Foto: Facebook Viorica Dăncilă
3.334.000 de români au votat-o în turul 2 al alegerilor prezidențiale pe Viorica Dăncilă. Cum arată profilul alegătorilor PSD? „60% pensionari sau casnice (în special din Vechiul Regat, inclusiv București), iar unii sunt membri PSD.
Al doilea grup, să-i zicem DNPC (Dăncilă, Non- Pensionari-sau-Casnice) reprezintă 40% din votanții lui Dăncilă: angajați, în principal cu studii medii sau superioare, dintre care jumătate sub 44 de ani și jumătate între 44 și 60 de ani. Un sfert din DNPC, poate chiar o treime, sunt membri PSD sau rude apropiate ale membrilor PSD. Restul DNPC au o antipatie față de PNL (au suferit, poate, de pe urma măsurilor de austeritate) sau sunt temporar anti-Iohannis din cauza neparticipării sale la vreo dezbatere ori sunt naționaliști-extremiști de dreapta, care ar vota PRM dacă ar mai exista și dacă mesajele unui partid naționalist n-ar fi deja promovate de PSD de ani buni…”, spune sociologul Barbu Mateescu.
Potrivit datelor obținute de IRES în timpul sondajului exit-poll, 50% dintre alegătorii care au pus ștampila pe numele fostului premier sunt pensionari, iar 11% sunt persoane casnice sau fără ocupație. 40% au între 45 și 64 de ani, iar 38% peste 65 de ani, 28% au studii elementare, 56% au studii medii, iar 17% au studii superioare.
În opinia lui Barbu Mateescu, vârstnicii care au votat-o pe Dăncilă au un apetit redus pentru adaptare la schimbări economice și economice și au vrut să își satisfacă, alegând-o pe aceasta, nevoia de stabilitate. Pentru celelalte categorii, partidul lui Dăncilă reprezintă un „loc de muncă și comunitate sau un mijloc de exprimare al emoțiilor naționalist-etniciste”.
O parte destul de însemnată dintre votanții lui Dăncilă fac parte din categorii care au de înfruntat numeroase provocări economice și sociale - precum cea a pensionarilor sau cea a oamenilor cu nivel elementar de educație. Ce pot face pentru ei cei care îi acuză adesea că „votează prost” sau că se „lasă manipulați”? „ Nimic și totul. Pe termen scurt: nimic. Pe termen mediu: o guvernare orientată spre repararea decalajelor din societate. Una de stânga - ironic, nu-i așa?”, este de părere Barbu Mateescu,
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oportunisti vor exista intotdeauna. Si are un pendinte in oportunistii celorlalti. Nu avem ce face cu aceasta categorie. Poate sa rugam procurorii si judecatorii sa-si faca datoria mai activ. Si poate ca ar fi bine daca s-ar numi noi procurorui sefi pe unde lipsesc. Si ar fi desfiintat SS. Sau trecuta sub patronajul Presedintiei. Si functiile de sefi -la stat- s-ar imputina (restructurari) si ar inlocui neprofesionistii pusi de PSD, cu oameni integri. (Macar) neutri politic. Nu doar la Bucuresti, pina in teritoriu. (Inspectoratul pentru cultura nu prea are ce face; de ce-l platim de la stat? Idem in invatamint. Etc.)
(Si poate ca ar trebui o atentie mai mare la pensii -indexari conforme cu inflatia, nu mai mici- si salarii; multi au votat cu toanta, pentru ca au crezut ca liberalii le vor taia pensiile si salariile; nu sunt oportunisti reali.)
Cu fanaticii nu se poate face nimic. Ei urasc democratia si/sau pe liberali. Probleme personale. Multe foarte vechi. Cand era bunica fata, nu stiu ce le-au facut liberalii. (Sau asa au fost invatati la invatamintul de partid, obligatoriu inainte vreme.) Nu mai pot sa se adapateze la timpurile contemporane.
Ramin idealistii.
Cei care cred in stinga si voteaza din "datorie".
Pentru ei exista leac. Dublu.
Unu' ar fi crearea unui nou partid de stinga, credibil. (USR incearca sa faca asta. Si este urmat, cu exceptia fanaticilor sau celor care privesc numai spre rasarit.)
Al doilea leac, este mai greu. Dar perfect posibil. Trebuie explicat lucrul elementar ca PSD nu mai este un partid de stinga. De la initiaitva lui Melescanu incoace(1997), PSD este doar un cuib de tilhari ce vor protectie politica. Si care agita tot felul de sloganuri socialiste sau nationaliste, rasiste, xenofobe, pentru a atrage extremistii. Pe linga faptul ca au un limbaj in afara tarii si altul la electorat. Demagogie pura.) Nu pentru binele votantilor, ci pentru protectia lor in fata legii. "Epoca Dragnea" si asalturile asupra statului de drept si Codului penal, o dovedesc. PSD, inca nu s-a reformat. Si nici nu poate, caci toti liderii au fost promovati doar pe baza de hotie si impostura.
Aceste leacuri sunt o datorie nu doar pentru PNL, ci pentru toti democratii din Romania.
Totusi, e de vazut in ce masura idealistii nu sunt la limita fanatismului sau a prostiei. Autoprostirii. Sa vezi ce face aceast partid atita timp si sa nu realizezi adevarul... Sa continui sa-l votezi...
In toata expunerea ta, daca schimbi PSD cu PNL obtii acelasi lucru.
Si PeNeLeul este format din aceleasi 3 categorii: oportunisti, idealisti si fanatici.
Eu chiar gasesc ca a 3-a categorie este mult mai dezvoltata in peneleu: foarte multi nu accepta ideea ca si peneleul/dreapta politica este "aceeasi mizerie" ca si pesedeul. Si PeNeLeul e format dintr-o gasca de banditi care au confiscat un nume de partid si care n-are nicio legatura cu liberalismul sau ideologia de dreapta. Aceasta gasca de mafioti are totusi un merit: a invatat de la "Petrov" ca un stat "democratic" se poate conduce NUMAI cu institutiile de forta, fara egalitate intre cele 3 puteri ale unui stat de drept: parlament, justitie, guvern.
O data cu formarea "comunitatii de informatii" cu un singur "tatuc" statul de drept s-a metamorfozat in "stat de drepti"...
Intre timp poti viziona o mostra de "intelectualism liberal" aici...
https://youtu.be/NjTuI8CfGbg
Si cei ce au votat cu Dancila sunt cetateni romani. Au doua maini, 2 picioare, ochi si gura. Putem sa nu fim de acord cu ei. Foarte bine. Dar nu trebuie jigniti.
Nu e cazul sa reaplicam principii de odinioara: "Tovarasi!!! Cine nu e cu noi, e impotriva noastra!"
Si ia ginditi-va un pic. Sa admitem prin absurd ca toti am fi votat Iohannis. 100% pentru un candidat? Unanimitate? Vrem vremurile de odinioara?
Cred ca discutia si dezbaterea trebuie sa fie cu argumente.
Faptul ca au iesit la vot e foarte bine. Sunt insa foarte multi care n-au facut-o! Acesta este mult mai rau. Ca oamenii renunta dintr-un motiv sau altul sa-si exervite dreptul de a vota.
Si apoi sa privim in jur. Luni a fost o zi ca oricare alta! Nu s-a intimplat nici o minune. Iar marti s-a aflat cum s-a rectificat bugetul, taind de la educatie si dind la institutiile de forta. Iar Arafat inca mai e secretar de stat.
S-a jignit de ambele părți, la fel de crunt. Facebook e de fapt o cloacă infectă unde se aruncă tot felul de dejecții. Nu înseamnă nimic. A, ba da, CACARE FACE EI UN SPITAL. Discursul doamnei Dăncilă a fost unul cap-coadă denigrare a lui Iohannis, cu adevărat o mostră de "dezumanizare politică ", cum spuneți. Vi se pare normal ca un candidat să nu aibă altceva de făcut decât să arunce cu noroi in celălalt?
La final vă întreb, cine a invrajbit societatea? Tineri-bătrâni, privat-stat, diaspora-cei rămași, etc, etc. Ei, doamnă, de aia nu votez eu cu inima.
Mama mea, si multi dintre prietenii parintilor mei sunt oameni la o o anumita varsta - ca si dumneavoastra, cu educatie superioara, si cu o situatie materiala buna. Mama nu a lucrat niciodata la stat, dupa 1989. Si totusi, toti voteaza cu consecventa PSD - si nu se poate discuta cu ei pe un ton cat de cat normal.
Eu sunt, recunosc, o persoana de centru-dreapta, si activa politic. Am fost membra a tineretului UFD, inainte de tradarea lui Vosganian si Iorgulescu. Am fost staff-er in prima campanie a lui Basescu. Nu in a doua, pentru ca am fost profund dezamagita, din multe motive.
In anii aceia, insa, puteam sa discut despre politica la cina fara ca mama sa se inchida, sa se intunece, cumva. Erau pur si simplu, schimburi de idei; cateodata ii dadeam dreptate, cateodata imi dadea dreptate... Am votat de doua ori pentru suspendarea lui Basescu, de exemplu, dar l-am votat pe Iohannis.
Aceste discutii nu mai exista. Daca deschid gura, sunt TFL-ista. Si gata. Este un leit-motiv care se repeta cu toti prietenii ei, care ma cunosc de pe vremea cand eram de-o palma, si care imi respecta parerile, logica, imi cunosc evolutia educationala si cariera. Insa respectul se termina atunci cand vorbim despre politica.
Libera oi fi, dar tanara si frumoasa, la 40 de ani, nu cred ca mai sunt.
Eu am invatat sa tac, sau sa nu mai deschid nici o discutie, pentru ca exista o incrancenare in ei pe care nu am vazut-o niciodata. Pupilele se dilata, pumnii se strang, dintii se inclesteaza. Persoane inteligente se transforma, dintr-o data, in altceva - in oameni pe care nu ii mai recunosc.
Oameni chiar cred ca ii mint ca am stat la coada la ICR in Londra vreme de zece ore, si a fost clar ca nu am fost lasati sa votam, desi tata stie ca asa a fost - am fost in legatura la telefon toata ziua, pentru ca vedea ce se petrece la Torino, si era ingrijorat. Iar tata nu poate sa fie acuzat ca e TFL-ist, si nici nu stie ce este un #.
Sunt o persoana inteligenta (cred) si echilibrata (sunt sigura). Nu am strigat cele sapte litere. Nu i-am spus niciodata mamei sa schimbe canalul, desi cateodata, am gandit-o.
V-am spus, de asemenea, ca sunt de CENTRU-dreapta. Inteleg foarte bine de ce oamenii din anumite zone si-ar vide votul pentru 50 de lei sau un litru de ulei. Sunt de la tara. Am crescut la tara. Ma intorc la tara de fiercare data cand vin in Romania. Indraznesc sa spun ca realitatea saraciei si a mizeriei imi este mai aproape decat multor politicieni de stanga care spun ca sunt 'din popor'.
Eram la Novaci, Gorj cand a vizitat Liviu Dragnea, din pura intamplare - o vizita legata de un pod cazut care nu a fost acoperita de presa pentru ca oamenii de acolo nu au facut sluj, ci i-au pus niste intrebari pertinente si usturatoare. E drept ca Novaciul este un oras bogat.
Am vazut-o pe Lia Olguta Vasilescu stargandu-si discret mainile diafane dupa ce a fost atinsa de taranii din Simnicul de Sus. Care nu o adorau ca niste oi spalate pe creier, ci ca niste oameni care lucreaza cu ziua, si pentru care kilul ala de zahar sau cel de ulei sunt mana cereasca... Sau batrane cu pensii de CAP, mizere, pentru care 20 de lei conteaza al naibii de mult.
Oamenii aceia nu sunt prosti; nu sunt nici macar prostiti. Ii injura pe toti printre dinti, de la Iohannis pana la Dancila.
E usor sa vorbesti despre integritatea morala a votului, cand iti duci copiii la scoala in Jeep. E usor sa ii judeci pe oamenii aceia, asa cum o fac multi din cei de mai jos. Insa acei oameni, mai ales batranii, nici cei din mediul urban, nici cei din mediul rural nu amaneteaza viitorul copiilor si nepotilor - ei sunt deja pe spatele copiilor si nepotilor, si ei stiu asta. Si ii umileste, mai mult decat a pune stampila pe un nume sau altul - ambele irelevante.
Despre aceaste lucruri am putea vorbi, intre generatii, intre tabere politice, fara etichete, si fara ura.
Ce facem cu cei trei si jumatate milioane de votanti PSD?
Cei care voteaza din convingere proprie, sunt liberi sa o faca. Pentru ca, da, asa au simtit, si este absolut OK sa fie asa. Daca macar o treime ar fi persoane care nu ar fi santajate sa faca asta...
Daca exista discutii pline rautate si ura, exista din ambele parti. Si, cateodata, am avea motive sa speram ca dumneavoastra, generatia parintilor nostri, sa fie mai inteleapta decat este.
Nu la vot, ci in modul in care comunicati cu noi, cei care nu suntem nici tineri, nici frumosi; uitati-va la felul in care scrie Petru. Dumneavoastra ati discuta cu o persoana care vorbeste asa?
Nu credeti ca tonul sau este nepotrivit? Exagerat?
Iohannis, un Fuhrer? Poate un lenes, dar un Fuhrer? Anihilare?
Aceste cuvinte sunt grele; Petru ma acuza si ne acuza, fara perdea, ca vrem sa ne ucidem parintii si bunicii. Prin simplul act de a nu vota cu PSD-ul.
Dumneavoastra (si toti TFListii) cum v-ati simti acum daca ar aparea "spontan la ordin" grupe de protestatari care se tavalesc pe strazi pentru ca nu a iesit la vot asa cum ar fi vrut ei ?
Mai mult, daca ati incerca sa le explicati despre statul de drept, democratie, legi, reguli, si vi s-ar rade in nas si replica cu niste lozinci de genul "noaptea ca hotii", "ciuma rosie", etc. Asta denota aroganta, autosuficienta si pur si simplu incetarea oricarui dialog bazat pe ratiune. Daca provocati auditoriu/interlocutorul la un schimb de idei si vi se raspunde cu lozinci si injuraturi, cum v-ati simti ?
Limbajul "academic" de mahala a fost confiscat de tabara #tefelista si daca primesc acelasi tip de raspuns, "ceilalti" sunt de vina si needucati...
In cazul in care vi se arata ca si "alesul" dv. are bube'n cap, unele mai mari chiar decat "aria cercului", discutia se duce inevitabil catre ceilalti, baronii pesedeului, de parca numai ei au condus Romania de la "Burebista incoace", spre vremurile actuale.
Si atunci, daca acceptam ca toti au probleme, de ce sa fiu numai impotriva unuia, si nu impotriva amandurora ? ... numai pentru ca asa spune cineva pe "feisbuci" ?
Intr-o "tara ca afara" rezultatul votului ar fi fost RESPECTAT, si eventualele nemultumiri colective fata de un program politic s-ar fi exprimat tot prin VOT, peste 4 ani sau mai devreme dar cu respectarea legii, nu "spontan la ordin", dupa nici 1 luna de la alegeri. "Elefantii", ordonanta 13, si celelalte "argumente" #tefeliste (adica lozinci) se puteau rezolva in PARLAMENT, dar asta e valabil intr-o "tara ca afara".
Mai sunt multe de spus, dar ca o concluzie, cei 3 milioane de votanti PSD vor RESPECT din partea dv, nu "tavaliri spontane" pe strazile Romaniei... asa cum si ei au respectat VOTUL majoritatii in cei 15 ani de "liberalism jucator" din Romania... si vor respecta in cotinuare Votul, pentru ca nu cred ca vor fi "tavaliri spontane" pe strazi din partea celor "cu 2 dinti in gura"...
A facut mult rau. Si ca il vedeti pe Traian Basescu, si pe ai lui, ca pe o valoare a dreptei romanesti. Nu este.
Nu stiu daca post-ul meu de mai sus este o tavalire spontana sau irationala. Nu stiu de ce l-ati fi citit asa. Am scris eu - doi dinti in gura?
Nu, domnule. Nu am facut asta, si nu o voi face niciodata.
Deciziile mele nu neaga respectul pe care il port si il voi purta mereu parintilor mei.
Dreptul la protest este garantat de Constitutie; nu i l-am negat mamei mele, cand a vrut sa se plimbe pe la Cotroceni cu Mircea Badea (am dus-o cu masina pana acolo), insa nici ea nu mi-l poate nega.
Dreptul la protest este garantat de Constitutie si reglementat prin Lege ! Cum puteti sustine si participa la proteste ILEGALE ? ... prin respect, in niciun caz !
Si inca ceva: nu mai faceti comparatii fortate intre plimbarile lui Mircea Badea si protestele spontane bine organizate ale gruparilor de tip #rezist, pentru ca prin aceasta nu respectati inteligenta "celorlalti" cu 2 dinti in gura (asa au fost etichetati de catre "educatii" care se tavalesc pe strada).
Iar pe mine, una, Basescu este radacina tuturor 'relelor' pentru ca el (urmat la scurt timp de Oprescu, v-am spus deja ca sunt echilibrata) a fost primul care a) a coborat nivelul discursului politic la unul suburban, care permit existenta unei Lia Olguta Vasilescu, a unui Codrin Stefanescu, a unei Firea; b) a folosit cu eficienta maxima divide et impera atat intre categorii sociale cat si intre generatii; c) a slabit prestigiul institutional al parlamentului - lucru care se vede astazi, foarte clar, in diferenta intre prezenta la vot pentru prezidentiale (care pana la urma au o miza relativ scazuta, intern) si cea de la parlamentare (care chiar conteaza).
Si da, nu poate fi facuta nici o comparatie intre plimbarile lipsite de autorizatie ale lui Mircea Badea, organizate la in direct si la ore de maxima audienta la A3, si protestele cu autorizatie ale #rezist, coordonate in grupuri de 10-20 de persoane pe FB.
Doar asa ca informatie, mi-ati putea da un exemplu de protest #rezist / alte "onegeuri" autorizate conform legii ?... nu autorizate intre ele, pe FB
Apropos, aia cu majoritatea e fumată demult. Până și cititorii Arici Pogonici iau frumos creionul în mână și calculează...
Cum dracu să dezbați în parlament când parlamentul erau tot ei? Cu pâinea și cuțitul în mână?
S-au tăvălit și pentru ăi bătrâni, că dacă ajungeam rău le tăiau și lor pensiile, cu CCR de partea lor.
Ce sa faceti cu noi ce 3334000 ("astia" suntem doar cei care am votat) si cu ceilalti care cred in social-democratie si care au stat acasa stiind ca oricum nu pot schimba rezultatul? Pai v-a spus KWJ inca inainte de a cunoaste rezultatul. Ne-a declarat razboi. Iar in razboi si in dragoste, nu-i asa, se permite orice. Eu as avea o propunere pentru cei 3334000 de romani; sa ceara zil politic (da politic) in SUA sau alte tari UE atata timp cat presedintele este in razboi cu noi. Ar fi a doua migratie dupa cea islamica. Stiu ca vor fi unii care ne-ar recomanda Rusia, dar nici noi nu credem in democratia din Rusia asa cum doamna Ion nu crede in democratia din RO, care ar permite totusi pluralismul politic si nu asa cum crede doamna Ion (un pluralism politic de dreapta- ceva asemanator cu pluralismul politic de stanga a lui Ion Iliescu din anii 90). P.S. Astept cu interes "realizarili" guvernului Orban. Mai discutam in dec. 2020.
--- NU are nimic , cu electoratul psd !!! (Adica cei bolnavi de pesedita ) Ei sunt asa cum sunt si nu ne punem mintea cu ei (asta deja ,spun parerea mea) Multa lume , din psd il acuza pe Domnul Johanis ,ca nu face nimic,ptr .popor ,
--Pai , d-le , Domnul Presedinte a facut si face ,tot ce -i permite Legea facuta de psd-isti , Electoraul psd , prin atitudinea lor, blocheaza bunul mers spre civilizatie si modernism , educatie ,cresterea nivelului de trai etc, Presedintele are ,atributii limitate si nu putem acuza ptr orice nerealizare .!!! Parlamentul si guvernul , au ,,painea si cutitul in mana !!! Atitudinea rautacuioasa a unor ,,simpatizanti psd-isti tine de nivelul redus de educatie , Sa nu uitam ca Romania s-a rdicat la civilizatie , sub domnia regilor straini , Cine stie putina istorie recunoaste ,iar cine nu ,,scrie pe aici cuvinte pline de ura si dusmanie == multa prostie ..
2. Din nou gresiti, dl. KWJ a facut mult mai mult decat ii permite legea si Constitutia (nerespectarea deciziilor CCR, invrajbirea romanilor cand Constitutia ii traseaza sarcina de a uni romanii, ingerinte in justitie prin cererea de demisie a unui procuror, etc. Intr-adevar dl. KWJ nu are nimic cu electoratul PSD daca il voteaza pe el asa cum a sugerat.
3. Romania s-a ridicat la civilizatie sub domnia regilor straini, dar nu datorita regilor straini. Cu exceptia lui Carol I ceilalti regi n-au prea facut multe pentru tara. Ferdinand a fost un rege care a fugit de raspundere intotdeauna in locul lui domnind regina Maria care-l numise pe sotul sau "molaul". Carol al II-lea a fost cel mai corupt personaj din istoria RO., iar Mihai a domnit prea putin (nici n-a apucat sa depuna juramantul in fata Parlamentului deci am putea spune ca n-a fost rege) si prea adaptabil (vezi legaturile cu rusii).
Despre KWJ as mai completa:
1. Este HOT condamnat definitiv de instanta !
2. Aprotejat un procuror general tortionar
3. "N-a vazut" "portocalele" si paradeala din justitie si A INTERVENIT direct cerand demisia unui procuror sef.
4. A aprobat prin inactiune Protocoalele secrete din justitie !
...lista e mai lunga si e pentru cei ce sunt corecti cu ei insusi... nu e cazul #progresistilor #rezistenti care repeta "poezele" din propaganda...
Schimbati si dv. revista de cultura politica "Arici Pogonici"... sa stiti ca pana la urma a fost o carte de colorat si nu are de a face cu politica.
Sa mai stiti ca NUMAI KWJ vorbeste de razboi cu un partid politic, nu A3 sau Rtv.
O stiti p'aia cu "muia care va uneste" ? ... e un concept politic definit de unul din ideologii partidului securist, pe nume Liicheanu... daca n-o stiti, puteti citi aici (nu e gluma, e conceptul politic #rezistent si #progresist asumat de vechiul -si noul presedinte):
https://www.comisarul.ro/articol/gabriel-liiceanu-muie-psd-injuratura-care-ne-unest_958297.html
Numai un om otravit si "re-educat" cu #hastagul este convins ca "cine nu-i cu noi e impotriva noastra".
Eu iti arat ca si Palton-Voda e HOT, si tu repeti "versetele" cu Dragnea...
Condamnarea intr-un proces civil e tot CONDAMNARE, numai ca nu raspunzi cu libertatea/penal... ca sa nu mai zic ca "tovarasul" intru hotie al familiei de HotiPrezidentiali a raspuns si PENAL! ... adica e in puscarie, pentru ca nu e presedinte...
Mai aveți finanțare? Că s-a cam rupt mămăliga.
Pentru cativa arginti unii se automutileaza cu #hastagul. Daca mai sunt si #rezistenti atunci reteta e perfecta pentru anihilarea creierului...
Au fost mutati cu forta de la casele lor; putinul pamant pe care il aveau a fost dat la CAP.
Parintii si bunicii nostri au fost dezradacinati, facuti dependenti, incercuiti, fara voia lor. Le cerem sa nu ne judece. De ce i-am judeca?
contributiile matale nu au nimic special, in nici o tara din lume nu se procedeaza altfel, iar tinerii carora incerci sa le dai lectii au inceput deja sa le plateasca si ei. stii care e diferenta? o fac impiedicandu-se de fudulia voastra, platesc si pensiile - cum e firesc, ai auzit pe cineva plangandu-se de asta?, dar incearca sa mearga si inainte cu voi de gat, cu voi in carca, cu voi agatati de peste tot, sufocandu-i cu aroganta voastra ieftina si cu imbecila imaturitate politica.
Dar de ce n-am vorbi si de darurile MOCA facute de stat generatiei tinere. Sau n-ati auzit de scutirile de impozite pentru IT sau pentru constructori. Sau n-ati auzit de facilitatile acordate beneficiarilor de drepturi de autor (care au alt tip de impozitare si contributii sociale decat celelalte PFA-uri). Presupun, ca nu credeti, ca toti IT-istii din RO, toti constructorii si toti beneficiarii drepturilor de autor fac parte din generatia varstnica
Pensiile din RO, in acest moment se bazeaza conform Art.2 din Legea 127/2019 pe niste principii cum ar fi f) principiul solidarității sociale, conform căruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații și beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege;
Asta inseamna ca generatia care lucreaza plateste pensiile generatiei care nu mai poate, din cauza varstei, sa lucreze. Dar nici acesti bani nu sunt depusi la stat conform literei urmatoare din acelasi articol g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii;
Dar tot conform Legii 127/2019 pensionarului i se calculeaza punctajul realizat de-a lungul vietii urmand ca prin Hotarari succesive de Guvern sa se aprobe valoarea punctului de pensie. Ori, daca guvernul (indiferent de guvern) stabileste valoarea punctului de pensie (recunosc de obicei arbitrar si fara o justificare economica) putem spune ca guvernul mareste pensiile (cand stabileste o valoare mai mare a punctului de pensie) sau le micsoreaza prin impozitare (CCR-ul nepermitand reducerea punctului de pensie)
2. Salariul reprezinta PLATA munci depuse.... As putea fi de acord cu faptul ca maririle se fac in functie de abilitati, dar cred ca in primul rand salariile sunt stabilite de piata in functie de cerere si oferta fortei de munca. Dar, din nou suntem in situatia in care guvernul are parghii legale de a modifica salariile prin stabilirea valorii salariului minim pe economie (care acum sunt 3) sau prin scutirile de impozit pentru anumite categorii sociale (IT, constructii si unele facilitati pentru beneficiarii de drepturi de autor)
Concluzia ar fi ca un guvern chiar se poate lauda cu mariri de pensii si salarii. Evident ca nu am abordat deloc efectul maririlor de pensii, salarii si alte facilitati sociale (pensie minima, ajutoare sociale, alocatii, etc) asupra dezvoltarii altor ramuri economice cum ar fi infrastructura din: transporturi, administratie, sanatate, invatamant.