Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine calcă pe cadavre? Un mic exemplu de manipulare în epoca guvernării fake news

Protestatari, gaze lacrimogene

Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

În prima seară de proteste, pe 10 august, Jandarmeria a prezentat un număr impresionant de „ţestoase”. Maşinile lor se înşirau pe o parte a şoselei din Piaţa Victoriei şi până la Monumentul Aviatorilor. Nu îmi amintesc să fi fost dispusă o astfel de organizare la vreun alt protest.

De ce au adus atât de multe forţe? Ştiau ce va urma? De ce nu i-au prins pe cei cu manifestări agresive încă de la început? Ca să aibă un motiv să intervină în forţă şi eliberând întreaga piaţă? Îmi este greu să cred că nu se putea interveni în acest sens. Care era rolul jandarmilor? Veniseră doar pe post de stropitori? Cu caii ce-au avut?

În seara de 10 august, erau nu două tabere, ci trei. Jandarmii, protestatarii agresivi şi protestatarii ce nu au manifestat acte de violenţă. Nu ar fi trebuit să existe persoane vătămate nici în rândul jandarmilor şi nici în rândul protestatarilor. Ceva sau cineva a creat însă această situaţie, această tensiune care nu a fost stopată de forţele de ordine, ci menţinută.

De ce adevărul şi minciună din media pot fi uşor confundate?

Să luăm exemplul celor doi jandarmi care au fost agresaţi, bătuţi cu violenţă de câţiva protestatari în legatură cu care purtătorul de cuvânt al Jandarmieriei a făcut următoarea afirmaţie:

Ştirea 1: „Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii şi-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operaţii. Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că faţa lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, a spus locotenent colonel Marius Militaru. 

Privind filmările transmise de posturile de televiziune se vedeau doi jandarmi izolaţi, fără alţi camarazi în preajmă şi care din păcate, au fost agresaţi violent de câţiva protestatari agresivi şi salvaţi, apăraţi cu corpurile lor, tot de protestatarii paşnici. Nu şi-a sacrificat niciun jandarm viaţa pentru colegii lor, aceștia fiind apăraţi tot de protestatari. În plus, te întrebi cum ar putea domnul Militaru să afirme că a fost greu să explice părinţilor tinerei jandarm care a fost agresată si că aceasta ar putea rămâne paralizată, fără să aibă o confirmare medicală în acest sens?

Ştirea 2: „Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la spitalul Floreasca, după ce a vizitat-o pe jandarmeriţa rănită, că starea de sănătate a acesteia este bună şi că diagnosticul de factură de doloană cervicală nu s-a confirmat, iar femeia este în afara oricărui pericol. Pintea a spus că jandarmeriţa s-a ridicat din pat şi aşteaptă să meargă din nou la muncă. Ministrul Sănătăţii a precizat că femeia nu este internată la Terapie Intensivă, ci într-un salon normal”. 

Este doar un exemplu de fake news din arsenalul de guvernare. În baza lui s-a creat prin propaganda guvernamentală imaginea unor huligani fără mamă, fără tată, care calcă pe cadavre doar ca să dea jos PSD-ul de la putere și pe legitimul suveran Liviu Dragnea. Emoție, lacrimi, indignare… minciună. Câți dintre pesediștii care stau cu Antenele ciulite din sculare în culcare au mai avut răbdare să ajungă la conștientizarea minciunii?! Ignoranța lor - tupeul conducătorilor care-i tratează ca pe masă amorfă de votanți buni de duși cu preșul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Nu uitati de fake news-ul cu pungile de urina si fecale. Purtatorul de cuvant al jandarmariei pur si simplu a citat din antena3.
  • Like 0
 • Parerea mea este ca riposta fortelor de ordine din 10 august a fost incrancenata ca represalii pentru numarul (sau numerele) anti.Sefii politici care ne conduc au simtit astfel gustul triumfului asupra cetatenilor romani din diaspora care si-au aratat nemultumirea.Oare a fost gustul sangelui?
  • Like 0
 • Chestiunea e simplă. Cei care au dat ordinele se cunosc - şi ei trebuie traşi la răspundere. Cu ocazia asta, s-ar putea să aflăm şi numele autorilor scenariului
  • Like 4


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult