Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Jandarmii simt ceva numit rușine?

Câteva întrebări pentru ministrul de Interne Dan și conducerea Jandarmeriei:

1. De ce nu au fost izolați și reținuți de către jandarmi, prin mijloace specifice, om la om, indivizii violenți care s-au manifestat încă de la ora 16, când era mult mai puțină lume în piață?

De ce au fost lăsați să hărțuiască cordoanele forțelor de ordine ore în șir?

Pentru ca intervențiile în forță, premeditate, de după ora 21, să aibă un motiv?

2. Jandarmeria pretinde că nu a putut să-i extragă pe huligani pentru că erau răspândiți în mulțime. Dar când în jurul celor doi jandarmi s-a strâns un grup de bătăuși care îi loveau, separat clar de manifestanții pașnici, de ce plutonul de jandarmi aflat la 20 m distanță s-a mulțumit să privească, nu i-a înconjurat și nu i-a ridicat pe toți?

Pentru că ținta lor principală, indicată prin ordin, era marea masă de manifestanți pașnici?

3. Jandarmeria spune că extragerea agresorilor din mulțime era riscantă. Pentru cine? Pentru jandarmi?! Păi, dacă e cu risc, n-ar fi mai sigur să se lase de meserie?

Sau poate riscantă pentru mulțime? Da? Mai riscantă decât năvala cu o avalanșă de grenade lacrimogene, tunuri cu apă, cai și bastoane peste mulțimea cetățenilor pașnici, unii ținând mâinile sus înainte de a fi loviți?

4. De când are dreptul Jandarmeria să comunice public diagnostice medicale, în locul medicilor, în locul oficialilor ministerului Sănătății?

În ce scop manipularea opiniei publice prin știrea falsă atuncată de Jandarmerie că tânăra jandarm bătută este în pericol să rămână paralizată pe viață din pricina unei fracturi de coloană?

Pentru că ar fi fost utilă nenorocirea fetei în fabricarea imaginii de violență a mitingului la adresa autorităților, pentru a-l compromite?

5. Cum poate să afirme Jandarmeria, fără să-i cadă chipiul pe ceafă, că atacul la grămadă a fost pentru protejarea manifestanților, când au rănit peste 400 de oameni, cei mai mulți fără nicio legătură până atunci cu violențele?

6. Există măcar un singur jandarm care să încerce un sentiment numit rușine pentru ce a făcut aseară?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult