Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Chestia zilei. Dl Cioloș plonjează în politică

În editorialul precedent despre dl Cioloș, enunțam 10 propoziții de natură morală cu privire la dânsul, dintre care a 8-a suna așa: „8. Acționează ca un inginer, nu ca un politican”.

Azi-dimineață, dl prim-ministru mi-a dat cu firma-n cap, acest punct 8 începând să fie la fel de transpus în realitate ca punctul 8 din Proclamația de la Timișoara (nu știți? Gugăliți). 

Într-un interviu la HotNews, d-sa zice fără echivoc: Nu vreau să fiu premierul unui guvern de coaliție PNL-PSD. Nu vreau să fiu premier al niciunui guvern din care face parte PSD.

Până acum, dl Cioloș a susținut că nu vrea să intre în politică înainte de alegeri, de aceea nu intră în PNL și nu candidează. Or, prin aceste declarații, tocmai a intrat până spre urechi în politică.

Cum să respingi un guvern de uniune națională? Dacă din votul popular rezultă ca singură formulă posibilă un guvern PSD-PNL, de ce nu dorește dl Cioloș să-i fie premier? N-a spus că dacă o majoritate parlamentară rezultată din alegeri îi acceptă platforma, atunci își oferă serviciile ca premier? Acum ne zice că platforma lui nu e pentru toată lumea...

Teoretic, nu se poate exclude posibilitatea ca PSD să accepte ideile de guvernare ale dlui Cioloș și să vină cu niște miniștri competenți. De ce apoliticul, tehnocratul, neimplicatul Dacian Cioloș refuză de plano orice colaborare cu, totuși, cel mai mare partid al țării?

Concluzia logică a acestor negații este că mai bine intra dl Cioloș în PNL sau USR cu carnet.

Propoziția a 3-a din decalogul moral pe care i l-am scris domniei sale suna așa: „3. Când greșește, recunoaște imediat și încearcă să rezolve”. Sper ca dl Cioloș s-o respecte și să-și reconsidere afirmațiile.

Și să nu facă asta ca un politican. Căci atunci îl voi trata corespunzător. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Am criticat acum doua-trei zile articolul d-lui CTP in care domnia sa ii canta ode si osanale lui D. Ciolos; ii scriam distinsului ziarist ca actualul premier este in realitate un politician "mascat", dar profund profund implicat, si avand sarcini bine trasate de la Bruxelles.
  Constat astazi ca dl. CTP revine cu un articol in care incepe, cu timiditate, sa-si dea seama cam care este realitatea...
  • Like 0
  • @ Cri
   "Cu timiditate"?
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Cri check icon
   Exact; vreau sa spun ca d-lui CTP ii vine greu sa recunoasca faptul sa s-a inselat in aprecierile sale fata de dl. Ciolos.
   • Like 0
  • @ Cri
   A fi oarecum dezamagit . nu inseamna a fi timid
   • Like 0
 • Politica nu e pentru toata lumea,probabil ca nu are stomac sa digere toate porcariile.
  • Like 1
 • Numai de naivitate nu l-am banuit pe autorul articolului, la trecutul sau glorios in presa sau de analist politic pe la TVuri. Purceaua-i moarta in cotet domnu' autor: D.Ciolos este un visator , va fi maturat din scena peste mai putin de doua luni, numai conteaza ce balet face acum el (ca "ar vrea", dar "nu oricum" ) iar PSDul va da prim=ministrul. Mai bine sa ghicim cine va fi acela. Poate autorul reuseste o analiza serioasa despre 2-3 figuri din PSD care au sanse ca premier (intuitia imi spune ca va fi o femeie).
  • Like 1
 • check icon
  D. Cioloș nu vrea să se facă frate cu Dragnea ca să treacă puntea.
  • Like 0
 • Eu gasesc ca fiind plauzibile doua explicatii pentru aceasta pozitie categorica:
  1. Are si coruptia diferite forme si poate cea mai urata este la aceste partide PSD si ALDE, iar din functia de prim-ministru a vazut probabil de ce sunt in stare.
  2. Domnul Ciolos a spus ca nu intra in politica pana la alegeri. De inteles si de apreciat. Dar asta nu inseamna ca el nu stie deja in ce directie o sa mearga. Astfel, interesul lui este sa redirectioneze cat mai multe voturi spre directia comuna cu a lui.
  Se pare ca ramane problema doar de moralitate si corectitudine. Si, judecand la rece, ii dau dreptate domnului C.T. Popescu. Dar sa ne gandim si la interesul national, la spiritul civic si dorinta de a face bine intr-o gloata de corupti, posibil sa trebuiasca uneori sa mai faca si astfel de fortari, cu riscurile de rigoare.
  • Like 2
  • @ Marius Stoian
   Moralitatea/ corectitudinea sunt fundamentale!
   Sa asteptam reactia lui Ciolos!
   • Like 1
 • S-ar putea ca, prin această declaraţie, domnul Cioloş să urmărească dirijarea voturilor către partidele care subscriu la platforma domniei sale, considerându-se cel mai îndreptăţit, mai potrivit şi mai agreat candidat de primministru în rândul electoratului, neluând în calcul posibilitatea ca PSD şi ALDE să poată da u primministru agreat de preşedinte.
  • Like 1
 • Si care e problema in declaratia lui? Omul are suficienta decenta sa nu-i fie asociat numele cu jegurile corupte din PSD, si apoi neo comunistii sa se laude cu realizarile guvernului Ciolos. Sincer a castigat si mai mult respect din partea mea.
  • Like 2
 • IM check icon
  Domnule C. T. Popesu, aveți o părere așa de proastă despre ingineri? Adică, dacă dl. Cioloș ar gândi inginerește, ar colabora ca prim-ministru cu oricine, cu orice formațiune sau alianță ar rezulta din alegeri (numai pentru că e mare sau pentru că a obținut mai multe voturi)?
  Cred că oricine poate refuza orice (și în anumite condiții chiar e bine s-o facă). Cred că dl. Cioloș a făcut foarte bine că a anunțat din timp cu ce/ cine nu e dispus să colaboreze (dovedindu-și astfel onestitatea și seriozitatea) pentru ca oamenii să voteze în cunoștință de cauză (sau chiar asta e buba?).
  Nu va fi nicio nenorocire dacă acea largă coaliție (PSD-PNL-ALDE și cine o mai fi ) va obține 51% din voturi. Vor guverna cu cine vor dori ca premier și vor prelua platforma lui Cioloș dacă o vor. Totul e ca dl. Cioloș să nu se răzgândească și să nu se ajungă din nou la compromisuri de neacceptat și soluții imorale. Eu cred că gândirea inginerească pe care acum i-o refuzați dlui. Cioloș e capabilă de asemenea raționamente simple, clare și oneste mai degrabă decât gândirea de politician care excelează în raționamente lucrative în scop personal, aburitoare, ”jmecherești” și nedemne.
  • Like 2
 • si nu numai atata ! domnul ciolos : 1. are o sotie care nu a mancat salam de soia (nina lu' iliescu de exemplu), 2. doarme mai mult de 6 luni pe an in afara romaniei (adica intrerupe contactul cu praful si pulberea stramoseasca), 3. foloseste avioane de linie in loc da avionul primului ministru (se pare ca ponta a plecat cu avionul acasa pt ala micu' ), 4. .... concluzia este ca acest pesonaj viciaza viziunea copiilor nostri in cea ce priveste achizitionarea de diplome si doctorate la pachet cu iPhone 7, 32GB, Rose Gold, modul in care se poate achizitiona o functie intr-un minister si folosi fondurile ue la constructia propriei vile ... nu avem nici o garantie morala in privinta domnului ciolos ! sa-i fie interzisa, ca regelui in '90, intrarea in romnaia !
  • Like 0
 • De acord cu dl. Ciolos, nu va amestecati cu restul (vezi PSD), pana cand vreti sa ramanem ,, agatati "...!!! Vrem sa ne detasam...!!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult