
(Foto: Guliver/Getty Images)
A fost un an plin de târguri dedicate produselor de sezon, dar luna noiembrie ne rezervă ceva cu adevărat special: ediția a 2-a a Whisky Fest în perioada 17 – 19 noiembrie.
Degustătorii de whisky din România au o vorbă: decât un dram de țuică, mai bine un dram de whiskey! Este un joc între cuvintele ”dram” și dram (engl) – care este denumirea paharului special pentru degustarea de whisky.
Este un festival special din mai multe puncte de vedere. Cred că cel mai importanat aspect este locația deosebită, ieșim din parcuri, din piețe, din oboare și intrăm în Sala de marmură a Casei Presei. Cred că vom avea parte de o atmosferă foarte primitoare, foarte intimă, cu Sala de marmură iluminată într-un mod spectaculos, cu o muzică live de cea mai bună calitate, cu un suport culinar adecvat, ca să nu deguști pe stomacul gol, cu standuri dedicate și aranjate foarte frumos, cu oameni pricepuți la fiecare stand, gata să îți ofere toate informațiile necesare. Ce să mai discutăm, o atmosferă comparabilă cu un salon auto, numai că aici poți chiar să deguști produsele, nu doar să faci poze!
Anul acesta, organizatorii s-au întrecut în a ne oferi surprize plăcute, au diversificat foarte multe oferta, vom putea doar privi sau degusta peste 150 de tipuri diferite de whisky. Vom avea parte de whisky-uri exotice, fabricate în India sau Taiwan, vom avea parte de whisky-uri afumate sau sărate, vom avea șansa să degustăm la București cel mai scump whisky din lume, ca să nu mai zic de Moonshine!
Așadar, în mod incontestabil, vedeta festivalului va fi whisky-ul. Lumea whisky-ului este asemănătoare cu momentul când ai trecut la un level superior la un joc de care nu poți să te desparți. Este o lume complexă, plină de povești incredibile, practic fiecare marcă are povestea ei interesantă, fiecare distilerie se află într-o locație deosebită, și, cu toate că există sute de branduri de whisky, nici unul nu seamnă cu celălat. Fiecare dintre ele are culoare lui specială, mirosul minunat, gustul care îți dezvălui zeci de arome speciale și post-gustul care, uneori, este mai spectaculos decât gustul în sine.
Profanii se vor putea familiariza cu terminologia specifică: angels share, peated, NAS – no age statement, single malt, blend, bourbon, cask strength.
Ceea ce mă bucură este faptul organizatorii vor limita accesul la cel mult 1000 de persoane în același timp, în zona de festival. Cei care vor participa trebuie să se bucure de tot confortul, de ce să ne înghesuim?!
Și nu pleci acasă cu mâna goală! Primești cadou un pahar special pentru degustat whisky, un dram Glencairn!
O toamnă bogată!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.