Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cine e Kamala Harris, prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care ar putea să candideze la președinția SUA

Kamala Harris în conferință de presă. Foto: Peter Zay / AFP / Profimedia

Foto: Peter Zay / AFP / Profimedia

Președintele american Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială pentru al doilea mandat la Casa Albă. La 30 de minute după anunț, aceasta a declarat că este de părere că vicepreședinta SUA, Kamala Harris, este potrivită pentru a-l succeda, iar de atunci o mare parte a liderilor democrați s-au grăbit să își manifeste susținerea pe vicepreședinta Kamala Harris pentru ca aceasta să intre în lupta electorală împotriva lui Donald Trump. Firește, donațiile către partidul democrat au început din nou să vină după anunțul lui Biden, iar site-ul de campanie al preşedintelui Joe Biden, care a rămas neschimbat timp de câteva ore după anunţul că renunţă la candidatura sa pentru realegere, trimite acum către o pagină de strângere de fonduri pentru campania Kamalei Harris, subliniind sprijinul lui Biden pentru succesoarea sa.

Dar cine este Kamala Harris?

Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care să candideze la președinția SUA, după cum indică HotNews.

Kamala Harris are 59 de ani și are origini indiene și jamaicane. Este prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. A crescut în Oakland, unde părinții săi – tatăl, profesor de economie, mama, astăzi decedată, cercetătoare specializată în cancerul de sân – militau pentru drepturi civice. Absolventă a universității Howard, înființată în Washington pentru a forma studenții afro-americani în plină segregare, a făcut parte din frăția studenților de culoare „Alpha Kappa Alpha”, mai scrie Hotnews.

Kamala Harris și-a început cariera de avocat în departamentul procurorului din districtul Alameda, scrie G4Media. După ce a fost procuroare în San Francisco, ea a fost aleasă prima femeie și prima afro-americană în funcția de procuror general al Californiei, cel mai populat stat american. În cele două mandate pe care le-a obținut și care au durat din 2011 până în 2017, ea a devenit tot mai populară în Partidul Democrat, mai ales printre progresiști, prin pozitionariile sale față de mariajul între persone de același sex și pedeapsa cu moartea. 

Kamala Harris nu și-a ascuns niciodată antipatia profundă pentru liderul republican și administrația acestuia. Acest lucru a fost evident în timpul audierilor lui Brett Kavanaugh (propus pentru funcția de judecător la Curtea Supremă) și a procurorului general William Barr, pe care i-a bombardat cu întrebari agresive. Daca analistii îl vad pe Biden ca pe un politician relativ moale si decent, nu acelasi lucru îl afirma despre Harris. În opinia lor, fosta procuroare poate si va fi folosita ca instrument de atac împotriva perechii Trump-Pence în urmatorele luni, mai arată G4Media.

Mizele mari cu care intră Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă

Potrivit publicației Europa Liberă, Kamala Harris ar intra în cursă cu mize mari, de la problemele precum reforma imigrației la dreptul la avort și până la ajutorul acordat Ucrainei pentru apărarea acesteia împotriva Rusiei. Kamala Harris se poate concentra în următoarele luni asupra realizărilor administrației din ultimii patru ani, inclusiv creșterea puternică a locurilor de muncă, reducerea prețurilor medicamentelor recomandate pe rețetă și scutirea datoriilor studenților. De asemenea, este probabil să se concentreze pe încercările ei de a proteja drepturile de vot și de avort. 

Confrom Reuters, se preconizează că vicepreşedinta Kamala Harris va respecta în mare măsură politica externă a lui Joe Biden în chestiuni-cheie precum Ucraina, China şi Iran, dar ar putea adopta un ton mai dur cu Israelul în legătură cu războiul din Gaza dacă îl va înlocui pe preşedinte în fruntea listei democrate şi va câştiga alegerile din SUA din noiembrie, indică News.ro.

Cariera de vicepreședinte

Biden a însărcinat-o pe Kamla Harris pentru a supraveghea eforturile diplomatice cu țările din America Latină, care vizează încetinirea fluxului de migranți către granița de sud a SUA. La preluarea mandatului, Biden a relaxat regulile de imigrație din epoca lui Trump, declanșând un val de migranți peste graniță, mai arată Europa Liberă

Harris a abordat cauzelor fundamentale ale problemei, cum ar fi sărăcia și lipsa de oportunități de angajare în țările de origine, dar s-a confruntat cu critici din partea dreptei și a unora din propriul partid pentru că vizitat granița cu întârziere.

Portofoliul lui Harris a inclus și protejarea drepturilor de vot și a dreptului de reproducere. În urma deciziei Curții Supreme care a anulat Roe vs. Wade, ea a călătorit prin țară în timpul alegerilor pentru Congres din 2022 pentru a susține candidații democrați, promițând să protejeze dreptul la avort. Democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau, în parte, deoarece baza lor de votanți a fost îngrijorată de hotărârea Curții, mai scrie jurnalistul Todd Prince pentru Europa Liberă.  

În calitate de vicepreședinte, Harris și-a consolidat relațiile în materie de politică externă, făcând mai multe călătorii în străinătate și întâlnind peste 150 de lideri mondiali. În iunie, ea a reprezentat Statele Unite la forumul de pace în Ucraina din Elveția. Cu toate acestea, ea încă nu este percepută ca un om de stat internațional de către alegători, au spus analiștii politici.

Kamala Harris a vizitat România 

Pe 11 martie 2022, Vicepreședinta SUA vizita România, în contextul începerii războiului din Ucraina, când Statele Unite au vrut să își reconfirme poziția și mai multe personalități de la vârf au fost trimise în țări NATO din Europa de Est. „Sunt în România astăzi ca să reîntăresc angajamentul SUA că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus la București Kamala Harris, citată de ziarul Libertatea.

Harris a fost aleasă în Senatul SUA în noiembrie 2016, devenind doar a doua femeie de culoare din istoria SUA care a câștigat un loc în camera superioară a Congresului. Ea a făcut parte din patru comitete ale Senatului, inclusiv de Informații, Buget, Justiție, precum și securitate internă și afaceri guvernamentale, ceea ce i-a oferit o experiență limitată în politica externă. Dacă va fi nominalizată, Kamala Harris va trebui să găsească un coleg care să o completeze și să câștige circumscripții cheie, în special pe cele din statele cruciale, mai scrie Europa Liberă. 

Numeroasele identități ale Kamalei Harris

Născută din doi părinți imigranți, o mamă de origine indiană și un tată de origine jamaicană, părinții ei au divorțat când ea avea cinci ani și a fost crescută în principal de mama ei hindusă singură, Shyamala Gopalan Harris, cercetătoare în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.

„Mama mea a înțeles foarte bine că crește două fiice de culoare”, a scris ea în autobiografia sa The Truths We Hold. „Știa că țara ei adoptivă ne va vedea pe mine și pe Maya ca pe niște fete de culoare și era hotărâtă să se asigure că vom deveni femei de culoare încrezătoare și mândre”, a mai povstit vicepreședinta SUA.

Rădăcinile și educația sa indică faptul că Kamala întruchipează multe identități americane. Acele părți ale țării care au înregistrat schimbări demografice rapide, schimbări suficiente pentru a modifica politica unei regiuni, văd în ea un simbol aspirațional, indică BBC.

În 2014, Kamala Harris s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff și a devenit mama vitregă a celor doi copii ai acestuia. Ea a scris un articol pentru revista Elle în 2019 despre experiența de a deveni mamă vitregă și a dezvăluit numele care va ajunge apoi să domine multe titluri de presă: „Momala”.

„Când Doug și cu mine ne-am căsătorit, Cole, Ella și cu mine am fost de acord că nu ne place termenul 'mamă vitregă'. În schimb, ei au venit cu numele Momala”, a povestit Kamala Harris.

Kamala și familia sa au fost prezentați ca întruchiparea familiei „mixte” americane moderne, o imagine pe care mass-media a preluat-o și care a ocupat multe coloane despre modul în care vorbim despre femeile politician.

Mulți susțin că ea ar trebui să fie văzută și recunoscută și ca descendentă a unui alt tip de familie și anume ca moștenitoare a generațiilor de activiste de culoare.

Kamala Harris, după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Intenţia mea este să câştig nominalizarea democrată. Vom lupta împreună. Şi vom câştiga împreună

Kamala Harris a anunţat că va încerca să obţină nominalizarea democrată la prezidenţiale, după ce Joe Biden s-a retras din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă şi a afirmat că o susţine ca succesor al său. Harris s-a declarat onorată de sprijinul lui Biden şi convinsă că democraţii îl pot învinge pe Donald Trump, scrie News.ro

„Sunt onorată să am sprijinul preşedintelui şi intenţia mea este să câştig această nominalizare. În ultimul an, am călătorit în întreaga ţară, vorbind cu americanii despre alegerea clară în aceste alegeri importante. Şi asta voi continua să fac în zilele şi săptămânile următoare. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat - şi pentru a uni naţiunea noastră - pentru a-l învinge pe Donald Trump şi agenda sa extremă Proiect 2025. Mai avem 107 zile până în ziua alegerilor. Vom lupta împreună. Şi vom câştiga împreună”, a fost mesajul lui Harris, potrivit The Guardian.

Echipa lui Donald Trump se pregătea de săptămâni pentru o luptă contra Kamalei Harris 

Candidatul republican la președinție Donald Trump va încerca să le arate alegătorilor că noua sa rivală, vicepreședinta Kamala Harris, este de vină pentru două probleme și se va folosi de acestea pentru a câștiga în noiembrie: imigrația și costul vieții, mai scrie Hotnews.

Concret, mai multe surse au declarat pentru Reuters că echipa de campanie a lui Trump se pregătește de câteva săptămâni pentru scenariul în care Biden renunță și Harris câștigă nominalizarea partidului său și avea în plan două linii de atac.

Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a declarat Trump la CNN la scurt timp după anunțul lui Biden de duminică.

Privind prima linie de atac, echipa de campanie a lui Trump a semnalat că va da vina pe Harris pe cât de mult posibil pentru politicile privind imigrația ale lui Biden, despre care republicanii spun că sunt responsabile pentru creșterea bruscă a numărului de persoane care trec ilegal frontiera sudică cu Mexicul.

A doua linie de atac se va concentra pe situația economiei. Sondajele de opinie publică arată în mod constant că americanii sunt nemulțumiți de costurile ridicate ale alimentelor și combustibilului, precum și de ratele dobânzilor care au făcut mai dificilă cumpărarea unei locuințe.

Cum stă Kamala Harris în sondaje vs Donald Trump

Potrivit The New York Times, o medie a sondajelor recente arată că Harris se află la cu două puncte în urma lui Donald Trump: 46% Kamala Harris vs 48% Donald Trump. Adică mai bine decât Joe Biden, care se afla la 3 puncte procentuale în spatele candidatului republican, 47% Donald Trump vs 44% Joe Biden.

Va fi o înfruntare clasică de tip procuror contra infractor

Kamala Harris și-a petrecut o parte mai mare din viață lucrând ca procuror decât ca senator sau vicepreședinte al Statelor Unite. Exact așa va lupta împotriva lui Donald Trump: ca un procuror care vânează un infractor, scrie CNN.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Cine e madam Harris? Pai e vice de 4 ani. Timp in care n-a facut nimic. Aia e. Doamna Nimic
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    cine sa aiba incredere in ea? lumea o sa o voteze doar petru ca nu castiga trump. cum sa ai incredere in ea cand stia ca biden e deja senil si tot il sustinea? daca nu s-ar fi retras tot l-ar fi sustinut pana pe 5 noimebrie. cum sa o numeasca oricine o aparatoare a democratiei daca sustinea un batran senil? de ce nu a zis nimic inainte daca e asa de mare sustinatoare a democratiei? sa zica ca biden nu e bun si sa gasim un altul mai potrivit?

    apoi suporterii lui trump o sa fie iflamati foarte tare ca orice critica adusa ei o sa fie catalogata de presa democrata drept misoginism si rasism. daca cineva o critica ca din cauza ei in sua au intrat milioane de imigranti ilegali o sa sara toata presa ca vai, misoginism! vai rasism! acelasi timp de argumente pe care trump le-ar fi spus impotriva lui biden daca sunt folosite impotriva ei o sa fie catalogate ca misoginis si rasisim, iar oamenii care chiar gandesc o sa vada asta si mai rau o sa fie inflamati.

    iar un alt lucru de comentat e modul cum california arata. unde furtul din magazine sub 950$ nu e criminalizat. nu o fi fost ea direct parte din cei care au facut legile astea, dar tot acolo e. zeci de magazine se retrag din marile orase tocmai pentru ca ies pe minus.
    • Like 2
  • Radsub Radsub check icon
    da basescu? ce zice basescu de ea? o parere autorizata mai domnu' badea, nu copy paste de prin articolele de pe 2 zile
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    S-ar putea să nu primească votul progresistilor și al feministelor, pentru că mulți din aceștia sunt cu "Free Palestine". Iar Kamala e căsătorită cu un evreu.
    • Like 1
  • Nici nu ar mai fi fost nevoie sa citesc articolul dvs. Ce Dumnezeu, d-le Marco Darius Badea! Nu puteati sa asamblati altfel cuvintele din titlu?
    „...de origine asiatică care...”
    Chiar asa?

    Pe d-na Harris n-o prea stim pentru ca noi nu avem emisiuni de stiri externe. Nu avem timp alocat pentru politica externa. Noi suntem rupti de realitate. Nu avem informari si analize pertinente care sa conteze.
    La noi, stirile externe sunt de multe ori din zona cancan. In rest, cele cateva subiecte abordate sunt tratate pe scurt si in graba.

    Kamala Harris poate fi o alegere buna, dar si rea.

    Buna: e femeie, apartine unei minoritati rasiale, are abordari relaxate fata de avort, imigratie, e o persoana tanara pentru aceasta functie, are deja exercitiul functiei, e la curent cu toate problemele din politica americana, vine ca o nominalizare fireasca a democratilor din moment ce a ocupat functia de vicepresedinte. Probabil ca va avea sustinerea oamenilor din minoritatile rasiale, a feministelor, a celor care doresc niste schimbari in zone sensibile cum ar fi armele de foc. Are farmec. Are o familie un pic atipica: mama vitrega a doi copii, e o altfel de pata de culoare in peisajul standard al politicianului american. Multi se regasesc in ea.

    Rea: pentru ca ii ridica mingea la fileu lui Trump care va merge mai departe pe subiectele anti-imigratie, anti-avort, rasiale etc. Electoratul lui Trump va avea si mai multe de spus impotriva unei persoane pe care ei o contesta la modul general, Kamila intrunind toate aspectele criticate de sustinatorii lui Trump. In felul asta votantii republicani ar putea fi mai motivati si mai inversunati in a se prezenta la vot. Faptul ca nu a fost extrem de convingatoare in functia de vicepresedinte, nu a stralucit, a parut uneori in afara problemelor.

    „... obiectivele sale prezidențiale au eșuat în 2020. Prestațiile sale bune la dezbateri nu au fost suficiente pentru a compensa politicile slab articulate.

    Campania sa a murit în mai puțin de un an, iar Biden a fost cel care a readus-o în lumina reflectoarelor naționale pe femeia în vârstă de 59 de ani, punând-o pe lista sa.

    Gil Duran, un director de comunicare al dnei Harris în 2013, care a criticat candidatura acesteia la prezidențiale, a numit-o „o mare răsturnare de situație pentru Kamala Harris”. „Mulți oameni nu credeau că are disciplina și concentrarea necesare pentru a urca atât de repede la Casa Albă... deși oamenii știau că are ambiție și potențial de vedetă. Întotdeauna a fost clar că avea talent brut”, a spus Duran”. - https://www.digi24.ro/stiri/externe/cine-este-kamala-harris-propunerea-lui-joe-biden-pentru-casa-alba-2868029

    „A învins-o pe Loretta Sanchez la alegerile pentru Senat din 2016 devenind a doua femeie afro-americană și prima americancă de origine sud-asiatică care a servit în Senatul Statelor Unite.[22][23] În calitate de senator, a pledat pentru reforma sistemului sanitar, eliminarea canabisului din anexa I la Legea privind substanțele controlate, ajutarea imigranților fără acte pentru a obține cetățenia, legea DREAM (Development, Relief, and Education for Alien Minors Act), interzicerea armelor de asalt și reforma fiscală progresivă”. - https://ro.wikipedia.org/wiki/Kamala_Harris

    Ce va fi, va fi!
    • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Radsub Radsub check icon
      "Noi suntem rupti de realitate. Nu avem informari si analize pertinente care sa conteze." pentru ca sunt tot felul de indivizi care isi dau cu parerea, fara sa inteleaga despre ce isi dau cu parerea.
      "Rea: pentru ca..... " :) daca nu era "rea" era vicepresedinta lui trump nu? sau rivalul republican al lui trump.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult