Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cine e mai tare în PIB. Trăim sau nu mai bine ca în Ungaria, Polonia sau Slovacia?

De câteva ore se rostogolește vestea că în premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Deși, o astfel de afirmație la momentul în care ne aflăm, nu se poate baza decât pe prognoze și trenduri, premierul a preluat rapid informația și a dat-o ca vestea bună pe care nu o observasem. De remarcat că spre deosebire de guvernele anterioare când eram convinși că am trecut cu buldozerul bunăstării peste economii ca cele din Germania sau Franța, am mai coborât din pretenții, iar termenul de comparație e mai în vecini. Cu statistica celor aproape 500 de dece zilnice, bucuria că trăim mai bine pe cap de locuitori e cinică – oala e mai plină, gurile de hrănit mai puține, și perfect contrazisă de facturile la gaze, prețurile la benzină și motorină care au crescut cu peste 40% în ultimele 12 luni și politele RCA dublate după un eșec în supravegherea unei piețe de miliarde, nici autostrăzile nu sunt la fel de multe ca în Ungaria ori Polonia.  

Pentru context, totul a plecat de la o declarație a unui oficial al Băncii Mondiale la un eveniment organizat la Sibiu, care spune așa: ″În 2020, România a depășit Slovacia, ca PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta țara noastră a depășit Ungaria, ceea ce este o performanță economică unică, este o premieră. Dacă tendințele se mențin într-un orizont de timp de unul-doi ani, vom depăși Polonia”, spune Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială. 

Datele la zi sunt din 2020 când lucrurile au stat în felul următor:

PIB per cap de locuitor România: 11.161,45 EUR

PIB per cap de locuitor Ungaria: 13.760,06 EUR 


Estimările Comisiei Europene pentru 2021 arată, într-adevăr, o creștere economică de 7% în România – se regăsește și în ultima rectificare bugetar. Asta ne va duce în 2021 la un PIB pe cap de locuitor de puțin peste 13.800 de euro, pentru Ungaria estimările sunt în jurul a 14.500 de euro.

2021 poate fi mai bun în măsura în care comparăm doi ani de pandemie dintre care unul cu restricții dure. Și totuși, iată și cifrele seci din spatele celor doi indicatori extrem de relevanți care ar putea mări acest decalaj dar nu în sensul borcanului cu miere: datoria guvernamentală și creșterea economică.

România ține acum cu dinții de datoria publică sub 50% - e undeva la 49,7 procente doar pentru că estimările privind PIB-ul s-au ajustat odată cu creșterea economică. Să spunem totuși că de la începutul anului, guvernul a adăugat peste 9 mld. de euro la datoria publică, iar din 2019, când datoria guvernamentală era la 35,3% din PIB, a adăugat 34 mld. euro.

Creșterea economică e bună, merge spre 7,5% anul acesta și potrivit estimărilor ING, dar gradul de îndatorare e în continuare mare și va veni momentul decontului deficitului bugetar –va trebui să ne plătim datoriile, au zburdat odată cu măsurile și restricțiilor din pandemie plus că factorii care generează creșterea încep să nu mai fie atât de clari pentru anul viitor, pe acest fundal mai adăugați inflația, la o aruncătură de băț de 10% și criza politică care dincolo de orice așteptări e cel mai greu bolovan legat de promisiunile asumate în PNRR - și așa greu de implementat. Și atunci cum va explica Guvernul, dincolo de orice punctaje de partid, că o ducem mai bine deși ne-am putea apropia curând de momentul în care trebuie să anunțe planuri de reducere a gradului de îndatorare? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum dracu' o ducem bine? Intrebati-i pe cei ce locuiesc in Timisoara (unde, pentru orice motiv, nu mai sint bani pentru incalzirea orasului), sau mor de Covid, cit de bine o duc!!
    • Like 0
  • PIB-ul pe cap de locuitor are 2 componente: PIB-ul tarii si numarul de locuitori. Ideea e ca daca scade numarul de locuitori, va creste PIB-ul pe cap locuitor.
    La modul real, cred ca PIB-ul pe mai cap de locuitor din Romania e mai mare decat cel din statistici, pentru ca populatia tarii este mai mica. Unde mai punem ca in 2021, scaderea populatiei o sa fie una semnificativa, pentru ca mortalitatea este una ridicata, iar natalitatea s-ar putea sa fie sub medie (care si asa e una scazuta).
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult