şi ca un sprijin pentru noi toţi împotriva unor derapaje de tip nazist (da, de tip nazist).

  Să vedem dacă Europa va trece „testul frigului”. Şi nu de Franţa sau Germania mă tem cel mai mult. Ucrainenii pot spune „fără voi” pentru că sunt cei direct agresaţi. Nouă, celorlalţi, ne este cam greu să spunem „În frig, pe întuneric, însetaţi şi flămânzi, dar fără voi!” pentru că nu peste noi a călcat cizma rusească. Noi stăm sub plăpumioară, la căldurică. Pentru noi, războiul este ACOLO, nu AICI. Oare vom fi şi noi în stare să spunem „fără voi!” când factura la gaze va urca pân' la cer? Tare mă tem că nu.
  • Like 7


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult