Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Șocul global pe care îl provoacă retragerea lui Biden din cursa pentru un nou mandat ca președinte al SUA

Joe Biden se retrage. Foto: SAMUEL CORUM / AFP / Profimedia

 Foto: SAMUEL CORUM / AFP / Profimedia

Retragerea lui Joe Biden va produce un nivel ridicat de incertitudine atât la nivel intern, cât și pe plan internațional. Pe plan intern, democrații trebuie să acționeze rapid pentru a nominaliza un nou candidat, având în vedere că termenul pentru înscrierea de noi candidați pe buletinele de vot în toate statele federale este foarte apropiat.

Dacă democrații vor decide să organizeze „mini-primaries”, ar trebui să ne așteptăm la fragmentări interne în cadrul partidului. Acest lucru ar putea duce la o scădere a capacității partidului de a mobiliza electoratul, ceea ce ar putea favoriza revenirea lui Donald Trump.

Dacă democrații vor decide să se ralieze în spatele unui candidat predefinit, posibil Kamala Harris, vor trebui să se mobilizeze pentru a relansa campania în plină desfășurare și pentru a-i crește profilul. Acest lucru este necesar în contextul în care Trump va lansa atacuri pe toate planurile, inclusiv instituționale. Rămân semne de întrebare dacă Harris, femeie de culoare, fără o carismă publică deosebită, va putea să strângă voturi în „swing states”, unele dintre ele profund conservatoare și, da, rasiste.

Pe plan extern, ieșirea din cursă a lui Biden îi reduce influența și capacitatea de negociere în orice domeniu. Devine un „lame duck” din acest moment. Niciun lider internațional nu va dori să discute cu el, deoarece orice acord încheiat cu el nu va avea garanția de a rămâne valabil după alegeri.

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, ieșirea din cursă a lui Biden prevestește un nou context strategic neprielnic intereselor de securitate ale Ucrainei. Iar, prin extensie, și ale Moldovei și României.

Pentru Europa, retragerea lui Biden indică o creștere a incertitudinii strategice și nevoia de balansare internă și externă. Uniunea Europeană trebuie să își sporească autonomia strategică, iar state precum România vor trebui să navigheze pe o punte fragilă între o Americă instabilă și o Europă prea slabă și divizată.

Este încă prea devreme pentru a putea estima ce se va întâmpla peste trei luni, dar toate indiciile duc către reducerea șanselor democraților de a menține Casa Albă și chiar și Senatul SUA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Revin cu o rectificare la comentariul de mai jos , K. Harris nu a fost nominalizată oficial drept candidată a democraților, dar nu contează foarte mult. Oricum la ora actuala, cu atât de puțin timp înainte de alegeri, e foarte greu să găsească un candidat pe măsura lui Trump. Se pare că democrații vor plăti scump pentru încăpățânarea lui Biden.
    Din păcate vor plăti și alții, aflați în sfera de influența ( sau dependenți chiar) a marii puteri de peste ocean.
    • Like 1
  • Toate evenimentele din ultima perioada, cronologic:
    -prestația jalnică a lui Biden în confruntarea cu Trump
    -atentatul împotriva lui Trump
    -îmbolnăvirea lui Biden de Covid, urmată de nominalizarea Kamalei Harris
    toate au curs în favoarea lui Trump. Numai o minune l-ar mai putea opri pe miliardarul fanfaron și demagog să ajungă din nou la Casa Alba.
    Zic minune pentru că un eventual eșec al rățoiului Donald ar fi favorabil pentru Europa , din multe puncte de vedere- prezentate în articolul de mai sus și în multe alte comentarii, nu mai are rost să le repet.
    În concluzie: Kamala nu are nici o șansă, Europa- pregătește-te să îl accepți încă 4 ani pe Trump, de parcă nu era de ajuns un singur dement, cel de la Kremlin.
    Doamne, apără-ne și ne păzește!
    • Like 1
    • @ Christian
      Mihai check icon
      Mai bine ne-am face probleme cu ceea ce se intapla la noi in tara unde nu putem scapa de PSD sub nicio forma. Cum scapam de ei, cum se intampla ceva si ajung la putere dupa cateva luni.
      • Like 0
  • IraM check icon
    De parca cu Biden ar fi avut vreo sansa! Ce surpriza ? Ce soc? Cartile sunt jucate, alea iacta est!
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    Deja a inceput republica să insinueze și să pregătească terenul că dacă Kamala pierde e din cauza rasismului sau a misognismului haha. Damage control la greu. De ce nu se întreabă autorii ăștia de pe site de cat timp știa Kamala că Biden e senil? De ce nu a zis nimic? De ce îl susținea? Daca nu se retrăgea, l-ar fi susținut în continuare? Sau întrebările astea sunt rasiste? Sau misogine? Haha
    • Like 0
    • @ andrei
      IraM check icon
      Pai cam era clar pt toti in ca stare era Biden, nici nu trebuia sa zica Kamala, era in vazul lumii. L-au "self identify" ca fiind ok ... De rasu-plansu!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon