Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„- E stricat, eu am băgat bani de una şi au căzut patru”. Românul și japonezii, în fața unui automat defect, în Tokyo

Tonomat Japonia

Foto: Guliver/Getty Images

Pe peronul din Shinagawa, Tokyo, într-o zi normală, cu aglomeraţie normală. Mă duc şi eu ca tot omul obosit la automatul cu sucuri, ceaiuri, cafele, băuturi energizante, complexuri de vitamine, să-mi încarc bateriile. Bag fisele (una sută zece yeni) să-mi iau o chestie cu vitamina C şi nişte B-uri, apăs butonul şi cad vreo patru sticluțe. Era stricat automatul.

Iau una şi mă uit în jur după vreun nene de la cfr-ul lor să-i zic de belea. Mărturisesc însă că primul gând a fost să le iau pe toate şi să văd pe unde le bag (îmi place energizantul ăla de mor), dar am zis nu, nu fi român, poartă-te ca atare. Cum nu se zărea nici un cefejist în mulţime, m-am dus până la primul chioşc de pe peron şi le-am spus lor să-i anunţe pe băieţii cu automatele că au unul care face pe cornul Amalteei.

Între timp beau sucul şi mă întorc la automat să arunc sticla (automatele sunt prevăzute uneori şi cu coş special). Vine un japonez. Dă să bage o fisă, intervin.

- E stricat zic, eu am băgat bani de una şi au căzut patru, uite, mai sunt acolo în locaş.

- Păi, ia-le, zice tipul.

- Nu-mi trebuie, îi răspund, unul e de ajuns.

Eram deja moral, nici n-ai fi zis ca eu sunt ăla căruia îi ieşiseră ochii din cap mai devreme când au căzut sticluţele ca la jackpot.

- E vreo problemă dacă iau şi eu una? clatină japonezul din cap.

- Nu-i automatul meu, zic.

Omul se apleacă, îşi ia, eu între timp mă duc mai încolo, că îmi venise trenul. Înainte să urc, mai trag cu ochiul spre automat. Deja se dusese vestea: un cuplu la vreo 20-25 îşi îndesa cu nădejde sticluțe în genţi, că maşinăria tot curgea şi era păcat să le lase.

Nu, concluzia nu e „mai dă-i, mă-n mă-sa şi pă japoneji, că şi ei fură”. Nu asta am vrut să zic cu povestioara. Să lăsăm puţin ipocrizia la o parte şi să acceptăm că moralitatea noastră ca indivizi este de fapt direct proporţională cu oportunităţile care ni se oferă să încălcam o regulă. Şi dacă aplicăm treaba asta pe grupuri mai mari, o să înţelegem poate că nu există naţie educată sau civilizată prin excelenţă, ci doar popoare dresate de ani întregi de amenzi şi restricţii. (Mă refer, evident, la ţările unde există legi, justiţie şi poliţie și, nu în ultimul rând, o opinie publică.) Din punctul asta de vedere, Romania e deocamdată un copil cu handicap crescut de lupi.

Cu timpul, da, probabil se formează nişte obiceiuri şi după nişte generaţii, japonezul iese din proprie iniţiativă să măture frunzele căzute pe trotuarul din faţa casei, neamţul duce pet-ul înapoi la reciclare, olandezul acordă prioritate bicicliştilor şi aşa mai departe.

Să ne amintim o scenă clasică, pe care o trăiește cel puțin o dată oricine face o vizită rudelor de la țară, în bătătură, la un pahar de vin, care ne spune cam pe unde suntem acum.

- Şi cum e, dom´le la Bucureşti? Chiar aşa, cum zice la televizor, că fură ăla şi ăla?

- Aşa e, zice cel de la oraș dând din cap. Mata ştii mai bine, eu nu mă uit la ştiri.

- Toț´fură, dă-i dreacu´!

- Aşa e…

- Io nu ştiu la Bucureşti, da´ la noi fură primaru´ şi consilierii dă stinge. Şi-a făcut vilă, are doo maşini şi i-a loat casă şi lu´fi-sa la oraş. Maşină, școală… dă unde? S-a apucat dă drum, stă şi-acuma nisipu´n ploaie. Consilierii la fel, mână-n mână… S-a ales prafu´ dă ceapeu. Tot´fură, dă-i dreacu´!

Mai ia un pahar, mai scuipă năduful în praf, după care zice:

- Adevăru´ e că, şi io dac-aş fi în locul lor, la fel aş face!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vezi tu, este "da" si "nu". Anumite fenomene sociale nu au un raspuns simplu. Dezbaterea intre "nature" si "nurture" s-a incheiat. Anumite lucruri le inveti, catre altele ai o predispozitie, chiar daca nu iti place ca asa este. Japonezii apreciaza o societate functionala pentru ca inteleg ce inseamna sa nu o ai. Acum vorbind de Romania in raport cu acea impresie de un cuvant ce devine "cum este vazut un popor", parerea mea este ca nu neamtul beat si tatuat a ajutat la faptul ca Germania este descrisa prin "precizie", ci peste doua secole de oameni de stiinta si inventii. Peste care adaugi (nu stiu daca este o calitate) ca unde-i pui acolo stau, si fac ce li se spune cu constiinciozitate. Deci probabil ca ar fi fost de doua ori mai buna cu un Ceausescu.

    Imaginea Romaniei in afara incepe cu Otopeni. Evoca saracie, te intristezi de cand intri. Cat costa sa faci cateva cladiri (terminals) care stralucesc, sa cumperi niste semne de neon enorme din China, care chiar sa mearga? Sa pui trei hoteluri la 5 minute de aeroport? Sa elimini tiganeala taximetristilor din sala de asteptare? Nu stiu cat costa, dar stiu cat ne costa in imaginea pe care o reflectam.

    Orice guvern trebuie sa aiba un departament de propaganda; pentru fiecare articol despre un tigan care a furat in Anglia, ar trebui sa avem trei cu romanul care lucreaza ofiter in vama engleza, cu cel ce are o fabrica cu 200 de angajati in Londra, cu doctorul roman care isi deschide a patra clinica in Irlanda, samd. Imaginea unui popor este fluida, se schimba in functie de informatia la care cei ce ii judeca sunt expusi.

    Deja am facut putin progres in a convinge lumea ca tara noastra este frumoasa de vizitat. Imagineaza-ti deziluzia cand aterizeaza in Otopeni, trei taximetristi nesimtiti in "jeaca" de piele cu vocea ragusita de tutun si bautura zbiara dupa ei si incearca sa le ia valizele, telefonul nu merge, iar fata ce vinde cartele Orange se uita la el de parca toate necazurile ei sunt vina clientului ;-)

    Iar experienta din interior nu se lasa mai prejos, nici una din experientele ulterioare nu dezminte prima impresie. "Pai mda, dar este ca avem fete frumoase?" LOL
    • Like 1
  • Lucrurile, desigur, nu sunt simple. Nu pun la îndoială relatarea dlui. Moise, dar față de toate ”poveștile” cunoscute despre educația și comportamentul japonezilor - la ei acasă și în lumea largă - ea pare destul de puțin credibilă. Aducându-mi aminte că după dezastrul de la Fukushima, martori oculari relatau cum japonezii aduceau la poliție portofele sau alte bunuri recuperate ici, colo, după treceerea tzunami-ului, sau că nu luau din magazine decât minimul necesar, cu gândul la cei năpăstuiți care pierduseră totul. Acest gen de atitudine este, cred că nu doar la japonezi rodul educației primite de-a lungul anilor, dar și al unei morale însușite prin credință. Și mai cred că factorul exterior (legi, reguli, amendare a încălcării acestora) âși încetează rolul în momentul în care ceea ce numim ”civilizație” devine mai mult decât automatism, devine o problemă de conștiință și de respect de sine. Poate că un neamț se va ”româniza” după un timp petrecut printre noi, dar mă îndoiesc că această transformare este posibilă și în cazul japonezilor. Poate că povestea dlui. Moise, ca și unele dintre comentarii, se vor fi dorit a fi încurajări pentru neamul nostru, nu știu. Ceea ce știu însă este faptul că noi evoluăm mult mai lent, sau deloc (vorba lui Topârceanu, aspirăm abia la statutul de cimpanzeu). Când afirm asta mă gândesc nu doar la faptul că după mai bine de 150 de ani jumătate dintre români folosesc tot buda din fundul curții, ci și la modul în care realitățile incriminate de Eminescu în ”Timpul”, pe la 1880, se repetă la indigo în zilele noastre. Și da, sunt de acord că felul în care ne comportăm, între ai noștri, sau aiurea în lumea largă, ține în primul rând de morala însușită prin credință, apoi de respect de sine și bun simț. Nimic dintre toate acestea nu se educă sub presiunea societății (școală, biserică, exemplul colectivității, litera legii); ele se transmit din tată-n fiu, în familie, în timpul celor 7 ani de-acasă! Gândiți-vă profund cum stau românii la acest capitol și veți înțelege de cât timp am avea nevoie ca să prindem din urmă măcar un nivel de civilizație moderat...
    • Like 2
  • tocmai în asta constă democrația. nu în ai accepta pe cei care ne conduc, așa cum sunt, numai pentru că și noi am face la fel, dacă am fi în locul lor, ci în a aplica legea, indiferent cine este cel care a încălcat-o.
    • Like 2
  • Neamtul nu duce PET-urile la reciclare de buna voie. Majoriatea produselor ambalate in PET-uri au la pret un adaos de 25 de centi, pe care apoi ti-i poti recupera daca aduci PET-ul respectiv inapoi la automatul de reciclare.
    De asemenea, trebuie spus ca introducerea acestui sistem a intampinat o rezistenta destul de mare. Deci tot o masura coercitiva i-a convins pe nemti...
    • Like 1
  • Îmi aduc aminte de o întâmplare petrecută prin 1991-1992. Eram pe peronul gării din Sinaia, și așteptam trenul spre Brașov. Se apropie un turist și mă întreabă la ce linie vine trenul. Îi spun că și eu merg în aceeași direcție și îl întreb de unde e: Japonia. Se așează pe cealaltă bancă, fix pe capătul ei, cu rucsacul alături și scoate pachetul de țigări și bricheta și începe să caute disperat prin rucsac, de unde scoate o cutiuța metalica și abia apoi își aprinde țigara. Tot scrumul l-a scuturat în cutiuță, apoi chiștocul stins după care a băgat cutiuța în rucsac. În toată gara era o mizerie de nedescris: hârtii, pungi, coji de semințe, etc. M-am uitat puțin ciudat însă am realizat că asta se cheamă educație. A fost o lecție...
    • Like 6
    • @ Manfred Wolff
      In urma cu vreo 18-19 ani, eram implicat intr-un proiect dezvoltat de o firma coreeana in Romania – in domeniul energetic. Noi incercam sa fim gazde bune si, periodic, aveam intalniri in afara serviciului cu echipa de coreeni – de regula bine stropite cu bautura. Intr-un weekend, seful de sectie a organizat o partida de pescuit, special pentru coreeni. Ca de obicei, intarita bine cu palinca – rezultand o cadere fireasca la datorie a musafirilor. Cand s-au trezit, din doua-trei vorbe s-au organizat sa stranga gunoiul facut cu ocazia prilejului. Partea frumoasa este ca au strans, pe o suprafata cu mult mai mare decat cea pe care prestasera, nu doar gunoiul propriu – dar tot ce se acumulase in zona inca de la razboiul de independenta. Cred ca tot educatie se cheama si asta.
      • Like 3
  • Nu exista oameni civilizati! Romanii in tara arunca gunoiul pe unde apuca, in afara tarii, acelasi roman devine civilizat! Nemtii la ei in tara sunt civilizati, iar cand vin la noi devin necivilizati... Sa ne amintim de episodul de la galatasaray, cand suporterii nemtii s-au luat la bataie pe stadion cu suporterii gazda, soldat cu morti, raniti... Acceasi suporteri care la ei in tara nu misca! De ce? In niciun caz datorita educatiei, civilizatiei, ci datorita obligatiei pecuniare, a legilor si amenzilor care se aplica! Pe noi cand ne opreste un politist nu incercam sa negociem, sa-i dam si lui ceva... si daca nu accepta e un nesimtit si ce ne-a facut, ca ne-a ars, etc. Adica vina e a politistului, a autoritatii, nu a celui care a incalcat legea. Avem si noi legi dar nu se aplica!
    • Like 4
  • dan check icon
    "Bun venit in tara noastra" sau gura pacatosului adevar graieste.
    Doamna Firea a spus adevarul cu o aroganta usor de inteles ,Romania de astazi e tara LOR a lui Dragnea .Firea ,Nicolicea ,Tariceanu.......
    Au acaparat aproape totul dar nu se multumesc cu putin, vor mai mult ,,vor sa nu mai existe huiduieli vor un popor care sa 'bata din palmele alea' Dragnea Presedinte.
    "Tara noastra " care nu este si "tara LOR" este tara, celor putini si harnici , este ,este tara lui Simona ,,tara medicului care nu ia spaga ,,tara celui care nu arunca mucurile de tigari pe jos ,tara celor care nu accepta sa li se puna botnita.
    Atata timp cat mai exista un singur om care sa se opuna "tarii LOR" avem speranta ca intr-o zi vom avea si Tara Noastra.

    • Like 6
    • @ dan
      mike mike check icon
      Pai intre timp si-au facut si ei un stat paralel.
      • Like 2
  • Raul check icon
    Domnule Moise, trebuia sa luati toate sticlele pe care automatul le-a eliberat in contul banilor dvs. Aceasta este cutuma la nivel mondial: orice marfa eliberata de automat (corect sau nu), intra in posesia cumparatorului de buna credinta.
    • Like 0
    • @ Raul
      sunt cazuri in lumea bancara cand, dintr-o eroare, iti alimemteaa contul cu cateva milioane de euro, dolari, etc. incearca sa le pastrezi, sa vezi ce se intampla
      • Like 0
  • Am spus si repet oamenii au mimetisme de comportament induse de societatea in care traiesc. Am convingerea ca un neamt care ar trai in Romania se comporta ca in Romania. De asta este nevoie de regula, disciplina si justitie fara coruptie. Numai oamenii credinciosi cu adevarat alias cu frica de Dumnezeu sunt exceptia de la regula. Fara credinta in Dumnezeu sau/si lipsa domniei legii oamenii sunt bestii. Uitati ce pot face oameni de genul acesta, inventeaza mineriade, statul paralel, venin, Soros, intelectualii, orice sau oricine este de vina numai ei nu. Asa arata o societate fara Dumnezeu si fara lege in avanpremiera. Pana unde se poate ajunge....vezi istoria, diviziile SS ale lui Hitler aveau scris: "God mit Uns", tradus "Dumnezeu este cu noi". Motivatia, se luptau cu sovieticii considerati atei. Asa ca, in nebunia lor sau gandit sa faca ei dreptate pe pamant. "Binecuvantati facatorii de pace, ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema" ne atentioneaza Noul Testament. Ma indoiesc ca au invatat ceva la fel ca multi altii. Toata istoria este plina de jaf si ucidere si mai toate natiunile au dovedit abilitati in materie. Cand se duc cu razboi si jaf peste altii,acapareaza teritorii, colonii, au scuze, cand li se intampla lor, sunt victime si striga in toata lume sau tipa ...Teroristii!. Ukraina tipa ca rusii au despartit Crimeea, dar tac chitic in legatura cu "mostenirea" Bucovinei, parte a Romaniei.
    • Like 4
    • @ Victorin Borsciov
      Victorin, foarte de acord cu tine in ceea ce privește "istoria de actualitate".
      In cealaltă retorică întreb: inchiziție?, Cruciade? In numele cui și de ce?
      Să ne ajute Dumnezeu, că vom trece și peste asta?
      Tot ne ajută de aproape 30 de ani!
      DAR Ei sunt fără Dumnezeu!
      Concluzia: acționăm în numele lui Dumnezeu?! Cruciați? Sau miei?
      Vba. romanului: te ajută DAR NU-ȚI BAGĂ IN SAC!!
      Să ai sănătate!
      • Like 3
    • @ Victorin Borsciov
      victorin borisciov,, Documentele istroriei au scos la iveala ,faptul ca;;
      --Soldatii si ofiterii ucrainei , au facut ,cele mai mari atrocitati in timpul celui de al 2-lea razboi mondial !! Ei au omaorat oameni nevinovati ,au violat si omorat femei , etc etc, Nivelul lor de educatie este unul slab. Nu se cunoaste nici un brend ,un tip de masina ,utilaj , de conceptie si fabricatie Ucraina in afara de vodka si bataie !! Nemtii ?? Au ,Mercedes, Wolkswagen , audi , Singer,, etc etc..
      • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      nu am vazut nici o initiativa, nici o postare, in favoarea romanilor din est, din partea dv. inainte de 24 februarie 2022
      • Like 0
  • Categoric aveti dreptate. Nu exista o gena a hotiei, proastei cresteri, etc. Exista sisteme, institutii, reguli care sunt sau nu aplicate. Sigur ca exista si o anumita cultura transmisa din generatie in generatie. A noastra afectata de faptul ca regulile, stabilite de stapani aflati la mii de kilometri distanta, Istanbul sau Viena, erau aplicate dupa bunul plac de satrapi locali abuzivi - e normal ca in aceste conditii ideea de regula sa nu aiba o popularitate prea mare. Prin comparatie in alte parti regulile erau fixate la cel mai mic nivel, cel de oras, mosie, parohie (parish-ul englez era mult mai mult decat o simpla unitate administrativa), si aplicate tot acolo. Pe teritoriul tarii noastre doar cetatile sasesti au cunoscut o astfel de organizare.
    Primul meu contact cu lumea occidentala a fost candva, demult, in Paris. Pentru ca nu aveam bani de hotel locuiam intr-un hostel intr-o suburbie, Noisy le Grand. Tin minte si acum o fantana arteziana cu luciul apei plin de toate gunoaiele pe care vi le puteti imagina - cutii, sticle, coji de banane, portocale, etc. Primul meu contact cu civilizatia occidentala a fost destul de contrariant. A urmat apoi vizita la Luvru. Imi amintesc de multimea chistoacelor de tigari aflate intre bucatile de pavaj din curtea interioara. Apoi, desigur, drumul spre Versailles (doream sa le vad pe toate in 3 zile, normal), cu o masa la St. Cyr l'Ecole. Unde, dupa ce am cerut nota de plata, proprietara localului ne-a adus o bucatica de hartie de vreo 2 centrimetri patrati pe care scria "240 FF". Cred ca era bonul fiscal. :-) Nu mai sunt sigur daca era dictando sau cu patratele. :-)
    Ulterior, mi s-a confirmat cu multe alte ocazii si din multe marturii ale unor prieteni care locuiesc in Occident (sunt dintr-o zona cu multi sasi si incepand cu matusa mea, sora tatei, verisori, vecini, prieteni si incheind cu colegi de scoala si simpli cunoscuti, am o gramada de cunostinte care traiesc in Germania) ca ceea ce am remarcat la prima mea vizita n-a fost intamplator. Ca o paranteza imi amintesc revolta unui bun prieten medic de langa Augsburg fata de fosta ministra a sanatatii, Ulla Schmidt, plecata in concediu cu masina si soferul ministerului acum ceva vreme. "Pedepsita" cu un post ulterior de vicepresedinte al Bundestagului.
    Sigur, sa ne lamurim, exact cum spuneti, nu inseamna ca la ei e ca la noi si putem sa stam linistiti, NICI VORBA. La ei sistemele functioneaza si astfel de intamplari sunt exceptii sau oricum mici potlogarii benigne ori de amploare nesemnificativa. Ceea ce trebuie sa retinem este ca nu vorbim de o fatalitate (de un "ei sunt altfel decat noi, deci nu exista solutii"). Nu, exista solutii, pleaca de la institutii, reguli, sistem. Nu trebuie sa inventam apa calda.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: George Moise / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon