Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cimbordel

CTP 2021.

 ●Rata de vaccinare în Austria, 64%, e mare în raport cu România, dar modestă față de Occident. Un bordel din Viena a venit cu o idee revoluționară: a deschis în interior un centru de vaccinare; clienții care acceptă să fie injectați anticovid acolo, beneficiază de 30 de minute gratuite în care pot să injecteze o damă la alegere din oferta instituției.

Primarul Bucureștilor a fost întrebat de ce nu posedă certificat verde și de ce nu se vaccinează. Dl Nicușor Dan a dat din gard în zid, cu răspunsuri convingătoare până la iresponsabil și stupid. Arăta ca un antivaccinist aiurit, pardon, aurit. Impresie pe cât de greșită, pe atât de nedreaptă. 

Căci, iritat de insistența jurnaliștilor, dl primar părea că așteaptă să fie întrebat altceva, ceva ce i-ar fi permis să-și exprime dragostea de vaccin, și îi era o dornică rușine să sugereze. Întrebarea izbăvitoare ar fi fost următoarea: „Dle primar general, dacă și la București ar fi un bordel cu specific anticovid, ca acela din Viena, nu-i așa că v-ați vaccina urgent, chiar de mai multe ori?”. Parcă văd cum i s-ar fi luminat ochișorii rotativi de popondeț încolțit, deasupra unui zâmbet recunoscător, mai grăitor decât un răspuns.

●Ca să promoveze vaccinarea, guvernul de la Chișinău a produs un filmuleț care face reclamă vaccinului pe bază de colivicină și parastazol: „În Chișinău avem cel mai mare cimitir din Europa. Aici îs destule locuri, așa că nu-ți fă griji”.

Mi se pare o atitudine populistă, dar de care am putea profita și noi, frații cispruteni – pe-aici, cimitirele sunt aproape pline, prin urmare, așa cum trimitem bolnavi grav de covid în Germania, să expediem și niște morți la Chișinău, că tot în pământ românesc ar fi îngropați.

Până atunci, guvernul ce acum se coace ar trebui să procedeze invers, liberal-capitalist. PSD vrea taxarea averilor mari; la rândul lui, PNL ar trebui să susțină, în contrapartidă, taxa pe cap de mort de covid. Dacă ar trebui să scoată o sumă zdravănă, pe lângă ce-i bagă preotului sub patrafir, poate că antivaccinistul nostru național ar plânge mai tare decât după răposat și s-ar hotărî să se boteze, pe el și ai săi, cu acul.

●Până una-alta însă, prioritățile demisului Cîțu, care e tot la Palatul Victoria, sunt altele. Care? Pandemia? Prețurile care cresc sălbatic? Pensiile? Plafonarea tarifelor la energie? PNRR? Astea vă trec prin cap dumneavoastră, stimați cititori, că nu știți politică înaltă. Dl Cîțu e preocupat de un singur lucru, vital pentru țară: cum să fie el preșmier. Adică, președinte PNL și premier. Ca să se întâmple asta, a declanșat toată foșgăiala ucigătoare din această toamnă, ucigătoare pentru cetățeni, nu pentru politicieni. Ca să se întâmple asta, să nu fie pus cumva Ciucă, se milogește la PSD, cu care, acum o lună și ceva, PNL nu făcea coaliție decât peste cadavrul lui. Adică, preșmierul Cîțu face bordel în cimitir.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult