Foto: SAMUEL CORUM / AFP / Profimedia
Retragerea lui Joe Biden va produce un nivel ridicat de incertitudine atât la nivel intern, cât și pe plan internațional. Pe plan intern, democrații trebuie să acționeze rapid pentru a nominaliza un nou candidat, având în vedere că termenul pentru înscrierea de noi candidați pe buletinele de vot în toate statele federale este foarte apropiat.
Dacă democrații vor decide să organizeze „mini-primaries”, ar trebui să ne așteptăm la fragmentări interne în cadrul partidului. Acest lucru ar putea duce la o scădere a capacității partidului de a mobiliza electoratul, ceea ce ar putea favoriza revenirea lui Donald Trump.
Dacă democrații vor decide să se ralieze în spatele unui candidat predefinit, posibil Kamala Harris, vor trebui să se mobilizeze pentru a relansa campania în plină desfășurare și pentru a-i crește profilul. Acest lucru este necesar în contextul în care Trump va lansa atacuri pe toate planurile, inclusiv instituționale. Rămân semne de întrebare dacă Harris, femeie de culoare, fără o carismă publică deosebită, va putea să strângă voturi în „swing states”, unele dintre ele profund conservatoare și, da, rasiste.
Pe plan extern, ieșirea din cursă a lui Biden îi reduce influența și capacitatea de negociere în orice domeniu. Devine un „lame duck” din acest moment. Niciun lider internațional nu va dori să discute cu el, deoarece orice acord încheiat cu el nu va avea garanția de a rămâne valabil după alegeri.
În ceea ce privește conflictul din Ucraina, ieșirea din cursă a lui Biden prevestește un nou context strategic neprielnic intereselor de securitate ale Ucrainei. Iar, prin extensie, și ale Moldovei și României.
Pentru Europa, retragerea lui Biden indică o creștere a incertitudinii strategice și nevoia de balansare internă și externă. Uniunea Europeană trebuie să își sporească autonomia strategică, iar state precum România vor trebui să navigheze pe o punte fragilă între o Americă instabilă și o Europă prea slabă și divizată.
Este încă prea devreme pentru a putea estima ce se va întâmpla peste trei luni, dar toate indiciile duc către reducerea șanselor democraților de a menține Casa Albă și chiar și Senatul SUA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din păcate vor plăti și alții, aflați în sfera de influența ( sau dependenți chiar) a marii puteri de peste ocean.
-prestația jalnică a lui Biden în confruntarea cu Trump
-atentatul împotriva lui Trump
-îmbolnăvirea lui Biden de Covid, urmată de nominalizarea Kamalei Harris
toate au curs în favoarea lui Trump. Numai o minune l-ar mai putea opri pe miliardarul fanfaron și demagog să ajungă din nou la Casa Alba.
Zic minune pentru că un eventual eșec al rățoiului Donald ar fi favorabil pentru Europa , din multe puncte de vedere- prezentate în articolul de mai sus și în multe alte comentarii, nu mai are rost să le repet.
În concluzie: Kamala nu are nici o șansă, Europa- pregătește-te să îl accepți încă 4 ani pe Trump, de parcă nu era de ajuns un singur dement, cel de la Kremlin.
Doamne, apără-ne și ne păzește!