Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Jandarmii simt ceva numit rușine?

Câteva întrebări pentru ministrul de Interne Dan și conducerea Jandarmeriei:

1. De ce nu au fost izolați și reținuți de către jandarmi, prin mijloace specifice, om la om, indivizii violenți care s-au manifestat încă de la ora 16, când era mult mai puțină lume în piață?

De ce au fost lăsați să hărțuiască cordoanele forțelor de ordine ore în șir?

Pentru ca intervențiile în forță, premeditate, de după ora 21, să aibă un motiv?

2. Jandarmeria pretinde că nu a putut să-i extragă pe huligani pentru că erau răspândiți în mulțime. Dar când în jurul celor doi jandarmi s-a strâns un grup de bătăuși care îi loveau, separat clar de manifestanții pașnici, de ce plutonul de jandarmi aflat la 20 m distanță s-a mulțumit să privească, nu i-a înconjurat și nu i-a ridicat pe toți?

Pentru că ținta lor principală, indicată prin ordin, era marea masă de manifestanți pașnici?

3. Jandarmeria spune că extragerea agresorilor din mulțime era riscantă. Pentru cine? Pentru jandarmi?! Păi, dacă e cu risc, n-ar fi mai sigur să se lase de meserie?

Sau poate riscantă pentru mulțime? Da? Mai riscantă decât năvala cu o avalanșă de grenade lacrimogene, tunuri cu apă, cai și bastoane peste mulțimea cetățenilor pașnici, unii ținând mâinile sus înainte de a fi loviți?

4. De când are dreptul Jandarmeria să comunice public diagnostice medicale, în locul medicilor, în locul oficialilor ministerului Sănătății?

În ce scop manipularea opiniei publice prin știrea falsă atuncată de Jandarmerie că tânăra jandarm bătută este în pericol să rămână paralizată pe viață din pricina unei fracturi de coloană?

Pentru că ar fi fost utilă nenorocirea fetei în fabricarea imaginii de violență a mitingului la adresa autorităților, pentru a-l compromite?

5. Cum poate să afirme Jandarmeria, fără să-i cadă chipiul pe ceafă, că atacul la grămadă a fost pentru protejarea manifestanților, când au rănit peste 400 de oameni, cei mai mulți fără nicio legătură până atunci cu violențele?

6. Există măcar un singur jandarm care să încerce un sentiment numit rușine pentru ce a făcut aseară?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult