Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cimbordel

CTP 2021.

 ●Rata de vaccinare în Austria, 64%, e mare în raport cu România, dar modestă față de Occident. Un bordel din Viena a venit cu o idee revoluționară: a deschis în interior un centru de vaccinare; clienții care acceptă să fie injectați anticovid acolo, beneficiază de 30 de minute gratuite în care pot să injecteze o damă la alegere din oferta instituției.

Primarul Bucureștilor a fost întrebat de ce nu posedă certificat verde și de ce nu se vaccinează. Dl Nicușor Dan a dat din gard în zid, cu răspunsuri convingătoare până la iresponsabil și stupid. Arăta ca un antivaccinist aiurit, pardon, aurit. Impresie pe cât de greșită, pe atât de nedreaptă. 

Căci, iritat de insistența jurnaliștilor, dl primar părea că așteaptă să fie întrebat altceva, ceva ce i-ar fi permis să-și exprime dragostea de vaccin, și îi era o dornică rușine să sugereze. Întrebarea izbăvitoare ar fi fost următoarea: „Dle primar general, dacă și la București ar fi un bordel cu specific anticovid, ca acela din Viena, nu-i așa că v-ați vaccina urgent, chiar de mai multe ori?”. Parcă văd cum i s-ar fi luminat ochișorii rotativi de popondeț încolțit, deasupra unui zâmbet recunoscător, mai grăitor decât un răspuns.

●Ca să promoveze vaccinarea, guvernul de la Chișinău a produs un filmuleț care face reclamă vaccinului pe bază de colivicină și parastazol: „În Chișinău avem cel mai mare cimitir din Europa. Aici îs destule locuri, așa că nu-ți fă griji”.

Mi se pare o atitudine populistă, dar de care am putea profita și noi, frații cispruteni – pe-aici, cimitirele sunt aproape pline, prin urmare, așa cum trimitem bolnavi grav de covid în Germania, să expediem și niște morți la Chișinău, că tot în pământ românesc ar fi îngropați.

Până atunci, guvernul ce acum se coace ar trebui să procedeze invers, liberal-capitalist. PSD vrea taxarea averilor mari; la rândul lui, PNL ar trebui să susțină, în contrapartidă, taxa pe cap de mort de covid. Dacă ar trebui să scoată o sumă zdravănă, pe lângă ce-i bagă preotului sub patrafir, poate că antivaccinistul nostru național ar plânge mai tare decât după răposat și s-ar hotărî să se boteze, pe el și ai săi, cu acul.

●Până una-alta însă, prioritățile demisului Cîțu, care e tot la Palatul Victoria, sunt altele. Care? Pandemia? Prețurile care cresc sălbatic? Pensiile? Plafonarea tarifelor la energie? PNRR? Astea vă trec prin cap dumneavoastră, stimați cititori, că nu știți politică înaltă. Dl Cîțu e preocupat de un singur lucru, vital pentru țară: cum să fie el preșmier. Adică, președinte PNL și premier. Ca să se întâmple asta, a declanșat toată foșgăiala ucigătoare din această toamnă, ucigătoare pentru cetățeni, nu pentru politicieni. Ca să se întâmple asta, să nu fie pus cumva Ciucă, se milogește la PSD, cu care, acum o lună și ceva, PNL nu făcea coaliție decât peste cadavrul lui. Adică, preșmierul Cîțu face bordel în cimitir.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult