Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România all exclusive. Cum ne poate uni suta de România

În an Centenar, la ceas aniversar, în săptămâna mare a României în sărbătoare, puteți să-mi spuneți și mie, dragi Republicani, câte gesturi unificatoare, de popor la un loc strângătoare, ați văzut în acest an al amintirii Unirii?

Zice ministrul Finanțelor, Orlando Furioso, că românii care muncesc într-o țară din Europa să aibă dreptul ăsta doar 5 ani, după care să fie alungați de-acolo, doar-doar s-or întoarce în Românica din care au plecat de drag. Îi ține hangul boieroaica Pintea, de la Sănătate, care cere legarea de glie a medicilor rezidenți, că adică cum să se mai ducă ei în străinătate, dacă li s-au mărit salariile cu bani de la buget?

În spatele acestor acte de românitate, cum ar spune domnul profet al neamului, Dan Puric, stă ideea că cine pleacă din țară e trădător de țară, nu mai e român. Rădăcinile sunt vechi: în anii `80, Ceaușescu voia să introducă plata studiilor superioare pentru cei care doreau să emigreze. Cristian Țopescu a fost scos de pe post, în Televiziunea Română, deoarece a spus în direct că fotbaliștilor români ar trebui să li se permită transferul la echipe străine.

Un important furnizor de pacienți pentru sectorul Sănătății, Jandarmeria Română, declară că toți cei care, la defilarea de 1 Decembrie, au de gând să-i întoarcă spatele în semn de protest pentru ce a făcut pe 10 august, „se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români”. În primul rând, a sta cu spatele înseamnă că nu dai cu că ca și ca ce, este vorba de un protest pașnic. În al doilea, dacă Ion îi întoarce spatele la Maria, după ce ea i-a tras niște pălmi, înseamnă că numitul Ion e neom, i se ridică cetățenia, încetează să mai fie român? Nu, că Maria nu e Jandarmeria și nici Jandarmeria nu e Maria, e Carmen, femeia cu mustață pe frunte.

Niște europarlamentari români au votat rezoluția Parlamentului European care critica guvernul României. Așadar, s-au dat cu dușmanul, cu Brucselu – ei nu sunt „adevărați români”, așa cum i-a demascat domnul Dragnea și a cârâit doamna Dăncilă. Prin urmare, să se știe, cine se consideră european, n-are cum să mai fie român. Ori, ori, care pe care. Așa că, stimați Republicani, vedeți cum vă orientați, poate că e mai bine să vă numiți de-acum Românași.

Refuzatul ministru de partid Laufer a decretat cum că președintele României e antisemit și, pe cale de consecință, cei 6 milioane de români care l-au votat sunt naziști, i-au târât lui rudele în Holocaust. Păi, ăștia se mai pot numi români?

Se sfinți altarul Gigamolului ortodox de Partid și de Stat. Tot cu bani de la stat se dete în folosință Monumentul Unirii din Alba Iulia, compus din 4 cruci facebook electrificate. Mesajul este limpede: Dumnezeu e român, ortodox, Unirea, BOR a făcut-o, cine nu-și face cruce, nu e român, rămâne pe dinafară, n-are decât să se unească cu dracu.

Sau, să se ducă în statul paralel. Deci, nu o bandă, o sectă, un partid sau un hotel, ci ditamai statul paralel cu ăsta de trăim în el. Statul lui Dragnea și Tăriceanu, care nu e paralel, e secant, că seacă țara de români. Cine nu-i de acord cu asta, nu mai e român, e paralel, jos cu el! 

Aproape că zicerea UDMR „Ceea ce românii consideră împlinirea dezideratului lor național, pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră până când promisiunile din rezoluția de la Alba Iulia vor fi respectate” pare, în acest context, destul de decentă.

În concluzie, aniversăm suta de România cu denigrări, discriminări și excluderi, în vreme ce românii se scurg afară din țară. Arătăm mai rășchirați decât înainte de 1859.

Cred că există, totuși, o soluție care să ne pună împreună.

O soluție curat românească.

Să se lanseze pe piață, cum naiba nu i-a venit nimănui ideea, o țuică etichetată chiar așa, România. Ș-atunci, frate, fiecare cu câte-o sută de România, sau mai multe, la bord, o să ne pupăm cu toții printre zâmbete cu gura până la urechi și lacrimi.

Trăiască România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult