Sari la continut
alt

Cătălin Savacheck icon

Muzicolog și jurnalist cultural. Ex-prezentator Jurnal Cultural, Restaurare, Tema Zilei Telejurnal, Festivalul și Concursul Enescu, Universul Celibidache, actualmente redactor-șef Alte Minorități TVR. A publicat în Adevărul, Revista Timpul, Dilema ș.a.


Articole publicate check icon

Mihaela Oprea

Chiar dacă m-au remarcat, când m-am adresat unui profesor cu influență care de altfel mă aprecia, răspunsul a fost „Draga mea, la mine vin toți cu plasele pline. Și nici atunci nu am timp”.

Citește mai mult

Florian Mitrea

„Oustanding, Florian, plays Mozart extremely beautifully”, a spus despre Florian Mitrea nimeni alta decât inegalabila Martha Argerich, ascultându-l în concursul internațional de pian de la Hamamatsu, Japonia, din al cărui juriu făcea parte.

Citește mai mult

Vlad Stănculeasa

Vlad Stănculeasa este fără îndoială cel mai talentat violonist al generației sale. Și cel mai realizat, muzical vorbind. La 34 de ani a avut cam tot ce visează un muzician profesionist: a făcut muzică de cameră cu greii timpurilor noastre, interpreți ca Maxim Vengerov, Janine Jansen, Viktoria Mullova sau Jeremy Menuhin, a fost solist în simfonice cu orchestre ca Gothenburg, Lausanne, Basel, Kammersymphonie Leipzig, Koreea Chamber Orchestra, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” și toate celelalte orchestre mari din România.

Citește mai mult

Constantin Silvestri

Creatorul Silvestri nu a respectat normele. Într-o epocă în care proletcultismul respingea muzica ”decadentă” a lui Stravinsky și Bartok, el a mers îndărătnic exact pe această linie. Disonanța, cromatismul și un discurs sonor parodic sau profund tragic, uneori de o tristețe lirică exasperantă, totul într-o orchestrație fabuloasă, îl transformă în cel mai important compozitor român după George Enescu, alături de Mihail Jora și Paul Constantinescu. (Foto: Warner Classics)

Citește mai mult