Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cine ar trebui să defileze de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf. Răspunsul Oanei Pellea „În fața ta”

Oana Pellea - Foto Vlad Basca

(Foto credit : Vlad Basca)

Tinerii olimpici și medaliați, oamenii care duc România mai departe ar trebui să defileze, de 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf, este scenariul propus de actrița Oana Pellea, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

”Într-un mod ideal și teatral și visător, probabil că ar trebui să treacă pe acolo în semn de onoare... medaliații români, copiii care au câștigat olimpiade, oameni care duc România mai departe”, a răspuns Oana Pellea la întrebarea cine ar trebui să defileze de 1 Decembrie, în locul Armatei Române. 

Moderator: La ce vă uitați în societate când vă gândiți la viitorul Românei?

Oana Pellea: Dvs ați văzut reportajul acela cu oamenii care au venit pentru sfințirea catedralei? Oamenii aceia de la țară, în vârstă, cu mâinile rupte de muncă, care au venit și care au fost mințiți, după cum bine știm, ei nu au venit să stea după un gard.

Prima reactie este să-i învinovățești pe ei că au venit, că s-au suit într-un autobuz pus la dispoziție de biserică. Eu cred că reacția sănătoasă e să te uiți și să înțelegi ce s-a întâmplat cu oamenii aceia. Sunt oameni care au copii, care au muncit toată viața, sunt oameni care sunt în sărăcie, sunt oameni care unii chiar au vrut să se închine Domnului. E foarte ușor să spui: De ce s-au suit? De ce au venit? De ce? E o masă de manevră. Desigur, devin o masă de manevră, dar nu ei trebuie judecați, ci cei care i-au suit în autocar sau cei care i-au tratat așa cum au fost tratați. 

Moderator: V-ați uitat la acel reportaj, acolo vedem o Românie din primul rând (care a stat în catedrală) și România de dincolo de gard. Ce unește cele două Românii?

Oana Pelea: Nu știu. E gardul mare și puternic și e ridicat temeinic.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 13:30.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot omul duce Romania mai departe, unii la cumitir, altii spre buzunar, altii peste hotare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult