Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Chestia zilei. Dl Cioloș plonjează în politică

În editorialul precedent despre dl Cioloș, enunțam 10 propoziții de natură morală cu privire la dânsul, dintre care a 8-a suna așa: „8. Acționează ca un inginer, nu ca un politican”.

Azi-dimineață, dl prim-ministru mi-a dat cu firma-n cap, acest punct 8 începând să fie la fel de transpus în realitate ca punctul 8 din Proclamația de la Timișoara (nu știți? Gugăliți). 

Într-un interviu la HotNews, d-sa zice fără echivoc: Nu vreau să fiu premierul unui guvern de coaliție PNL-PSD. Nu vreau să fiu premier al niciunui guvern din care face parte PSD.

Până acum, dl Cioloș a susținut că nu vrea să intre în politică înainte de alegeri, de aceea nu intră în PNL și nu candidează. Or, prin aceste declarații, tocmai a intrat până spre urechi în politică.

Cum să respingi un guvern de uniune națională? Dacă din votul popular rezultă ca singură formulă posibilă un guvern PSD-PNL, de ce nu dorește dl Cioloș să-i fie premier? N-a spus că dacă o majoritate parlamentară rezultată din alegeri îi acceptă platforma, atunci își oferă serviciile ca premier? Acum ne zice că platforma lui nu e pentru toată lumea...

Teoretic, nu se poate exclude posibilitatea ca PSD să accepte ideile de guvernare ale dlui Cioloș și să vină cu niște miniștri competenți. De ce apoliticul, tehnocratul, neimplicatul Dacian Cioloș refuză de plano orice colaborare cu, totuși, cel mai mare partid al țării?

Concluzia logică a acestor negații este că mai bine intra dl Cioloș în PNL sau USR cu carnet.

Propoziția a 3-a din decalogul moral pe care i l-am scris domniei sale suna așa: „3. Când greșește, recunoaște imediat și încearcă să rezolve”. Sper ca dl Cioloș s-o respecte și să-și reconsidere afirmațiile.

Și să nu facă asta ca un politican. Căci atunci îl voi trata corespunzător. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult