Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Timmermans: „Dacă CE trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face”. Dăncilă: „Nu am venit să dau socoteală”

colaj Timmermans - Dancila

Plenul Parlamentului European (PE) a dezbătut miercuri situaţia statului de drept și a justiției din România. Premierul Viorica Dăncilă a avut la dispoziţie cinci minute pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti.

În discursul său în PE prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reluat criticile la adresa situației statului de drept din România. El a cerut autorităților române să apere justiția și a spus că privește cu îngrijorare situația din țara noastră.  Oficialul european a lansat și un avertisment: „Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios”.

Premierul Viorica Dăncilă a venit cu un discurs dur și a început spunând că „nu a venit ca să dea socoteală”. „În ce fel a oprit MCV abuzurile asupra cetățenilor români? Nu am văzut nimic despre încălcările omului, despre protocoalele secrete. În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete”, a spus Viorica Dăncilă. 

Un europarlamentar spaniol a întrebat-o pe Viorica Dăncilă în plenul PE „de ce ignoră vocea poporului român”. Ce interese ascunse are Guvernul? De ce autoritățile au reacționat extrem în cazul protestului din 10 august?, a întrebat acesta.

Discursul citit de premierul Viorica Dăncilă în Parlamentul European a fost însă lăudat pe Sputnik. Citiți mai jos ce scrie site-ul de propagandă al Kremlinului.

În urmă cu două zile prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa instanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept.

UPDATE: Siegfried Muresan, deputat european din partea Grupului PPE, membru al PNL: „Oamenii protestează și împotriva unui guvern condus de Liviu Dragnea, un infractor condamnat de mai multe ori. Iar când infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni. Dumneavoastră, domnule Timmermans, Comisia Europeană, noi, Parlamentul European, suntem alături de popor, apărăm valorile europene și buna guvernare.”

UPDATE: Ska Keller, din grupul verzilor: „Legalizați corupția, ceea ce îi va face pe oameni să iasă în stradă. În loc să-i ascultați pe protestatari, ați trimis jandarmii să îi bată și să dea cu gaz lacrimogen. Cetățenii români nu cer decât libertate, nediscriminare și libertate de întrunire. Sunt foarte importante aceste libertăți civile. Trebuie să apărăm drepturile cetățenilor români și ale tuturor cetățenilor europeni”.

UPDATE: Guy Verhofstadt, președintele grupului ALDE în Parlamentul European: ,„Nu mergeți pe calea proastă a Ungariei și Poloniei, doamna ministru!”

UPDATE: Europarlamentar Monica Macovei, în plenul PE: „Mulți români au plecat în lume din cauza corupției. Imaginile din 10 august nu mint: românii au fost bătuți în Piață. O lege a amnistiei va scoate oamenii în stradă. Românii nu sunt inerți, sunt un popor viu care va ieși în stradă ca să-și apere democrația.”


Viorica Dăncilă: „Nu am venit să dau socoteală”

UPDATE: Viorica Dăncilă, principalele declarații în plenul PE:

„Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire. Și același respect pentru poporul român. Încep cu o întrebare esențială. Pentru cine vrem să construim un sistem de justitie viabilă în Romania? Pentru MCV, pentru instituții, pentru magistrați pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justitie corectă pentru cetățeni.”

„ E legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult de institutii, despre lupta anticoruptie. Dar nu am văzut nimic despre incălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informatii si instituțiile din justiție. Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupție”

„ Cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, a oferit datele și a omis aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană.”

„Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem pentru că au loc pe teritoriul UE.”

„În ultimii ani, peste 3000 de magistrați au fost chestionați de DNA. Pratic, jumătate dintre magistrați. Nu o spun doar eu, o spun asociațiile de magistrați din România.”

„Prin astfel de dosare contrafăcute au fost îndepărtați din funcție un judecător al CCR și mulți alți judecători. În final, toți au fost achitați sau dosarele clasate, dar ei au fost îndepărtați.”

„Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Independența totală, nicidecum restrânsă.” 

„Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția”.

„Azi v-am informat oficial despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste abuzuri. Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri, dacă totul era legitim și legal.”

„Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte: este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat la care oameni violenți au vrut să ocupe clădirea Guvernului. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de proceduri practicate peste tot în Europa.”

„Nu interziceți României ceea ce e permis în alte state ale lumii”.

Frans Timmermans: „Urmărim ultimele evoluții din România cu multă îngrijorare. Lucrurile merg înapoi”

UPDATE. Dezbaterea a început. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a reluat criticile a adresa României. „Cerem autorităților din România să pună din nou pe cursul pozitiv reforma justiției, nu e prea târziu ca lucrurile să fie întoarse. Frans Timmermans a făcut la începutul discursulu său în PE o prezentare a situației proiectelor de modificare a legilor justiției. „Aceste reforme la codul penal și codul de procedură penală nu trebuie să aibă un impact negativ asupra luptei împotriva corupției. Este nevoie de multe clarificări în legătură cu modul în care trebuie să fie intrepretate aceste modificări”.

„Urmărim ultimele evoluții din România cu multă îngrijorare. Lucrurile merg înapoi. Dacă sunt adoptate fără corecții, legile Justiției vor afecta capacitatea României de a lupta împotriva corupției”, a spus Frans Timmermans.

„Comisia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a pune în acord din nou legile Justiției cu tratatele europene” a adăugat Frans Timmermans. 

Sputnik jubilează: „Lecție de demnitate. Le-a rupt gura”

Discursul citit de premierul Viorica Dăncilă în Parlamentul European este lăudat pe Sputnik, un site de propagandă al Kremlinului. 

„Erau pregătiți să o facă de râs pe Viorica Dăncilă — și, prin ea, România. Dar, surprinzătoarea politiciană cu aparențe modeste a început brusc, trimițând de la început parlamentarii europeni în corzi: «Nu am venit să dau socoteală». 

A fost poate cel mai bun discurs ținut de un politician român de la tribuna legislativului Europei — având chiar valențe epice, iar ca fundament propoziția Cer respect pentru poporul român!", scrie în articol Dragoș Dumitru, fost parlamentar și membru PRM. 

Dăncilă: Protestatarii din 10 august erau „drogați”

Aflată săptămâna trecută într-o scurtă vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu grupuri politice din Parlamentul European, premierul Viorica Dăncilă i-a spus șefei Grupului Verzilor că protestatarii din 10 august au fost drogați și că Laura Codruța Kovesi a fost demisă din fruntea DNA de către președintele Klaus Iohannis. Amintim că președintele Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Kovesi după ce a fost obligat de Curtea Constituțională.

Nu a fost singurul neadevăr rostit de premier la Bruxelles. „Dăncile le-a spus parlamentarilor europeni că peste 60% din judecătorii şi procurorii din România „au dosare în diferite etape de analiză”. În realitate, în instanță sunt mai puțin de 100 de dosare ale magistaților, adică mai puţin de 2% dintre magistraţi au dosar, după cum reiese dintr-o analiză făcută de Europa FM.

Despre referendum, Dăncilă le-a transmis parlamentarilor europeni că PSD nu va organiza campanie pentru referendumul privind redefinirea familiei. Cu o săptămână înainte anunțase că „PSD sprijină referendumul.”

La toate acestea se adaugă și gafa din timpul discuțiilor cu europarlamentarii din grupul Socialiștilor și Democraților, când Dăncilă a spus „protestanți” în loc de „protestatari”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Magistral discurs.De retinut : Poporul roman iubeste la Veorica....ce pasarica mea aveti cu noi ?
    • Like 0
  • Asta din Videle a început ca o precupeață din piață : „Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc (pătrunjelul și leușteanul)și vă respect. Cer însă aceeași prețuire (ea nu știe că nu valorează nici cât o ceapă degerată) Și același respect pentru poporul român. Ființa asta din Videle chiar nu realizează ce face ? Dar cei din jurul ei care-i vor binele nici ei nu realizează de răul făcut românilor la care este părtașă cu Dragnea ? Bun, să zicem că trei milioane și un pic (cu toate că nu-i mai votează mulți dintre ei) cad pe spate de admirație pentru „delapidările„ de toate tipurile de nemernicii ale lui Dragnea. Dar CEILALȚI (nu restul pentru că suntem mai importanți decât cei care i-au votat), noi care nu vă mai vrem, vă urâm, care v-am sfâșia dacă va-ți întâmpla să fiți în mijlocul nostru ? Suntem cel puțin vreo 10-12 milioane care gândim și dorim la modul ăsta să vă întoarcem ”binele” pe care voi îl...„revărsați„ asupra noastră fără nici o reținere. Un Huoooooooo ! îndelung din partea noastră pentru „respectul„ vostru.
    • Like 0
  • Păi e normal, duoamna veorica nu dă socoteală decât în faţa Marii Adunături Naţionale. Că aşa au învăţat-o colegii ei, 'telectualii
    • Like 4
  • check icon
    De remarcat că apărătorii GIO PSD au ezitat să accepte întrebări.
    Țața Nicolai cel puțin, m-a făcut să-mi fie jenă pentru prezența ei acolo. Și nu e vorba doar de faptul că nu s-a ridicat în picioare, ci de replica ei țățistă cum că P.E. ar fi ”un colț de tarabă”!
    În locul dlui Wieland (președintele de ședință) i-aș fi atras atenția că, pînă una-alta, este colegă la ceea ce ei i se pare a fi ”colț de tarabă” și aș fi întrebat-o dacă nu cumva ocupă prezentul post împotriva voinței ei...
    • Like 1
  • Paul check icon
    E bine ca in sfarsit UE se trezeste. Totusi, faptul ca au tolerat ca un grup infractional organizat sa instaureze in Europa un guvern de tip venezuelean este o dovada de incompetenta dupa parerea mea. Si inca ceva, toata lumea stie ca dancila e saraca cu duhul, ca e o marioneta in mana mafiotilor dragnea-tariceanu si a gastii infractionale din spatele lor. Incetati sa mai faceti misto de ea. Intr-o societate normala handicapatii mentali sunt ingrijiti, nu batjocoriti. Stiu ca intr-o societate normala astfel de oameni nu ajung in pozitii cheie in administratie, insa daca vrei sa traiesti intr-o tara mai buna incepe schimbarea cu tine. Vreti sa va revarsati furia pe cineva, revarsati-o pe papusari, nu pe papusa.
    • Like 0
    • @ Paul
      check icon
      Să-și dea demisia (că asta îi stă în puteri, indiferent de ce vor păpușarii!) și nu va mai fi batjocorită, ba chiar va putea primi și îngrijiri.
      • Like 1
  • Sper sa mai apuc odata sa-mi reinnoiesc pasaportul pe 10 ani cum e noua regula, dupa care sa imi caut cetatenie prin alte parti, ca probabil in 1-2 ani vom fi frati cu rusia, si afara din UE.
    • Like 3
  • <<La toate acestea se adaugă și gafa din timpul discuțiilor cu europarlamentarii din grupul Socialiștilor și Democraților, când Dăncilă a spus „protestanți” în loc de „protestatari”.>> și <<"Românii nu sunt inerți, sunt un popor viu care va ieși în stradă ca să-și apere democrația">>, ultima frază fiind cosmetizată, din gura dnei. Macovei a ieșit: ”Românii nu sunt inerți, ESTE un popor viu ... ”. În ceea ce privește numărul de dosare se face intenționat o confuzie între numărul de dosare aflate în fișetele secției speciale a DNA de investigare a magistraților și numărul de dosare trimise în instanță. Și așa sunt și celelalte ”minciuni”, nemaivorbind de felul în care a fost alcătuit acest articol printr-un colaj de ”vorbe” spuse de unii și de alții, în momente și împrejurări diferite față de ceea ce lasă să se înțeleagă prin titlu.
    • Like 0
  • cox check icon
    Sa minți cu o așa nonșalanță si nerusinare înseamnă ca ori îl crezi prost pe interlocutor, ori probleme la mansardă.
    Nu a venit sa dea socoteala ?
    Ei nu dau socoteală nimănui ! Au aroganța prostului care se crede invincibil.
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult