Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine este Luiza Căzănescu, femeia care a atacat ordonanța 14 la Curtea de Apel București

Luiza Căzănescu, persoana care a atacat la Curtea de Apel București ordonanța 14 - care abrogă ordonanța 13, de modificare a codurilor penale - a participat pe 30 ianuarie la dezbaterea pe marginea modificărilor la legislația penală, organizată de Ministerul Justiției. News.ro scrie că, după dezbatere, femeia a intrat împreună cu ministrul Justiției de atunci, Florin Iordache, în cabinetul acestuia, fiind însoțiți de încă o participantă la dezbatere.  

La dezbatere Luiza Căzănescu i-a cerut lui Florin Iordache să fie „bărbat de stat” și să promoveze ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale. Ea a adăugat că a vorbit cu tinerii ieșiți la proteste și „majoritatea au recunoscut că au fost plătiţi”.  

„Vă rog, domnule ministru, să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, să vă gândiţi la populaţie, să vă gândiţi că oamenii de afaceri români au fost distruşi şi li s-au înscenat dosare. Justiţia nu este în totalitate corectă şi sunt şi judecători şi procurori corecţi, sunt, am întâlnit. Sunt însă şi judecători şi procurori corupţi, eu am întâlnit. Să promovaţi aceste Ordonanţe de urgenţă apoi să avem şi amnistie, să vă gândiţi la populaţie, la oamenii în vârstă. Eu ştiu ce vorbesc. Eu am avut 18 dosare civile şi 46 penale şi mi s-au înscenat numai mizerii. Eu vorbesc concret. Vă rog să aveţi curajul să luptaţi împotriva Securităţii care a invadat toate organismele de stat. I-au scos pe copiii ăştia în stradă. Eu am un magazin şi vorbesc cu studenţii care au ieşit în stradă şi majoritatea au recunoscut că au fost plătiţi”, a spus Luiza Căzănescu la dezbaterea de la Ministerul Justiției, potrivit Digi24.

Luiza Căzănescu este acuzată de complicitate la abuz în serviciu și condamnată în prima instanță. 

Luiza Căzănescu și SC Luisa Casa de Modă SRL, firmă la care Luiza Căzănescu era administrator la data comiterii faptelor de care este acuzată de procurori, au depus pe 10 februarie anul acesta două sesizări la Curtea de Apel Bucureşti pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonanţei 14.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fiecare are dreptul la opinie.Pe de alta parte ma uit ce rapid s-a apucat DNA de "cercetarea" guvernului,privind emiterea OUG.Premiera mondiala!Reinventam democratia!
  Traim intr-un bantustan in care denuntul de la 1900 si un pic e de baza si te mai si scapa de juma de pedeapsa.In care pentru 5 lei gresiti,ca functionar public,poti sa ai dosar penal,de abuz in serviciu.In care,unii procurori se lauda ,in gura mare,ca pot aresta pe oricine,"cand vor muschii lor"!Si daca ma uit la proc Negulescu ,de la Prahova,chiar incep sa cred lucrul asta.
  Traim intr-o tara in care seful DNA,zice Alina Bica,o asteapta pe aceasta,incatusata,pe scarile institutiei.
  Traim intr-o tara in care,se pare,lupta anticoruptie e folosita pentru inchiderea gurii unora.Ca altfel nu-mi explic de ce,dupa 10-15 ani,se redescopera jaful cu casele de la Timisoara.Sesizat inca de atunci de unii procurori locali,necorupti.Unele case fiind cumparate de "cine trebuie",adica procurori,judecatori samd.Pe langa clanul Carpaci.Sau,posibil,mana in mana.
  Ce sa mai cred eu ca cetatean despre SRI si DNA avand in vedere cele dezvaluite in masmedia si observand ca marile cazuri de coruptie si jaf nu exista pe agenda de lucru?!Credeti ca suntem in stare sa schimbam Codul penal in scopul apararii individului?Ca putem introduce SRI si DNA sub controlul societatii civile?Ma indoiesc.Cu guverne care nu stau pe picioare,cu parlamentari ce fac pe ei de frica, nu se va misca nimic.Iar strada nu lupta pentru asa ceva.Lupta pentru ce i s-a inoculat de cine trebuie.Cand trebuie.Si nici nu cred ca strada se va trezi.Sau va vrea sa se trezeasca.Fiindca acolo stau unii ce au grija sa dirijeze directiile "de mers".Si aia sunt profesionisti in asa ceva.
  • Like 0
 • ma intreb si eu, asa, da noi de ce nu am atacat ordonanta 13
  ni s-a spus, de unii -printre ei si presh iohanis- cu aparenta pricepere la juridice , ca nu poate fi atacata decat de av poporului
  da, stiu ca s-ar fi spus, pana sa intre pe rol, ca ea nu mai exista, dar asta ar fi fost dupa cateva zile, timp in care nu stiam de ord 14 si de posibilele ei efecte !!??
  • Like 1
 • Stau eu și mă gândesc: dacă la Târgu Jiu pot fi amendate 7 persoane pentru niște doar pretinse injurii și, zic ei, defăimare pe Facebook, nu ar putea și tinerii să o dea în judecată pe doamna pentru injuriile reale și proferate într-un public mult mai larg decât rețeaua socială? În mod cert nici un protestant nu a fost plătit ca să participe la proteste, dar ar (am) putea face în schimb un ban cinstit acum, de la cucoana...
  Zic și eu...
  • Like 2
 • De ce i-ar inscena cineva cuiva 18 dosare civile si 46 penale ? Ce, n-ajung doua sa te puna cu botu pe labe ? Poate insa doamna respectiva chiar este inclinata spre frauda... 60 de dosare ! Chiar ti-ar trebui imaginatie sa gasesti ce sa scrii in ele. Asta in cazul ca nu ar fi reale macar jumate din ele.
  Bag seama ca pe langa bateria de incompetenti promovati apar si multi dezaxati. Oricine e pregatit sa sustina aberatiile gastii (nu pot sa bag tot partidul in chestia asta) e bun in ograda, indiferent de diagnostic. Asta denota inca odata disperarea.
  • Like 2
  • @ Calin Ungureanu
   bluenavy check icon
   Pai "nu-i corect ce-i corect, e corect ce-mi convine mie" este motto-ul coalitiei. Numai asta inseamna sa te gandesti - "cu adevarat" - la populatie si la oamenii in varsta.
   • Like 1
 • bluenavy check icon
  In logica acestei doamne: daca invalidam OUG14 si intra in efect deplin OUG13 justitia romana va deveni in totalitate corecta si lipsita de coruptie, oamenii de afaceri nu vor mai fi distrusi, Securitatea va iesi din toate organismele de stat invadate, copiii din piata nu vor mai fi platiti, cei care ajung la pensie cu multe dosare vor fi eliberati de mizerii si domnul Iordache va deveni - in sfarsit - BARBAT. De stat. Concret.
  • Like 2
 • check icon
  Ce față are...
  Asta pare din ciclul „hoțul strigă „hoții!”...” , securiștii strigă „securiștii!”.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult