Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cine fac mai mult rău, demascații sau circopitecii?

Cristian Tudor Popescu

De un an și ceva, de când ne călărește virusul, guvernanții cer cetățenilor să poarte mască și să respecte distanțarea fizică. Cu cât trece timpul, cu atât aceste restricții devin mai apăsătoare, deranjante psihic, îți trebuie conștiință și voință să nu le încalci.

Conștiință și voință de care înalte personaje nu dau dovadă. L. Orban, L. Bode, V. Popescu, B. Aurescu, R. Turcan, M. Ciolacu, M. Tudose, M. Vela, din nou Turcan, V. Voiculescu. Au fost imortalizați în situații de ilegalitate, fără mască și distanță, pentru care au fost sancționați cu amendă. Toți au încercat să justifice nepăsarea față de lege în mod mai mult sau mai puțin penibil.

N-am ascultat niciodată astfel de scuze. Deoarece, pur și simplu, nu pot fi valabile.

Ele reprezintă totuși o deosebire față de relația ștabi-amărășteni dintr-o dictatură.

Sub Ceaușescu, toată nomenclatura, în cap cu Tovarășul și Tovarășa, urina constant și cu boltă pe cuvântările vârâte de ei înșiși în timpanul cetățenilor. Auzeam la radio cum trebuie să economisim apa de la robinet când ne spălăm pe dinți, și budoarul Elenei Ceaușescu, în care am intrat în 22 decembrie`89, era ticsit cu apă în sticluțe, Eau de toilette și parfumuri, de la Chanel la Helena Rubinstein, 3.000 de dolari chilu.

Răbdatul de foame era predicat sub titlul Alimentație Rațională, în vreme ce congelatoarele șefilor de Partid și Securitate gemeau de carne.

Aveau rezerve de whisky, Kent și cafea originală cât pentru niște buncăre antiatomice. După ce băgau în gură bunurile imperialiste, scoteau pe gură panglici tricolore, rrromânești.

Însă nu apărea nimeni la televizor ca să încerce niscai justificări pentru batjocul ăsta sinistru. Prostimea nu trebuia cucerită pentru alegeri, n-avea decât să tacă și să înghită – în sec.

Nu există nicio justificare, niciodată pentru demnitarul care cere populației să îndure privațiuni și suferințe, în timp ce el își dă singur scutire.

Toți cei pe care i-am enumerat mai sus, și alții, ar fi trebuit să țină masca pe figură și noaptea în somn. Exagerez, ca să fie clar ce obligații are stăpânirea, mai ales în vremuri de restriște.

Amenzile aplicate „demascaților” din Guvern și Parlament înseamnă mult prea puțin. Căci gesturile lor de trufie și discriminare (CNCD n-a zis niciodată nimic), „legea e pentru căței”, distrug încrederea în autorități mai eficient decât șoșourile stradale ale circopitecilor la ceas de seară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult