Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cel mai mare prieten al României este UDMR sau PSD?

Din punct de vedere intelectual și economic, Transilvania este cu 100 de ani mai avansată decât România, de aceea alipirea ei la România va avea o influență nefastă asupra dezvoltării sale. Majoritatea românilor se recrutează din clasa țărănească, iar maghiarii, a căror viață socială este mai dezvoltată și care au numeroase clase intelectuale sunt astfel mult mai mobili decât această masă de țărani. Procentul maghiarilor în profesiile calificate depășește cu mult procentul populației lor. Dimpotrivă, românii sunt importanți prin cifra de analfabeți. Inferioritatea rasei românești se manifestă într-o manieră frapantă ori de câte ori le este lăsat spațiu liber pentru inițiativa privată. Trăind într-un stat, alături de alte popoare, românii nu reușesc și nu au reușit de multă vreme să egaleze acele popoare.

Aceste fraze aparțin masivei și agresivei delegații maghiare la Conferința de pace de la Paris, 1920. Fac parte dintr-un amplu memoriu prin care contele Apponyi, șeful delegației, încerca să convingă marile puteri să nu recunoască unirea Transilvaniei cu România. Ideea de bază este superioritatea maghiarilor asupra rasei inferioare a românilor.

Tot ce e scris în proiectul de autonomie etnică înaintat acum de UDMR conține această veche trufie a grofilor. Idealul actual este ca maghiarii să nu fie educați, administrați, judecați de români. Și, în ultimă instanță, prin înființarea de regiuni cu autonomie specială, să nu fie conduși de vreun român, rasă inferioară. Dacă nu pot să împingă Transilvania în Ungaria („Dragi români, nu vrem să vă furăm Ardealul!”, zice disprețuitor Kelemen Hunor), cum au reușit în 1848, măcar să facă stat în stat în România.

Cu fățărnicie și nerușinare, grofii UDMR invocă în sprijinul pretențiilor lor Rezoluția de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, după ce n-au obosit a ne comunica în anul Centenar ce mare supărare și tristețe înseamnă pentru ei 1 Decembrie.

Atitudine, altminteri, absurdă: nu te poți supăra pe voința exprimată liber de poporul român de a se uni; dacă dorești să ții doliu, n-ai decât s-o faci pentru 4 iunie 1920, Trianon, căci acolo instanțele internaționale au consfințit unirea Transilvaniei cu România și Ungaria a semnat.

Ce spunea Rezoluția cu privire la autonomia minorităților din Transilvania avea un caracter provizoriu, valabil doar pentru perioada de tranziție pe care Iuliu Maniu o considera, cât se poate de rațional, necesară: „Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal”.

Constituanta s-a întrunit. Astăzi, statul român nu se conduce după Rezoluția de la Alba Iulia, ci după Constituție, urmașa celei din 1923. Iar proiectul UDMR este anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit. 

Apar însă niște întrebări al căror răspuns, stimați Republicani, nu îl știu:

- Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarația deputatului PSD Solomon, care folosește ca hârtie igienică voturile a 6 milioane de români și Constituția: „Îmi doresc ca, peste 100 de ani, în fruntea țării să se afle un etnic român, nu un german”?

- Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarațiile pesediștilor Vâlcov-Cavou și Pop-Genunche, cum că sutele de mii de români care au ieșit în stradă de doi ani încoace împotriva mârșăviilor PSD-ALDE sunt „fire de praf de care nu ne împiedicăm”?

- Încercarea lui Dragnea, Tăriceanu&comp de a scoate România din Europa, lipind-o de urmașele totalitare ale imperiilor care au chinuit-o veacuri în șir, Ungaria, Turcia, Rusia, vi se pare mai periculoasă decât proiectul prin care UDMR vrea să scoată cel puțin Harghita și Covasna din România?

- Vor bate palma peste țară UDMR și PSD? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristian check icon
  .. un caine care.... marcheaza teritoriul... urinand...si x persone care-l marcheaza prin granite constitutie.......ce evolutie!!!.... hai sanu mai fim asa territoriali.....putem trai oriunde si sub orice denumire......
  • Like 0
 • din 1990 pina 2018 Bucurestiul nu a fost capabila sa faca o centura !!!
  in 1992 nici Budapesta nu avea centura de ocolire ; Astazi la Budapesta se circula pe o centura cu cite 3 benzi pe fiiecare sens!!!!
  Deci domnule CTP se vede inferioritatea poporului roman??? si eu sunt roman , ma doare dar acesta este adevarul crud!!!
  • Like 0
 • check icon
  Felicitări domnule Popescu! Nici de astă dată nu m-ați dezamăgit.
  Când este vorba despre UDMR, actele lor sunt neconstituționale prin însăși neconstituționalitatea uniunii. Am răspuns cred, la primele trei întrebări.
  În ce privește ultima, mă tem de monstruoasa coaliție pe care o evocați. Cred că un edict de excomunicare și afurisenie pentru parlamentarii care ar vota demersul separatist al UDMR, ar fi singura cale rapid accesibilă.
  Că despre Divizia de protecție a Constituției doar vorbim.
  • Like 0
 • Îmi cer scuze că nu am gasit un alt articol mai potrivit în care să mă refer la filmele "Moromeții", dar vroiam din suflet să vă întreb, în afară de primul cadru din "Morometii 2" în care este edictat faptul că Al Doilea Război Mondial s-a terminat pe 8 mai 1945- lucru impardonabil, putem găsi ca explicație (nu ca justificare) textura mult mai fragilă si mai puțin profundă a părții a doua fatul că volumul al doilea al lui Marin Preda, scris la o distanță considerabila, nu se ridică la nivelul primului ca structura epică, personajul-reflector este acum Nicolae, si nu Moromete, desi volumul al doilea are pagini întregi de geniu, totuși sentimentele interioare și interpersonale nu mai ocupă acelasi loc? În plus, Sterea Gulea a facut o adaptare liberă in scenariul celui de-al doilea film, chiar a modificat traiectoria destinului lui Nicolae, iar distribuția, oricate nume mari ar fi, parca nu se mai încheagă la fel. Uneori, când astepti mult timp, în acest caz aprox. 31 de ani, poate rezultă ca rod al meditatiei si reflecției o nouă capodoperă, însă poate dacă astepti prea mult, rezultatul nu se mai ridică la acelasi nivel, impus chiar de Stere Gulea (si Marin Preda, indirect) in prima parte. Plus ca Morometii 2 a avut un buget relativ redus, de unde au aparut si inadvertențe supărătoare. Ce credeți?
  • Like 0
 • eu nu inteleg de ce variantele discutate sunt "transilvania+crisana+banat ca parte a romaniei" si "transilvania+crisana+banat ca parte a ungariei". cred ca o varianta mult mai plauzibila ar fi "transilvania+crisana+banat INDEPENDENTE sau macar parte a unei entitati federale cum e germania...pt ca pina la urma si germania a fost formata din entitati care istoric au fost independente sau cel putin autonome si au administrare descentralizata la nivel de "land". in cazul asta nu ar mai ajunge psd-ul si dragnea sa puna gheara pe toata tzara
  • Like 0
 • În timp ce Ungaria a terminat construcția de autostradă din bani europeni ,lucrează la ă doua centrală nucleară, licitație câștigată de ruși, sigur că psteleorman va bate palma!Acum mai depinde și de noi și de armată până la urmă .
  • Like 0
 • În stabilirea raporturilor dintre majoritate și minoritățile naționale din România s-a comis o eroare prin aceea că nu s-a stabilit de la început distincția dintre drepturi și privilegii. Privilegiile sunt acordate sau nu, iar drepturile sunt obligatoriu recunoscute și garantate într-un stat democratic. Minoritățile nu trebuie să ,,lupte” pentru drepturile lor. Odată stabilite aceste drepturi, statul nu trebuie să le ,,acorde” minorităților, ci, statul trebuie să le recunoască și să le garanteze, chiar dacă acele drepturi nu sunt cerute. Recunoașterea și garantarea drepturilor de către stat nu trebuie să fie rezultatul unor permanente revendicări, ,, lupte”, amenințări și șantaje din partea politicienilor minoritari care doar prin aceasta își justifică existența sugerându-le concetățenilor minoritari ideea că drepturile lor se datorează exclusiv ,,luptei” lor cu un stat potrivnic acestor drepturi. Minoritarul poate să se folosească sau nu de aceste drepturi. În aceste condiții, discuția despre drepturi este închisă. Privilegiile sunt acordate de către stat în anumite etape, ținând cont de anumite condiții și necesități.
  • Like 4
 • Ambii prieteni, PSD si UDMR sunt manuiti de 'prietenul' primordial, imperiul rus, asa ca orice asteptare a vreunei nobleti in modul de a ne trata e exagerata. Suntem la mana marelui imperiu care nu se mai satura sa se lateasca si foloseste animozitatile dintre micutele state peste care vrea sa domine, atat ca se-amuze, sa se razbune si sa profite de slabiciunea lor. PSD e plin de agenti pro-rusi, incat nu vor actiona in favoarea Romaniei.Ei sug ce pot de la ea, si o prostesc in fata, atat.EXACT CA SI CUM AR FI NISTE STRAINI DISPRETUITORI.
  • Like 1
 • Mă tem că palma e bătută de mult... și că, depopulată (vorbesc de oamenii tineri, serioși, școliți), România va fi dezmembrată de Ungaria, rusia și aliații ei slavo-ortodocși: Serbia și Bulgaria. Pentru asta lucrează cârdășia PSD-UDMR... iar populația doarme...
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Doi dușmani, unul dușmănos cu adevărat, psd adică, altul oportunist. UDMR s-a făcut frate cu dracul până trece puntea. Acum ar urma aruncarea dracului în apă.Tot PSD e vinovat, pentru voturi sunt în stare de orice. Că ungurii din România sunt supărați de politica centralistă a Bucureștiului e normal. Toate provinciile românești înafară de Oltenia sunt nemulțumite. Istoric vorbind, nu mai contează cine a fost primul, care peste care a venit, că pe vremea imperiului austro-ungar s-a făcut politică de maghiarizare. Nu mai are nici o importanță. Fapt este că avem populație maghiară majoritară în 2-3 județe și trebuie găsită o cale. Politicienii nu fac nimic în acest sens, instigă doar. Depunerea acelui proiect de autonomie îmi pare totuși un act pur demonstrativ. Și îmi pare că există două nivele: politicienii și oamenii normali. La nivel obișnuit se trăiește, nu se face politică și nici cereri de autonomie. Extremiști sunt și vor fi de ambele părți, important e să se respecte sensibilitățile de ambele părți și să nu se pună gaz pe foc. Stilul de "îmi dai, iți dau" practicat de psd e dezastruos. Altfel, mușchi umflați, declarații supărate, nostalgia măreției trecute, angoase fără mare motiv. O singură soluție: plecarea psd de la guvernare.
  • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult