Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cine sunt cei 3.334.000 care au votat-o pe Viorica Dăncilă și ce putem face noi pentru ei. Interviu cu sociologul Barbu Mateescu

Dăncilă, șah

Foto: Facebook Viorica Dăncilă

3.334.000 de români au votat-o în turul 2 al alegerilor prezidențiale pe Viorica Dăncilă. Cum arată profilul alegătorilor PSD? „60% pensionari sau casnice (în special din Vechiul Regat, inclusiv București), iar unii sunt membri PSD.

Al doilea grup, să-i zicem DNPC (Dăncilă, Non- Pensionari-sau-Casnice) reprezintă 40% din votanții lui Dăncilă: angajați, în principal cu studii medii sau superioare, dintre care jumătate sub 44 de ani și jumătate între 44 și 60 de ani. Un sfert din DNPC, poate chiar o treime, sunt membri PSD sau rude apropiate ale membrilor PSD. Restul DNPC au o antipatie față de PNL (au suferit, poate, de pe urma măsurilor de austeritate) sau sunt temporar anti-Iohannis din cauza neparticipării sale la vreo dezbatere ori sunt naționaliști-extremiști de dreapta, care ar vota PRM dacă ar mai exista și dacă mesajele unui partid naționalist n-ar fi deja promovate de PSD de ani buni…”, spune sociologul Barbu Mateescu. 

Potrivit datelor obținute de IRES în timpul sondajului exit-poll, 50% dintre alegătorii care au pus ștampila pe numele fostului premier sunt pensionari, iar 11% sunt persoane casnice sau fără ocupație. 40% au între 45 și 64 de ani, iar 38% peste 65 de ani, 28% au studii elementare, 56% au studii medii, iar 17% au studii superioare.

În opinia lui Barbu Mateescu, vârstnicii care au votat-o pe Dăncilă au un apetit redus pentru adaptare la schimbări economice și economice și au vrut să își satisfacă, alegând-o pe aceasta, nevoia de stabilitate. Pentru celelalte categorii, partidul lui Dăncilă reprezintă un „loc de muncă și comunitate sau un mijloc de exprimare al emoțiilor naționalist-etniciste”.

O parte destul de însemnată dintre votanții lui Dăncilă fac parte din categorii care au de înfruntat numeroase provocări economice și sociale - precum cea a pensionarilor sau cea a oamenilor cu nivel elementar de educație. Ce pot face pentru ei cei care îi acuză adesea că „votează prost” sau că se „lasă manipulați”? „ Nimic și totul. Pe termen scurt: nimic. Pe termen mediu: o guvernare orientată spre repararea decalajelor din societate. Una de stânga - ironic, nu-i așa?”, este de părere Barbu Mateescu,

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N=am inteles nika de la dom sociolog nu are nici o directie a cercetarii nici un sens in ce spune Pe Dancila au votat-o serpariile de la nivel local din toata tara Serpii s-au mobilizat si au spus altora cum sa voteze E fantastic fenomenul serpariilor de la nivel local E un sarpe mare care comanda totul urmat de serpi mai mici care ii duc la ideplinire ordinele Intr=o astfel de comunitate traiesc eu
    • Like 2
  • In opinia mea, votantii PSD de azi sunt de 3 categorii: cei interesati economic in conducerea PSD (tot felul de oportunisti; unii cu afaceri, altii cu functii la stat); idealistii (cred in stinga); fanaticii.
    Oportunisti vor exista intotdeauna. Si are un pendinte in oportunistii celorlalti. Nu avem ce face cu aceasta categorie. Poate sa rugam procurorii si judecatorii sa-si faca datoria mai activ. Si poate ca ar fi bine daca s-ar numi noi procurorui sefi pe unde lipsesc. Si ar fi desfiintat SS. Sau trecuta sub patronajul Presedintiei. Si functiile de sefi -la stat- s-ar imputina (restructurari) si ar inlocui neprofesionistii pusi de PSD, cu oameni integri. (Macar) neutri politic. Nu doar la Bucuresti, pina in teritoriu. (Inspectoratul pentru cultura nu prea are ce face; de ce-l platim de la stat? Idem in invatamint. Etc.)
    (Si poate ca ar trebui o atentie mai mare la pensii -indexari conforme cu inflatia, nu mai mici- si salarii; multi au votat cu toanta, pentru ca au crezut ca liberalii le vor taia pensiile si salariile; nu sunt oportunisti reali.)
    Cu fanaticii nu se poate face nimic. Ei urasc democratia si/sau pe liberali. Probleme personale. Multe foarte vechi. Cand era bunica fata, nu stiu ce le-au facut liberalii. (Sau asa au fost invatati la invatamintul de partid, obligatoriu inainte vreme.) Nu mai pot sa se adapateze la timpurile contemporane.
    Ramin idealistii.
    Cei care cred in stinga si voteaza din "datorie".
    Pentru ei exista leac. Dublu.
    Unu' ar fi crearea unui nou partid de stinga, credibil. (USR incearca sa faca asta. Si este urmat, cu exceptia fanaticilor sau celor care privesc numai spre rasarit.)
    Al doilea leac, este mai greu. Dar perfect posibil. Trebuie explicat lucrul elementar ca PSD nu mai este un partid de stinga. De la initiaitva lui Melescanu incoace(1997), PSD este doar un cuib de tilhari ce vor protectie politica. Si care agita tot felul de sloganuri socialiste sau nationaliste, rasiste, xenofobe, pentru a atrage extremistii. Pe linga faptul ca au un limbaj in afara tarii si altul la electorat. Demagogie pura.) Nu pentru binele votantilor, ci pentru protectia lor in fata legii. "Epoca Dragnea" si asalturile asupra statului de drept si Codului penal, o dovedesc. PSD, inca nu s-a reformat. Si nici nu poate, caci toti liderii au fost promovati doar pe baza de hotie si impostura.
    Aceste leacuri sunt o datorie nu doar pentru PNL, ci pentru toti democratii din Romania.
    Totusi, e de vazut in ce masura idealistii nu sunt la limita fanatismului sau a prostiei. Autoprostirii. Sa vezi ce face aceast partid atita timp si sa nu realizezi adevarul... Sa continui sa-l votezi...
    • Like 3
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      #Votez check icon
      De acord cu tine... aproape ai reusit sa fii impartial, dar nu esti...
      In toata expunerea ta, daca schimbi PSD cu PNL obtii acelasi lucru.
      Si PeNeLeul este format din aceleasi 3 categorii: oportunisti, idealisti si fanatici.
      Eu chiar gasesc ca a 3-a categorie este mult mai dezvoltata in peneleu: foarte multi nu accepta ideea ca si peneleul/dreapta politica este "aceeasi mizerie" ca si pesedeul. Si PeNeLeul e format dintr-o gasca de banditi care au confiscat un nume de partid si care n-are nicio legatura cu liberalismul sau ideologia de dreapta. Aceasta gasca de mafioti are totusi un merit: a invatat de la "Petrov" ca un stat "democratic" se poate conduce NUMAI cu institutiile de forta, fara egalitate intre cele 3 puteri ale unui stat de drept: parlament, justitie, guvern.
      O data cu formarea "comunitatii de informatii" cu un singur "tatuc" statul de drept s-a metamorfozat in "stat de drepti"...
      • Like 1
    • @ #Votez
      Nu, dreapta si PSD nu sunt acelasi lucru. Prin comparatie PSD a facut mai mult rau de-a lungul timpului.
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      #Votez check icon
      Astept comparatia...
      Intre timp poti viziona o mostra de "intelectualism liberal" aici...

      https://youtu.be/NjTuI8CfGbg
      • Like 0
  • Dle PETRU (si mai cum ?) sunteti un penibil #rezist . Si ca toti penibilii stiti doar sa insultati . Ce legatura are varsta inaintata cu inteligenta ? Credeti ca tinerii de azi mai stiu pe ce lume se afla ? Presedintele "dv" are acum tot ce-si doreste un dictator : partidul meu , guvernul meu , serviciile mele , poporul meu, parlamentul meu si justitea mea . Asta da , asa arata adevarata DEMOCRATIE ! Ha, ha, ha !
    • Like 1
  • Titlul articolului mi se pare usor tendentios, Induce ideea ca PSD-istii ar fi o categorie sociala cu handicap si care necesita asistenta. Pe de alta parte, n-am inteles la cine se refera autoarea cind spune "noi"? Adica, cine isi asuma rolul de "a face ceva" pentru PSD-isti? Si in sfirsit, cred ca dramatizam prea mult rezultatul acestor alegeri: Johanis va fi ca si pina acum presedinte, deci nimic nou, iar in parlament ramine sa vedem ce o sa se mai intimple, fiindca alianta cu care s-a injghebat guvernul pare foarte fragila.
    • Like 1
  • Stelian check icon
    Esenta democratiei, spunea Ion Ratiu, este ca tu sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine.
    Si cei ce au votat cu Dancila sunt cetateni romani. Au doua maini, 2 picioare, ochi si gura. Putem sa nu fim de acord cu ei. Foarte bine. Dar nu trebuie jigniti.
    Nu e cazul sa reaplicam principii de odinioara: "Tovarasi!!! Cine nu e cu noi, e impotriva noastra!"
    Si ia ginditi-va un pic. Sa admitem prin absurd ca toti am fi votat Iohannis. 100% pentru un candidat? Unanimitate? Vrem vremurile de odinioara?
    Cred ca discutia si dezbaterea trebuie sa fie cu argumente.
    Faptul ca au iesit la vot e foarte bine. Sunt insa foarte multi care n-au facut-o! Acesta este mult mai rau. Ca oamenii renunta dintr-un motiv sau altul sa-si exervite dreptul de a vota.
    Si apoi sa privim in jur. Luni a fost o zi ca oricare alta! Nu s-a intimplat nici o minune. Iar marti s-a aflat cum s-a rectificat bugetul, taind de la educatie si dind la institutiile de forta. Iar Arafat inca mai e secretar de stat.
    • Like 4
  • check icon
    Cu alte cuvinte sunt rebuturile societății moderne, periculoși într-u prostia și lenea lor proverbială căci pot vota. Nu există pădure fără uscături, numai că la noi au spart norma.
    • Like 1
  • Pana acum, v-am citit cu placere, dar imi dau seama ca, de fapt, manipulati cititorii cu tot felul de speculatii. Ca sa completez "profilul alegatorului" care a votat-o pe Viorica Dancila, va pot spune ca am studii superioare solide - o facultate serioasa, cu renume, pe care am urmat-o intr-un moment in care cartea era carte si nu pacaleala din ziua de astazi, ca am avut posibilitatea si dorinta de citi carti mari alte patrimoniului literar mondial, ca vorbesc limbi straine, ca am calatorit si ca nu am fost manata la vot de foame sau de vreo trauma dubioasa... Va spun toate acestea nu ca sa ma laud, ci pentru a corecta impresia pe care vreti sa o induceti cititorilor - aceea ca numai oamenii cu putina carte, fara viitor, someri sau mai-stiu-eu-ce categorii sociale defavorizate ar vota-o pe doamna Dancila. Precizez ca NU sunt membru sau simpatizant al vreunui partid politic si, daca acum 5 ani, l-am votat pe domnul Iohannis, de data asta dumnealui nu m-a convins. Nu il dispretuiesc, nu-l urasc, nu am nimic cu bietul om, insa, mi s-a parut mai potrivita doamna Dancila - care, va asigur, nu este "analfabeta", "proasta", "corupta" etc, cum au incercat multi sa ne faca sa credem. Am fost oripilata de felul in care multi, oribil de multi sustinatori ai domnului Iohannis au gasit cu cale sa jigneasca, cu niste apelative de un primitivism ingrijorator, sa blesteme, sa calce in picioare demnitatea unei parti a poporului, care nu a facut altceva decat sa isi manifeste dorinta de a o vota pe Viorica Dancila. Mi se pare incredibila cantitatea de ura, de badaranie, de proasta crestere cu care care foarte multi romani s-au dat in spectacol atunci cand s-au adresat altor romani - oameni pe care nici macar nu-i cunosc si cu care nu au nimic de impartit. S-a ajuns la stadiul la care o jumatate de popor, care l-a sustinut la dl Iohannis, nu poate trai linistita deoarece alta jumatate de popor, care a avut o optiune politica diferita, respira si ea in spatiul carpato-danubiano-pontic... Este ingrozitor sa se recurga la invrajbirea oamenilor pentru niste mizerabile mize politice in care, culmea!, nici nu era vorba de oamenii din popor. Dumneavoastra ati avut curiozitatea si taria sa vedeti cum se adreseaza romanii unii altora, pe diferite retele de socializare, imediat ce afla sau presimt optiunea politica diferita a celuilalt? Vi se pare normala dezumanizarea asta in numele unui spectacol politic din care, totusi, doar cativa oameni au avut, la modul practic, ceva de castigat? De ce nu faceti si un profil al alegatorului domnului Iohannis? Ati afla ca, indiferent de varsta, educatie sau situatie materiala, o marte parte din ei au ceva in comun: suflete plina de ura, o ura indreptata asupra altori semeni ai lor, in mod gratuit. Nu e nevoie sa incercati sa ma contraziceti; imi veti da dreptate daca veti incerca sa cititi cateva zeci de postari, comentarii etc. pe retelele de socializare. Despre asta de ce nu scrieti articole? Sa stiti ca am multi colegi, prieteni, vecini - tot romani, semeni de-ai nostri - care nu au nici o rafuiala cu viata, sunt oameni de toata isprava si au votat-o pe doamna Dancila. Au votat-o pur si simplu - ca asa au simtit.
    • Like 2
    • @ Mihaela Visan
      Delia MC Delia MC check icon
      Eroare! Nu se votează cu inimioara, doamnă. Inima e pentru simțit, iubit, are alte funcții .
      S-a jignit de ambele părți, la fel de crunt. Facebook e de fapt o cloacă infectă unde se aruncă tot felul de dejecții. Nu înseamnă nimic. A, ba da, CACARE FACE EI UN SPITAL. Discursul doamnei Dăncilă a fost unul cap-coadă denigrare a lui Iohannis, cu adevărat o mostră de "dezumanizare politică ", cum spuneți. Vi se pare normal ca un candidat să nu aibă altceva de făcut decât să arunce cu noroi in celălalt?
      La final vă întreb, cine a invrajbit societatea? Tineri-bătrâni, privat-stat, diaspora-cei rămași, etc, etc. Ei, doamnă, de aia nu votez eu cu inima.
      • Like 4
    • @ Mihaela Visan
      Din nefericire, retorica urii se gaseste de ambele parti.

      Mama mea, si multi dintre prietenii parintilor mei sunt oameni la o o anumita varsta - ca si dumneavoastra, cu educatie superioara, si cu o situatie materiala buna. Mama nu a lucrat niciodata la stat, dupa 1989. Si totusi, toti voteaza cu consecventa PSD - si nu se poate discuta cu ei pe un ton cat de cat normal.

      Eu sunt, recunosc, o persoana de centru-dreapta, si activa politic. Am fost membra a tineretului UFD, inainte de tradarea lui Vosganian si Iorgulescu. Am fost staff-er in prima campanie a lui Basescu. Nu in a doua, pentru ca am fost profund dezamagita, din multe motive.

      In anii aceia, insa, puteam sa discut despre politica la cina fara ca mama sa se inchida, sa se intunece, cumva. Erau pur si simplu, schimburi de idei; cateodata ii dadeam dreptate, cateodata imi dadea dreptate... Am votat de doua ori pentru suspendarea lui Basescu, de exemplu, dar l-am votat pe Iohannis.

      Aceste discutii nu mai exista. Daca deschid gura, sunt TFL-ista. Si gata. Este un leit-motiv care se repeta cu toti prietenii ei, care ma cunosc de pe vremea cand eram de-o palma, si care imi respecta parerile, logica, imi cunosc evolutia educationala si cariera. Insa respectul se termina atunci cand vorbim despre politica.

      Libera oi fi, dar tanara si frumoasa, la 40 de ani, nu cred ca mai sunt.

      Eu am invatat sa tac, sau sa nu mai deschid nici o discutie, pentru ca exista o incrancenare in ei pe care nu am vazut-o niciodata. Pupilele se dilata, pumnii se strang, dintii se inclesteaza. Persoane inteligente se transforma, dintr-o data, in altceva - in oameni pe care nu ii mai recunosc.

      Oameni chiar cred ca ii mint ca am stat la coada la ICR in Londra vreme de zece ore, si a fost clar ca nu am fost lasati sa votam, desi tata stie ca asa a fost - am fost in legatura la telefon toata ziua, pentru ca vedea ce se petrece la Torino, si era ingrijorat. Iar tata nu poate sa fie acuzat ca e TFL-ist, si nici nu stie ce este un #.

      Sunt o persoana inteligenta (cred) si echilibrata (sunt sigura). Nu am strigat cele sapte litere. Nu i-am spus niciodata mamei sa schimbe canalul, desi cateodata, am gandit-o.

      V-am spus, de asemenea, ca sunt de CENTRU-dreapta. Inteleg foarte bine de ce oamenii din anumite zone si-ar vide votul pentru 50 de lei sau un litru de ulei. Sunt de la tara. Am crescut la tara. Ma intorc la tara de fiercare data cand vin in Romania. Indraznesc sa spun ca realitatea saraciei si a mizeriei imi este mai aproape decat multor politicieni de stanga care spun ca sunt 'din popor'.

      Eram la Novaci, Gorj cand a vizitat Liviu Dragnea, din pura intamplare - o vizita legata de un pod cazut care nu a fost acoperita de presa pentru ca oamenii de acolo nu au facut sluj, ci i-au pus niste intrebari pertinente si usturatoare. E drept ca Novaciul este un oras bogat.

      Am vazut-o pe Lia Olguta Vasilescu stargandu-si discret mainile diafane dupa ce a fost atinsa de taranii din Simnicul de Sus. Care nu o adorau ca niste oi spalate pe creier, ci ca niste oameni care lucreaza cu ziua, si pentru care kilul ala de zahar sau cel de ulei sunt mana cereasca... Sau batrane cu pensii de CAP, mizere, pentru care 20 de lei conteaza al naibii de mult.

      Oamenii aceia nu sunt prosti; nu sunt nici macar prostiti. Ii injura pe toti printre dinti, de la Iohannis pana la Dancila.

      E usor sa vorbesti despre integritatea morala a votului, cand iti duci copiii la scoala in Jeep. E usor sa ii judeci pe oamenii aceia, asa cum o fac multi din cei de mai jos. Insa acei oameni, mai ales batranii, nici cei din mediul urban, nici cei din mediul rural nu amaneteaza viitorul copiilor si nepotilor - ei sunt deja pe spatele copiilor si nepotilor, si ei stiu asta. Si ii umileste, mai mult decat a pune stampila pe un nume sau altul - ambele irelevante.

      Despre aceaste lucruri am putea vorbi, intre generatii, intre tabere politice, fara etichete, si fara ura.

      Ce facem cu cei trei si jumatate milioane de votanti PSD?

      Cei care voteaza din convingere proprie, sunt liberi sa o faca. Pentru ca, da, asa au simtit, si este absolut OK sa fie asa. Daca macar o treime ar fi persoane care nu ar fi santajate sa faca asta...

      Daca exista discutii pline rautate si ura, exista din ambele parti. Si, cateodata, am avea motive sa speram ca dumneavoastra, generatia parintilor nostri, sa fie mai inteleapta decat este.

      Nu la vot, ci in modul in care comunicati cu noi, cei care nu suntem nici tineri, nici frumosi; uitati-va la felul in care scrie Petru. Dumneavoastra ati discuta cu o persoana care vorbeste asa?

      Nu credeti ca tonul sau este nepotrivit? Exagerat?

      Iohannis, un Fuhrer? Poate un lenes, dar un Fuhrer? Anihilare?

      Aceste cuvinte sunt grele; Petru ma acuza si ne acuza, fara perdea, ca vrem sa ne ucidem parintii si bunicii. Prin simplul act de a nu vota cu PSD-ul.






      • Like 2
    • @ Maria Zamfir
      Delia MC Delia MC check icon
      Chapeau bas.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      #Votez check icon
      Sa stiti ca se putea si se poate discuta si cu votantii pesedisti daca ati fi RESPECTAT votul majoritatii. Democratia inseamna in primul rand RESPECT si are la baza VOTUL !
      Dumneavoastra (si toti TFListii) cum v-ati simti acum daca ar aparea "spontan la ordin" grupe de protestatari care se tavalesc pe strazi pentru ca nu a iesit la vot asa cum ar fi vrut ei ?
      Mai mult, daca ati incerca sa le explicati despre statul de drept, democratie, legi, reguli, si vi s-ar rade in nas si replica cu niste lozinci de genul "noaptea ca hotii", "ciuma rosie", etc. Asta denota aroganta, autosuficienta si pur si simplu incetarea oricarui dialog bazat pe ratiune. Daca provocati auditoriu/interlocutorul la un schimb de idei si vi se raspunde cu lozinci si injuraturi, cum v-ati simti ?
      Limbajul "academic" de mahala a fost confiscat de tabara #tefelista si daca primesc acelasi tip de raspuns, "ceilalti" sunt de vina si needucati...
      In cazul in care vi se arata ca si "alesul" dv. are bube'n cap, unele mai mari chiar decat "aria cercului", discutia se duce inevitabil catre ceilalti, baronii pesedeului, de parca numai ei au condus Romania de la "Burebista incoace", spre vremurile actuale.
      Si atunci, daca acceptam ca toti au probleme, de ce sa fiu numai impotriva unuia, si nu impotriva amandurora ? ... numai pentru ca asa spune cineva pe "feisbuci" ?
      Intr-o "tara ca afara" rezultatul votului ar fi fost RESPECTAT, si eventualele nemultumiri colective fata de un program politic s-ar fi exprimat tot prin VOT, peste 4 ani sau mai devreme dar cu respectarea legii, nu "spontan la ordin", dupa nici 1 luna de la alegeri. "Elefantii", ordonanta 13, si celelalte "argumente" #tefeliste (adica lozinci) se puteau rezolva in PARLAMENT, dar asta e valabil intr-o "tara ca afara".
      Mai sunt multe de spus, dar ca o concluzie, cei 3 milioane de votanti PSD vor RESPECT din partea dv, nu "tavaliri spontane" pe strazile Romaniei... asa cum si ei au respectat VOTUL majoritatii in cei 15 ani de "liberalism jucator" din Romania... si vor respecta in cotinuare Votul, pentru ca nu cred ca vor fi "tavaliri spontane" pe strazi din partea celor "cu 2 dinti in gura"...
      • Like 1
    • @ #Votez
      Cred ca incercati sa spuneti ca Basescu a facut mult rau institutiei Parlamentului Romaniei. Asa cum a facut mult rau institutiei Presidentiei Romaniei.

      A facut mult rau. Si ca il vedeti pe Traian Basescu, si pe ai lui, ca pe o valoare a dreptei romanesti. Nu este.

      Nu stiu daca post-ul meu de mai sus este o tavalire spontana sau irationala. Nu stiu de ce l-ati fi citit asa. Am scris eu - doi dinti in gura?

      Nu, domnule. Nu am facut asta, si nu o voi face niciodata.

      Deciziile mele nu neaga respectul pe care il port si il voi purta mereu parintilor mei.

      Dreptul la protest este garantat de Constitutie; nu i l-am negat mamei mele, cand a vrut sa se plimbe pe la Cotroceni cu Mircea Badea (am dus-o cu masina pana acolo), insa nici ea nu mi-l poate nega.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      #Votez check icon
      Nu eu il vad pe Basescu o valoare a dreptei romanesti, ci dumneavoastra ... si multi altii ! Din aceeasi categorie face parte si actualul locatar de la Cotroceni, si nu este nici el o valoare a dreptei romanesti !
      Dreptul la protest este garantat de Constitutie si reglementat prin Lege ! Cum puteti sustine si participa la proteste ILEGALE ? ... prin respect, in niciun caz !
      Si inca ceva: nu mai faceti comparatii fortate intre plimbarile lui Mircea Badea si protestele spontane bine organizate ale gruparilor de tip #rezist, pentru ca prin aceasta nu respectati inteligenta "celorlalti" cu 2 dinti in gura (asa au fost etichetati de catre "educatii" care se tavalesc pe strada).
      • Like 0
    • @ Delia MC
      #Votez check icon
      Pe romaneste se zice "jos palaria!"...
      • Like 0
    • @ #Votez
      Basescu - o valoare a dreptei romanesti? In nici un caz. As indrazni sa spun ca dreapta romaneasca (dreapta in sensul unor concepte liberale de piata, al unui conservatorism bine inteles, nu cel cu accente patriotarde si derapaje nationalist-xenofobe) nu are valori, in acest moment.

      Iar pe mine, una, Basescu este radacina tuturor 'relelor' pentru ca el (urmat la scurt timp de Oprescu, v-am spus deja ca sunt echilibrata) a fost primul care a) a coborat nivelul discursului politic la unul suburban, care permit existenta unei Lia Olguta Vasilescu, a unui Codrin Stefanescu, a unei Firea; b) a folosit cu eficienta maxima divide et impera atat intre categorii sociale cat si intre generatii; c) a slabit prestigiul institutional al parlamentului - lucru care se vede astazi, foarte clar, in diferenta intre prezenta la vot pentru prezidentiale (care pana la urma au o miza relativ scazuta, intern) si cea de la parlamentare (care chiar conteaza).

      Si da, nu poate fi facuta nici o comparatie intre plimbarile lipsite de autorizatie ale lui Mircea Badea, organizate la in direct si la ore de maxima audienta la A3, si protestele cu autorizatie ale #rezist, coordonate in grupuri de 10-20 de persoane pe FB.
      • Like 1
    • @ Mihaela Visan
      Dumneavoastra doamna sinteti o exceptie Cred ca sinteti primul om pe care-l intilnesc ce se declara incintat de Dancila cind toti celalti o cosidera toanta satului sau a tarii
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Credeți-mă, nu m-am lăsat mânată de sentimente, ci m-am gândit foarte bine înainte de vota. În plus, eu nu m-am referit la dezumanizarea clasei politice - am spus ca am fost consternată să văd până la ce grad de dezumanizare au coborât mulți români, păcăliți de o miză politică de carton, oameni care au ajuns să se jignească și să se blesteme, deși nu se cunosc, să se urască, deși nu au nimic de împărțit, singurul lucru care-i separă fiind o banală opțiune politică. Însă, în urma acestui circ, am văzut ca mai este ceva ce-i separă pe români: o proastă creștere copleșitoare prin profunzimea ei.
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Doamnă, vă respect punctul de vedere și nu vă combat în privința nici unei păreri pe care ați așternut-o aici. Aș vrea doar să precizez că, având sub 50 de ani, nu fac parte din generația părinților dumneavoastră, deci nu mă poate acuza nimeni că am votat-o pe doamna Dăncilă deoarece aș fi răpusă de dorul comunismului (aduc în discuție comunismul deoarece am văzut că asta este eticheta de care are parte oricine nu împărtășește o anumită opțiune politică). Nu îmi duc copiii la școală cu jeep-ul, deoarece nu am o astfel de mașină. De asemenea, vă spun că nu fac parte din electoratul tradițional al PSD-ului. (Vedeți, aici a fost o altă mare greșeală pe care au făcut-o oamenii în recent-încheiata campanie electorală, aceea de a confunda alegerile prezidențiale cu alegerile generale sau parlamentare.) Așa cum l-am votat, la momentele respective, pe Traian Băsescu, PDL-ul sau chiar pe dl. Iohannis, acum 5 ani, la fel de bine am simțit că domnul Iohannis nu m-a convins pentru miza politică în cauză. Prin urmare, am votat-o pe Viorica Dăncilă, nu cu inima, ci cu mintea. Apropo, Traian Băsescu, care nu împărtășește defel doctrina social-democrației și care este extrem de zgârcit cu laudele față de ceilalți oameni politici, a declarat - live - despre Viorica Dăncilă că „Este mai bună decât a lăsat imaginea, e totuşi un om care a stat nouă ani la Bruxelles. (...) În niciun caz Viorica Dăncilă nu este un adversar care să poată fi umilit spunându-i «eşti prea prost ca să mă întâlnesc cu tine»”, declarația lui fiind preluată, a doua zi, de mai multe publicații online. Păi, dacă domnul Băsescu s-a exprimat așa, el neavând nici un interes politic față de candidatul PSD-lui, să fiți absolut sigură că așa este. Omul ăsta, Traian Băsescu, este foarte inteligent și un mult prea abil om politic ca să poată fi păcălit de vreun alt reprezentant al tagmei oamenilor politici.
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      #Votez check icon
      "Echilibrul" dv. s-a cam rasturnat in "caruta dreptei liberale"...
      Doar asa ca informatie, mi-ati putea da un exemplu de protest #rezist / alte "onegeuri" autorizate conform legii ?... nu autorizate intre ele, pe FB
      • Like 0
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      Respect, desigur. Ce te faci când te trezești că tot ce fac ei e pentru salvarea bossului de bulău și să facă harcea-parcea justiția. Adică dacă au avut majoritatea aia "zdrobitoare" de 18% din populația cu drept de vot, să fi fost lăsați să-și facă de cap? Bună idee...
      Apropos, aia cu majoritatea e fumată demult. Până și cititorii Arici Pogonici iau frumos creionul în mână și calculează...
      Cum dracu să dezbați în parlament când parlamentul erau tot ei? Cu pâinea și cuțitul în mână?
      S-au tăvălit și pentru ăi bătrâni, că dacă ajungeam rău le tăiau și lor pensiile, cu CCR de partea lor.
      • Like 0
  • Petru check icon
    Am votat cu Dancila. Vreti sa faceti ceva pentru mine? CE? Sa ma anihilati impreuna cu ceilalti 3334000 de cetateni romani care n-au votat cu CONDUCATORUL. Observati ca n-am zis fuhrerul pentru ca nu cred ca nationalitatea sau religia il face pe KWJ lenes, iubitor de deplasari in vacante si absolut insensibil la problemele RO. Mult timp am crezut ca este incapabil dar am vazut ca atunci cand s-a pus problema sa i se ia jucaria (presedintia) s-a trezit si chiar a stiut sa lupte si sa se zbata pentru a nu pierde postul. Sunt convins ca isi va reveni cat mai repede ca nu cumva functia sa-l oboseasca prea tare. Normal ar fi ca dupa juramant sa-si ia o binecuvantata vacanta. Dar sa revenim la noi cei 3334000 romani pentru care doamna Ion ar vrea sa faca ceva ca sa ne aduca in aceasi turma de votanti KWJ astfel incat KWJ sa se poata lauda ca doar el si Ceausescu s-au apropiat de 100%. Dar fiind noi europeni de ce nu vrea doamna Ion sa faca ceva pentru toti social-democratii din Europa (care sunt cateva zeci de milioane). De ce sa nu eliminati toate partidele de stanga din lume, doamna Ion. De ce am votat Dancila? Pentru ca reprezenta social-democratia romaneasca (europeana). Pentru ca romanii au dus-o bine doar sub guverne de stanga. Pentru ca sub conducerera damnei RO a avut crestere economica (a doua din UE). Guvernele de dreapta si-au justificat impotenta prin "greaua mostenire" dar de fapt au fost guverne formate din diletanti (Ciolos si Orban) sau obedienti pana la greata -Boc (care n-a avut curajul sa anunte cresterea TVA-ului si a trebuit sa-l anunte Basescu).
    Ce sa faceti cu noi ce 3334000 ("astia" suntem doar cei care am votat) si cu ceilalti care cred in social-democratie si care au stat acasa stiind ca oricum nu pot schimba rezultatul? Pai v-a spus KWJ inca inainte de a cunoaste rezultatul. Ne-a declarat razboi. Iar in razboi si in dragoste, nu-i asa, se permite orice. Eu as avea o propunere pentru cei 3334000 de romani; sa ceara zil politic (da politic) in SUA sau alte tari UE atata timp cat presedintele este in razboi cu noi. Ar fi a doua migratie dupa cea islamica. Stiu ca vor fi unii care ne-ar recomanda Rusia, dar nici noi nu credem in democratia din Rusia asa cum doamna Ion nu crede in democratia din RO, care ar permite totusi pluralismul politic si nu asa cum crede doamna Ion (un pluralism politic de dreapta- ceva asemanator cu pluralismul politic de stanga a lui Ion Iliescu din anii 90). P.S. Astept cu interes "realizarili" guvernului Orban. Mai discutam in dec. 2020.
    • Like 7
    • @ Petru
      Trist este faptul că voturile date de români președintelui câștigător devin voturi captive în mâna câtorva oameni care nu au fost aleși de nimeni și care nu au nimic în comun cu alegătorii. De aici și „sertarizarea” proiectelor de țară ale președintelui pe baza cărora se presupune că și-a câștigat voturile. Soluția este una singură și anume republică parlamentară după model german.
      • Like 2
    • @ Petru
      stimabile ,,,patru,,,, Cred ca ,esti de o varsta .f.inaintata si cu gandirea foarte limitata .Domnul Presedinte Johanis a spus f. clar ca;;
      --- NU are nimic , cu electoratul psd !!! (Adica cei bolnavi de pesedita ) Ei sunt asa cum sunt si nu ne punem mintea cu ei (asta deja ,spun parerea mea) Multa lume , din psd il acuza pe Domnul Johanis ,ca nu face nimic,ptr .popor ,
      --Pai , d-le , Domnul Presedinte a facut si face ,tot ce -i permite Legea facuta de psd-isti , Electoraul psd , prin atitudinea lor, blocheaza bunul mers spre civilizatie si modernism , educatie ,cresterea nivelului de trai etc, Presedintele are ,atributii limitate si nu putem acuza ptr orice nerealizare .!!! Parlamentul si guvernul , au ,,painea si cutitul in mana !!! Atitudinea rautacuioasa a unor ,,simpatizanti psd-isti tine de nivelul redus de educatie , Sa nu uitam ca Romania s-a rdicat la civilizatie , sub domnia regilor straini , Cine stie putina istorie recunoaste ,iar cine nu ,,scrie pe aici cuvinte pline de ura si dusmanie == multa prostie ..
      • Like 5
    • @ Dan Capitan
      Petru check icon
      1. Sper ca nu avet probleme cu oamenii in varsta. As deduce de aici ca sunteti impotriva domnului Mihai Sora (102 ani- "prizonierul" Anei Pauker la Ministerul de Externe, obligat de comunisti sa conduca ESPLA si obligat de asemenea sa accepte functia de director in Ministerul Invatamantului) a carui libertate regasita dupa iesirea la pensie a fost foarte laudata in partea dreapta a politicii.
      2. Din nou gresiti, dl. KWJ a facut mult mai mult decat ii permite legea si Constitutia (nerespectarea deciziilor CCR, invrajbirea romanilor cand Constitutia ii traseaza sarcina de a uni romanii, ingerinte in justitie prin cererea de demisie a unui procuror, etc. Intr-adevar dl. KWJ nu are nimic cu electoratul PSD daca il voteaza pe el asa cum a sugerat.
      3. Romania s-a ridicat la civilizatie sub domnia regilor straini, dar nu datorita regilor straini. Cu exceptia lui Carol I ceilalti regi n-au prea facut multe pentru tara. Ferdinand a fost un rege care a fugit de raspundere intotdeauna in locul lui domnind regina Maria care-l numise pe sotul sau "molaul". Carol al II-lea a fost cel mai corupt personaj din istoria RO., iar Mihai a domnit prea putin (nici n-a apucat sa depuna juramantul in fata Parlamentului deci am putea spune ca n-a fost rege) si prea adaptabil (vezi legaturile cu rusii).
      • Like 2
    • @ Dan Capitan
      Bine punctat bv.
      • Like 0
    • @ Petru
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle Petru, schimbați programul ăla de tv. Să știți, sunt și filme, documentare...nu există numai Antena3 și Ro tv pe lume. Numai acolo se mai vorbește de război între alegătorii psd și Iohannis. Dacă îi trag acuma cu anihilarea, e grav. Iar CNA îi lasă să mintă ca-n codru! O știți pe aia "ați mințit poporul cu televizorul"? Fix aia e.
      • Like 2
    • @ Dan Capitan
      Apropos de virsta...cred ca si Johanis e destul de batrin, sigur are peste 60. Tot timpul, de la revolutie incoace, adica in ultimii 30 de ani,s-a zis ca batrinii voteaza cu PSD. Cei care erau tineri in '89 acum sint la pensie sau pe aproape. Oare si-au schimbat optiunile politice, odata cu virsta? E posibil, viata ne schimba. Si e posibil ca furiosii de astazi (USR, etc) sa voteze PSD peste treizeci de ani...fiindca PSD n-o sa dispara, fiti linistiti :)
      • Like 0
    • @ Petru
      #Votez check icon
      Si regele Carol I are pata lui pe tunica: din ordinul lui direct au fost impuscati peste 10.000 tarani in anul Domnului 1907...
      Despre KWJ as mai completa:
      1. Este HOT condamnat definitiv de instanta !
      2. Aprotejat un procuror general tortionar
      3. "N-a vazut" "portocalele" si paradeala din justitie si A INTERVENIT direct cerand demisia unui procuror sef.
      4. A aprobat prin inactiune Protocoalele secrete din justitie !
      ...lista e mai lunga si e pentru cei ce sunt corecti cu ei insusi... nu e cazul #progresistilor #rezistenti care repeta "poezele" din propaganda...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      #Votez check icon
      Doamna MC,
      Schimbati si dv. revista de cultura politica "Arici Pogonici"... sa stiti ca pana la urma a fost o carte de colorat si nu are de a face cu politica.
      Sa mai stiti ca NUMAI KWJ vorbeste de razboi cu un partid politic, nu A3 sau Rtv.
      O stiti p'aia cu "muia care va uneste" ? ... e un concept politic definit de unul din ideologii partidului securist, pe nume Liicheanu... daca n-o stiti, puteti citi aici (nu e gluma, e conceptul politic #rezistent si #progresist asumat de vechiul -si noul presedinte):

      https://www.comisarul.ro/articol/gabriel-liiceanu-muie-psd-injuratura-care-ne-unest_958297.html
      • Like 1
    • @ #Votez
      corne check icon
      amice, eu nu vreau sa jignesc pe cineva pentru simpatiile lui politice, dar mi e greu sa ma abtin cand vine vorba despre ticalosie sau prostie: ai o dovada, ceva, o pui si tu aici sau esti doar un cretin mincinos cu gura mare? pentru ca pana una-alta, condamnat definitiv e jegul de dragnea pentru care minti ca porcul.
      • Like 3
    • @ Dan Capitan
      Dle PETRU (si mai cum ?) sunteti un penibil #rezist . Si ca toti penibilii stiti doar sa insultati . Ce legatura are varsta inaintata cu inteligenta ? Credeti ca tinerii de azi mai stiu pe ce lume se afla ? Presedintele "dv" are acum tot ce-si doreste un dictator : partidul meu , guvernul meu , serviciile mele , poporul meu, parlamentul meu si justitea mea . Asta da , asa arata adevarata DEMOCRATIE ! Ha, ha, ha !
      • Like 1
    • @ corne
      #Votez check icon
      Amice, dovada a mai fost postata pe aici, dar nu pot spune despre tine ca esti ticalos, ci doar prost informat... si-ti place asa...
      Numai un om otravit si "re-educat" cu #hastagul este convins ca "cine nu-i cu noi e impotriva noastra".
      Eu iti arat ca si Palton-Voda e HOT, si tu repeti "versetele" cu Dragnea...
      Condamnarea intr-un proces civil e tot CONDAMNARE, numai ca nu raspunzi cu libertatea/penal... ca sa nu mai zic ca "tovarasul" intru hotie al familiei de HotiPrezidentiali a raspuns si PENAL! ... adica e in puscarie, pentru ca nu e presedinte...
      • Like 1
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      De unde vine aia cu anihilarea? Din cer? Inspirație divină? E clar că cineva le-a băgat-o în cap, cel mai sigur vreo antenă.
      Mai aveți finanțare? Că s-a cam rupt mămăliga.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      #Votez check icon
      Daca vorbiti de anihilarea creierului, aceasta vine de la #Hastag, nu de la inspiratia divina.
      Pentru cativa arginti unii se automutileaza cu #hastagul. Daca mai sunt si #rezistenti atunci reteta e perfecta pentru anihilarea creierului...
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Generațiile vârstnice au fost obișnuite să primească căte ceva (moca dacă se poate) indiferent dacă merită asta sau nu.E modul lor de viață și din cauza asta vor vota PSD ul cât vor trăi .
    • Like 2
    • @ Dorin
      Parintii si bunicii nostri nu au primit nimic 'moca'.

      Au fost mutati cu forta de la casele lor; putinul pamant pe care il aveau a fost dat la CAP.

      Parintii si bunicii nostri au fost dezradacinati, facuti dependenti, incercuiti, fara voia lor. Le cerem sa nu ne judece. De ce i-am judeca?
      • Like 6
    • @ Dorin
      ce este: "sa primeasca moca". defineste munca! trebuie sa ai ceva de la ce sa pornesti ca de ex. la o vulcanizare se schimba atatea pneuri/roti intr-o zi etc. meseria e bratara de aur daca ai discernamant
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      check icon
      Trecutul nu te scutește de facultatea gândirii.Da judecăm tot, că așa e normal, numai slugile proaste tac și înghit. Adevărul oricât ar durea e mai presus de toate, cine nu-l suportă , la revedere. Dacă au suferit atât prin dezrădăcinare, de ce vor să se întoarcă la starea aia? S-au învățat cu starea slugii cuminte care tace și i se dă un boț de pâine? unde le este demnitatea? sau ea n- existat decât în spatele stomacului?
      • Like 1
    • @ Dorin
      Penibil comentariu, generat de o ignorare crasa a realitatii! Pana una alta, generatiile tinere au primit moca de la generatiile varstnice care au muncit si au contribuit, invatamant gratuit, asistenta medicala gratuita, si alte facilitati, de care au beneficiat pana au crescut si s-au format. Pensiile pe care le primesc generatiile varstnice sunt , in cea mai mare parte ( cu exceptia cel;or speciale), calculate pe baza principiului contributivitatii, deci nu primesc nici aceste pensii "moca", asa cum crezi tu cu mintea ta putintica. Prin munca lor, generatiile varstnice au contribuit, cu mari sacrificii si in conditii grele, la realizarea economiei performante si lipsite de datorii din 1989, Romania fiind la multe produse industriale exportator de top, ca sa nu mai vorbim de flota detinuta atunci, economie de care s-a ales praful printr-un mecanism complex ( nu stau sa-ti expl;ic cauzele, ca nu cred ca ai capacitatea sa le intelegi, avand in vedere usurinta si lipsa de rationament cu care ai facut comentariul de mai sus). Deci, concluzionand, generatia tanara daca va munci si va contribui, pe de-o parte va restitui varstnicilor o parte din contributiile acestora folosite pentru cresterea si educarea tinerilor, iar pe de alta parte, vor ajunge si ei , ca la o anumita varsta sa se bucure de pensia meritata!
      • Like 4
    • @ Maria Zamfir
      Dorin check icon
      Au amânetat viitorul copiilor și nepoților și cred că meritată judecați pentru asta
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Dorin check icon
      Au amânetat viitorul copiilor și a nepoților și cred că pentru asta merită judecați.
      • Like 0
    • @ Nica Carmen
      Dorin check icon
      Trăiești și gândești în lumea Ceașcă . Trezește.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Asta cu amanetu' viitorului, ma scuzati, e o lozinca.
      • Like 0
    • @ Nica Carmen
      corne check icon
      cucoana, eu fac parte din acea generatie veche. stii ce le-am oferit noi tinerilor? o educatie smintita, o tara pusa in atele si, mai ales, o mentalitate colectiva putreda, de care nu reusim sa mai scapam. economie performanta?? scoate o revista de umor, madam, ai cu gramada asa ceva.
      contributiile matale nu au nimic special, in nici o tara din lume nu se procedeaza altfel, iar tinerii carora incerci sa le dai lectii au inceput deja sa le plateasca si ei. stii care e diferenta? o fac impiedicandu-se de fudulia voastra, platesc si pensiile - cum e firesc, ai auzit pe cineva plangandu-se de asta?, dar incearca sa mearga si inainte cu voi de gat, cu voi in carca, cu voi agatati de peste tot, sufocandu-i cu aroganta voastra ieftina si cu imbecila imaturitate politica.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Petru check icon
      Intr-adevar unii din generatiile varstnice mai primesc cate ceva MOCA (si cred ca nu te-ai referit la cafea). Dar sincer eu inafara de pensiile speciale, indemnizatiile speciale, ajutoarele sociale nu prea stiu ce primesc (sau au primit) aceste generatii MOCA. Poate ne mai spuneti dv. cateva. As vrea doar sa precizez ca pensiile (cele normale) nu sunt MOCA ci sunt rezultat al contributiilor la fondurile de pensii din perioada activa.
      Dar de ce n-am vorbi si de darurile MOCA facute de stat generatiei tinere. Sau n-ati auzit de scutirile de impozite pentru IT sau pentru constructori. Sau n-ati auzit de facilitatile acordate beneficiarilor de drepturi de autor (care au alt tip de impozitare si contributii sociale decat celelalte PFA-uri). Presupun, ca nu credeti, ca toti IT-istii din RO, toti constructorii si toti beneficiarii drepturilor de autor fac parte din generatia varstnica
      • Like 0
    • @ Dorin
      Petru check icon
      Detaliaza putin amanetarea asta.
      • Like 0
  • Eu nu inteleg cum nimeni nu a demontat minciuna cu -am marit pensii si salarii-. 1. Pensia ete un drept al salariatului, o suma de bani depusa la STAT, gestionata de stat 40-50 ani ,care se reintoare la tine cat traiesti, mai mult, sau mai putin, valoarea ei este in functie de contributie. 2.Salariul reprezinta munca ta in folosul tarii, sau societatii, conform pregatirii, marirea acestuia se face in functie de abilitatile fiecaruia, STATUL nu are nici o treaba cu asta. Terminati odata cu minciunile astea.

    • Like 0
    • @ Dan Florinescu
      Petru check icon
      Rar am vazut mai multe erori in doua fraze. 1. Pensia este un drept al salariatului, dar nu este o suma depusa la STAT care se intoarce la tine. Asa ceva, aproximativ, va fi doar cand vor incepe platile la pilonul II, dar nici la acesta banii nu se depun la STAT, ci la niste fonduri de pensii administrate privat.
      Pensiile din RO, in acest moment se bazeaza conform Art.2 din Legea 127/2019 pe niste principii cum ar fi f) principiul solidarității sociale, conform căruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații și beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege;
      Asta inseamna ca generatia care lucreaza plateste pensiile generatiei care nu mai poate, din cauza varstei, sa lucreze. Dar nici acesti bani nu sunt depusi la stat conform literei urmatoare din acelasi articol g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii;
      Dar tot conform Legii 127/2019 pensionarului i se calculeaza punctajul realizat de-a lungul vietii urmand ca prin Hotarari succesive de Guvern sa se aprobe valoarea punctului de pensie. Ori, daca guvernul (indiferent de guvern) stabileste valoarea punctului de pensie (recunosc de obicei arbitrar si fara o justificare economica) putem spune ca guvernul mareste pensiile (cand stabileste o valoare mai mare a punctului de pensie) sau le micsoreaza prin impozitare (CCR-ul nepermitand reducerea punctului de pensie)
      2. Salariul reprezinta PLATA munci depuse.... As putea fi de acord cu faptul ca maririle se fac in functie de abilitati, dar cred ca in primul rand salariile sunt stabilite de piata in functie de cerere si oferta fortei de munca. Dar, din nou suntem in situatia in care guvernul are parghii legale de a modifica salariile prin stabilirea valorii salariului minim pe economie (care acum sunt 3) sau prin scutirile de impozit pentru anumite categorii sociale (IT, constructii si unele facilitati pentru beneficiarii de drepturi de autor)
      Concluzia ar fi ca un guvern chiar se poate lauda cu mariri de pensii si salarii. Evident ca nu am abordat deloc efectul maririlor de pensii, salarii si alte facilitati sociale (pensie minima, ajutoare sociale, alocatii, etc) asupra dezvoltarii altor ramuri economice cum ar fi infrastructura din: transporturi, administratie, sanatate, invatamant.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult