Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cel mai intelectual

În războiul franco-prusac din 1870, generalul Auguste Ducrot, care făcuse cunoştinţă cu artileria germană la Wörth, a exprimat în felul următor tristul adevăr ce-i aştepta pe francezi la Sedan: Nous somes dans un pot de chambre, et nous y serons emmerdés.

Ca să continui în aceeaşi „cheie franceză”, trebuie spus că următorul eveniment major care a aprins spiritele în Hexagon după umilinţa din 1870 a fost afacerea Dreyfus, în timpul căreia a fost inventat chiar termenul „intelectual”, „intelectual” fiind considerat atunci cineva care transferă „pe terenul politic şi civic un capital simbolic acumulat într-un domeniu exterior politicului, de regulă un capital universitar sau cultural”.

Acum să vedem ce grăieşte ultimul sondaj IRES despre intelighenţia neamului & inteligenţa românească: fostul premier Victor Ponta este „intelectualul român cel mai admirat”, mai apreciat decât Eminescu, Patapievici, Pleşu, Eliade sau Ţuţea; majoritatea românilor consideră poporul român mai inteligent decât alte popoare; în mediul urban, patru din zece români se consideră intelectuali (41 la sută au răspuns afirmativ la întrebarea „Dumneavoastră vă consideraţi un intelectual?“).

După ce am citit sondajul, recunosc că defetismul resemnat al lui Ducrot dinaintea usturătoarei înfrângeri finale administrate de fritzi la Sedan m-a curpins şi pe mine. Da, România e, plastic vorbind, „o oală de noapte şi vom fi înecaţi în rahat”. Sau poate suntem deja. Multora dintre noi mirosul de hazna al imposturii ne e foarte familiar, îl respirăm zi de zi pe coridoarele instituţiilor din România şi la nivelul elitelor politice şi universitare. Iar miasmele paludice s-au prelins şi impregnat până în locurile cele mai îndepărtate ale României. Ceea ce explică, neîndoielnic, mirosul fetid pe care cuvântul „intelectual” l-a răspândit cu ocazia sondajului.

Din păcate, presupoziţia tacită a acestui demers sociologic a fost că românul stăpânește semnificaţia cuvântului „intelectual”, ceea ce nu bag deloc mâna în foc că e adevărat. Dacă, în loc de „intelectual”, ar fi fost scris „tehnocrat”, „economist” sau „astronaut”, nu cred că rezultatele ar fi arătat prea diferit. Nu sunt specialist, dar în locul celor care au conceput sondajul, pentru a decela multiplele semnificaţii pe care un asemenea cuvânt le naşte, aş fi inclus în chestionar o întrebare în care aş fi rugat respondenţii vizaţi să scrie ce înţeleg prin „intelectual”, ori le-aş fi cerut să bifeze între câteva definiţii.

Aşa, sondajul trădează un soi de amatorism care, într-un anume registru, poate chiar potenţa spiritul de băşcălie al românului, în loc a reliefa analfabetismul şi incultura în care, de ani buni, se bălăceşte. Cu o reală plăcere, aş adăuga.

Totuşi, dacă ar fi să îl luăm în serios, el ne arată cât de mult a evoluat, sub raport intelectual, românul. Într-adevăr, dacă ţăranul român a rămas tot ţăran, că, deh, ăsta-i omu’, n-ai ce-i face, îşi scaldă spiritul în apa de canalizare netratată de la teveu şi de pe reţelele de socializare şi o confundă cu apele termale, uite că metropolitanul, cosmopolitul nostru made in România s-a emancipat de sub jugul condiţiilor de viaţă neprielnice şi, printr-un extraordinar efort de voinţă, a ajuns intelectual. „Intelectual” în conformitate cu definiţia apărută din negurii afacerii Dreyfus? Nu ştiu eu d-astea, ar răspunde cei patru din zece orăşeni, în schimb, te vor invita la ei acasă şi-ţi vor arăta o debara plină cu diplome ce pot oricând dovedi că sunt cine pretind.

Să-i întrebi cum stau cu responsabilitatea civică şi cum se traduce, în plan personal, chestiunea moralităţii pe care-o implică statutul de intelectual, ar fi, de asemenea, pierdere de vreme. Cum pierdere de vreme a fost inclusiv acest sondaj – prost conceput, după părerea mea.

Despre proverbiala inteligenţă a poporului nostru – extrem de vizibilă, altminteri, în nominalizarea lui Victor Ponta în fruntea topului admiraţiei intelectuale, admiraţie pe care o suscită, în mod firesc, opera sa ştiinţifică; nu ai cum să nu fii mai breaz ca alte popoare când ajungi la astfel de concluzii – , a curs multă cerneală. E de prisos a mai spune, încă o dată, în ce constă aceasta. În schimb, comentariului inutil îi voi substitui unul din citatele mele favorite – din „Revolta maselor”, a lui Ortega y Gasset –, despre insolubila „diferenţă care există dintotdeauna între un om prost şi unul inteligent. Ultimul se surprinde mai tot timpul în vecinătatea prostiei şi, de aceea, face un efort să se distanţeze de prostia iminentă; inteligenţa constă tocmai în acest efort. În schimb, prostul nici măcar nu-şi bănuieşte prostia: se crede foarte spiritual, şi astfel se explică liniştea de invidiat cu care neghiobul se complace şi se instalează în propria-i tâmpenie. Aşa cum nu există modalitate de a scoate insectele afară din gaura în care vieţuiesc, tot aşa nu e chip să-l urneşti pe tâmpit din tâmpenia lui, să-l duci o clipă la plimbare dincolo de câmpul lui mărginit şi să-l obligi să-şi compare obişnuita viziune tâmpă cu alte moduri de a vedea, mai subtile”.

Se spune că singurul lucru nou e ceea ce nu ştiam înainte. Dacă e adevărat, comparaţia de mai sus, extrapolând-o, ne-ar fi foarte utilă. Cu condiţia ca poporul român să admită, când şi când, că mai există şi lucruri pe care să nu le ştie, în special despre sine, şi să renunţe la patosul stereotip şi convenţional cu care îşi percepe identitatea naţională.

Să nu ne lăsăm furaţi de iluzii, însă!

Încercând să ne facă să ne simţim mai bine, Rădulescu Motru, în clasica analiză făcută psihologiei poporului român, deşi ne asigura că nu-i o „ruşine pentru poporul care se ştie deosebit sufleteşte de popoare glorioase şi puternice”, susţinea totuşi că e o „ruşine pentru poporul care n-are curajul să-şi cunoască firea şi destinul”. Inteligentul popor român nu a catadicsit vreodată să-l ia în seamă, dovadă fiind însuşi faptul că acest anonim n-a făcut parte nici dintre intelectualii ce meritau a fi trecuţi în sondaj şi nici dintre cei mai inteligenţi români.

Na, cum să-i compari pe Dan Puric şi Vadim Tudor cu Rădulescu-Motru? Doar nu ne-am tâmpit ca popor!

Încă ceva: dacă doriţi să ştiţi, singurul motiv pentru care Copos şi Becali – nişte autori marcanţi ai editurii Jilava –, Daniela Crudu, Trăistariu, Bianca Drăguşanu, Teo Trandafir, Poptamaş şi Mihaela Rădulescu nu au acces în topul acestui sondaj e acela că echipa de sociologi care a redactat sondajul, dintr-o regretabilă eroare, nu a întrebat şi care sunt icoanele vieţii publice după care se ghidează românul în carieră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • la comentariul meu, facut acestui articol, la data 2016-03-27, ora 20:30:39, autorul Mihnea Rudoiu mi-a trimis urmatorul mesaj, prin Facebook: "Initial, am dorit sa va raspund reprosului de “argumentatie defecta de logica elementara”, apoi, vazand fotografia de pe fb cu coiful din hartie si banuind ca dvs sunteti persoana, m-am razgandit. Sper sa nu va suparati smile emoticon" ce sa replic?! repet si eu zisele altuia: omul e stilul ... in acest caz, mitocanul e fara vlaga autentica a celui care isi duce mana la progab in public, si atins de langoare isi exhiba pe ascuns pidosnicia.
    • Like 0
  • Tu cum ții minte toate citatele ăstea? Ți le notezi când citești ceva? Ai vreo carte cu citate, pe subiecte? Lipești post-it-uri în cărți? Nu de alta, dar dacă îți aflu secretul, l-am descifrat și pe Dan Puric!
    • Like 3
  • Cred ca totul e mult mai simplu: Victor Ponta este asociat celei mai mai mari inventii a onenirii si anume copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy paste copy...
    • Like 2
  • naucitor! pai, daca sondajul e prost conceput, iar rezultatele sale viciate, cum poate fi acesta premisa discursului de mai sus? sa presari citate nu poate propti ... intelectual !!! ... o argumentatie defecta de logica elementara.
    • Like 1
  • Eu in primul si primul rand nu cred insondaje , in al doilea rand sunt curioasa cum a pusa intrebarea ,iar in al treilea rand asi dori sa stiu cate clase au avut persoanele sondate .
    • Like 1
  • Alarmat că au început să apară articole cum că ponta este apreciat ca un mare intelectual român, am găsit și studiul IRES așa cum a fost acesta realizat. Câteva observații:
    - conceptele de inteligență și intelectualitate nu sunt operaționalizate sub formă de indicatori care compun aceste concepte, astfel se ajunge la întrebări de genul „În ce măsură vă considerați o persoană inteligentă?” și „Ce părere aveți despre intelectuali?”. Rezultatele demonstrează că românii nu înțeleg ce înseamnă aceste concepte, și doar atât. (56% se consideră foarte inteligenți și 89% au o părere bună și foarte bună despre intelectuali, ce-o mai însemna și asta)
    - părerea mea e că aceste concepte ar fi trebuit disecate în aspectele care le compun si acelea să fie evaluate.
    - se adresează niște întrebări pentru care nu se ia deloc în considerare dezirabilitatea socială. Adică dacă întrebi o persoană cât de inteligentă se consideră este de la sine înțeles că acea persoană va răspunde „foarte intelegentă” sau că poporul român e mai inteligent decât alte popoare.
    - atunci când adresezi o întrebare deschisă de tipul ”cine este intelectualul român pe care îl apreciați?” primești răspunsuri de tipul ponta, vadim sau Eminescu, pentru că după cum am menționat mai sus românii nu înțeleg aceste concepte. Iar atunci când ești luat „ca din oală” în cadrul unui chestionar telefonic e normal ca Eminescu să fie primul răspuns (este printre cei mai cunoscuți români care au avut activate intelectuală), iar pentru ponta și vadim românii încurcă intelectualitatea cu notorietatea la care se adaugă părerea unora că vadim era o persoană inteligentă (omu era o enciclopedie, dar nu inteligent sau intelectual), iar ponta este „întregitorul” de pensii și salarii, deci „normal” că e intelectual.
    - apropo, la întrebarea menționată au răspuns 50% dintre respondenți, iar ponta a primit 6% din nomilizări. Înseamnă că 3% din totalul respondenților (adică 28 din 941 de respondenți) îl consideră pe ponta cel mai intelectual dintre români, asta în timp ce marja de eroare este de 3,3%. Ce ne spune asta despre rezultat?
    Relevanța studiului în contextul acesta este 0, după părerea mea, și m-am mai liniștit în ceea ce privește că ponta e cel mai intelectual dintre români. Studiul ăsta e la fel de relevant ca și cum ai întreba românii ce ar face ei pentru a opri terorismul din Europa, la care răspunsul va fi „să-i dăm afară din Europa pe toți arabii și musulmanii”.
    Cam atât și despre prof honoris causa Dâncu, IRES-ul și revista Sinteza. Mâ gândesc că dacă așa a realizat și studiile despre regionalizarea țării despre care se lăuda la Digi acum câteva zile e vai de noi și nici nu mă mir că a picat la CCR.
    • Like 2
  • hahaha...nimic nou sub soare, se pare ca fenomenul este amplu studiat numai noi nu stim...https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect
    • Like 2
  • Cu cât a fost plătit IRES-ul ?
    • Like 0
  • check icon
    sunt impotriva postarii de trivialitati, dar sunt pentru postare, ca sustin ideea ca parerea ta conteaza, nu sunt sigur ca si a mea, sunt contra yesman-ilor, dar sunt pentru controverse, deci, parea un loc deschis si simpatic, dar am avut mojicia sa spun ca un evreu e jidan si apoi sa postez adresa cu neintinarea cauzei emisa de ultimul pe lista, ambele au fost facute pierdute, exact ca in bancul cu bilele de otel, asa ca am inteles cu se manaca si acest "republica.ro" ... si ne despartim ... nu astept si a 3-a bila sa dispara, poate fi chiar asta, fiecare merge pe calea lui ... dar ca unul care am vazut multimi de credinciosi, am un sfat : tineti cursul drept ca umbla vorba cum ca "tiganul se ineaca la mal" :)
    • Like 0
  • Ca, sondajul a fost cel pe care- l stim, mai treaca mearga! Dar, tu IRES, sa pui in discutie un astfel de subiect, te scoate pe tusa!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult