Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cel mai mare prieten al României este UDMR sau PSD?

Din punct de vedere intelectual și economic, Transilvania este cu 100 de ani mai avansată decât România, de aceea alipirea ei la România va avea o influență nefastă asupra dezvoltării sale. Majoritatea românilor se recrutează din clasa țărănească, iar maghiarii, a căror viață socială este mai dezvoltată și care au numeroase clase intelectuale sunt astfel mult mai mobili decât această masă de țărani. Procentul maghiarilor în profesiile calificate depășește cu mult procentul populației lor. Dimpotrivă, românii sunt importanți prin cifra de analfabeți. Inferioritatea rasei românești se manifestă într-o manieră frapantă ori de câte ori le este lăsat spațiu liber pentru inițiativa privată. Trăind într-un stat, alături de alte popoare, românii nu reușesc și nu au reușit de multă vreme să egaleze acele popoare.

Aceste fraze aparțin masivei și agresivei delegații maghiare la Conferința de pace de la Paris, 1920. Fac parte dintr-un amplu memoriu prin care contele Apponyi, șeful delegației, încerca să convingă marile puteri să nu recunoască unirea Transilvaniei cu România. Ideea de bază este superioritatea maghiarilor asupra rasei inferioare a românilor.

Tot ce e scris în proiectul de autonomie etnică înaintat acum de UDMR conține această veche trufie a grofilor. Idealul actual este ca maghiarii să nu fie educați, administrați, judecați de români. Și, în ultimă instanță, prin înființarea de regiuni cu autonomie specială, să nu fie conduși de vreun român, rasă inferioară. Dacă nu pot să împingă Transilvania în Ungaria („Dragi români, nu vrem să vă furăm Ardealul!”, zice disprețuitor Kelemen Hunor), cum au reușit în 1848, măcar să facă stat în stat în România.

Cu fățărnicie și nerușinare, grofii UDMR invocă în sprijinul pretențiilor lor Rezoluția de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, după ce n-au obosit a ne comunica în anul Centenar ce mare supărare și tristețe înseamnă pentru ei 1 Decembrie.

Atitudine, altminteri, absurdă: nu te poți supăra pe voința exprimată liber de poporul român de a se uni; dacă dorești să ții doliu, n-ai decât s-o faci pentru 4 iunie 1920, Trianon, căci acolo instanțele internaționale au consfințit unirea Transilvaniei cu România și Ungaria a semnat.

Ce spunea Rezoluția cu privire la autonomia minorităților din Transilvania avea un caracter provizoriu, valabil doar pentru perioada de tranziție pe care Iuliu Maniu o considera, cât se poate de rațional, necesară: „Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal”.

Constituanta s-a întrunit. Astăzi, statul român nu se conduce după Rezoluția de la Alba Iulia, ci după Constituție, urmașa celei din 1923. Iar proiectul UDMR este anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit. 

Apar însă niște întrebări al căror răspuns, stimați Republicani, nu îl știu:

- Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarația deputatului PSD Solomon, care folosește ca hârtie igienică voturile a 6 milioane de români și Constituția: „Îmi doresc ca, peste 100 de ani, în fruntea țării să se afle un etnic român, nu un german”?

- Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarațiile pesediștilor Vâlcov-Cavou și Pop-Genunche, cum că sutele de mii de români care au ieșit în stradă de doi ani încoace împotriva mârșăviilor PSD-ALDE sunt „fire de praf de care nu ne împiedicăm”?

- Încercarea lui Dragnea, Tăriceanu&comp de a scoate România din Europa, lipind-o de urmașele totalitare ale imperiilor care au chinuit-o veacuri în șir, Ungaria, Turcia, Rusia, vi se pare mai periculoasă decât proiectul prin care UDMR vrea să scoată cel puțin Harghita și Covasna din România?

- Vor bate palma peste țară UDMR și PSD? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult