Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România all exclusive. Cum ne poate uni suta de România

În an Centenar, la ceas aniversar, în săptămâna mare a României în sărbătoare, puteți să-mi spuneți și mie, dragi Republicani, câte gesturi unificatoare, de popor la un loc strângătoare, ați văzut în acest an al amintirii Unirii?

Zice ministrul Finanțelor, Orlando Furioso, că românii care muncesc într-o țară din Europa să aibă dreptul ăsta doar 5 ani, după care să fie alungați de-acolo, doar-doar s-or întoarce în Românica din care au plecat de drag. Îi ține hangul boieroaica Pintea, de la Sănătate, care cere legarea de glie a medicilor rezidenți, că adică cum să se mai ducă ei în străinătate, dacă li s-au mărit salariile cu bani de la buget?

În spatele acestor acte de românitate, cum ar spune domnul profet al neamului, Dan Puric, stă ideea că cine pleacă din țară e trădător de țară, nu mai e român. Rădăcinile sunt vechi: în anii `80, Ceaușescu voia să introducă plata studiilor superioare pentru cei care doreau să emigreze. Cristian Țopescu a fost scos de pe post, în Televiziunea Română, deoarece a spus în direct că fotbaliștilor români ar trebui să li se permită transferul la echipe străine.

Un important furnizor de pacienți pentru sectorul Sănătății, Jandarmeria Română, declară că toți cei care, la defilarea de 1 Decembrie, au de gând să-i întoarcă spatele în semn de protest pentru ce a făcut pe 10 august, „se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români”. În primul rând, a sta cu spatele înseamnă că nu dai cu că ca și ca ce, este vorba de un protest pașnic. În al doilea, dacă Ion îi întoarce spatele la Maria, după ce ea i-a tras niște pălmi, înseamnă că numitul Ion e neom, i se ridică cetățenia, încetează să mai fie român? Nu, că Maria nu e Jandarmeria și nici Jandarmeria nu e Maria, e Carmen, femeia cu mustață pe frunte.

Niște europarlamentari români au votat rezoluția Parlamentului European care critica guvernul României. Așadar, s-au dat cu dușmanul, cu Brucselu – ei nu sunt „adevărați români”, așa cum i-a demascat domnul Dragnea și a cârâit doamna Dăncilă. Prin urmare, să se știe, cine se consideră european, n-are cum să mai fie român. Ori, ori, care pe care. Așa că, stimați Republicani, vedeți cum vă orientați, poate că e mai bine să vă numiți de-acum Românași.

Refuzatul ministru de partid Laufer a decretat cum că președintele României e antisemit și, pe cale de consecință, cei 6 milioane de români care l-au votat sunt naziști, i-au târât lui rudele în Holocaust. Păi, ăștia se mai pot numi români?

Se sfinți altarul Gigamolului ortodox de Partid și de Stat. Tot cu bani de la stat se dete în folosință Monumentul Unirii din Alba Iulia, compus din 4 cruci facebook electrificate. Mesajul este limpede: Dumnezeu e român, ortodox, Unirea, BOR a făcut-o, cine nu-și face cruce, nu e român, rămâne pe dinafară, n-are decât să se unească cu dracu.

Sau, să se ducă în statul paralel. Deci, nu o bandă, o sectă, un partid sau un hotel, ci ditamai statul paralel cu ăsta de trăim în el. Statul lui Dragnea și Tăriceanu, care nu e paralel, e secant, că seacă țara de români. Cine nu-i de acord cu asta, nu mai e român, e paralel, jos cu el! 

Aproape că zicerea UDMR „Ceea ce românii consideră împlinirea dezideratului lor național, pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră până când promisiunile din rezoluția de la Alba Iulia vor fi respectate” pare, în acest context, destul de decentă.

În concluzie, aniversăm suta de România cu denigrări, discriminări și excluderi, în vreme ce românii se scurg afară din țară. Arătăm mai rășchirați decât înainte de 1859.

Cred că există, totuși, o soluție care să ne pună împreună.

O soluție curat românească.

Să se lanseze pe piață, cum naiba nu i-a venit nimănui ideea, o țuică etichetată chiar așa, România. Ș-atunci, frate, fiecare cu câte-o sută de România, sau mai multe, la bord, o să ne pupăm cu toții printre zâmbete cu gura până la urechi și lacrimi.

Trăiască România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • alin7777 check icon
  Pana este vodca saniuta 1,5 RON gradul de fericire al romanilor va fi foarte bun iar procentul sinuciderilor unul dintre cele mai scazute din Europa. Propun o vodca Romania la 1 RON pentru o fericire totala si apoi da-l in .... pe Dragnea :)))
  • Like 1
 • De 12 ani lucrez in afara... Vin in tara de doua ori pe ani ca am familie... Toti banii imi intra in tara si.i cheltuiesc in tara, cu familia, statul nu cheltuie nimic cu mine si nici nu am nici un beneficiu de pe urma lui, nu ma ajuta cu nimic...bag zeci de mii de euro in tara. Cu ce dracu obsa ajut tara daca ma voi intoarce, silit....voi lucra pe un salar mizer, voi duce o viata mizera, iar statul imi va lua impozit.... Sa facă ei matamatica, sa vada cum e mai bine. O tară plină muritoare de foame.....poate atunci ne vom pune cu furcile si coasele pe ei. Unde esti tu Tepeș.....
  • Like 3
 • Înainte de a avea o opinie sau un comentariu pe o tema atât de patriotică ar trebui cred sa observăm circumstanța transfrontaliera.
  Trăim într-o o țară fără margini.
  Fenomenul românesc pur, nu mai este de multă actualitate generală.
  Locuim într-o rulotă.
  Ancorată la căruța unor obiective "europene" ce devin tot mai mult adevărul care ne înghite.

  Așadar date fiind nuanțele sa vedem cine suntem acceptând ceea ce azi vedem că ne oglindește.
  O Românie împrăștiată pentru că tot mai mult omul înțelege că nucleul capitalului e in afara țării.
  O Românie siluită pentru că cetățeanul se consideră o victimă a României.
  O Românie fara un drum clar pentru că lipsesc liderii care să aibă calitatea minima necesara unui lider- lidershipul.

  Nimeni nu ne a propus depășirea unor limite.
  In afara lui Iliescu, care a vorbit în 1989 foarte in trecere despre "un model de om nou" și despre o "societate cu fata umana" de-atunci nimeni nu a mai propus nimic.

  România centenară e singura.
  Noi am lipsit din centenarul ei prin lipsa unui înțeles mai larg decât interesul personal.
  Lidershipul pentru mine ar fi acela capabil sa motiveze Romania umană spre un destin mai reprezentativ decât identitatea actuala.

  Liderul pune pe roate un vas de luptă și îi pornește motoarele până la realizarea unui task unanim asumat ca ideal.

  Așa că eu propun formatorilor de opinie vocali și culți, un defileu necesar promovării unui lider.
  Intr o societate cârpită de formatori de opinie și comentatori ducem dorul unei unități de opinie fata de o sumă de valori și față de o identitate novatoare.

  Sa ne spună și nouă cineva ce înseamnă un roman fericit și o Românie mai încăpătoare.

  In zece ani vom produce miracole economice.

  Nu legi despre nouă opțiune sexuala de gen.
  Nici despre legalizarea talk showului ca instrument de auto flagelare a României.

  România este singura mea. Și centenarul meu. Și opinia mea (chiar daca nu e formatoare de opinie) este că o țară cu capul taiat e normal sa sângereze la carotida.

  Nu exista decât un drum spre un ideal comun sau o cădere artistică ce ne propune rolul de victima.
  Deseneaza si tu România unita în jurul unui gând bun Draga domnule Popescu
  • Like 2
 • Ce mai e suta in ziua de azi, ma nene?
  • Like 1
  • @
   alin7777 check icon
   Ce distanta este pana la Cacalna sa ma duc si eu pentru paharu de plastic ca nu se prea gasesc ? O sa duc si niste cacau din tara oasului sa-i cinstesc pe fruntasii pesedisti ca tare buni oameni tre sa fie.
   • Like 0
 • Centenarul Romaniei in favoarea bulimiei : Dragi jurnalisti, va rog sa urmariti cozile la cazanele de fasole. mici, tuica, vin fiert, sarmale etc de aceste sarbatori nationale si va veti convinge de unitatea romanilor prin sistemul digestiv. Europa ? America ? naa...ele nu dau portii generoase de mamaliga de 1 Decembrie ca si Romania politica si nu stabilesc recorduri gastronomice pentru gurmanzii ei anonimi. In schimb, cei cu abonament, beneficiaza de intaietate la oalele cu gulas din vest....
  Romania saraca fata bogata !
  • Like 4
 • Acum 2 ani am celebrat 40 de ani de cand m-am nascut.In acesti 40 de ani am bifat toate esecurile posibile mai putin unul.Dar am ajuns la o concluzie,specifica romanului care traieste criza varstei de mijloc...important este ca sunt sanatos.Romania inca nu traieste criza varstei de mijloc deoarece inca nu stim care-i mijlocul asa ca La Multi Ani si Sanatate!.
  • Like 1
  • @ Muntean Aurelian
   alin7777 check icon
   La multi ani Aureliane si sanatate vesnica.
   • Like 1
 • Dacă stau să mă gândesc puţin... cam ăsta ne este felul. De la 1854 la 1989, n-am făcut nimic de unii singuri; doar cu câte un şut în fund de la alţii. Mai citiţi Nicolae Filimon, I.L. Caragiale, M. Eminescu... ceva publicistică interbelică şi vedeţi ce s-a schimbat,,, dacă s-a schimbat ceva în Rromânica.

  "Un important furnizor de pacienți pentru sectorul Sănătății, Jandarmeria Română..." Magistral! Copii, adăugaţi-l în carneţelul cu citate!
  • Like 7
  • @ Dragoş Anghelache
   alin7777 check icon
   Respect Jandarmeriei Romane !!! Sa fiti fericiti si mandrii de realizarile voastre de ziua nationala a Romaniei. Va dorim aceleasi impliniri marete in continuare si sa va dea Domnul numai cat meritati. Ca aveti intr-adevar niste sefi carora le puteti face statui. Nu o sa va uite romanii pururea geniilor :))
   • Like 1
 • Sintem deja uniti : sintem statul paralel, Romania paralela !
  Ca orice organism ce-si separa atacatorii cu anticorpi creati de chiar acesti atacatori, la fel si Romania a inceput sa-si creeze anticorpi cu care sa-si separe atacatorii.
  PSD-ul, porcaria, lenea, furtul si minciuna ajunse la rang de valori fundamentale, au ajuns sa creeze anticorpi.
  Nu ma simt in stare si nici nu vreau sa fiu una cu microbii, ci va doresc sa fim una cu anticorpii !
  De ziua noastra, a anticorpilor, a Romaniei !
  Nu sarbatorim / comemoram bautul de tuica al lui Ion dupa ce si-a batut nevasta, ci moartea aceluiasi Ion incercind sa-si apere nevasta de un atacator.
  • Like 4
  • @ Iulian Neagu
   Totusi, un vaccin american ne-ar ajuta mult.
   • Like 1
  • @ Iulian Neagu
   alin7777 check icon
   Dupa separare urmeaza distrugerea. Altfel, organismul moare.
   • Like 1
 • Am văzut o mulțime de gesturi de fraternitate și de unire în jurul unui ”proiect de țară”.
  Proiectul de țară pentru centenar a fost un proiect pe care-l putem denumi ”disoluția statului prin compromiterea instituțiilor sale”, proiect la care au luptat cu osârdie toate puterile statului, toate forțele politice și civice, precum și întreaga presă. Refacerea statului falimentar în actuala sa alcătuire se poate realiza fie în prin reformarea din temelii a acestuia, fie prin privatizarea acestuia și trecerea la guvernarea corporatistă. Continuarea stării de fapt va duce la acutizarea și escaladarea spre violență iar ca rezultat final va fi nu disoluția statului ci destrămarea statului.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Puterile statului, forțele politice și civice, presa, toate sunt de vină, fir-ar mama lor, numai noi nu avem vreo vină. Am stat acasă în loc să mergem la vot dar asta nu contează, vina este totdeauna în ograda altuia.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Maestre, inainte sa vorbim un pic , vreau sa ma conving ca nu ai febra mare si ti-ai pierdut convingerile. Daca esti bine , in semn de pretuire o sa citez din dumneata:
   "”disoluția statului prin compromiterea instituțiilor sale” .
   Foarte corect , asta este din nefericire proiectul celor care ne conduc .Sunt absolut convins ca pe continuarea acestui traseu numai violenta va fi rezultatul pentru ca singura metoda de conducere fara institutii este coercitia. Spre deosebire de matale , cred ca actuala clasa conducatoare nu doreste reformarea a nimic ci numai permanentizarea statului lor in societate . Care liberi cu banii furati ,care lipitori al bugetul public. Si mai cred ca odata data "amnistia si gratierea" , violenta va fi singura modalitate ramasa.
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Atâta timp cât pleci la un dialog cu convingerile gata formate, când vezi în orice interlocutor un dușman din tabăra ”ălorlalți” pentru că are alte păreri, atunci n-ai cum să nu fii altfel decât ești acum, adică opac la orice și oricine nu-ți cântă în strună.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   alin7777 check icon
   Diferenta de opinii este de cele mai multe ori constructiva. Totusi sunt situatii cand devine distructiva. Totul depinde de natura fiecarui om.
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Si daca mergeam la vot ar fi iesit alt résultat? Democratia e dictatura prostiei pentru ca intotdeauna prostii vor fi mai numerosi. Sistemul e gresit !
   • Like 0
  • @ Adrian Vladut
   Alternativa este dictatura sau anarhia. Pe care o preferi?
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Dictatura. Cam toate realizarile mari si s-au facut in timpul dictaturilor. Mai exista o alternativa, cea a votului inegal, care sa permita tuturor sa fie reprezentati si a unei constitutii care sa impuna legi naturale luate din teoria sistemelor
   • Like 0
 • A mai scris CTP articole excelente, dar de data aceasta s-a întrecut pe sine, a șlefuit o bijuterie presărată cu nestemate.. Aș zice jos pălăria, maestre, dacă termenul de maestru nu ar fi fost mânjit prin atribuirea lui unor secături de teapa unui Ion Cristoiu sau a unui Horia Alexandrescu. Așadar jos pălăria, domnule Cristian Tudor Popescu, mă înclin.
  • Like 6
  • @ Florian Nicolaescu
   alin7777 check icon
   Aduce a regalitate si noblete "bijuteria presarata cu nestemate" :))
   • Like 0
  • @ alin7777
   Mă gândeam eu că ar fi mai potrivită comparația cu un cazan de fasole cu cârnați, dar mi-era că îți fac poftă :))
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult