Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Opt morți și 137 de răniți în urma unei furtuni puternice în vestul țării

furtuna

(Foto: captura video)

Opt oameni au murit și 137 au fost răniți, între care și doi copii, în timpul furtunii de duminică seara din vestul țării, anunță Digi24. Vântul a bătut cu peste 90 de kilometri la oră. O femeie a fost lovită de un copac în Grădina Zoologică din Timișoara, un panou publicitar a căzut peste un bărbat. În Buziaș au murit doi oameni loviți de copaci, în Bistrița a murit o femeie.

Furtuna care a durat doar 15 minute a făcut ravagii în Timișoara. Mai mulți arbori au fost smulși din pământ, câteva acoperişuri au fost luate de vânt, zeci de autoturisme au fost distruse. Vijelia a lăsat fără curent electric mai mulți locuitori din zonă.

„Au fost nişte fenomene cu totul neobişnuite pentru ce aşteptam în această perioadă. Oamenii trebuie să înţeleagă că pe parcursul acestor fenomene să se pună la adăpost, aşa cum am recomandat. Cel mai sigur lucru e să ne punem la adăpost aşa cum am transmis noi. Imediat ce am primit aceste avertizări le-am transmis în teritoriu, e un sistem care funcţionează de mult timp”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la Digi24.

Pagube materiale importante s-au înregistrat și în Huedin. Acoperișul spitalului din localitate a fost smuls aproape în întregime. 

Premierul Mihai Tudose: Cei doi copii răniți în urma vijeliei au fost operați și sunt în stare stabilă

Premierul Mihai Tudose a anunțat duminică seara într-o intervenție la Digi24 că Guvernul va analiza posibilitatea acordării de despăgubiri în cazul calamităților rezultate în urma furtunii. 

Șeful Executivului a precizat că cei doi copii răniți în urma vijeliei au fost operați și sunt în stare stabilă.

Pe de altă parte, Mihai Tudose a precizat că săptămâna viitoare va fi elaborat un proiect pentru un sistem de alertă în caz de furtună puternică, prin care operatorii de telefonie mobilă să transmită mesaje abonaților din zonele afectate.

Piața Traian din Timișoara după furtuna de duminică: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cele intamplate in ultimele 30 de ore ne demonstreaza ca:

    1. Populatia din Romania nu e pregatita sa faca fata situatiei asa cum un POPOR ar face-o;
    2. Multe din cele crescute pe pamantul tarii impreuna cu cele construite de mana omului nu sunt in stare sa reziste la aceste fenomene extreme;
    3. Ignoranta (plus, pe alocuri, ipocrizia) guvernarii plaseaza orbecaiala in zona preventiei; adica, daca meteorologii ne-ar fi prevenit.... adica pe viitor trebuie sa ne ocupam de alertarea populatiei si gata.
    4. Populatia, la randul ei, este in mare masura (cam pe la 75%) nealertabila, adica, poate sa spuna oricine orice, ei stiu ce e bine (de unde si triumful prostimii la vot);
    5. Concentrandu-se aproape exclusiv pe alertare (fara sa indice ce ar trebui sa faci odata alertat) toi factorii (i)responsabili de prin institutiile Romaniei (de la presedentie la consiliile locale) demonstreaza o data in plus apetitul romanului pentru strategiile de aparare din veacurile apuse: fuga in padure - vine turcul? lasa tot si ascunde-te-n padure ca trece;
    6. Nimeni nu gandeste la ce-ar urma sa se intample daca vijelii similare s-ar abate peste, sa zicem, cladirile cu bulina rosie, ori peste serele ce adapostesc legume, ori peste ce s-a construit de mantuiala on ultimele decenii;

    Este clar ce urmeaza sa se intample. Inca o demonstratie a faptului ca viata nu are prea mare valoare pe meleagurile astea. Si de ce ar avea?


    • Like 0
    • @ N Cojocaru
      check icon
      Este, în bună parte, incorect ceea ce spuneți, pornind de la premisa că românii ar fi eminamente proști. Reacția autorităților a fost relativ bună, România nu s-a confruntat cu asemenea probleme, cred că este prima furtună de tip uragan de pe teritoriul României. Posibil ca pe vremea comuniștilor să nu fi fost înregistrate toate.
      Este evident că panourile mari și grele trebuie eliminate din zonele locuite, ele pot fi foarte periculoase la vânt puternic, cum s-a și dovedit. Nu te poți lupta cu stihiile naturii. În alte țări ce credeți că ar fi făcut? Ne puteți da câteva exemple concrete? De pildă ce au făcut americanii în Texas când a venit și uragan și au urmat și inundații?
      • Like 0
  • check icon
    Trump spunea recent că aceste schimbări bruște de climă sunt politica Chinei și Rusiei împotriva Americii. Precis și la noi și la el, în Texas, și-au băgat rușii și chinezii coada. La noi, fiind vorba de zona de vest, precis ungurii, că nu se mai potolesc odată... Acu’ au luat-o cu furtunile. Scenariul a început cu aia din secuime de la supermarket, care nu a vrut să-l servească pe ăla și, uite așa, am ajuns la Storm in West.
    • Like 1
    • @
      Eu am simțul umorului(sau nesimțire - zic unii) dar de data asta nu e de râs ! Nu vreți sã știți cum e !! Vijelia a luat acoperișu de pe blocul mamei mele și l-a proiectat în casa unui vecin și 3 garaje. Toate sunt zob !Bine cã nu au fost oameni în locurile acelea. S-ar fi lãsat cu noi decese. Si ieri si astãzi pompierii ISU se strãduiesc sã degajeze locul. Mama mea stã cu ligheane împrãștiate în toatã casa, deoarece plouã prin planșeul degradat. Chiar nu e de râs,credeți-mã!
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      check icon
      Regret sincer evenimentele neplăcute prin care treceți și vă doresc să le depășiți cât mai repede și cât mai ușor!
      Pe de altă parte, hazul de necaz ne-a fost de mare ajutor de-a lungul timpului, să-l luăm ca atare.
      • Like 0
    • @
      Mulțumesc. De data asta, necazul m-a copleșit. Mã gândesc,cu groazã, ce s-ar fi putut întâmpla dacã erau oameni în acea casã, sau garaje. Și unde vor locui proprietarii acelei case,distrusã in bunã parte!Sper sã- mi revin repede. Oricum, nu aș fi gustat astfel de glume, chiar dacã nu aș fi fost direct afectatã. Sã auzim numai de bine !
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      check icon
      Ironia mea sarcastică nu e râs, de râs s-a făcut Trump cu bazaconiile lui. Clima chiar se schimbă. De altfel, Trump a luat-o la barbă, cum se spune. Nici nu a terminat bine cu discursul lui despre „clima politică” și zeii i-au tras în Texas un urgan urmat de niște inundații ca să le țină minte. S-a făcut că uitase ce declarase, zeii nu.
      Ca să fim sinceri, primul care a lansat lozinca „politizarea climei” nu a fost Trump, care a comis unm plagiat, lamentabil de altfel, ci fostul președinte al Cehiei, Václav Klaus. La vremea aia, a produs mare agitație în U.E., lumea l-a uitat, că așa e în politică, l-a preluat Trump.
      Din păcate, asemenea urgii se vor repeta și vor fi tot mai dese. Este un mare semnal de alarmă pentru primării, care să demoleze afișele și reclamele mari care, la un vânt (foarte) puternic, pot omorî oameni, cum a fost și la Timișoara. În rest, Dumnezeu cu mila și Trump cu mintea care i-a mai rămas.
      • Like 0
    • @
      Trump este un cretin ! La cantitatea de bani și imbecilitate pe care le posedã, își permite sã zicã orice ! Cele povestite de mine s-au întâmplat în alt județ, nu Timiș. Dar, am vorbit cu fiul și prietenii mei din Timișoara. Acolo e jale mare, întradevãr ! Dacã am interpretat greșit comentariul dvs., vã cer scuze.
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      check icon
      Pe morți nu-i mai întoarce nimeni înapoi, dar pagubele materiale se pot reface și relativ repede. La urma urmelor, fiecare locuință e asigurată, nu? Dar deja intrăm în alt domeniu al discuțiilor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult