Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cîțu, despre majorarea pensiilor cu 40%: Nu pot eu să dau un răspuns. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul

Florin Citu - Foto FB MFinante

Foto Facebook/Ministerul Finantelor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că măsura privind majorarea pensiilor cu 40% din septembrie nu a fost încă discutată la nivelul Guvernului și a subliniat că decizia va fi una politică. 

„Problema este că Legea a fost trecută prin Parlament fără a fi identificate resursele financiare care să susțină asemenea cheltuială. În ce ne privește, noi ne-am asumat lucrurile și am prevăzut majorarea în bugetul pe anul acesta. Numai că în contextul actual, deficitul bugetar s-a dublat, avem un risc tot mai mare privind stabilitatea financiară, o spun și agențiile de rating”, a spus ministrul Finanțelor la Digi24.

Întrebat dacă statul va achita majorarea pensiilor din toamnă, Cîțu a spus că el nu poate da un răspuns, fiind vorba despre o decizie care se va discuta la nivelul Guvernului.

„Deficitul bugetar e mai mare, s-a dublat, pentru că a trebuit să includ cheltuieli mai mari, 4 miliarde la sănătăte și vreo 8 miliarde și ceva doar pentru șomaj tehnic, concedii medicale etc., lucrurile acestea s-au văzut în rectificarea bugetară. Presiunea dinspre piețele financiare există, dar astăzi, aceste piețe financiare au încredere că acest guvern știe să ducă lucrurile la bun sfârșit. Referitor la întrebarea dvs, nu pot eu să vă dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar, în acest moment, acel capitol de cheluieli are alocate sumele respective. Bineînțeles, asta duce la deficit, care trebuie finanțat și îl vom finanța până atunci”, a explicat Florin Cîțu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pensiile si salariile nu sunt contracte! Contractele pot fi reziliate, pensiile si salariile mai greu...
  Daca le maresc in continuare va fi pe seama inflatiei/devalorizarii leului.
  Inflatia va eroda si din pensiile speciale, asa se va putea regla si din tensiunea sociala legata de subiectul asta, fara modificarea cadrului fiscal existent.
  Inflatia va fi extrem de abrupta dupa alegeri, indiferent ce partid castiga.
  Asa se va regla si limitarea deficitului bugetar.
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Articolul vine fix la moment.
  Ieri discutam despre Casandre. Dl Cîțu este din această categorie. Își mai aduce aminte cineva cum striga " vine criza! " și toți îi ziceau fugi, măi, de-aici, casandră mincinoasă! Ce voia de fapt să spună, o țară trebuie să fie pregătită pentru o astfel de eventualitate. Că o criză poate veni oricând din exterior dar și din interior. Iată că proorocirea s-a adeverit.

  Decizia este evident politică. Cu parlamentul psd care stă cu moțiunea în buzunar, așteptând momentul propice, stand la pândă ca hienele să debarce guvernul. Numai momentul e dificil. Nu ar fi în stare să preia frâiele dar critică, erodează continuu. Poate pică! Folosesc timpul ăsta grozav, în stare de urgență sunt fixați bine pe scaune! Nu pot fi dați jos. Însă pot da cu gura.

  Din punctul meu de vedere, a spus cam tot. S-o zică pe șleau, nu-s bani, etc, nu se poate așa hodoronc-tronc, nu cu parlamentul psd în spate. Soluția optimă, amânarea, singura posibilă, va da apă la moară psd. Problema e, cum să amâni când și președintele a promulgat-o iar psd așteaptă cu ghearele scoase. Cred că se mizează pe diplomație.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Oricărei persoane care e cât de cât in stare sa gândească ii este clar ca pensiile nu pot fi mărite așa cum au decretat ‘bagabontii’ mafioți alde pesedisti. Cu atât mai puțin e posibil acest lucru in situația actuala. Eu cred ca orice roman e suficient de inteligent sa înțeleagă situația, dacă i se explica strategia perfida a lighioanele pesediste. Practic mafiotii au plecat de la putere punând foc la țara. Iar cât au fost la putere in loc sa se folosească de situația economică mai buna in care eram și sa pună bani deoparte s-au ocupat de tâlharii și de pomeni. Pentru asta s-au folosit de controlul asupra parlamentului și asupra ccr, care ccr e împânzita de jegurile, analfabetii, repetentii și de zdrențele pesedistilor.
  • Like 2
  • @ Paul
   Delia MC Delia MC check icon
   Like!
   • Like 0
 • Dar cine ar trebui sa decida domnule ministru? Nu cumva dumneavoastra ar trebui sa fiti primul care sa spuna ca NU SUNT BANI pentru aceasta fantezie? Credeti ca ignorarea unei probleme face ca aceasta sa dispara? Cine ar trebui, daca nu ministrul finantelor sa spuna un NU raspicat acelor politicieni care sunt mai degraba cu gandul la alegeri decat la viitorul acestei tari? Va este teama ca vor profita cei de la PSD de acest cartof fierbinte pe care il tot treceti dintr-o mana in alta sperand ca altcineva sa ia o decizie in locul dumneavoastra? Faptul ca ati prevazut suma necesara pentru anul 2020 pentru numai 4 luni de aplicare nu inseamna ca vor fi bani si pentru a intocmi bugetul pentru 2021! Si atunci ce veti face? CCR a spus raspicat ca pensiile NU POT FI TAIATE! Odata ce veti permite intrarea in plata a acestei majorari fanteziste, nu mai este cale de intoarcere. Aveti curajul sa puneti aceasta tara pe butuci? Pentru ca dupa ce lasati aceasta majorare sa aiba loc, singura scapare va fi o inflatie care sa readuca lucrurile in echilibru, sau un salt al cursului la 7 lei pe un euro... Eu zic sa fiti mai barbat si sa spuneti clar ca nu exista acei bani sau sa va dati demisia. Altfel ne veti convinge ca USL inca functioneaza...
  • Like 1
  • @ Liviu Ciocanea
   check icon
   Nu sunt bani doar daca vrem sa platim din imprumuturi ca sa nu cauzam inflatie. Daca pur si simplu tiparim lei noi si marim pensiile, atunci pensionarii vor trai relativ mai bine cu pretul traiului mai prost al non-pensionarilor.

   Problema principala nu este banul aici, ci daca pensionarii nu cumva traiesc mai bine sau mai rau decat merita relativ la traiul oamenilor care inca muncesc.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult