Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oana Pellea: „În clipa în care te desparţi de iubirea vieţii tale, nu o fi un semn al disperării? A plecat cineva din România de drag? Pentru prima oară în viață mi-am pus problema să plec”

Oana Pellea - In fata ta

(Credit foto: Vlad Basca)

Actrița Oana Pellea a mărturisit la emisiunea „În faţa ta" de la Digi24 că, recent, „pentru prima dată în viaţă” s-a gândit să plece din țară. N-a dat curs acestui gând, pentru că „nu mai există salvare individuală pentru situaţia în care suntem acum”, crede Oana Pellea.

Moderator: „Vedem că tot mai mulţi români din generaţia noastră, oameni care au un job, o familie, o situaţie materială, o profesie - decid să plece din ţară. Dumneavoastră ce i-aţi sfătui să facă? Să reziste în ţară?”

Oana Pellea: „Nu cred că există salvare individuală în situaţia în care suntem acum.

Nu cred că minciuna faţă de sine duce la ceva pentru că trăieşti într-un context, într-o societate care are regulile respective şi, oricât m-aş închide eu în lumea lui Shakespeare sau oricât aş asculta Mozart în casă închisă şi să văd filmele pe care le vreau şi să văd filmele pe care le iubesc, oricât m-aş închide în această celulă nu are cum totul să nu pătrundă. E o iluzie.

Nu pot să dau sfaturi. Ştiu că m-am surprins pe mine anul acesta, pentru prima dată în viaţa mea, că mi-am pus problema că poate ar trebui să plec şi eu din ţară.”

Moderator: „V-ați pus problema. V-aţi dat un răspuns?”

Oana Pellea: „Da. Am fost atât de uimită că m-am gândit la asta pentru prima dată.”

Moderator: „Pentru prima dată după Revoluţie? În viaţă?”

Oana Pellea: „Pentru prima dată ever. Asta înseamnă că tensiunea e mare, că nemulţumirea mea pentru soarta acestei ţări e enormă.”

Moderator: „Nu e un semn al disperării asta?”

Oana Pellea: „În clipa în care te desparţi de iubirea vieţii tale, nu o fi un semn al disperării? A plecat cineva din România de drag? A plecat vreun om în străinătate, la muncă, de prea bine în ţara asta? Nu!”

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 13:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-au plecat oamenii de prea mult bine, au plecat ca sa poata sa traiasca si sa respire un aer care se poate respira.
    • Like 0
  • ''A plecat cineva din România de drag? A plecat vreun om în străinătate, la muncă, de prea bine în ţara asta? Nu!''

    Da! Au plecat multi oameni de prea mult bine. Nu toti suntem la fel si avem aceleasi perspective fata de Romania. Au plecat oameni pentru experiente, pentru largire a orizontului mental, pentru instruire si s-au intors in Romania pentru a impartasii ce au invatat.
    • Like 1
    • @ Robert Pop
      "...pentru a impartasiiiiiii..." Mai bine ramai acolo si nu mai impartasiiiii... Ai o perspectiva proasta iar femeia aceea chiar stie ce vorbeste.
      • Like 0
    • @ Robert Pop
      Delia MC Delia MC check icon
      Binele e oare exclusiv material? Dacă lărgirea perspectivei, înțelegerea că se poate și altfel, e prea mult bine, probabil așa este. Dacă oamenii nu mai cred în "generație de sacrificiu" , da, e prea mult bine. Dacă pentru acel bine omul trebuie să se târască precum un vierme, înghițind bătaia de joc a unor sfertodocți numiți politic, negându-și convingerile, da, mă văd nevoită să recunosc, e de prea mult bine...Când ne îndreptăm vertiginos spre prăpastie fără a putea face efectiv ceva, e intr-adevar binele în stare pură...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult