Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine ar trebui să defileze de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf. Răspunsul Oanei Pellea „În fața ta”

Oana Pellea - Foto Vlad Basca

(Foto credit : Vlad Basca)

Tinerii olimpici și medaliați, oamenii care duc România mai departe ar trebui să defileze, de 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf, este scenariul propus de actrița Oana Pellea, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

”Într-un mod ideal și teatral și visător, probabil că ar trebui să treacă pe acolo în semn de onoare... medaliații români, copiii care au câștigat olimpiade, oameni care duc România mai departe”, a răspuns Oana Pellea la întrebarea cine ar trebui să defileze de 1 Decembrie, în locul Armatei Române. 

Moderator: La ce vă uitați în societate când vă gândiți la viitorul Românei?

Oana Pellea: Dvs ați văzut reportajul acela cu oamenii care au venit pentru sfințirea catedralei? Oamenii aceia de la țară, în vârstă, cu mâinile rupte de muncă, care au venit și care au fost mințiți, după cum bine știm, ei nu au venit să stea după un gard.

Prima reactie este să-i învinovățești pe ei că au venit, că s-au suit într-un autobuz pus la dispoziție de biserică. Eu cred că reacția sănătoasă e să te uiți și să înțelegi ce s-a întâmplat cu oamenii aceia. Sunt oameni care au copii, care au muncit toată viața, sunt oameni care sunt în sărăcie, sunt oameni care unii chiar au vrut să se închine Domnului. E foarte ușor să spui: De ce s-au suit? De ce au venit? De ce? E o masă de manevră. Desigur, devin o masă de manevră, dar nu ei trebuie judecați, ci cei care i-au suit în autocar sau cei care i-au tratat așa cum au fost tratați. 

Moderator: V-ați uitat la acel reportaj, acolo vedem o Românie din primul rând (care a stat în catedrală) și România de dincolo de gard. Ce unește cele două Românii?

Oana Pelea: Nu știu. E gardul mare și puternic și e ridicat temeinic.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 13:30.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot omul duce Romania mai departe, unii la cumitir, altii spre buzunar, altii peste hotare.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult