Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cine calcă pe cadavre? Un mic exemplu de manipulare în epoca guvernării fake news

Protestatari, gaze lacrimogene

Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

În prima seară de proteste, pe 10 august, Jandarmeria a prezentat un număr impresionant de „ţestoase”. Maşinile lor se înşirau pe o parte a şoselei din Piaţa Victoriei şi până la Monumentul Aviatorilor. Nu îmi amintesc să fi fost dispusă o astfel de organizare la vreun alt protest.

De ce au adus atât de multe forţe? Ştiau ce va urma? De ce nu i-au prins pe cei cu manifestări agresive încă de la început? Ca să aibă un motiv să intervină în forţă şi eliberând întreaga piaţă? Îmi este greu să cred că nu se putea interveni în acest sens. Care era rolul jandarmilor? Veniseră doar pe post de stropitori? Cu caii ce-au avut?

În seara de 10 august, erau nu două tabere, ci trei. Jandarmii, protestatarii agresivi şi protestatarii ce nu au manifestat acte de violenţă. Nu ar fi trebuit să existe persoane vătămate nici în rândul jandarmilor şi nici în rândul protestatarilor. Ceva sau cineva a creat însă această situaţie, această tensiune care nu a fost stopată de forţele de ordine, ci menţinută.

De ce adevărul şi minciună din media pot fi uşor confundate?

Să luăm exemplul celor doi jandarmi care au fost agresaţi, bătuţi cu violenţă de câţiva protestatari în legatură cu care purtătorul de cuvânt al Jandarmieriei a făcut următoarea afirmaţie:

Ştirea 1: „Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii şi-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operaţii. Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că faţa lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, a spus locotenent colonel Marius Militaru. 

Privind filmările transmise de posturile de televiziune se vedeau doi jandarmi izolaţi, fără alţi camarazi în preajmă şi care din păcate, au fost agresaţi violent de câţiva protestatari agresivi şi salvaţi, apăraţi cu corpurile lor, tot de protestatarii paşnici. Nu şi-a sacrificat niciun jandarm viaţa pentru colegii lor, aceștia fiind apăraţi tot de protestatari. În plus, te întrebi cum ar putea domnul Militaru să afirme că a fost greu să explice părinţilor tinerei jandarm care a fost agresată si că aceasta ar putea rămâne paralizată, fără să aibă o confirmare medicală în acest sens?

Ştirea 2: „Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la spitalul Floreasca, după ce a vizitat-o pe jandarmeriţa rănită, că starea de sănătate a acesteia este bună şi că diagnosticul de factură de doloană cervicală nu s-a confirmat, iar femeia este în afara oricărui pericol. Pintea a spus că jandarmeriţa s-a ridicat din pat şi aşteaptă să meargă din nou la muncă. Ministrul Sănătăţii a precizat că femeia nu este internată la Terapie Intensivă, ci într-un salon normal”. 

Este doar un exemplu de fake news din arsenalul de guvernare. În baza lui s-a creat prin propaganda guvernamentală imaginea unor huligani fără mamă, fără tată, care calcă pe cadavre doar ca să dea jos PSD-ul de la putere și pe legitimul suveran Liviu Dragnea. Emoție, lacrimi, indignare… minciună. Câți dintre pesediștii care stau cu Antenele ciulite din sculare în culcare au mai avut răbdare să ajungă la conștientizarea minciunii?! Ignoranța lor - tupeul conducătorilor care-i tratează ca pe masă amorfă de votanți buni de duși cu preșul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Nu uitati de fake news-ul cu pungile de urina si fecale. Purtatorul de cuvant al jandarmariei pur si simplu a citat din antena3.
  • Like 0
 • Parerea mea este ca riposta fortelor de ordine din 10 august a fost incrancenata ca represalii pentru numarul (sau numerele) anti.Sefii politici care ne conduc au simtit astfel gustul triumfului asupra cetatenilor romani din diaspora care si-au aratat nemultumirea.Oare a fost gustul sangelui?
  • Like 0
 • Chestiunea e simplă. Cei care au dat ordinele se cunosc - şi ei trebuie traşi la răspundere. Cu ocazia asta, s-ar putea să aflăm şi numele autorilor scenariului
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult