Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Jandarmii simt ceva numit rușine?

Câteva întrebări pentru ministrul de Interne Dan și conducerea Jandarmeriei:

1. De ce nu au fost izolați și reținuți de către jandarmi, prin mijloace specifice, om la om, indivizii violenți care s-au manifestat încă de la ora 16, când era mult mai puțină lume în piață?

De ce au fost lăsați să hărțuiască cordoanele forțelor de ordine ore în șir?

Pentru ca intervențiile în forță, premeditate, de după ora 21, să aibă un motiv?

2. Jandarmeria pretinde că nu a putut să-i extragă pe huligani pentru că erau răspândiți în mulțime. Dar când în jurul celor doi jandarmi s-a strâns un grup de bătăuși care îi loveau, separat clar de manifestanții pașnici, de ce plutonul de jandarmi aflat la 20 m distanță s-a mulțumit să privească, nu i-a înconjurat și nu i-a ridicat pe toți?

Pentru că ținta lor principală, indicată prin ordin, era marea masă de manifestanți pașnici?

3. Jandarmeria spune că extragerea agresorilor din mulțime era riscantă. Pentru cine? Pentru jandarmi?! Păi, dacă e cu risc, n-ar fi mai sigur să se lase de meserie?

Sau poate riscantă pentru mulțime? Da? Mai riscantă decât năvala cu o avalanșă de grenade lacrimogene, tunuri cu apă, cai și bastoane peste mulțimea cetățenilor pașnici, unii ținând mâinile sus înainte de a fi loviți?

4. De când are dreptul Jandarmeria să comunice public diagnostice medicale, în locul medicilor, în locul oficialilor ministerului Sănătății?

În ce scop manipularea opiniei publice prin știrea falsă atuncată de Jandarmerie că tânăra jandarm bătută este în pericol să rămână paralizată pe viață din pricina unei fracturi de coloană?

Pentru că ar fi fost utilă nenorocirea fetei în fabricarea imaginii de violență a mitingului la adresa autorităților, pentru a-l compromite?

5. Cum poate să afirme Jandarmeria, fără să-i cadă chipiul pe ceafă, că atacul la grămadă a fost pentru protejarea manifestanților, când au rănit peste 400 de oameni, cei mai mulți fără nicio legătură până atunci cu violențele?

6. Există măcar un singur jandarm care să încerce un sentiment numit rușine pentru ce a făcut aseară?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mitingul de protest trebuia cumva oprit...s-a vazut asta foarte usor din media si din presa neaservita politic.
  Hotie,minciuna,dezinformare...etc

  • Like 0
 • Categoric nu au rusine, nici macar unul din cei ce au participat la eveniment. Cei care nu au folosit gaze,bastoane,cartuse de cauciuc,tunuri cu apa,au fost acolo si nu au impiedicat folosirea acestora de catre colegii lor.Cel care fura se numeste hot,iar cel ce il vede pe cel ce fura si nu il impiedica sa fure,se numeste complice si este si el pedepsit de lege.Daca avea vreunul dintre ei rusine,s-ar fi autodenuntat si-ar fi dat demisia si ar fi suportat rigorile legii.Parerea mea personala este ca nici macar nu sunt capabili sa exercite aceasta meseria si au demonstrat aceasta cu mult prea multe fapte
  • Like 0
 • "-...bai nene baaa esti cu ei?...DU-TE BAAA NENE DE- AICI!"...."-ma plimb si eu pe aici sunt un cetatean liber" ..."-SI CE DACA ESTI UN CETATEAN LIBER SI EU SUNT UN CETATEAN LIBER! ....VREI SA ITI SPARG TELEFONUL?"....Pulane pana omul cade la pamant..."- hai Nicule, mama ca astia sunt nebuni...nu vezi ca sunt nebuni!" Cu asta ne confruntam, nepotismul si impostura, coruptia!
  • Like 4
  • @ Adi Toader
   ...condamnati ptr terorism! min. 17 30 https://www.youtube.com/watch?v=RmKb5vRDElM


   • Like 1
 • Jandarmeria n-o avea rușine, că n-are scoală. Dar noi, cei cu ceva școală la bază avem rușine?.......Nu, nu avem, că avem nevoie de un CENZOR care să aprobe un comentariu decent, doar pentru că nu intra in zona bolșevică, a contestărilor cu orice preț, chiar trecând de limita logicii elementare.
  • Like 0
 • Dacă populația nu ar fi INCITATĂ la mitinguri gigantice chiar de președintele țării, cel care are primul obligația să respecte Constituția, aunci am avea căderea să criticăm și comportarea forțelor de ordine. Până atunci, nu , nu avem dreptul. Forțele de ordine sunt plătite lunar șă asigure ordinea publică.
  • Like 0
  • @ Ion Baltag
   DU-TE SI TE IMPUSCA
   • Like 0
  • @ Ion Baltag
   Poate ar trebui atunci sa intre si peste jigodiile politice care distrug tara. Sau atributiile lor se limitează doar la slugarnicie fata de nemernici? Nici un pic de respect pentru jandarmi!!!
   • Like 0
 • Eu aș scrie cât de bine pot, dar nu știu dacă dvs. sunteți pregătiți să ascultați și opinii contrare. Alte bloguri sunt mai LIBERE, pe acolo scriu. Aici văd că v-ați baricadat cam excesiv, adică supradimensionat cum zice moda. Asta nu-mi dă incredere. Pt. că am văzut că la Hotnews trebuie să fii vaccinat bine și de 10 ori ca să fii ascultat. Doar cadrele de nădejde sunt admise acolo. Doamne ajută, sper ca aici să nu fie ca acolo.
  • Like 0
  • @ Ion Baltag
   Scrieti numai la DC News?
   • Like 2
 • toate editorialele se-nvirt(,cu stiinta) in jurul incredibilului adevar;presupuneri,supozitii,reluari,s.a.m.d.si cand dau sa ajunga la adevar,cu eleganta spun ca trebuie sa asteptam ancheta?!si noi"prostii" o sa credem ,noi "prostii" nu am putea presupune, ca dragnea a prevazut si acest scenariu,(nu c-ar fi destept,doar c-ar platii altora, multi bani din banii "prostilor").adevarul?-nu ca ne-a batut jandarmii,e ca psihic, o sa ne invinga!?
  • Like 1
 • Trăiesc în Germania, o țară cu o istorie mult mai grea decât a României la capitolul violențe și crime ale statului și doresc să vă spun următoarele:

  Nu veți vedea niciodată un jandarm lovind pe cineva la întamplare.
  Ceea ce îl așteaptă pe acesta în Germania, dacă ar proceda ca în România, este concedierea și automat restricția de a mai activa vreodată în domeniu, o amendă usturătoare, daune morale către agresat și eventual pușcăria - în funcție de gravitatea faptei.

  Mai mult decât atât aici există în majoritatea Landurilor "Kennzeichnungspflicht für Polizisten". O lege care reglementează obligația polițiștilor și a trupelor de intervenție de a se expune în public într-o uniforma personalizată
  cu numărul personal de înregistrare mare tipărit atat pe fața cât și pe spatele uniformei.

  Astfel, prin numerele personale asignate, politiștii și forțele de ordine pot fi oricând identificați (prin intermediul relatărilor personale, fotografiilor sau filmărilor) pentru a fi trași la răspundere în cazul abuzurilor.
  Căci în conformitate cu reglementările dreptului internațional politiștii și toate organele de ordine publică au datoria de a se prezenta și de a aduce la cunostință celorlalti numele și funcția pe care o ocupă, fapt ce automat se prezumă odată cu afișarea numărului personal de identificare pe uniforma de serviciu.

  Numerele personale alocate forțelor de ordine nu sunt stabile, ci se schimbă constant și sunt confidențiale, neîncălcând astfel principiul confidențialității datelor cu caracter personal.

  În marea de costume negre care a împărțit pulane în stânga și în dreapta pe 10 august 2018 cum va identifica Parchetul General/Militar cu exactitate cine a lovit și în ce circumstanțe ? Va fi teribil de greu !

  Ca acești monștri lobotomizați să se gândească de zece ori înainte de a da, indiferent de ordinul primit.

  Căci vă întreb: mai are cineva la ora actuală vreun minim de îndoială că ar fi ezitat vreun pic acesti oameni la un eventual ordin de a deschide focul către manifestanți ?

  De aceea este imperativ ca aceste bestii să fie scoase din comfortul anonimatului dat de acțiunile de grup și de sub umbrela responsabilității sefilor ierarhici, dandu-le cu adevarat lucrul pe care și-l doresc, dar pe care sunt prea frustrați și inconștienți să îl realizeze: apogeului puterii de a DA... dar si de a LUA !

  In numele cetatenilor acestei tari si a istoriei care este in spatele nostru va solicit sa initiati acest demers legislativ, domnilor parlamentari, si faceti din jandarmi BARBATI, nu sa-i lasati la stadiul de curve de centura fricoase care se ascund in spatele pestilor lor !
  • Like 7
  • @ Dan Stoica
   Eu am observat o ciudatenie, in filmarile aparute, "jandarmii" agresivi -limbaj si actiune fizica erau cam toti cu burta ! Statura total diferita de a jandarmilor care i-am vazut intradevar la inundatii, etc...
   • Like 0
 • Mihaela check icon
  Ce au facut jandarmii e incalificabil, inuman si foarte condamnabil, odios, nedrept si penal. Mi-e rusine nu ca sunt roman, ci ca sunt conemporan cu subumanii astia, cu lichelele astea analfabete, cu rahatii astia extrem de puturosi, cu putregaiurile astea sociale, cu amibele ce consuma degeaba resursele planetei...Am o stare pe care nu mi-o inteleg, un sentiment nou pe care nu mi-l pot explica si nici nu il pot digera. Mi-a fost teama ce a ura. Eu nu am simtit ura niciodata, dar sper ca e doar un imens dezgust, pentru ca pesedeii astia nu merita nici macar otrava din partea mea!
  • Like 7
 • Ce sa spui?Sa intreb daca postcomunistii care ne guverneaza impreuna cu d'alde (fripturisti ocazionali) s-au razbunat pentru "M..e pesede" din partea diaspora?
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult