Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cine calcă pe cadavre? Un mic exemplu de manipulare în epoca guvernării fake news

Protestatari, gaze lacrimogene

Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

În prima seară de proteste, pe 10 august, Jandarmeria a prezentat un număr impresionant de „ţestoase”. Maşinile lor se înşirau pe o parte a şoselei din Piaţa Victoriei şi până la Monumentul Aviatorilor. Nu îmi amintesc să fi fost dispusă o astfel de organizare la vreun alt protest.

De ce au adus atât de multe forţe? Ştiau ce va urma? De ce nu i-au prins pe cei cu manifestări agresive încă de la început? Ca să aibă un motiv să intervină în forţă şi eliberând întreaga piaţă? Îmi este greu să cred că nu se putea interveni în acest sens. Care era rolul jandarmilor? Veniseră doar pe post de stropitori? Cu caii ce-au avut?

În seara de 10 august, erau nu două tabere, ci trei. Jandarmii, protestatarii agresivi şi protestatarii ce nu au manifestat acte de violenţă. Nu ar fi trebuit să existe persoane vătămate nici în rândul jandarmilor şi nici în rândul protestatarilor. Ceva sau cineva a creat însă această situaţie, această tensiune care nu a fost stopată de forţele de ordine, ci menţinută.

De ce adevărul şi minciună din media pot fi uşor confundate?

Să luăm exemplul celor doi jandarmi care au fost agresaţi, bătuţi cu violenţă de câţiva protestatari în legatură cu care purtătorul de cuvânt al Jandarmieriei a făcut următoarea afirmaţie:

Ştirea 1: „Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii şi-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operaţii. Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că faţa lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, a spus locotenent colonel Marius Militaru. 

Privind filmările transmise de posturile de televiziune se vedeau doi jandarmi izolaţi, fără alţi camarazi în preajmă şi care din păcate, au fost agresaţi violent de câţiva protestatari agresivi şi salvaţi, apăraţi cu corpurile lor, tot de protestatarii paşnici. Nu şi-a sacrificat niciun jandarm viaţa pentru colegii lor, aceștia fiind apăraţi tot de protestatari. În plus, te întrebi cum ar putea domnul Militaru să afirme că a fost greu să explice părinţilor tinerei jandarm care a fost agresată si că aceasta ar putea rămâne paralizată, fără să aibă o confirmare medicală în acest sens?

Ştirea 2: „Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la spitalul Floreasca, după ce a vizitat-o pe jandarmeriţa rănită, că starea de sănătate a acesteia este bună şi că diagnosticul de factură de doloană cervicală nu s-a confirmat, iar femeia este în afara oricărui pericol. Pintea a spus că jandarmeriţa s-a ridicat din pat şi aşteaptă să meargă din nou la muncă. Ministrul Sănătăţii a precizat că femeia nu este internată la Terapie Intensivă, ci într-un salon normal”. 

Este doar un exemplu de fake news din arsenalul de guvernare. În baza lui s-a creat prin propaganda guvernamentală imaginea unor huligani fără mamă, fără tată, care calcă pe cadavre doar ca să dea jos PSD-ul de la putere și pe legitimul suveran Liviu Dragnea. Emoție, lacrimi, indignare… minciună. Câți dintre pesediștii care stau cu Antenele ciulite din sculare în culcare au mai avut răbdare să ajungă la conștientizarea minciunii?! Ignoranța lor - tupeul conducătorilor care-i tratează ca pe masă amorfă de votanți buni de duși cu preșul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo70 check icon
  Nu uitati de fake news-ul cu pungile de urina si fecale. Purtatorul de cuvant al jandarmariei pur si simplu a citat din antena3.
  • Like 0
 • Parerea mea este ca riposta fortelor de ordine din 10 august a fost incrancenata ca represalii pentru numarul (sau numerele) anti.Sefii politici care ne conduc au simtit astfel gustul triumfului asupra cetatenilor romani din diaspora care si-au aratat nemultumirea.Oare a fost gustul sangelui?
  • Like 0
 • Chestiunea e simplă. Cei care au dat ordinele se cunosc - şi ei trebuie traşi la răspundere. Cu ocazia asta, s-ar putea să aflăm şi numele autorilor scenariului
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult