Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cel mai mare prieten al României este UDMR sau PSD?

Din punct de vedere intelectual și economic, Transilvania este cu 100 de ani mai avansată decât România, de aceea alipirea ei la România va avea o influență nefastă asupra dezvoltării sale. Majoritatea românilor se recrutează din clasa țărănească, iar maghiarii, a căror viață socială este mai dezvoltată și care au numeroase clase intelectuale sunt astfel mult mai mobili decât această masă de țărani. Procentul maghiarilor în profesiile calificate depășește cu mult procentul populației lor. Dimpotrivă, românii sunt importanți prin cifra de analfabeți. Inferioritatea rasei românești se manifestă într-o manieră frapantă ori de câte ori le este lăsat spațiu liber pentru inițiativa privată. Trăind într-un stat, alături de alte popoare, românii nu reușesc și nu au reușit de multă vreme să egaleze acele popoare.

Aceste fraze aparțin masivei și agresivei delegații maghiare la Conferința de pace de la Paris, 1920. Fac parte dintr-un amplu memoriu prin care contele Apponyi, șeful delegației, încerca să convingă marile puteri să nu recunoască unirea Transilvaniei cu România. Ideea de bază este superioritatea maghiarilor asupra rasei inferioare a românilor.

Tot ce e scris în proiectul de autonomie etnică înaintat acum de UDMR conține această veche trufie a grofilor. Idealul actual este ca maghiarii să nu fie educați, administrați, judecați de români. Și, în ultimă instanță, prin înființarea de regiuni cu autonomie specială, să nu fie conduși de vreun român, rasă inferioară. Dacă nu pot să împingă Transilvania în Ungaria („Dragi români, nu vrem să vă furăm Ardealul!”, zice disprețuitor Kelemen Hunor), cum au reușit în 1848, măcar să facă stat în stat în România.

Cu fățărnicie și nerușinare, grofii UDMR invocă în sprijinul pretențiilor lor Rezoluția de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, după ce n-au obosit a ne comunica în anul Centenar ce mare supărare și tristețe înseamnă pentru ei 1 Decembrie.

Atitudine, altminteri, absurdă: nu te poți supăra pe voința exprimată liber de poporul român de a se uni; dacă dorești să ții doliu, n-ai decât s-o faci pentru 4 iunie 1920, Trianon, căci acolo instanțele internaționale au consfințit unirea Transilvaniei cu România și Ungaria a semnat.

Ce spunea Rezoluția cu privire la autonomia minorităților din Transilvania avea un caracter provizoriu, valabil doar pentru perioada de tranziție pe care Iuliu Maniu o considera, cât se poate de rațional, necesară: „Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal”.

Constituanta s-a întrunit. Astăzi, statul român nu se conduce după Rezoluția de la Alba Iulia, ci după Constituție, urmașa celei din 1923. Iar proiectul UDMR este anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit. 

Apar însă niște întrebări al căror răspuns, stimați Republicani, nu îl știu:

- Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarația deputatului PSD Solomon, care folosește ca hârtie igienică voturile a 6 milioane de români și Constituția: „Îmi doresc ca, peste 100 de ani, în fruntea țării să se afle un etnic român, nu un german”?

- Ce este mai anticonstituțional, antiromânesc și nesimțit, proiectul UDMR, sau declarațiile pesediștilor Vâlcov-Cavou și Pop-Genunche, cum că sutele de mii de români care au ieșit în stradă de doi ani încoace împotriva mârșăviilor PSD-ALDE sunt „fire de praf de care nu ne împiedicăm”?

- Încercarea lui Dragnea, Tăriceanu&comp de a scoate România din Europa, lipind-o de urmașele totalitare ale imperiilor care au chinuit-o veacuri în șir, Ungaria, Turcia, Rusia, vi se pare mai periculoasă decât proiectul prin care UDMR vrea să scoată cel puțin Harghita și Covasna din România?

- Vor bate palma peste țară UDMR și PSD? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult