Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cimbordel

CTP 2021.

 ●Rata de vaccinare în Austria, 64%, e mare în raport cu România, dar modestă față de Occident. Un bordel din Viena a venit cu o idee revoluționară: a deschis în interior un centru de vaccinare; clienții care acceptă să fie injectați anticovid acolo, beneficiază de 30 de minute gratuite în care pot să injecteze o damă la alegere din oferta instituției.

Primarul Bucureștilor a fost întrebat de ce nu posedă certificat verde și de ce nu se vaccinează. Dl Nicușor Dan a dat din gard în zid, cu răspunsuri convingătoare până la iresponsabil și stupid. Arăta ca un antivaccinist aiurit, pardon, aurit. Impresie pe cât de greșită, pe atât de nedreaptă. 

Căci, iritat de insistența jurnaliștilor, dl primar părea că așteaptă să fie întrebat altceva, ceva ce i-ar fi permis să-și exprime dragostea de vaccin, și îi era o dornică rușine să sugereze. Întrebarea izbăvitoare ar fi fost următoarea: „Dle primar general, dacă și la București ar fi un bordel cu specific anticovid, ca acela din Viena, nu-i așa că v-ați vaccina urgent, chiar de mai multe ori?”. Parcă văd cum i s-ar fi luminat ochișorii rotativi de popondeț încolțit, deasupra unui zâmbet recunoscător, mai grăitor decât un răspuns.

●Ca să promoveze vaccinarea, guvernul de la Chișinău a produs un filmuleț care face reclamă vaccinului pe bază de colivicină și parastazol: „În Chișinău avem cel mai mare cimitir din Europa. Aici îs destule locuri, așa că nu-ți fă griji”.

Mi se pare o atitudine populistă, dar de care am putea profita și noi, frații cispruteni – pe-aici, cimitirele sunt aproape pline, prin urmare, așa cum trimitem bolnavi grav de covid în Germania, să expediem și niște morți la Chișinău, că tot în pământ românesc ar fi îngropați.

Până atunci, guvernul ce acum se coace ar trebui să procedeze invers, liberal-capitalist. PSD vrea taxarea averilor mari; la rândul lui, PNL ar trebui să susțină, în contrapartidă, taxa pe cap de mort de covid. Dacă ar trebui să scoată o sumă zdravănă, pe lângă ce-i bagă preotului sub patrafir, poate că antivaccinistul nostru național ar plânge mai tare decât după răposat și s-ar hotărî să se boteze, pe el și ai săi, cu acul.

●Până una-alta însă, prioritățile demisului Cîțu, care e tot la Palatul Victoria, sunt altele. Care? Pandemia? Prețurile care cresc sălbatic? Pensiile? Plafonarea tarifelor la energie? PNRR? Astea vă trec prin cap dumneavoastră, stimați cititori, că nu știți politică înaltă. Dl Cîțu e preocupat de un singur lucru, vital pentru țară: cum să fie el preșmier. Adică, președinte PNL și premier. Ca să se întâmple asta, a declanșat toată foșgăiala ucigătoare din această toamnă, ucigătoare pentru cetățeni, nu pentru politicieni. Ca să se întâmple asta, să nu fie pus cumva Ciucă, se milogește la PSD, cu care, acum o lună și ceva, PNL nu făcea coaliție decât peste cadavrul lui. Adică, preșmierul Cîțu face bordel în cimitir.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult