Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Europa resimte de abia acum efectele unui „virus chinezesc” mai insidios decât coronavirusul. Comisarul Vera Jourova: „Aceasta este marea lecție pe care am învățat-o”

China Wuhan

Foto: Muncitori chinezi într-o fabrică de piese auto, redeschisă în Wuhan, într-po pauză de masă, respectând distanțarea socială la locul de muncă, în 24 martie, 2020 (Guliver Getty Images)

Delocalizarea proceselor de producţie ţinteşte întotdeauna acele ţări unde forţa de muncă este accesibilă, din punctul de vedere al nivelului costurilor, dar şi în număr ridicat. În cazul Chinei, companiile din Occident au decis să-şi delocalizeze producţia în statul asiatic, din ţările de origine, din ambele motive.

Însă după zeci ani de investiţii masive occidentale în China, forţa de muncă nu mai este atât de ieftină, precum în urmă cu 30 de ani. La momentul actual salariul mediu în China depăşeşte 1000 usd/lună. (Sursa) În Beijing, salariul mediu se ridică la 1200 dolari (Sursa)

Faptul că economia (PIB-ul) Republicii Populare Chineze depăşeşte, în prezent, valoarea de 13,5 trilioane de dolari este un efect direct al investiţiilor masive, pe care companiile occidentale le-au efectuat, în ultimii 30 de ani, în statul asiatic. Economia chineză a crescut datorită investiţiilor occidentale.

Acestea au mizat pe forţa de muncă, aflată la la discreţie, costurile mici de producţie şi vasta piaţă de desfacere din China.

Faptul că Occidentul a investit sute de miliarde de dolari a ajutat guvernul chinez să-şi sporească influenţa, atât economică, cât şi militară şi diplomatică.

Faceţi un simplu exerciţiu. Verificaţi propriile produse electronice, de îmbrăcăminte sau electrocasnicele pe care le deţineţi. Pe majoritatea este scris Made in China.

Prin fiecare tricou, pereche de pantofi sport, televizor, maşină de spălat, telefon mobil sau orice alt bun, fiecare dintre acestea produse în China, Occidentul a sponsorizat indirect un regim nedemocratic. Acesta este costul pe care Occidentul îl plăteşte pentru nesăbuinţa şi lăcomia de a delocaliza aproape în totalitate, producţia de bunuri în China. Suntem dependenţi de facilităţile de producţie de pe teritoriul statului asiatic, în diverse domenii strategice, printre care şi cel medical.

Ne este dor de Hergestellt in Deutschland, ne amintim de Made in USA, dar cel mai mult ne lipseşte Fabricat în România. Discutăm mereu despre modalităţile prin care putem majora PIB-ul României şi cum să creăm oportunităţi economice, atât pentru românii din ţară, dar şi pentru ca românii plecaţi peste hotare să revină acasă. Sunt peste 3,5 milioane de români ce au emigrat din România. Această criză ne oferă posibilitatea ca Uniunea Europeană să readucă parte din facilităţile de producţie din China, în Europa. Iar România poate fi un beneficiar direct al acestei decizii.

Poate vom plăti un preţ mai mare pentru ceea ce vom fabrica în Europa, dar este acest lucru ceva nesănătos? Nu, nesănătos este ca prin fiecare obiect produs la un preţ redus să sponsorizăm un regim nedemocratic.

Ceea ce a caracterizat relaţiile economice dintre Uniunea Europeană şi China, în ultimul deceniu este strâns legat de nivelul investiţiilor Chinei pe vechiul continent. Investițiile străine directă chinezeşti (ISD) în Uniunea Europeană s-au majorat de aproape 50 de ori în doar opt ani, de la mai puțin de 840 milioane USD în 2008 la un nivel record de 42 de miliarde de dolari (35 de miliarde de euro) în 2016. Situația actuală reflectă o schimbare de paradigmă a relațiilor sino-europene, care trebuie evaluată cu atenție pentru impactul său economic și geopolitic asupra Europei.

Interesele Chinei în Europa sunt multiple - de la accesul la înalta tehnologie și know-how, la accesul comercial larg pe piața europeană și pătrunderea pe piețe terțe (cum ar fi Statele Unite), prin intermediul rețelelor corporative europene.

Investitorii chinezi sunt interesaţi de achiziţia unor companii de marcă pentru a îmbunătăți comercializarea propriilor produse, atât acasă, cât și în străinătate, asumându-și un rol cheie în lanțurile comerciale integrate, atât regionale, cât și globale. China a conştientizat că, făcând pași strategici pentru a deveni un actor critic din punct de vedere economic, Beijingul își va îmbunătăți influența politică și diplomatică în Europa.

Investițiile totale chinezeşti în Europa, incluzând fuziuni și achiziții și investiții greenfield, se ridică la 348 miliarde de dolari, iar China a achiziționat peste 350 de companii europene în ultimii 10 ani.

China nu este tocmai un partener facil pentru UE. Probleme controversate, ce planează asupra colaborării mutuale, scot în evidenţă îngrijorări cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, practicarea prețurilor de dumping (subvenționat de guvernul chinez), precum și condiţiile discriminatorii aplicate companiilor din UE pentru a intra pe piaţa chienză.

Multe economii europene, ce nu şi-au revenit pe deplin din criza zonei euro, au privit în mod pozitiv investițiile chinezeşti, ca sursă de capital financiar și ca mijloc ulterior de creștere a veniturilor fiscale, a scăderii şomajului şi a dezvoltarii infrastructurii.

Deşi investițiile chineze în Europa au scăzut cu 40%, iar în America de Nord cu 27% în 2019, atingând un total de 19 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2010 și cu 83% în scădere față de maximul din 2017 de 107 miliarde de dolari, China a investit în Europa de 2,4 ori mai mulţi bani (13,4 miliarde dolari), comparativ cu America de Nord (5,5 miliarde USD).

Dar este acesta un model sustenabil pe viitor?

China este fabrica planetei, acest lucru se datorează, aşa cum am spus mai sus, costurilor mici de producţie şi a forţei de muncă din abundenţă.

Deşi companiile au obţinut profituri de miliarde de dolari, prin reducerea costurilor de producţie, acest lucru reprezintă şi o vulnerabilitate structurală în relaţiile comerciale internaţionale, dar şi de şubrezire a intereselor europene.

Dependenţa faţă de producţia delocalizată în China a fost resimţită din plin la începutul anului curent. Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a reliefat „dependența morbidă” a Uniunii Europene faţă de China și India, pentru livrări medicale, situație evidențiată de criza sanitară mondială.

„Este ceva care ne face vulnerabili și trebuie să facem o schimbare radicală", a adăugat comisarul ceh, care este responsabil de valori și transparență în cadrul Comisiei.

„Vom reevalua lanțurile de producţie şi aprovizionarea și vom încerca să le diversificăm și, în mod ideal, să producem cât mai multe lucruri în Europa. Aceasta este o marea lecție pe care am învățat-o”, a declarat Vera Jourova (Sursa).

Comisia Europeană va elabora un plan strategic care va aborda problema până la sfârșitul lunii și îl va transmite Parlamentului European și liderilor statelor membre ale UE.

„Dacă nu ne vom pune de acord în ceea ce priveşte bugetul, rapid, vom avea mari probleme în ceea ce priveşte banii alocaţi pentru a recupera pierderile economice”, a adăugat Jourova.

Actuala criză reprezintă o problemă de sănătate globală, dar şi o oportunitate pentru ca Uniunea Europeană să susţină financiar şi să impulsioneze companiile a-şi redeschide facilităţile de producţie pe vechiul continent. România ar putea fi un beneficiar direct al unei astfel de decizii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Marii strategi de multe ori au strategii pe maxim un an, și nu vad mai departe de niște indicatori contabili pe termen scurt. Ca asa au învățat la școala ajutătoare de management.
    Însă pe de de alta parte marii strategi au doar o parte din vina. Dacă oamenii se bucura la adidașii nike la preturi derizorii, nu prea ai ce face. Chinezii sunt buni când produc chestii ieftine pe care le consumam ca spartii însă nu ne plac ca ne sufla joburile sau afacerile. Sa dam vina pe corporații și pe masonerie în timp ce luam cu asalt mallurile și amazonul sa cumpărăm chinezării suna a disonanta cognitiva, ca să zic asa.
    • Like 2
    • @ Parerist
      check icon
      Nu cumparatorii se bucura de adidasi la preturi derizorii, ci capitalistii. Pretul de vanzare este de multe ori peste pretul de productie+alte costuri. Cand occidentul a externalizat munca in China, preturile nu au suferit o prabusire brusca. Profiturile au inregistrat o crestere masiva. Daca joburile sunt repatriate preturile ar putea fi mentinute, cu pretul sacrificarii profitului. Asta este varianta pe care marii capitalisti nici nu vor sa o accepte ca posibila, dar in cateva decenii vor invata ca asta este alternativa mai buna chiar pentru supravietuirea lor.

      Ca oamenii sunt oi si cumpara chestii supraevaluate gen Iphone sau se bat in malluri este cert, si ei au partea lor de vina. Insa aici este ca in spider-man: cine are puterea mai mare are responsabilitatea mai mare. Ciobanul este in mod clar mai vinovat decat oile !
      • Like 0
  • Sincer mă mir că în tot intervalul de boom chinezesc, pe spinarea restului lumii, nu a deschis ochii nici unui dintre " marii economiști" ai lumii. Sau li s-a închis gura de către năimiții chinezilor. Că nu doar România are cozi de topor! Mi-e teamă că s-au trezit un pic cam târziu și că, dacă se vor lua măsuri de reparare a "gafei" comise China va apela și la alte metode, mai puțin "ortodoxe". Un prim semnal este acest virus, total " necunoscut" dar foarte ofensiv si periculos.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      "Marii economisti servesc" de obicei interesul capitalistilor care nu vad decat profitul din urmatorul trimestru, pe termen scurt. Daca chiar intreaga natiune va fi distrusa in decenii, pe capitalisti nu ii intereseaza ca doar ei nu vor mai trai atunci.
      • Like 0
  • check icon
    i-auziti ma, salariu-n China-i 1000 de parai. O fi adevarat?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Salariul mediu da. Puterea de cumparare este chiar putin mai mare. Ne-au depasit, ce surpriza !
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Parcă un inginer IT avea 600 $. Oops...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Uite aici, in 2018 deja era $970 pe luna. Observa si ritmul cresterii.

      https://tradingeconomics.com/china/wages
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Vă cred. Statistică brutto. Dar nici nu mai crește semnificativ.
      Mi se pare mie ori v-ați schimbat nickul?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Nu, e acelasi. Poate creste, poate nu. Cert este ca creste de decenii, si nu exista indicii ca s-ar opri prea curand. Doar recent de exemplu a batut USA si la patente internationale, dupa ce au crescut de 200x ori in 20 de ani.

      https://www.reuters.com/article/us-usa-china-patents/in-a-first-china-knocks-us-from-top-spot-in-global-patent-race-idUSKBN21P1P9
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă am întrebat înseamnă că sunt 90 % sigură.
      Mulțumesc de răspuns.
      Să fim serioși, până la infinit nu poate crește...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Nici nu este nevoie sa creasca la infinit, doar sa depaseasca USA.
      • Like 0
  • PE DEMOCRATII CAPITALISTI CU DEMOCRATIA LOR ii intereseaza doar castigul,nicidecum drepturile omului chinez,si acest lucru a devenit BUMERANG pentru societatea intreaga, intradevar democrata .
    • Like 2
    • @ Nicolaie Apolzan
      check icon
      Pe ei nu ii intereseaza nici drepturile omului din propria tara, si vrei sa il intereseze ale omului chinez ?
      • Like 1
  • topala check icon
    O natiune de roboti,de sclavi care raman toata viata in slujba partidului,indiferent unde se afla.
    Dar prostii de europeni ,adica vaca Merkel si gerentofilul Macron ne impun politicile vamale avantajoase lor,ca si cu Turcia,Egipt,Maroc,iar micii intreprinzatori de la noi sunt falimentati . Am ajuns sa cumpar rosii din Maroc,adica din Africa ? Stau in frigider de 2 saptamani si tot tari sunt !
    Solutia este taxe vamale ,si alea sa fie mari ! Dar cu clasa politica actuala care sta numai capra in fata UE nu avem sanse de o imbunatatire a vietii .
    • Like 0
    • @ topala
      topala check icon
      Apropos,la emisiunea La Volan de pe Digi24,individul tibi troia,ala pe care stau hainele pe el ca pe gard,s-a luat de profesorii si in special de cei romana,facandu-i sarantoci.
      Reproduc ce a spus : profesorasul de romana de la etajul 7 nu o sa aiba bani sa-si cumpere ....o motoreta.
      Asta este mentalitatea motocilistului roman,esti profesor esti un prost si un sarantoc.. sper sa nu ma cenzurati !!! si individul sa-si ceara scuze !
      Normal ca am schimbat postul,a fost o intamplare ca am urmarit emisiunea lor expirata !
      • Like 2
    • @ topala
      check icon
      "Solutia este taxe vamale ,si alea sa fie mari !*
      Ai de grijă, cu taxe vamale mari rămîi fără frigider!
      Și, apropo, roșiile nu se păstrează în frigider. Și cu atît mai puțin dacă vrei să se mai coacă.
      • Like 2
    • @
      topala check icon
      vb lui tibi troia,esti sarantoc pastrezi alimentele in camara,ai bani iti cumperi frigider..
      Pt cultura ta generala frigidere,aparate de climatizare,aragazele se fac si in Europa,dar sunt cu 50-100 de euro mai scumpe si mult mai bune
      • Like 0
    • @ topala
      check icon
      Si occidentalii sunt tot roboti si sclavi, care raman toata viata in slujba celor care i-au pus pe Merkel si Macron la putere. Iar cand esti condus de globalisti sa nu te astepti ca ei vor sa salveze Europa prin taxe vamale. Daca creste Egiptul sau Marocul pentru ei tot aia este, ei nu au tara, casa.
      • Like 1
  • De ce e regimul din China nedemocratic? Mai e China țara medievală din timpul lui Mao Zedong? Este nedemocratică pedeapsa capitală primită de corupți?

    Chinezii și-au creat actuala țară prin muncă. Mănâncă un pumn de orez și muncesc zi lumină. Sigur că atunci când hulpavii europeni, cu concepția lor de "întreprindere distribuită", au mutat producția scumpă din Europa în China îi păcăleau pe chinezi cu 100 de dolari și o pereche de adidași. Era evident ca în timp pretențiile chinezilor la o viață mai bună să crească, d-aia salariul mediu acum este de 1000 de dolari.

    Foarte bine că acum China este înfloritoare și investește în lume, foarte bine că acum are interese la nivel global. Ne-am obișnuit ca doar europenii și americanii să aibă. Uite că nu-i așa.


    • Like 4
    • @ Florin Ch
      Poate pentru ca libertatea de exprimare este cenzurata? Poate pentru ca tot ce se intampla major in China are permisiunea dictatorului? Poate pentru ca Falun Dafa/ Gong e macelarita si membri ei sunt folositi pentru piata de organe? Poate pentru ca Europa a decis ca pedeapsa capitala este interzisa, iar China inca practica?
      • Like 7
    • @ Florin Ch
      Va doriti dictatura din nou, pesemne, de admirati sistemul chinez?! Sa va fie rusine ca admirati un sistem dictatorial sinistru precum China!!!
      • Like 2
    • @ Florin Ch
      Xi Jinping este un dictator scarbos marca Ceausescu, unul care incet-incet readuce China la o epoca asemanatoare cu cea a lui Mao.
      • Like 5
    • @ Florin Ch
      Poate ca in China e intr-adevar un regim nedemocratic. Dar ce stim noi, de-adevaratelea. despre China? Iar cand marii corupti sunt adusi in fata plutonului de executie, ma gandesc ca ......
      • Like 1
    • @ Adriana Negruti
      Ce stim noi, concret si cu date, despre acest regim? Ne-a spus cineva ca e unul dictatorial. Dar ce inseamna asata? Ceva date concrete, acolo?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      cu un salariu mediu de 1000-1200 de dolari, cum scrie in articol? Stiti cum am trait noi sub Ceausescu? Cum salivam la vederea vinetelor din piata, fiindca salariile noastre de ingineri nu ne ajungeau sa cumparam asa ceva de la tarani, iar la stat nu gaseam?
      • Like 0
    • @ Florin Ch
      Tare cred că ești un trrol cu ochii oblici. Nu păcălea nimeni pe chinezi, doar guvernele lor autocrate. A fost o manevră, pe mulți ani, dar care a dat roadele scontate de către conducătorii chinezi. Și a dat rezultate, poate peste așteptările lor.. Iată întreaga lume la piciorele lor.
      • Like 3
    • @ Florin Ch
      check icon
      Pentru occidentali "nedemocratic" sau "iliberal" sunt cuvinte care si-au pierdut sensul initial si au capatat doar sensul "nu ne place de aia".
      • Like 0
    • @ Mihai Alecu
      check icon
      In UK intri la puscarie pentru posturi pe facebook. Iar pe oamenii normali ii doare in cot de o secta extremista care este bine ca este tinuta sub control.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Xi Jinping nu ordona asasinate cu drona ca dictatorii occidentali.
      • Like 0
    • @ Maria Sarbu
      maripos check icon
      Si muncitorii, saracii, cu salariile lor de muncitori... Dar nimeni nu se gandeste la muncitori, doar la cei ce pot munci de acasa. Aia nu sunt muncitorii! Cel mult lucratorii.
      • Like 0
    • @ Florin Ch
      Filbert check icon
      Pedeapsa capitala e nedemocratica pentru ca e hotarita de oameni care, ca orice om, pot sa greseasca.
      • Like 3
    • @ Filbert
      check icon
      Înainte de orice, pedeapsa capitală este imorală. Oriunde, în China, în statele americane care încă n-au abolit-o etc.
      • Like 2
    • @ Filbert
      check icon
      Atunci orice pedeapsa inclusiv inchisoarea este nedemocratica pentru ca este hotarata de oameni ce pot gresi.
      • Like 1
    • @ Maria Sarbu
      Da, stiu, si stiu cum in China libertatea de exprimare e calcata in picioare. Cum anul trecut un doctor a dat un avertisment legat de noul coronavirus, doar ca l-a identificat gresit ca SARS (surpriza, COVID-19 mai e numit acum si SARS-2). Regimul i-a inchis gura repede ca nu dadea bine la imaginea lor. Vreti facebook in China? Nu se poate, ca la un moment dat cineva a criticat regimul pe facebook, drept care cenzura. Mai vreti dovezi? Poftiti aici inca una: https://www.youtube.com/watch?
      v=rbTXb6bEMfI
      Revin si spun: Xi Jinping e un dictator scarbos care arata ca Winnie the Pooh. Din pacate pentru Winnie the Pooh.
      • Like 2
    • @
      Nu, le vara pe gat propriilor cetateni mizerii precum creditul social. Si cenzura cat incape.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Asa, China are creditul social care in principiu este o idee foarte buna, iar US a facut experiente cu sifilis pe proprii cetateni si ii supravegheaza constant (google PRISM). Pentru orice spui ca face China eu pot sa iti aduc un exemplu mai grav facut de o tara din occident. Asa ca occidentul si-a pierdut dreptul sa faca judecati morale, sa isi rezolve intai propriile probleme.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Propaganda. Cu doctorul de exemplu nu se stie ce s-a intamplat. Ah ca banuim fara dovezi ca regimul i-a inchis gura, asa banuiesc si eu fara dovezi ca de o saptamana a inceput propaganda Americana impotriva China pentru ca un razboi militar nu au curaj sa inceapa si trebuie sa gaseasca un pretext de sanctiuni internationale ca sa ii mai incetineasca ascensiunea economica.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Ne luptăm cu morile de vînt. Trebuie să acceptăm că e imposibil să-i demonstrezi unui prost că-i prost.
      • Like 1
    • @
      Creditul social este o mizerie orwelliana. Supravegherea nu e in nici un caz mai nasoala decat ce vrea china sa faca si cum le baga bocancul pe gat propriilor cetateni. Eu nu emit judecati morale in numele occidentului.
      US ar trebui sa termine ce a inceput cu sanctiunile impotriva Huawei.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Creditul social este o mizerie doar daca este prost aplicat. Oamenii il aplica colectiv de mii de ani, se numeste "reputatie". Iar programul PRISM chiar este mai nasol decat ce vrea China sa faca, numai si pentru ca este mai invizibil.

      US o sa faca o p**a, aproape nimeni nu mai respecta ce le comanda americanii si fara piata americana dar cu piata globala la dispozitie se descurca oricine.

      Dupa razboiul civil ce va urma o sa ajunga mai de ras de cum a ajuns UK dupa ce a decazut din pozitia de imperiu. Mai vorbim prin 2050.
      • Like 0
    • @
      Din moment ce statul chinez iti poate scadea creditul pentru ca un amic a criticat regimul e deja prost aplicat si orwellian. Faptul ca internetul e cenzurat e cel putin la fel de mizerabil. Comunismul e o mizerie si China nu e vreo mare exceptie din punctul asta de vedere.

      "US o sa faca o p**a" - din pacate asa se pare, da.

      "Dupa razboiul civil ce va urma o sa ajunga mai de ras de cum a ajuns UK dupa ce a decazut din pozitia de imperiu." - eu mizez pe o revolutie in China, dar probabil sunt idealist.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Stai sa vezi in orasele din libera tara Romania daca critici nu regimul, ci pe primarul din oras, ce iti scade "creditul social".

      Cat despre cenzura internetului, toata lumea care se pricepe cat de cat intelege ca este o gluma. Este ca si cum ai spune ca in Romania este rau pentru ce trebuie sa cumperi orice joc video si la windows trebuie mereu sa ai licenta :)

      Ma bucur ca esti destul de destept cat sa vezi ce se pare ca o sa faca USA. Insa revolutia nu in China se va intampla, ci in USA. Practic deja exista doua popoare foarte diferite cu vederi ireconciliabile.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Si are cineva de câștigat dacă in SUA vine o revoluție bolșevica? Susținută eventual de tot felul de biserici dubioase?
      • Like 4
    • @
      Diferenta e ca porcariile care se fac in Romania cand il critici pe dom' primar sunt ilegale. Mizeria cu creditul social in China e legala, este guvernul care cu litera legii iti spune ca n-ai voie sa-l critici, altfel te ia pe sus uncle police.

      Cenzura netului in China nu e o gluma. O spuneau si cei din Wuhan care transmiteau informatii despre coronavirus pe cont propriu, ca o fac cu risc major. Sunt diverse proiecte de softuri de comunicare (unul dragur se cheama jami, daca va intereseaza) pentru care "the great firewall" e o problema destul de serioasa. Oamenii aia cu greu pot comunica cu exteriorul. Nu stiu in ce masura VPN-urile pot fi folosite sau cat e de legal sa faci asta, mai ales ca poti fi arestat daca ai postat ceva nasol pe social media.
      • Like 3
    • @ Parerist
      check icon
      Cand am spus ca in USA vine revolutia nu ma refeream la bolsevici, ci la razboiul civil inevitabil, intre albii ultra-progresisti + minoritati vs albii conservatori. USA urmeaza sa fie impartita in cel putin 2-3 tari diferite.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Pentru omul asuprit este irelevant daca asuprirea este legala sau nu, cat timp nu isi vede dreptatea.

      In occident echivalentul creditului social este "credit score". Creditul social poate avea cateva parti proaste, dar avantajele pe care le aduce sunt mult mai multe, poate ajuta la creerea unei meritocratii autentice, la promovarea nasterilor din oameni inteligenti si sanatosi (practic eugenie), identificarea persoanelor predispuse spre criminalitate, etc.

      Da, printre alte metode unele VPN-uri merg in China (nu toate) si se poate configura incat nici nu se vede ca folosesti VPN. Stirile astea cu oameni speriati sunt doar propaganda occidentala pura. De exemplu doua luni au dormit si acum au primit ordin sa spuna ca China s-a autoatacat cu arma biologica, ca stia ca americanii o sa fie mai afectati, asta e un act de razboi lol. Mai lipsea faptul ca au ascuns armele de distrugere in masa de pe vremea lui Saddam :)

      Eu inteleg ca unii inca pot sustine in creier disonante cognitive gen americanii salvatorii democratiei (CIA castiga premiul de rasturnare a regimurilor democratice) sau Obama premiul Nobel pentru pace in timp ce ordona atacuri din drona cu victime civile, dar acesti unii incep sa devina o minoritate.

      China nu este perfecta dar o sa fie o superputere mult mai buna pentru lume in general si mai ales pentru Romania.

      Bonus, un american onest despre America:

      https://www.youtube.com/watch?v=k43gK0szK00
      • Like 0
    • @
      Nu este irelevant. Daca asuprirea este ilegala pot sa fac ceva in legatura cu asta, sa contactez o televiziune, sa merg la CEDO etc. Daca guvernul da o lege prin care imi pune bocancul pe gat si nici n-am o lege europeana care sa aiba sansa sa ma ajute, imi este infinit mai greu sa scap.

      "Creditul social poate avea cateva parti proaste, dar avantajele pe care le aduce sunt mult mai multe, poate ajuta la creerea unei meritocratii autentice, la promovarea nasterilor din oameni inteligenti si sanatosi (practic eugenie)," - eugenia e un avantaj?? WTF?! Cateva parti proaste? Niste mici detalii cum e cenzura. Nu. Creditul social in versiunea chineza este cea mai jegoasa chestie orwelliana din era actuala. Nici Ceausescu n-a visat la asa ceva pentru securistii lui. Este un atac cat se poate de mizerabil la libertatea de exprimare si viata privata. Elementul asta singur ar trebui sa duca la o revolutie. Meritocratie?! Amicul meu critica guvernul (mare crima intr-adevar), drept care EU am de suferit si asta e meritocratie?

      "Stirile astea cu oameni speriati sunt doar propaganda occidentala pura." - si asta rezulta de unde, mai exact? Saracii comunisti, impotriva LOR e facuta propaganda de fapt? Imi vine foarte greu s-o cred.

      "Eu inteleg ca unii inca pot sustine in creier disonante cognitive gen americanii salvatorii democratiei " - posibil, eu unul nu sustin asa ceva. E insa raul cel mai mic. Macar pentru faptul ca oricat ar fi dat Obama cu drone si oricat de bou ar fi Trump, ambii s-au carat sau se vor cara. Ambii pot fi criticati liber de concetateni de-ai lor,

      "China nu este perfecta dar o sa fie o superputere mult mai buna pentru lume in general si mai ales pentru Romania." - pe dracu, e ca si cum ai spune ca Stalin o sa ne salveze. Orice regim dictatorial NU are cum sa constituie o superputere buna pentru restul lumii. Prefer sa omoare Trump sau Obama 100 de teroristi in Orientul mijlociu decat sa-mi controleze China limbajul. Democratia e mai buna decat comunismul oricand, cu toate defectele ei.

      "De exemplu doua luni au dormit si acum au primit ordin sa spuna ca China s-a autoatacat cu arma biologica," - 1) Nu, au trimis mesaje inca de la inceput. 2) Nu asta au sustinut, ci faptul ca in ciuda rapoartelor oficiale cum ca situatia ar fi fost sub control, situatia era de fapt de tot rahatul. Adica regimul incerca sa-si salveze imaginea. Si surpriza-surpriza cine era de alta parere n-o ducea tocmai bine.
      • Like 4
    • @
      Parerist check icon
      Ce nu pari sa pricepi tu este ca între ultra progresisti, ultra conservatori sau americani, suedezi, romani și poate chiar și o parte dintre rusi, turci etc exista mult mai multe lucruri în comun (de la valori la interese) decât între oricare dintre categoriile astea și chinezii pe care ii admiri tu. Că feisbucul i-a tâmpit și se bat între ei datorita unor ideologii sterile e adevărat.
      Și iar pari sa ignori faptul ca dpdv economica China s-a ridicat copiind mult hulitul sistem capitalist occidental, nu pe baza de cooperative populare cum visezi tu. A introdus proprietate privata, faliment, are capitalisti, miliardari și săraci, asasinate, exploatați și exploatatori, corporații și toate defectele occidentului. Plus încă unul, și anume ca puterea și politica și economia e în aceleași mâini.
      În sistemul occidental exista doua "rele". Guvernul și corporațiile. Asupra primului ai o putere oarecare, asupra celuilalt una și mai redusa. In China însă cele doua sunt confundate și ai și mai putina influenta.
      Prin urmare "revoluția" propusa de tine nu duce la nicio eliberare, ci dimpotrivă, la unificarea mafiilor și la reducerea puterilor si libertăților oilor. În loc de mai mulți ciobani slabi și uneori dezbinați s-ar o sa ai unul singur extrem de puternic. Și abia atunci o sa vezi ce-i aia robot sau sclav.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      Starlink forever! Uite un proiect care merita sa atrăgă premianții și olimpicii....
      • Like 1
    • @ Parerist
      check icon
      Total gresit. Valorile si interesele unui american progresist si ale unuia conservator sunt foarte diferite, chiar daca genetica este asemenatoare. Unii conservatori au ajuns asa de revoltati ca se muta prin Europa de Est numai sa scape de progresism. Aici o sa se aplice dusmanul dusmanului meu imi este prieten.

      China nu a copiat capitalismul, l-a adaptat, rezultand ceva foarte diferit de ce este in occident. Acum ca inca nu sunt toti oamenii egali si paradisul nu exista pe pamant e adevarat, dar este un pas in fata comparativ cu capitalismul american.

      Problema mai importanta nu este cata influenta are omul de rand asupra structurilor de putere (in occident exista doar iluzia ca ar avea mai multa putere ca in China), ci in ce masura structurile de putere sunt benevolente si loiale natiunii. Elitele occidentale si-au tradat propriile popoare, cele din China inca nu.

      Deocamdata in pasul spre o lume fara ciobani o treapta este sa ai parte de ciobani buni. Puterea nu devine un rau decat in mainile unui cioban rau intentionat.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      In practica CEDO si televiziunea au o sansa sa rezolve abuzul asupra unui om simplu ce tinde spre zero.

      Da, eugenia este un avantaj. O lume cu oameni mai inteligenti si mai putini bolnavi este posibila, si este chiar imoral sa incurajam tot felul de gene de exemplu pentru schizofrenie sa se perpetueze, si cu asta sa permitem suferinta a milioane de viitori oameni.

      Nu intelegi ca creditul social nu a fost facut doar ca sa penalizeze pe cei care critica guvernul. Exista o intreaga gama de comportamente aproape universal dezirabile/indezirabile in orice societate umana. La fel, nu intelegi ca sistemul occidental este tot opresiv doar ca lanturile sunt mai putin vizibile. De exemplu ce crezi, poate un american sa posteze pe facebook "i hate niggers lol" ? Poate, dar doar odata.

      Iti este greu sa crezi ca o tara care urmeaza sa fie depasita economic de China va incerca sa foloseasca orice mijloace inclusiv propaganda ca sa incerce sa previna acest lucru ? Mai ales una in care media este detinuta de vre-o 5 oameni si primeste indicii direct de la CIA (unele filme produse de Holywood au fost finantate direct de CIA) ?

      USA este in mod evident raul mai mare, fie si doar pentru ca au fost in razboi peste 90% din istoria lor. Spre deosebire de China. Nu conteaza ca poti sa critici si sa schimbi presedintele daca el este doar un "figurehead".

      Nu este ca si cum as spune ca Stalin o sa ne salveze. China nu are un plan de transformat Romania intr-o anexa agricola cum avea Stalin. Tot ii dai inainte cu dictatura, nici acum nu ai inteles ca si in Europa si USA este tot dictatura, dictatura banilor, dictatura elitelor. Esti mai spalat pe creier ca un membru al PCC. Democratia este un sistem politic, comunismul un sistem economic. Poti avea capitalism dictatorial sau comunism democratic.

      Au trimis mesaje de la inceput pe naiba. In Februarie si Martie abia auzeai ceva, si in a doua parte a lui Aprilie s-a trezit brusc presa americana sa vina toti cu aceiasi teorie dezbatuta zilnic.
      Si nu sustin doar atat, ci ca au trimis chinezi intentionat ca sa imbolnaveasca USA sau ca au WHO in buzunar (lol cand USA si Gates sunt principalii sponsori). Ciudat, cand Germania nu inregistreaza mortii cu coronavirus care au comorbiditati importante ca morti covid, nu ii critica nimeni ca fac smecherii.

      Oricum, viitorul vine peste noi vrem sau nu vrem.

      https://youtu.be/jFFkh506TMg?t=16

      • Like 0
    • @
      Xi Jinping este un cioban rau intentionat care vrea putere permanenta si cultul personalitatii. Elitele din China si-au tradat proprii cetateni in momentul in care au strans surubul cenzurii si au legalizat mizeria orwelliana numita credit social.

      "Acum ca inca nu sunt toti oamenii egali " - si ma rog de ce ar trebui sa fie toti egali? Inteleg egalitatea de sanse, dar altfel meritocratia nu permite ca toti sa fie egali si nici nu ar trebui.

      "in occident exista doar iluzia ca ar avea mai multa putere ca in China" - fals. Macar faptul ca pot sa critice deschis guvernul inseamna ca au mai multa putere decat cei din China.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Absolut!
      • Like 0
    • @
      Aha, si China are comunism democratic. Asa cum aveam si noi.
      "In practica CEDO si televiziunea au o sansa sa rezolve abuzul asupra unui om simplu ce tinde spre zero." - nu e fix 0, asta conteaza. Poti face ceva, poti sa votezi alt primar la alegerile urmatoare, poti sa faci o petitie sa-l dai jos, ai tot felul de instrumente la indemana.

      Eugenia era visul nazistilor. Este profund incorect si imoral ca statul sa vina si sa spuna: "tu sa te inmultesti, tu nu". E dictatorial intr-un mod de-a dreptul oribil.

      "Nu intelegi ca creditul social nu a fost facut doar ca sa penalizeze pe cei care critica guvernul." - putin ma intereseaza celelalte scopuri, in momentul asta este (printre altele) o unealta de a inchide fortat gura celor care sunt de alta parere decat cea a tatucului sef. Asta nu e un mizilic, e o problema al dracului de mare.

      "Tot ii dai inainte cu dictatura, nici acum nu ai inteles ca si in Europa si USA este tot dictatura, dictatura banilor, dictatura elitelor." - nu e dictatura, reprezentantii politici se aleg prin vot si au mandate fixe. Omul de rand ARE puterea sa schimbe lucrurile si sa faca o diferenta, mult mai mult decat in China, macar prin faptul ca se poate exprima. Fa o petitie sa-l dai jos de la putere pe Xi jinping, vezi ce se intampla. De fapt va poate spune Liu Xiaobo.

      "De exemplu ce crezi, poate un american sa posteze pe facebook "i hate niggers lol" ?" - facebook e o companie privata. Respectivul poate sa-si exprime rasismul pe daily stormer, 4chan sau site-ul propriu.

      "Iti este greu sa crezi ca o tara care urmeaza sa fie depasita economic de China va incerca sa foloseasca orice mijloace inclusiv propaganda ca sa incerce sa previna acest lucru ?" - revolte au mai tot avut loc in China de-a lungul anilor. Am vorbit la randul meu cu chinezi care mi-au spus cum stau lucrurile acolo si cum ai acces la informatia pe care te lasa partidul-tatuc sa o accesezi. Nu, nu cred ca e propaganda, mai ales pentru ca in momentul de fata US si NATO inca sunt mult in fata Chinei din punct de vedere militar. Mi se pare mult mai plauzibil ca China sa incerce sa destabilizeze vestul pentru propriile interese. Si se pare ca nu sunt singurul de parerea asta: https://www.youtube.com/watch?v=jsV_YXq-1x4

      "Au trimis mesaje de la inceput pe naiba. In Februarie si Martie abia auzeai ceva," - auzeai de la cetateni din Wuhan care spuneau cat de bine e gestionata situatia. Da, inca de la inceputul anului: https://www.youtube.com/watch?v=XsdgaNIChSA. E un pusti chinez in Romania care si-a sunat fratele din China sa-l intrebe cat de stabile sunt lucrurile acolo. Banuiesc ca si aia era tot propaganda.

      "Oricum, viitorul vine peste noi vrem sau nu vrem."- las' ca nu stam cu mainile in san.

      "Esti mai spalat pe creier ca un membru al PCC. " - uitati-va bine in oglinda inainte sa le spuneti altora ca sunt spalati pe creier.
      • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Tu chiar crezi că mai e cineva atât de naiv sa creadă în "ciobani buni?! Ăștia sunt la fel de reali ca îngerii cu aripioare albe care zboară printre noi. Da-i ciobanului prea multa putere și-o bata și-ți meriți soarta
      Cretinul progresist sau cel ultraconsevator se considéra oameni, nu furnici într-un mușuroi cum îți dorești tu și chinezii. Ca de închina la zei și posturi de televiziune diferite sunt detalii.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Daca maine Xi Jinping moare locul ii va fi luat de altul, sistemul si civilizatia chineza va supravietui. Cert este ca tot ce spui despre el nu pot fi decat niste sloganuri din presa occidentala pe care le repeti pe nemestecate, tehnica asta de "character assasination" se foloseste si in lupta politica de la noi cand creezi ura contra unui om, ca oamenilor le este mai greu sa urasca o idee abstracta. Ceva gen two minutes of hate din 1984, si mai ai pretentii ca ei traiesc in dictatura.

      Dovada ca elitele chineze nu s-au tradat cetatenii globalismului este tocmai ca armata globalista lupta cu ele.

      Ok daca admiti ca oamenii este bine sa nu fie egali cu ce te deranjeaza sistemul chinez in care unii au mai multa putere decat altii ?

      Nu este fals deloc. Cum plm sa afirmi ca poti sa critici deschis guvernul cand daca in UK spui pe facebook ca te cam deranjeaza imigrantii aia te cauta politia si poti face si puscarie ? Vai ai libertatea sa strigi in Times Square ca un nebun, pe aia o ai tocmai pentru ca vre-o 5 oameni detin presa si iti inunda vocea prin volum, asa ca nu contezi. Tu ai libertate doar de aia care nu conteaza, de exemplu sa alegi intre 100 de tipuri de pufuleti. Libertatea adevarata este sa iti decizi destinul, si daca tu chiar crezi ca o ai pe aia cand inca chiar sinele si idealurile tale au fost modelate cu atentie de mic copil de altii, te amagesti grav.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      China nu este nici comunista nici democratica, dar comunismul democratic poate exista. Ah nu e fix zero e 0.01%. Si uite asa te mentin docil cu farama de speranta. Ca ai o sansa de 0.01% sa ajungi vedeta sau milionar, si o sa crezi asta pana cand o sa mori dupa o viata de sclav.

      Nu conteaza ca euginia era unul dintre lucrurile agreate de nazisti. Si Hitler avea mustata, asta nu inseamna ca mustata este rea in sine. Daca vrei sa argumentezi ca eugenia este rea atunci trebuie sa o faci pe baza meritelor/efectelor rele strict ale eugeniei, nu aratand cu cine a fost asociata. Mie mi se pare oribil sa lasi un criminal in serie sa aiba vizite conjugale ca sa isi transmita mai departe genele aberante.

      Orice guvern are o metoda de a inchide gura, chiar si Romania are spioni care pot asasina la comanda. Adica China nu este cu nimic deosebita aici.

      Tu mai crezi in democratie, conteaza doar cine numara voturile. Chiar in USA sunt nenumarate dovezi de frauda electorala chiar si electronica. Asta este, nu ai ajuns la nivelul la care sa nu fii pacalit de iluzia alegerii. Degeaba alegi papusi politicieni cand ei actioneaza mereu la fel si puterea se afla la cei din spatele lor. E o soarta chiar mai cruda sa te exprimi si sa crezi ca contezi cand de fapt nu contezi si nu poti schimba nimic.

      Vai e o companie privata ! Doamne atata prostie am vazut doar la boomeri. Daca te cenzureaza statul e rau, dar daca te cenzureaza un monopol IT la care nu ai alternativa reala e bine. Indivizi ca tine s-ar bucura sa primeasca bulane peste figura cat timp politia e privata.

      Orice chinez are acces fix la orice informatie vrea el. Daca esti mai prost asa este, poate nu poti sa o obtii, de exemplu daca nu stii sa citesti este mai greu sa stii continutul cartilor. Chinezii cu care ai vorbit tu sunt minoritatea care sufera ca inca nu pot sa prizeze coca in avioanele private, ca partidul nu ii lasa sa epateze in asa hal ca elitele occidentale.
      De ce plm ar vrea China sa destabilizeze vestul cand tot ce trebuie sa faca este sa astepte ? Din contra, vestul are de pierdut din trendurile actuale care arata ca pana in 2100 China va avea un GDP de 2-3 ori mai mare ca USA. In plus vestul face o treaba foarte buna sa se destabilizeze singur, acceptand armate de imigranti si conducatori fatalai ca Trudeau.

      Ce treaba are video-ul ala din Ianuarie cu faptul ca media din USA nu acuza China de sabotaj 4 ore pe zi in fiecare zi pana acum 2 saptamani ?

      Nu conteaza ca nu stai cu mainile in san, esti prea mic, prea neimportant. Omul este sub vremi, nu vremile sub om.

      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Daca este sa notez pe hartie ce a facut ciobanul USA vs ciobanul China in ultimii 400 de ani si trag linie concluza este clara pentru oricine. Sa spunem daca preferati ca ciobanul China nu a adus atata suferinta in lume ca Ciobanul USA. Daca China o sa inceapa sa faca ce a facut USA, atunci stati linistit ca urmasii mei vor sustine inlocuirea rapida a acesteia cu India in secolul al XXII-lea :)
      • Like 0
    • @
      Da, traiesc in dictatura si nu sunt doar sloganuri. Au fost inchisi oameni care au indraznit sa critice sistemul. Cenzura e reala, "the great firewall" e real. Macar astea il fac sa fie un dictator scarbos. Culmea e ca occidentul tocmai ca pare sa se fereasca de la a critica China prea tare din interese de $$$.

      Guvernul chinez si-a tradat cetatenii in momentul in care a pus in aplicare cenzura si creditul social. Cat despre globalism, pe bune? China isi vinde produsele in toata lumea si si-a exportat inclusiv cenzura la Hollywood si Blizzard, dar ei sunt vajnicii luptatori impotriva globalismului? Eventual vor propria versiune de globalism.

      "Ok daca admiti ca oamenii este bine sa nu fie egali cu ce te deranjeaza sistemul chinez in care unii au mai multa putere decat altii ?" - ma deranjeaza lipsa de libertate, nu inegalitatea neaparat. Intr-un sistem meritocratic inegalitatea o sa apara inevitabil, ideea e sa ai sansa sa evoluezi si sa schimbi lucrurile cand e nevoie. Daca vreau sa schimb ceva in sistemul de guvenrmant de exemplu cum pot sa o fac daca n-am dreptul sa critic sistemul actual? Libertatea de exprimare ar trebui sa fie o chestie fundamentala in orice stat, si am sa critic orice stat care isi bate joc de ea. Cum e China.

      "Cum plm sa afirmi ca poti sa critici deschis guvernul cand daca in UK spui pe facebook ca te cam deranjeaza imigrantii aia te cauta politia si poti face si puscarie ? " - asta e un derapaj mizerabil in UK si in Germania. Si cam atat. Si ceva imi spune ca in UK macar problema asta o sa se rezolve in curand.

      "Vai ai libertatea sa strigi in Times Square ca un nebun, pe aia o ai tocmai pentru ca vre-o 5 oameni detin presa si iti inunda vocea prin volum, asa ca nu contezi." - n-aveti de unde sa stiti, depinde de situatie. Pot sa influentez sau nu, depinzand de ce strig si cat rezoneaza asta cu cei din jur. Tommy Robinson de exemplu a reusit chestia asta intr-o oarecare masura, E oricum irelevant, libertatea de exprimare n-are decat tangential legatura cu puterea de influenta. Vreau sa pot sa critic guvernul fara sa intru la puscarie, nu ma intereseaza cati sunt de acord cu mine.

      "Libertatea adevarata este sa iti decizi destinul, si daca tu chiar crezi ca o ai pe aia cand inca chiar sinele si idealurile tale au fost modelate cu atentie de mic copil de altii" - si in China n-or fi modelate de altii? Toti copiii de acolo singuri au revelatia ca partidul tatuc e cel mai cel, nu? Toti din toate tarile suntem influentati de mici intr-o masura sau alta. Si, da, chiar am libertatea sa imi decid singur destinul, mi-o exersez in fiecare zi.

      "China nu este nici comunista nici democratica, dar comunismul democratic poate exista." - sigur, utopia nu a fost pusa in aplicare inca. Poate dupa al n-spelea experiment esuat o sa mearga. Cu un singur partid sigur nu e democratica.

      "Si uite asa te mentin docil cu farama de speranta. " - tocmai ca nu e vorba de docilitate, exact asta e ideea. Intr-un sistem democratic am arme cu care sa lupt impotriva unui sistem corupt. In China n-am: am zis ceva m-a luat politia si asta e, game over. Vorbim de sanse? Aici am poate 0,01%, poate mai mult, poate mai putin dar sigur nu 0. In China am fix 0.

      "Mie mi se pare oribil sa lasi un criminal in serie sa aiba vizite conjugale ca sa isi transmita mai departe genele aberante." - de unde stiti ca genele aberante vor fi cele transmise? De unde stiti ca problemele pe care le are sunt de natura genetica? Cine !@#$ ma-sii e STATUL sa-i spuna cetateanului cu cine are sau n-are voie sa si-o traga? Asta e dezavantajul, e cat se poate de dictatorial. Si da, faptul ca eugenia facea parte din filozofia nazista ( ca analogia cu mustata nu merge) conteaza.

      " chiar si Romania are spioni care pot asasina la comanda. " - demonstrati va rog ca spioni romani au omorat cetateni romani pentru ca au criticat regimul politic, in perioada actuala de dupa '89. In China cenzura e legala e pe fata si e brutala, nu poti sa faci nimic impotriva ei. Aici se produc abuzuri dar sunt exact asta: abuzuri, sunt ilegale, sunt criticate, poti sa lupti in instanta cu ele si da, sa si castigi.

      "E o soarta chiar mai cruda sa te exprimi si sa crezi ca contezi cand de fapt nu contezi si nu poti schimba nimic." - ba da, poti. Toti papusarii si toate trusturile de presa au facut tot ce s-a putut sa opreasca alegerea lui Trump si lo and behold - e presedinte. Nu-mi place tipul, dar cei din spatele cortinei care o impingeau pe Hillary de la spate au pierdut runda aia. Si aia erau cei mai puternici, de departe. Fatalismul nu scuza cu nimic renuntarea la libertati.

      "Vai e o companie privata ! Doamne atata prostie am vazut doar la boomeri. " - am spus ceva gresit? Da, e o companie privata, poate sa faca ce doreste cu produsul ei. Si nu, nu are monopol de piata, nu are cum. Daca eu vreau sa imi iau doua unitati, sa instalez linux cu apache pe ele si sa bag firu cu fibra optica guess what: m-am exprimat pe net. Asta ca sa nu mai vorbim de lbry, mastodon etc. Pe dvs. va supara faptul ca e greu sa castigi influenta politica, dar nu in asta consta libertatea de exprimare. Libertatea mea de exprimare nu inseamna ca cineva e obligat sa ma asculte sau sa fie de acord cu mine. S-ar putea sa fie de acord, sau nu, s-ar putea sa conteze sau nu, dar asta e irelevant. In China n-ai cum sa castigi influenta decat daca lingi in dos partidul tatuc. Prefer razboiul cu facebook oricand cenzurii chinezesti.
      "Indivizi ca tine s-ar bucura sa primeasca bulane peste figura cat timp politia e privata." - poti sa ai fix 0 treaba cu facebook, sau sa construiesti produsul care sa faca facebook irelevant, asa cum si facebook a crescut de la 0 si a facut myspace irelevant. Ca sa merg pe analogia dvs. daca politia aia privata vrea sa-mi dea un bulan peste ochi, in democratie pot sa dau si eu inapoi. Poate castig, poate nu, dar faptul ca pot macar sa lupt e esential. In China nu pot decat sa zic "i'm sorry uncle police".

      "Chinezii cu care ai vorbit tu sunt minoritatea care sufera ca inca nu pot sa prizeze coca in avioanele private" - nu, dar e bine ca faceti presupuneri. Sunt bieti pusti care ar vrea sa stea de vorba cu prietenii pe facebook cand ajung acasa si nu pot, si le e frica sa incerce sa foloseasca VPN-uri.

      "ca partidul nu ii lasa sa epateze in asa hal ca elitele occidentale." - si ma rog cine dracu' e partidu sa le interzica sa epateze? Daca si-au castigat banii si vor si pot sa epateze, ce? Care e problema? De ce sa se bage statul in viata privata a omului, nu inteleg? Ca ce chestie sa fie partidul judecator moral?

      "De ce plm ar vrea China sa destabilizeze vestul cand tot ce trebuie sa faca este sa astepte ?" - pentru ca tot asteapta si tot nu se destabilizeaza. A, si pentru ca Trump era cat pe-aci sa le-o traga cu restrictiile economice asupra Huawei. Poate sa fie un fel de preemptive strike.

      "Ce treaba are video-ul ala din Ianuarie cu faptul ca media din USA nu acuza China de sabotaj 4 ore pe zi in fiecare zi pana acum 2 saptamani ?" - ati spus ca abia se auzea ceva la inceputul anului din Wihan despre coronavirus, v-am demonstrat ca nu e asa, ca inca din Ianuarie cetateni de acolo trimiteau mesaje in care relatau cat de nasoala era situatia, in timp ce regimul lor spunea ca totul e sub control. In conditiile in care 1) s-au comportat asa si 2) stiau inca din decembrie anul trecut de virusul asta da, mi se pare normal sa consideram si cazul in care China ar fi dat drumul intentionat la virus.

      "Nu conteaza ca nu stai cu mainile in san, esti prea mic, prea neimportant. Omul este sub vremi, nu vremile sub om." - cred ca diferenta intre noi nu este ca eu sunt vreun boomer prost si dvs. dastept foc, cred ca e in atitudine: dvs. aveti o atitudine fatalista, eu nu. Daca plecati de la prezumtia ca nu se poate nu o sa ajungeti nicaieri. Adevarul e ca se poate, si au demonstrat-o destui. Trebuie insa sa fii dispus sa-ti pui pielea in saramura, nu doar sa te plangi si sa accepti latul comunist ca poate nu-i asa taios.

      P.S. : China ar trebui inlocuita azi cu India.
      • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Io zic sa emigrezi frumos în China. Sa vedem dacă te oprește vreo Merkel sau vreo corporație sa pleci.
      Vezi tu, americanii au făcut tâmpenii majore, însă la alții. Unele din interese mizerabile, de acord, altele din pura prostie și incompetenta și care s-au dovedit contraproductive pentru ei înșiși. Însă pentru ele americanii înșiși, oile, au făcut scandal și le-au cerut socoteala.
      Regimurile pe care le admiri tu însă le-au făcut pe cele mai mari
      împotriva propriului popor, și doar din interesele ciobanului, nu ale oilor. Oile stau drepți și n-au voie sa sufle în front, iar conducătorii prin definiție nu greșesc. Te pomenești ca Mao și victimele lui au fost inventate de Zuckerberg.
      Ia du-te tu frumosul în paradisul chinezesc și înjură-l pe Xi cum o injuri pe Merkel și vino după aia sa ne povestești cum te-ai eliberat tu din sclavia corporatista. Și ia-l și pe Ciobanu Florin cu tine, să-l scapi de biciul evreilor si mafia cardurilor.
      • Like 1
    • @ Parerist
      check icon
      Daca nu exista o bariera lingvistica si nu eram nationalist maine eram in China. Da ce sa faci daca am fost blestemat sa vreau sa reformez neamul meu ?

      Da, da am vazut cati americani le-au cerut socoteala liderilor pentru zecile de rasturnari de regimuri din America de Sud. Chiar si pentru razboiul din irak pentru arme imaginare de distrugere in masa au facut sute de oameni puscarie :) Iar americanii astia nu au facut niciodata crime impotriva propriului popor, nu este ca si cum i-ar supraveghea permanent sau au facut experiente cu sifilis si LSD pe ei :)

      Ok am inteles partidul chinez tine sub talpa sa o parte din populatie. Cum am spus, mult mai putin grav decat ce a facut USA. Iar multi dintre cei de sub talpa partidului chiar sunt corupti sau pericole publice asa ca este chiar un lucru bun.

      Eu cred ca tu inca ai impresia ca China este Romania sub Ceausescu. Chinezii care chiar simt ca "nu au voie sa sufle in front" sunt liberi sa place. Orice chinez poate trece granita oricand.

      Libertatea de a injura nu este o libertate autentica. Vorba fara fapta este egala cu zero. Daca sclavul pe plantatie are dreptul sa isi injure stapanul aia este o caricatura de libertate. De aia in occident aveai libertatea de a vorbi (acum nu o mai ai ca sunt categorii protejate de minoritari) ca oricum vorba nu schimba nimic. Da ia incearca tu sa faci o actiune concreta in occident sa vezi ce patesti. Poate stii cazul unui celebru coach de dating caruia i-a fost interzis sa realizeze adunari si i-a fost interzisa intrarea pe teritoriul mai multor tari occidentale.

      PS: nu stiu ce ai cu evreii. in caz ca nu realizezi evreii au o inclinatie culturala si genetica spre socialism, in ciuda faptului ca exista destui bogati printre ei.
      • Like 0
    • @
      "Chinezii care chiar simt ca "nu au voie sa sufle in front" sunt liberi sa place." - daca au credit social cat sa poata obtine pasaport. Le-a fost relativ usor pana acum. Pe viitor... mai vedem.

      "Libertatea de a injura nu este o libertate autentica." - ba da, este, si conteaza mai mult decat vreti dvs. sa admiteti.

      "nu stiu ce ai cu evreii. in caz ca nu realizezi evreii au o inclinatie culturala si genetica spre socialism," - si cand mai exact s-a demonstrat ca inclinatia politica are vreo treaba cu genetica?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Oricui nu ii convine este liber sa plece din "dictatura" China atunci, granitele sunt deschise.

      Degeaba repeti in prostie credit social, ti-am raspuns deja de ce nu este o scofala asa de mare. Globalism nu inseamna sa actionezi global, ci sa ai ca scop final o lume in care natiunile individuale nu mai exista (preferabil chiar o singura religie si limba). Si imperiul britanic actiona global, dar nu era globalist.

      De unde stii ca in China nu poti schimba ceva ? De exemplu poti sa urci in rangurile partidului si sa imprimi o noua directie. In ultimii 40 de ani China si-a schimbat directia de multe ori. Si de unde stii ca in USA poti schimba ceva ? Cu ce te ajuta ca te exprimi ca nebunu in metrou si nu te aresteaza nimeni ? Poti fi ales fara bani si relatii ?
      Daca studiezi problema bine o sa vezi ca in China omul de rand are o sansa chiar mai mare sa schimbe ceva ca in USA.

      Derapajul ala care tu crezi ca este temporar in UK si Germania se accentueaza si raspandeste pe zi ce trece. Poate vrei sa vorbim despre cat de politically corect este Suedia :)

      Admiti ca libertatea de exprimare are legatura decat tangential cu puterea de a schimba. Atunci fac ceva pe libertatea de exprimare fara libertatea de a schimba. Prefer sa pot sa schimb ceva fara sa ma exprim.

      Personal imi place ce face Tommy Robinson insa este o naivitate sa crezi ca a ajuns aici cu libertatea de exprimare. Are in spate niste oameni, inclusiv um miliardar de dreapta.

      Si in China oamenii sunt modelati dar la fel ca pe vremea lui Ceausescu majoritatea oamenilor se prind ca este propaganda si rad in sinea lor. Poate ai impresia ca esti liber dar din punct de vedere al neurologiei asta este mai mult o iluzie.

      Nu este utopie. Cat timp a luat tranzitia de la regi la republica ? Cat timp a trecut de la democratia ateniana pana sa scape lumea iar de regi ? Si 2000 de ani daca dureaza, este clar ca sistemul superior capitalismului va birui eventual.

      In democratia reprezentativa este pacalit ca ai arme, in realitate este o oligarhie, democratia autentica nu poate fi decat directa. Te tot legi obsesiv de faptul ca "daca zici ceva" vai ce patesti in China. Pai atunci nu zi, doar fa. Poti sa schimbi ceva si fara prea multa vorbarie, te vaiti de dreptul de a vorbi de parca esti campion la barfe. Si poate realizezi ca nici in occident nu poti sa spui chiar orice in public.

      Psihopatia si schizofrenia de exemplu este demonstrat stiintific ca au o componenta genetica puternica. Nu este obligatoriu ca toate genele sa se transmita, dar statistic probabilitatea este mare. Daca selectia artificiala merge la caini sau caii, te asigur ca o sa mearga si la oameni. Statul nu iti spune cu cine sa ti-o tragi, ci daca ai voie sa ai urmasi naturali. Nu vad nimic in neregula in asta, la fel cum nu vad nimic in neregula ca statul sa iti spuna sa nu furi sau ucizi. Sa condamni zeci de urmasi la suferinta este o crima.

      Ah, atata timp cat spionii romani omoara cetateni ai altor tari sau pentru motive diferite de critica statului, atunci este in regula :) Ai aproape o monomanie cu posibilitatea criticatului statului. Si bineinteles ca in China poti face ceva daca nu iti convine: sa pleci.

      Cu Trump nu a fost succesul unui individ in fata papusarilor. A fost razboi intre doua factiuni ale papusarilor, chiar Trump fiind unul dintrei ei. Poate cauti sa vezi cu cati oameni influenti are relatii sau de cate decenii este prieten cu familia Clinton. Se bat astia ce se bat, dar la finalul zilei tot petrec impreuna, tot papusari sunt. Nu proli ca noi.

      Daca companiile privat pot face orice cu produsul lor, sa inteleg ca statul a gresit cand a decis ca sunt interzise restaurantele care ii servesc doar pe albi da :) ? In caz ca nu ai inteles greseala este sa lasi o companie privata sa faca ce vrea. Mai ales cand unele companii din astea au profitul mai mare decat PIB-ul unor state. Adica este ceva aberant sa accepti bulane de la privat doar pentru ca nu se numeste stat.
      Si da, google sau facebook sunt practic un monopol. Din punct de vedere practic nu conteaza daca controleaza 99% din piata sau 100%.

      Nu inteleg argumentul cu linsul in dos al partidului. In occidentul tau mult iubit in care cica exista libertate de exprimare, ca sa schimbi ceva trebuie sa atragi oameni, si ca sa ii atragi trebuie ca oamenii aia sa fie de acord cu tine. Partidul e format din oameni si mecanismul este acelasi, trebuie sa fie de acord cu tine. Poti sa nu lingi in dos oamenii sau oamenii din partid, si asa nu vei schimba nimic.

      "just build your own facebook dude" e printre cele mai proaste argumente. Ia vorbeste putin cu aia din alt-right care cum incearca sa faca platforme alternative sunt interzisi de pe internet, sau li se blocheaza paypalul, reclamele si alte surse de venit. In momentul acesta e mai degraba "just make your own country".

      Aha pusti care nu au invatat sa vorbeasca codat. Just think of the children !

      Statul este judecator moral de secole. Intrebarea corecta este cine plm esti tu sa prizezi coca in avionul privat cat timp altii mor de foame ? Ma bucur insa ca esti onest si recunosti ca urasti statul chinez pentru ca nu te-ar lasa sa epatezi. Probabil astia ar interzice si manelele macati-as.

      Tot asteapta si tot inca creste cu 5% pe an. Deci e doar o chestiune de timp. Cat despre faptul ca vestul nu ar fi din ce in ce mai instabil... just lol. Preemptive strike, exact ca razboiul din Irak :)

      Pai nu este relevant daca din Ianuarie cetatenii trimiteau filme, tocmai aia e faza ca presa americana le cam ignora. Vorbeau asa cateva minute in trecere si nu cu tenta "asta e un act de razboi". Dar de 2 saptamani a inceput o campanie concertata. Oricum un virus cu o infectiozitate asa de mare nu avea sansa sa fie izolat intr-o tara. Restul e cancan in dorinta de a aplica strategia "Containment" cum au incercat cu sovieticii. Diferenta este ca chinezii sunt mai destepti ca rusii si 1.4 mld, asa ca americanii au pus-o. Ghinion.

      Este o diferenta intre fatalism si defeatism. Primul lucru inseamna ca chiar daca nu stim inca era determinat dinainte ce se poate si ce nu, al doilea ca nu se poate. Despre unele lucruri poti afla daca se pot sau nu doar daca incerci. Insa despre altele poti sa stii fara sa incerci: de exemplu poti sa stii sigur ca daca sari de la etajul 20 gravitatia nu va fi anualata pentru tine ca printr-o minune. Unele lucruri sunt la fel de inevitabile ca gravitatia, doar ca nu ti-ai dat seama inca.

      PS: Dupa ce nu mai este populata cu un numar significant de oameni care se caca in strada.

      • Like 0
    • @
      "Oricui nu ii convine este liber sa plece din "dictatura" China atunci, granitele sunt deschise." - mhm, si cati au bani sa plece? Catora le vine sa isi lase familiile in regimul ala? Cati se pot descurca cu engleza, macar?

      "Degeaba repeti in prostie credit social, ti-am raspuns deja de ce nu este o scofala asa de mare." - nu ati adus nici un argument bun in favoarea lui. Nici nu exista, este o mizerie orwelliana si dictatoriala. Este o scofala cat se poate de mare, este un jeg marca Ceausescu sau Stalin. Nici nu visau aia la un asemenea instrument de control.

      "De unde stii ca in China nu poti schimba ceva ? " - pentru ca e un stat politienesc in care nu ai nici macar libertatea de exprimare.
      "De exemplu poti sa urci in rangurile partidului si sa imprimi o noua directie." - participand la aceeasi mizerie si lingand in dos pe gloriosul lider. Sunt sigur ca ceilalti membri ai unicului partid o sa te si lase sa pui in aplicare democratia adevarata si o renunte la puterea de control al limbajului populatiei. A mers de atatea ori.

      "Si de unde stii ca in USA poti schimba ceva ?"- pentru ca chiar se schimba. Presedinte nou, politici noi. Cateodata democratii au majoritatea, alte dati republicanii.
      "Cu ce te ajuta ca te exprimi ca nebunu in metrou si nu te aresteaza nimeni ? Poti fi ales fara bani si relatii ?" - e libertatea mea si altii au murit pentru ea. Am sa o tratez cu acelasi respect. Este fundamental sa poti sa te exprimi, sa poti sa spui adevarul asa cum il vezi tu si sa o poti face liber. Sa poti sa critici si sa pui intrebari incomode celor de la putere, poate mai trezesti niste oi din somn. Poate nu te asculta nimeni, poate pornesti o miscare complet noua. Da, poti fii ales fara relatii, bani poti face inclusiv din crowdfunding.

      "Daca studiezi problema bine o sa vezi ca in China omul de rand are o sansa chiar mai mare sa schimbe ceva ca in USA." - am studiat-o. Are pe dracu'.

      "Derapajul ala care tu crezi ca este temporar in UK si Germania se accentueaza si raspandeste pe zi ce trece. " - pendulul se misca in cealalta directie acum. Brexit si Trump au fost fix o palma peste fata data corectitudinii politice si incercarilor de cenzura. Nu au venit fara dezavantaje, e adevarat, dar ambele s-au putut face.

      "Atunci fac ceva pe libertatea de exprimare fara libertatea de a schimba." - aveti si libertatea de a schimba doar ca acolo e greu, e de munca mult de tot. Si din cate observ cam aici se rupe filmul pentru dvs. V-ati duce in China unde are grija statul-tatuc de tot, dar e greu cu limba. V-ati bate cu facebook, da' e greu ca e compania mare si e greu o urnesti. Mai bine spunem ca nu se poate, ne plangem si incercam sa-i convingem pe ceilalti sa mai renunte la o libertate ca tot nu e importanta si sa adoptam si noi una bucata socialism in care ne pune statul o limita si nu mai trebuie sa ne fortam noi prea tare. Faceti ceva pe libertatea de exprimare pentru care s-au sacrificat niste oameni. De fiecare data cand veti incerca sa "reformati neamul" cu filozofia asta de rahat eu sau unul ca mine o sa va stea in cale si o sa va puna bete in roate la fiecare pas, pentru ca exact asta meritati.

      "Si in China oamenii sunt modelati dar la fel ca pe vremea lui Ceausescu majoritatea oamenilor se prind ca este propaganda si rad in sinea lor." - daca admiteti ca e propaganda jegoasa ca pe vremea lui Ceasca, cum puteti sa luati partea unui asemenea regim?

      "Si 2000 de ani daca dureaza, este clar ca sistemul superior capitalismului va birui eventual." - daca e vorba de comunism, good luck with that. Spre deosebire de democratia ateniana comunismul a dat deja gres in mod spectaculos. Si nu, nu e superior capitalismului.

      "In democratia reprezentativa este pacalit ca ai arme' - da, chiar le ai. In State poti sa te duci sa stai de vorba cu reprezentantul tau si poti sa schimbi lucruri. Si omul de rand poate sa faca lobby si sa se bata cu companiile mari. Ai mult mai multe miscari la dispozitie decat ai intr-o tara cum e China.

      "Pai atunci nu zi, doar fa." - ce simplu suna. Nu dai cu lopata, la un moment dat tot trebuie sa exprimi ceva si daca nu e poezia pe care TREBUIE s-o zici, game over. Daca nici macar nu poti sa te exprimi liber, ce-ai putea sa faci mai exact? Sa intri in partid si ajungi in acelasi punct. Altceva?

      " Statul nu iti spune cu cine sa ti-o tragi, ci daca ai voie sa ai urmasi naturali. " 1) nu toti criminalii sunt psihopati. 2) Scuze, ok, cu cine sa ai urmasi naturali. Tot dictatorial si oribil e. Peste anumite limite statul NU are ce sa caute in viata mea privata, si asta include cu cine o sa am urmasi naturali, cati s.a.m.d. A face copii nu inseamna a face rau. Habar n-ai cum o sa creasca copilul ala. Poate un copil cu o boala genetica rara o sa ajunga sa descopere ceva foarte misto, sau o sa porneasca o fundatie care sa curete oceanele. Sau poate copilul unui psihopat o sa faca asta. Cat timp nu stii nu exista nici un motiv sa te bagi in viata omului sa-i spui "ntz, tu nu te inmultesti".

      "In caz ca nu ai inteles greseala este sa lasi o companie privata sa faca ce vrea." - evident ca limitele legii se aplica, dar nu poti sa schimbi regulile jocului pe parcurs cand compania a ajuns mai mare decat iti place tie.

      "Adica este ceva aberant sa accepti bulane de la privat doar pentru ca nu se numeste stat." - cine spune sa le accepti? Nu le accepta! Da si tu inapoi daca nu-ti convine, poti, ai uneltele sa faci chestia asta.

      "Si da, google sau facebook sunt practic un monopol." - monopol ar insemna ca altii nu mai pot sa intre in joc, dar pot si au si facut-o. Nu mai amdemult treaba cu google, folosesc duckduckgo si alte chestii pentru mail si schimbarea nu m-a afectat cu nimic. Analog cu facebook, n-am mai facut nimic pe platforma aia de mult timp si ghici ce: viata a mers foarte bine.

      "Partidul e format din oameni si mecanismul este acelasi, trebuie sa fie de acord cu tine. " - e un pic invers: tu trebuie sa fii de acord cu partidul si daca nu esti iti iei bulan peste ceafa. In occident daca vreau voturi incerc sa conving pe altii, dar lor nu li se intampla nimic daca nu sunt de acord cu mine.

      "Ia vorbeste putin cu aia din alt-right care cum incearca sa faca platforme alternative" - le au si le pot folosi, da. Gab, Minds, Daily stormer, LBRY, 4chan, zeronet, freenet etc. Paypal nu te vrea? F*** 'em! Fa-ti propriul serviciu. Nu te vrea Patreon? Exista SubscribeStar. Iarasi e problema de cat de usor sau convenabil e si putin imi pasa ca e greu cat timp nu e imposibil, cat timp statul nu-ti interzice treaba asta prin lege.

      "Aha pusti care nu au invatat sa vorbeasca codat." - cu prieteni de-ai lor din alte tari? Si ma rog de ce sa fie fortati sa vorbeasca codat, fie cu alti chinezi fie cu altii din alte tari? Think of the children? Think of the insanity! Sa traiesti cu nevoia sa vorbesti codat, nu cumva sa te auda uncle police.

      "Intrebarea corecta este cine plm esti tu sa prizezi coca in avionul privat cat timp altii mor de foame ? " - nu, nu este intrebarea corecta. Sunt ala care a obtinut bani multi in mod legal si in limitele legii pot sa fac ce plm vreau eu cu ei. Si cat timp respect legea nu e treaba nimanui ce fac eu cu banii mei, aia foarte multi. Am muncit, am jucat corect, am castigat. Deal with it. Vrei sa-i salvezi pe cei care mor de foame? Nu te opreste nimeni. Si aia care mor de foame de obicei tot in regimuri totalitare mor de foame.

      "Ma bucur insa ca esti onest si recunosti ca urasti statul chinez pentru ca nu te-ar lasa sa epatezi." - il urasc pentru libertatea de exprimare in primul rand. Chestia cu epatatul e si ea pe lista dar mult mai jos. Si cu manelele e aceeasi chestie. Nu-mi plac nici manelele nici cei care epateaza, dar e dreptul lor sa o faca indiferent ca-mi place mie sau nu. Si asa ar trebui sa fie. Libertate mancatzashi!

      "Cat despre faptul ca vestul nu ar fi din ce in ce mai instabil... just lol. Preemptive strike, exact ca razboiul din Irak :)" - dar la scara mai mare. Poate si chinezilor le place sa epateze in felul lor, hihi. Ce, Ceasca n-avea vila de lux?

      "Diferenta este ca chinezii sunt mai destepti ca rusii si 1.4 mld, asa ca americanii au pus-o. " - nu m-as grabi sa trag concluzia asta. Acum cateva luni Huawei era cat pe-aci s-o puna rau de tot. Inca se poate.

      "Despre unele lucruri poti afla daca se pot sau nu doar daca incerci." - aici cred ca avem noi opinii total opuse despre ce se poate si nu se poate face in vest. Dvs. sunteti sigur ca anumite chestii nu se pot face, eu zic ca trebuie intai incercat.

      "Dupa ce nu mai este populata cu un numar significant de oameni care se caca in strada." - pai pompam acolo bani cum am pompat in China si poate invata in sfarsit sa nu-si mai faca nevoile in strada. Eu zic ca macar merita incercat.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      "daca au credit social cat sa poata obtine pasaport. Le-a fost relativ usor pana acum. Pe viitor... mai vedem. " Cu alte cuvinte, chinezii nu sunt liberi pentru ca este posibil ca in viitor sa nu mai poata sa plece din tara. Sigur nu suntem la stand-up ?

      "ba da, este, si conteaza mai mult decat vreti dvs. sa admiteti. " Pentru oamenii cu Sindromul Tourette probabil.

      "si cand mai exact s-a demonstrat ca inclinatia politica are vreo treaba cu genetica? "

      https://www.scientificamerican.com/article/the-genes-of-left-and-right/
      • Like 0
    • @
      "Cu alte cuvinte, chinezii nu sunt liberi pentru ca este posibil ca in viitor sa nu mai poata sa plece din tara. " - chinezii nu sunt liberi pentru ca nu au libertate de exprimare. In curand s-ar putea sa n-o mai aiba nici pe aia de deplasare in afara tarii, decat daca pupa dosul partidului.

      "Pentru oamenii cu Sindromul Tourette probabil." - pentru toti, pentru societate in general si mai ales pentru cei care au curajul sa critice deschis pe cei din conducere.

      "Ah, atata timp cat spionii romani omoara cetateni ai altor tari sau pentru motive diferite de critica statului, atunci este in regula :) " - depinde de situatie. Mi se pare insa mult mai mizerabil sa dai in proprii cetateni decat in cetatenii altor state. Tu ca guvern ai putere pentru ca proprii tai cetateni ti-au dat puterea aia, tu lucrezi in slujba lor, nu invers. Daca un Bin La Den in alta tara constituie un pericol pentru cetatenii tai si tu guvern ii dai cu drona in cap, poate nu e solutia optima dar cumva o inteleg, ai facut-o ca sa-ti protejezi cetatenii.

      "Ai aproape o monomanie cu posibilitatea criticatului statului." - mi se pare esential sa poti face asta intr-un stat, e un drept de care nu ar trebui sa se atinga nimeni.

      "Si bineinteles ca in China poti face ceva daca nu iti convine: sa pleci." - pfoai ce simplu! Daca ai bani. Si peste ceva timp, daca ai pupat dosul de partid. Si daca vorbesti macar engleza cat de cat ok. Pai daca e asa simplu merge si din sensul celalt: nu va convine aici in occident? Bineinteles ca si dvs. puteti face ceva in legatura cu asta: puteti sa plecati in China. A... nu? Cu dvs. nu merge? E greu cu limba? OK.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      "mhm, si cati au bani sa plece? Catora le vine sa isi lase familiile in regimul ala? Cati se pot descurca cu engleza, macar?"

      Avand in vedere ca un bilet spre USA este aprox 300$ si salariul mediu este $1000 pe luna, majoritatea. Isi pot lua si familiile. Daca regimul nu te deranjeaza suficient de tare sa inveti engleza ca sa scapi de el, de fapt nu te deranjeaza asa de tare. Doar iti place tie sa te plangi.

      "nu ati adus nici un argument bun in favoarea lui. Nici nu exista, este o mizerie orwelliana si dictatoriala"

      Ok o sa aduc. In sistemul creditului social de exemplu se inregistreaza si daca treci pe rosu, cate amenzi ai primit, daca ai dat muzica prea tare, etc. Cred ca suntem de acord ca aceste comportamente sunt general privite ca indezirabile si merita sanctionate. Apoi acest sistem este inca in faza de proiect, inca nu este functional deplin. Cam multa zarva pentru ceva ce este doar planuit si daca are rezultate proaste poate fi reformat sau desfintat, la fel ca politica one child.
      Oricum acest sistem nu este decat o expansiune si unificare a listelor cu teroristi, pedofili, credit card score, care deja exista in occident.

      "Sunt sigur ca ceilalti membri ai unicului partid o sa te si lase sa pui in aplicare democratia adevarata si o renunte la puterea de control al limbajului populatiei. A mers de atatea ori. "
      Ai auzit de Gorbachev ? Daca un numar suficient de mare de membri te sustine, o sa fie aplicata. Oricum si politicienii occidentali se opun democratiei adevarate (aia directa) desi acum cu internetul poate fi realizata concret, putem vota chiar zilnic.

      "pentru ca chiar se schimba. Presedinte nou, politici noi. Cateodata democratii au majoritatea, alte dati republicanii"

      In China ultimilor 40 de ani s-au schimbat mai multe lucruri ca in USA. In privinta lucrurilor cu adevarat importante exista un consens bipartizan, iar o a treia forta nu are nicio sansa. Este de tot rasul sa te crezi cea mai democrata tara din lume da tu sa exprimi toate diferentele dintre oameni in doar doua partide majore timp de secole.

      "e libertatea mea si altii au murit pentru ea. Am sa o tratez cu acelasi respect. Da, poti fii ales fara relatii, bani poti face inclusiv din crowdfunding. "
      Esti naiv. Cei puternici privesc mandria ta fata de "libertatea de exprimare" cam ca in gluma asta
      https://rudhro.wordpress.com/2013/11/14/a-slavoj-zizek-rape-joke/

      "pendulul se misca in cealalta directie acum. Brexit si Trump au fost fix o palma peste fata data corectitudinii politice"
      Nu, doar a catalizat polarizarea si mai agresiva a taberelor. Niciuna nu a pierdut putere sau a fost convinsa de partea adversa. Sunt semnele viitorului razboi civil din USA.

      "aveti si libertatea de a schimba ". Nu, doar iluzia.

      "v-ati bate cu facebook, da' e greu ca e compania mare si e greu o urnesti. Mai bine spunem ca nu se poate, ne plangem "
      Eu chiar ma bat, nu am spus ca este imposibil. Remarcam doar prostia boomerilor conservatori care iau apararea cenzurii Facebook cu argumentul ca "e privata domle". Chiar si unii din alt-right s-au saturat si au ajuns la concluzia ca mai bine google/facebook/etc sunt considerate servicii publice vitale si privatizate.

      "De fiecare data cand veti incerca sa "reformati neamul" cu filozofia asta de rahat eu sau unul ca mine o sa va stea in cale si o sa va puna bete in roate la fiecare pas, pentru ca exact asta meritati"

      Cei din tara care gandesc ca tine conteaza putin, ce conteaza este forta occidentala care va sta in spate. Cand aceasta va cade degeaba o sa va opuneti voi.

      "daca admiteti ca e propaganda jegoasa ca pe vremea lui Ceasca, cum puteti sa luati partea unui asemenea regim"
      Pentru ca atunci cand trag linie acel regim a facut mai putin rau in lume decat alternativa. Si un sistem in care propaganda este evidenta este mai usor de eliberat decat unul in care propaganda este invizibila, pentru ca atunci chiar isi atinge scopul.

      "Spre deosebire de democratia ateniana comunismul a dat deja gres in mod spectaculos"
      Si criticii democratiei ateniene au avut sute de ani sa spuna ca a dat gres. Apoi, este clar ca nu stii ce este comunismul pentru ca el nici nu a fost aplicat (fiind prin definitie un sistem fara stat in care toti sunt egali si nu exista bani, si asa ceva nu s-a vazut pe pamant inca). Oricum ma refeream nu la comunism/socialism, ci la ceva derivat din ele si imbunatatit.

      "In State poti sa te duci sa stai de vorba cu reprezentantul tau si poti sa schimbi lucruri. Si omul de rand poate sa faca lobby si sa se bata cu companiile mari" Din nou stand-up comedy. Este echivalent cu "Mos Craciun exista"
      Ca sa nu spui ca e doar retorica uite aici un studiu al carei concluzie este
      "Multivariate analysis indicates that economic elites and organised groups representing business interests have substantial independent impacts on US government policy, while average citizens and mass-based interest groups have little or no independent influence"

      https://www.cambridge.org/core/journals/perspectives-on-politics/article/testing-theories-of-american-politics-elites-interest-groups-and-average-citizens/62327F513959D0A304D4893B382B992B

      Dovada stiintifica ca democratia e o mascarada intr-un grafic
      https://journalistsresource.org/wp-content/uploads/2014/11/Influence-of-U.S.-citizens-and-elites-horizontal.jpg

      "Daca nici macar nu poti sa te exprimi liber, ce-ai putea sa faci mai exact? Sa intri in partid si ajungi in acelasi punct"
      Sa intri in partid si sa il reformezi.

      "Tot dictatorial si oribil e. Peste anumite limite statul NU are ce sa caute in viata mea privata, si asta include cu cine o sa am urmasi naturali.Habar n-ai cum o sa creasca copilul ala. Poate un copil cu o boala genetica rara o sa ajunga sa descopere ceva foarte misto"
      Eu cred ca este o limita care trebuie depasita, si doar motive de traditie si falsa moralitate pot fi aduse impotriva. Copilul ala poate ajunge sa descopere ceva misto, dar este statistic improbabil. Si bineinteles decat un copil bolnav si genial mai bine unul sanatos si genial. Iar inteligenta umana medie si maxima poate fi crescuta bineinteles tot prin eugenie. Oricum argumentul tau seama cu cel ar taberei pro-life.

      "evident ca limitele legii se aplica, dar nu poti sa schimbi regulile jocului pe parcurs cand compania a ajuns mai mare "
      Pai ce intelegi prin pe parcurs ? Exista macar un moment in care poate fi schimbata legea ? Viata e un joc continuu daca asteptam sa se termina nu am mai da nicio lege noua. Apropo, cand se cresc taxele toti privatii sar fix cu argumentul "nu schimba regulile pe parcurs", dar cand scad taxele nu mai zic nimic. Curios, nu ? Se pare ca nu impotriva schimbarii pe parcurs sunt, ci impotriva la orice ii dezavantajeaza.

      "cine spune sa le accepti? " Tu spui asta, doar ca indirect.

      "monopol ar insemna ca altii nu mai pot sa intre in joc, dar pot si au si facut-o. Nu mai amdemult treaba cu google, folosesc duckduckgo si alte chestii pentru mail si schimbarea nu m-a afectat cu nimic. Analog cu facebook" Bravo tie, si eu la fel. Asta nu schimba faptul ca momentan sunt monopol de facto pentru ca competitia are o cota de piata prea mica.

      "tu trebuie sa fii de acord cu partidul si daca nu esti iti iei bulan peste ceafa. In occident daca vreau voturi incerc sa conving pe altii, dar lor nu li se intampla nimic "
      Daca teoria asta era adevarata nu poti explica cum se face ca la un moment dat partidul isi schimba linia. Tu crezi ca un partid are o doctrina inflexibila batuta in piatra, cand de fapt mai degraba sunt niste directii intre care exista loc de dezbatere si reformare.
      Apoi in occident poate alegatorilor nu li se intampla nimic, dar unora care vor sa stranga voturi mai incomozi (cough cough, Becali, Diaconescu) da.

      "le au si le pot folosi, da. Gab, Minds, Daily stormer, LBRY, 4chan"
      Asta este echivalentul occidental al exilarii intr-o proviencie indepartata si neinsemnata a unui oficial de partid. Si cand e nevoie periodic sunt invatate o lectie de catre putere (poate tii minte cand Daily stormer a fost offline vre-o 1-2 saptamani de pe netul normal).

      "Si ma rog de ce sa fie fortati sa vorbeasca codat. Sa traiesti cu nevoia sa vorbesti codat"
      Mi se pare mai putin insane ca faptul ca poti fi muritor de foame de pe o zi pe alta in "cea mai prospera tara din lume". Sau ca unele companii farmaceutice se intreaba daca este profitabil sa vindece boala x.

      "Sunt ala care a obtinut bani multi in mod legal si in limitele legii pot sa fac ce plm vreau eu cu ei. Si cat timp respect legea nu e treaba nimanui ce fac eu cu banii mei"

      Pe tine te intereseaza fundul propriu, pe mine the greatest good for the greatest people. Tu ai o moralitate primitiva provenita din trecutul pre-social al primatelor, si care nu este compatibila cu o viitoare specie ce va cuceri spatiul.

      "Nu-mi plac nici manelele nici cei care epateaza, dar e dreptul lor sa o faca indiferent ca-mi place mie sau nu. Si asa ar trebui sa fie. Libertate mancatzashi"
      Atunci poate ai putea sa imi spui cum este compatibila logica asta cu pedepsirea celor care distribuie mesaje/semne naziste de exemplu. Sau pornografie infantila. Daca lor le place, cine esti tu sa ii opresti nu ?

      "Acum cateva luni Huawei era cat pe-aci s-o puna rau de tot. Inca se poate"
      Huawei este o batalie, razboiul va apartine clar Chinezilor.

      "pai pompam acolo bani cum am pompat in China si poate invata in sfarsit sa nu-si mai faca nevoile in strada"
      Parca vad ca esti credincios in egalitatea genetica a popoarelor mai ceva ca cel mai extremist stangist american :)








      • Like 0
    • @
      "Avand in vedere ca un bilet spre USA este aprox 300$ si salariul mediu este $1000 pe luna, majoritatea." - depinde si de distributia salariilor, dar ok, sa zicem ca ar fi asa. In afara de biletul de avion mai sunt si alte costuri: frecusul documentelor pentru viza. Ajungi in State, ai deja job? Ai unde sa stai? Cu limba engleza nu e ca si cum oricine e in stare sa invete o limba straina usor. Dvs. de exemplu nu va grabiti sa plecati in China printre altele si din cauza barierei de limba, singur ati spus-o.

      "Cred ca suntem de acord ca aceste comportamente sunt general privite ca indezirabile si merita sanctionate." - depinde cum. Daca o sa-mi fie mai greu sa-mi gasesc job sau sa obtin pasaport pentru ca am dat muzica prea tare, incep sa am o problema.
      "Oricum acest sistem nu este decat o expansiune si unificare a listelor cu teroristi, pedofili, credit card score, care deja exista in occident." - iarasi, e destul de important cum faci expansiunea aia si peste ce limite incepi sa treci.

      "Ai auzit de Gorbachev ?" - Lui i-a mers pentru ca uniunea sovietica intra deja usor-usor in colaps. Pe timpul lui Stalin sunt aproape sigur ca Gorbaciov ar fi fost impuscat. Nu identic dar tot pe acolo: daca baietilor din partid astazi le merge bine la buzunar cu populatia in lat, n-au de ce sa renunte.

      "desi acum cu internetul poate fi realizata concret, putem vota chiar zilnic." - discutabil. Da, putem vota, pe de alta parte exista pericolul sa fie falsificate voturile. Oricum discutia asta ar trebui adusa mai mult in mainstream. Democratia directa incepe intr-adevar sa fie o idee din ce in ce mai realista.

      "iar o a treia forta nu are nicio sansa." - pana acum cel putin. Exista insa candidati independenti. Depinde de ei sa convinga populatia sa voteze cu ei si de populatie sa nu fie oi si sa-i voteze daca reprezinta solutia optima. De putut se poate.

      "Esti naiv. Cei puternici privesc mandria ta fata de "libertatea de exprimare" cam ca in gluma asta" - va dati seama ca gluma era spusa de cei care criticau socialismul, nu? Cei puternici pot sa fie aroganti daca doresc, pana li se strica planurile. Si cateva evenimente recente au aratat ca planurile celor puternici mai pot fi si date peste cap.

      ""aveti si libertatea de a schimba ". Nu, doar iluzia." - nu, chiar si puterea, chiar daca nu va place sa recunoasteti pentru ca na, cum ziceam - mai mult de munca, mai usor sa spui ca nu se poate.

      "Niciuna nu a pierdut putere sau a fost convinsa de partea adversa." - UE a pierdut din putere - monetara pe de o parte pentru ca UK participa serios la treaba asta si politica pe de alta pentru ca au dat cu mucii in fasole din punct de vedere leadership si abilitate de a negocia.
      Cat despre US cred ca e naiv sa credeti ca o sa aiba un razboi civil prea curand.

      "Cei din tara care gandesc ca tine conteaza putin," - conteaza principiul, si in spatele lui sunt destui, nu numai din Romania.

      "Asta nu schimba faptul ca momentan sunt monopol de facto pentru ca competitia are o cota de piata prea mica." - OK! Hai mai aduc eu pe altii pe celelalte platforme, dvs. faceti la fel si-l dam in p**** ma-sii de facebook de tot.

      " Tu crezi ca un partid are o doctrina inflexibila batuta in piatra" - nu in general, cred insa ca partidele comuniste, si cel chinez in particular au niste linii rigide de lucru de la care le e foarte greu sa se abata. E greu sa renunti cand ai putere aproape absoluta.

      "cough cough, Becali, Diaconescu" - Becali a fost europarlamentar :|
      Nicusor Dan de exemplu e destul de incomod si a reusit sa-si faca si partid, sa stranga si voturi si nu l-a otravit nimeni cu uraniu pana acum si nici nu l-a bagat la puscarie. Mai asteptam, nu?

      "Asta este echivalentul occidental al exilarii intr-o proviencie indepartata si neinsemnata a unui oficial de partid." - eu nu vad problema asa. Este o piata libera a ideilor si a produselor. Daca ai un produs bun/niste idei bune oamenii se vor atasa de treaba aia. Deja facebook si twitter isi cam pierd din utilizatori pentru ca au fost deja atatea scandaluri ba cu cenzura, ba cu Cambridge Analytica etc. Cum astea 2 au pornit de la 0 si au ajuns departe asa se poate si cu altele.

      "Mi se pare mai putin insane ca faptul ca poti fi muritor de foame de pe o zi pe alta in "cea mai prospera tara din lume"." - pai daca te multumesti numai sa dai burgerii de pe o parte pe alta atunci da, esti la limita subzistentei. Ai insa sansa sa faci mult mai mult de atat, statul si legea nu iti stau in cale. Poti de asemenea sa protestezi daca ti se pare ca 7,50 pe ora e prea putin, sau daca vrei o limita de minimum wage stabilita prin lege.

      "si care nu este compatibila cu o viitoare specie ce va cuceri spatiul." - haida! Si de ce nu? Ca asa spune Spock in Star Trek? Ma intereseaza ca fiecare sa aiba posibilitatea sa evolueze cat poate fara sa-i puna statul vreo limita fara sens, nu e doar despre fundul propriu. Moralitatea si fezabilitatea socialismului au fost deja demonstrate de-a lungul istoriei.

      "Pentru ca atunci cand trag linie acel regim a facut mai putin rau in lume decat alternativa. Si un sistem in care propaganda este evidenta este mai usor de eliberat" - asta cu facutul mai mult rau e discutabila. Eu cred ca esti mult mai de rahat daca faci rau propriilor cetateni, si daca le iei libertatea de exprimare, asta e unul din cele mai imputite lucruri pe care le poti face. Interesant ca admiteti ca China trebuie eliberata.

      "Copilul ala poate ajunge sa descopere ceva misto, dar este statistic improbabil." - si este absolut OK sa le spui parintilor treaba asta, dar decizia finala ar trebui sa fie a lor, nu a statului. Eu merg pe maximul de libertate a cetateanului. Asa cum nu sunt de acord cu tabara pro life care vine si zice :" statul sa intervina sa opreasca avortul" asa nu sunt de acord cu ideea ca statul sa vina sa spuna cine cu cine are dreptul sa se imperecheze. Nu e falsa moralitate, de fapt e mai mult despre lege decat despre moralitate.

      "Pai ce intelegi prin pe parcurs ?" - pai de exemplu: azi facebook e un startup, e o companie privata. Peste niste ani a crescut super mult. Acum nu mai e bine sa fie companie privata, e prea mare, hai s-o facem serviciu public. Nu mi se pare corect. E corect s-o numesti publisher in loc de platforma, pentru ca s-a apucat sa cenzureze, fair enough. Cu taxele va dau dreptate, depinde insa cum cresc atunci cand cresc. Ideea de baza e ca jocul trebuie sa fie cinstit, nu schimbi regulile ca sa-i tai picioarele celui care a castigat mult, dar in mod corect.

      "Dovada stiintifica ca democratia e o mascarada intr-un grafic" - evident ca elitele au influenta foarte mare, asta nu inseamna ca democratia e o mascarada sau ca cetateanul de rand nu poate face nimic. Uitati de exemplu ce a facut si face Louis Rossman cu right to repair bill. Cetateanul de rand poate deveni la randul sau parte din elite. Pot fi imbunatatite democratiile occidentale? Absolut, dar macar aici avem un punct de plecare, putem macar sa criticam si de acolo sa ne asociem si sa incepem sa schimbam niste lucruri. In China ai criticat, te ia politia la intrebari.

      "Apoi, este clar ca nu stii ce este comunismul pentru ca el nici nu a fost aplicat" - hahaa! Ma intrebam cand o sa apara argumentul asta slab si repetat pana la voma. Ba da, a fost aplicat, in URSS si America de Sud si a dat gres in mod spectaculos. Lasati-o pe asta, mai ales daca nu la comunism va referiti.

      "Atunci poate ai putea sa imi spui cum este compatibila logica asta cu pedepsirea celor care distribuie mesaje/semne naziste de exemplu." - libertatea de exprimare se opreste la instigarea la violenta. Daca respectivele mesaje instiga la violenta ar trebui interzise. Cu pornografia infantila e vorba de copii abuzati. Sa faci poze de natura aia unui copil si apoi sa o distribui e un abuz asupra copilului respectiv. O spun psihologii, din cate stiu, n-am un link la indemana sa demonstrez chestia asta acum. Asa cum n-am voie sa epatez cu un cap uman pe un tarus, n-am voie sa fac nici chestia cu pedofilia. Sunt niste limite legale care au sens.

      "Huawei este o batalie, razboiul va apartine clar Chinezilor." - nu vad de ce ar fi asa clar, mai ales ca US nu e singura dar wow, sunteti un fan infocat. Desi e nevoie de ceva eliberare de sub propaganda aia evidenta.

      "Parca vad ca esti credincios in egalitatea genetica a popoarelor mai ceva ca cel mai extremist stangist american :)" nu prea vad legatura cu indienii care isi fac nevoile in strada. Oricare 2 persoane nu sunt egale din punct de vedere genetic, evident exista diferente si intre grupuri. Sugerati ca faptul ca indienii isi fac nevoile in strada e ceva genetic?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      "In afara de biletul de avion mai sunt si alte costuri: frecusul documentelor pentru viza. Ajungi in State, ai deja job? Ai unde sa stai? Cu limba engleza nu e ca si cum oricine e in stare sa invete o limba straina usor"
      Eh ce viza, esti refugiat politic, aplici pentru azil. E greu sa gasesti au job, dar daca chiar te simti in dictatura cu adevarat iti asumi greutatea. Ca romanii care fugeau din tara. E mult mai greu sa inveti chineza ca roman, decat sa inveti engleza ca chinez. Plus ca eu daca nu eram nationalist chiar ma chinuiam, invatam chineza si plecam din colonia asta jefuita de toti de-a lungul secolelor, cei mai recenti fiind europenii de vest.

      "Daca o sa-mi fie mai greu sa-mi gasesc job sau sa obtin pasaport pentru ca am dat muzica prea tare, incep sa am o problema"
      Penalitatile pot fi ajustate, dar sa stii ca daca ti-ar fi greu sa iti gasesti un job daca ai dat muzica mai tare, aproape nimeni nu ar da-o mai tare :)

      "Lui i-a mers pentru ca uniunea sovietica intra deja usor-usor in colaps. Pe timpul lui Stalin sunt aproape sigur ca Gorbaciov ar fi fost impuscat. Nu identic dar tot pe acolo: daca baietilor din partid astazi le merge bine la buzunar cu populatia in lat"
      Pai atunci daca China nu intra in colaps, inseamna ca sistemul functioneaza, nu ? Oricum tentatia este fix invers de cum iti imaginezi tu: nu elitele occidentale viseaza sa devina ca liderii chinezi, ci liderii chinezi sunt tentati sa ajunga ca literii occidentali ca sa poata si ei in sfarsit sa le rupa fata plebeilor cu ce iahturi au. Asta este si motivul autentic pentru care a picat comunismul, eg clica lui Ceausescu si-a zis "pai bai frate aia au 10 vile, dau petreceri cu coca si c***e, si noi ce facem cu banii ?".


      "Da, putem vota, pe de alta parte exista pericolul sa fie falsificate voturile. Oricum discutia asta ar trebui adusa mai mult in mainstream"
      Tocmai asta este avantajul, exista sisteme dovedite ca sunt tamper proof, 100% nefalsificabile, mult mai sigure chiar ca votul clasic.

      https://www.researchgate.net/publication/221260547_VoteBox_A_Tamper-evident_Verifiable_Electronic_Voting_System

      https://www.researchgate.net/publication/220833914_Receipt-Free_Electronic_Voting_Scheme_with_a_Tamper-Resistant_Randomizer

      Discutia nu este mai mainstream tocmai pentru ca democratia reprezentativa este de fapt oligarhie mascata.

      "pana acum cel putin. Exista insa candidati independenti. Depinde de ei sa convinga populatia sa voteze cu ei "
      Faptul ca sistemul se perpetueaza de vre-o 300 de ani in USA spune multe. Ca sa folosesc o analogie din fizica acest sistem este unul metastabil cu o durata de viata lunga. Este nevoie de perturbari severe ca sa fie destabilizat.

      "va dati seama ca gluma era spusa de cei care criticau socialismul, nu? Cei puternici pot sa fie aroganti daca doresc, pana li se strica planurile. Si cateva evenimente recente au aratat ca planurile celor puternici mai pot fi si date peste cap"
      Imi dau seama ca gluma este despre cei care criticau nomenklatura, care in viziunea mea nu este decat burghezia muncitoreasca, sau incercarea socialistilor falsi de a emula asupritorii capitalisti devenind ei insasi asupritori. Asa ca nu ma deranjeaza. E aplicabila si in zilele noastre, cand la putere sunt capitalistii: scopul este sa le taiem c*****e. Planurile celor puternici au fost recent putin date peste cap, dar nu de vot sau libera exprimare :)

      "nu, chiar si puterea, chiar daca nu va place sa recunoasteti " nu recunosc pentru ca asta arata istoria. Oamenii din USA de exemplu avea anumite pareri despre rase, gen, droguri etc. Cand elitele au inceput sa aiba alte idei, treptat, usurel, in decenii si oameni obisnuiti au ajuns sa aiba majoritar aceleasi idei ca prin coincidenta :). Nu a fost invers, bottom-up. Varful piramidei dicteaza bazei, nu invers.

      "UE a pierdut din putere - monetara pe de o parte pentru ca UK participa serios la treaba asta si politica pe de alta pentru ca au dat cu mucii in fasole din punct de vedere leadership si abilitate de a negocia"
      Ma refeream la faptul ca si americanii progresisti si aia conservatori nu pierd membri, stau pe pozitii si le creste polarizarea. E adevarat ca UE a slabit, dar dezmembrarea este inevitabila si eu abia o astept. In mod paradoxal eurocratii sunt cei mai mari dusmani ai Europei.

      "Si de ce nu? Ca asa spune Spock in Star Trek? Ma intereseaza ca fiecare sa aiba posibilitatea sa evolueze cat poate fara sa-i puna statul vreo limita fara sens"
      Ca asa spune Picard :).
      https://www.youtube.com/watch?v=_H5uPyU2oKE
      https://www.youtube.com/watch?v=XQQYbKT_rMg
      Consider ca este o extrapolare pertinenta observand cum ca pe ISS nu prea este capitalism, ci chiar comunismul cel mai pur. La fel, este greu de imaginat ca primele colonii spatiale vor avea economii capitaliste. Si eu cred acelasi lucru, dar nu suntem de acord asupra a ce constituie "limita fara sens".

      "Eu cred ca esti mult mai de rahat daca faci rau propriilor cetateni, si daca le iei libertatea de exprimare, asta e unul din cele mai imputite lucruri pe care le poti face. Interesant ca admiteti ca China trebuie eliberata"
      Eu cred ca esti mult mai de rahat daca faci mai mult rau unui numar mai mare de oameni. Eventual toti oamenii trebuie eliberati, de boli, de foamete, de propriile limitari biologice.

      "si este absolut OK sa le spui parintilor treaba asta, dar decizia finala ar trebui sa fie a lor, nu a statului. Eu merg pe maximul de libertate a cetateanului"
      Nu vad vre-un motiv logic pentru care libertatea parintilor de a creste un copil biologic vs unul adoptat sa fie mai importanta decat bunastarea a miliarde de viitori oameni. Este ca si cum as considera ca este bine sa lasam pestii sa aleaga ce vor, chiar cu riscul de a alege sa nu paraseasca vre-odata oceanul si sa devina o specie cu constiinta de sine.

      "Asa cum nu sunt de acord cu tabara pro life " Daca nu esti de acord ca statul sa intrerupa avortul, de ce esti de acord sa intervina sa opreasca o crima ? Daca cineva omoara un nou nascut este evident o crima, daca face un avort cu o zi inainte de nastere, care este diferenta majora ? Si daca cu o zi inainte de nastere este tot ceva imoral, cum determinam care este perioada in care este ok sa faci abort ?

      "Acum nu mai e bine sa fie companie privata, e prea mare, hai s-o facem serviciu public. Nu mi se pare corect. Ideea de baza e ca jocul trebuie sa fie cinstit, nu schimbi regulile ca sa-i tai picioarele celui care a castigat mult, dar in mod corect"
      Mie ideea ca atunci cand situatia se schimba, de exemplu ceva creste de 50000x de ori, este normal sa schimbi si regulile care i se aplica. Nu mereu ce este legal este si corect, dar de fapt Facebook nici nu prea a respectat legea ca doar de aia a luat amenzi peste amenzi.

      "evident ca elitele au influenta foarte mare, asta nu inseamna ca democratia e o mascarada sau ca cetateanul de rand nu poate face nimic" Graficul ala chiar asta arata, ca influenta omului de rand se pierde printre eroarea statistica. Louis Rossman din cate am vazut chiar a pierdut un proces cu Apple chiar in Norvegia, tara super-social-democratica. Daca si acolo l-a batut corporatia... Si aici poti sa schimbi ceva daca devii parte din elite, exact ca in China.

      "Ma intrebam cand o sa apara argumentul asta slab si repetat pana la voma. Ba da, a fost aplicat, in URSS si America de Sud " Argumentul e repetat pentru ca este adevarat factual. Nu este vina mea ca definitia de dictionar imi da dreptate.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Communism
      "ultimate goal is the establishment of a communist society, namely a socioeconomic order structured upon the ideas of common ownership of the means of production and the absence of social classes, money and the state"
      Pai in A latina si URSS au fost clase sociale, bani, statul ? Au fost, atunci nu este comunism. Oricum incercarea de comunism in America de Sud nu a esuat tocmai de la sine. Poate stii ce a patit Salvador Allende (avea si un proiect practic cu decenii in viitor , https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Cybersyn )

      Cartea asta descrie foarte bine situatia, si are si un titlu potrivit
      https://www.amazon.com/Open-Veins-Latin-America-Centuries/dp/0853459916

      "libertatea de exprimare se opreste la instigarea la violenta. Daca respectivele mesaje instiga la violenta ar trebui interzise. Cu pornografia infantila e vorba de copii abuzati. Sa faci poze de natura aia unui copil si apoi sa o distribui e un abuz asupra copilului respectiv"

      In trecut nu era abuz sa ai sclavi sau muncitori copii de 9 ani.
      Eh asta e problema, eu vad abuzuri si acolo unde altii inchid ochii in prezent si care trebuie sa dispara in viitor, cum a disparut sclavia. De exemplu cam cum poate fi numit "contract voluntar" unul incheiat pe salariul minim cu cineva care daca nu mai are bani inca o luna ajunge in strada muritor de foame ? Cum poate fi numita lipsa de negociere a bancilor cu clientul ? Cum poate fi numit faptul ca 300 de oameni detin o avere echivalenta cu a celor mai saraci 3.5 mld oameni ? Daca prin deciziile politice fortezi plecarea a milioane de oameni din tara, mii de fete sa apleze la prostitutie iar pe altii sa se sinucida, ce este asta ?
      Eu vad si efectele mai indirecte.


      "nu vad de ce ar fi asa clar, mai ales ca US nu e singura dar wow, sunteti un fan infocat" Nici China nu e singura. USA a suparat prea multe parti. Chiar si pe aliati i-a spionat si injosit.

      "Sugerati ca faptul ca indienii isi fac nevoile in strada e ceva genetic?"
      Faptul ca inca isi fac nevoile in strada ne spune ceva despre calitatea genetica medie a populatiei.
      • Like 0
    • @
      "dar daca chiar te simti in dictatura cu adevarat iti asumi greutatea." - ti-o asumi daca poti, asta incercam sa spun. In plus de asta statutul de refugiat ar fi o problema: SUA sa zicem (sau alta tara din vest) ar trebui sa admita ca in China sunt probleme suficient de mari incat un imigrant din China sa poata avea statut de refugiat. Daca admit asta, atunci cumva trebuie sa admita ca au sustinut financiar ani de zile un regim absolut jegos. Ups.

      "cei mai recenti fiind europenii de vest." - nu, cei mai recenti fiind bolsevicii din est. Daca la UE va referiti, in nici un caz. Dupa '89 ne-am tras-o singuri pe toate partile, UE n-are nici o vina.

      "Penalitatile pot fi ajustate, dar sa stii ca daca ti-ar fi greu sa iti gasesti un job daca ai dat muzica mai tare, aproape nimeni nu ar da-o mai tare :)" - scopul nu scuza mijloacele, nu poti sa aplici o asemenea pedeapsa pentru ceva minor de tip dat muzica prea tare.

      "Pai atunci daca China nu intra in colaps, inseamna ca sistemul functioneaza, nu ?" - functioneaza datorita, sau mai bine zis din cauza ipocriziei celor din vest. De asta vreau eu niste sanctiuni economice care sa f*** partidul comunist chinez pana la disparitie.

      "Tocmai asta este avantajul, exista sisteme dovedite ca sunt tamper proof, 100% nefalsificabile, mult mai sigure chiar ca votul clasic." - sistem perfect nu exista. Cele 2 insa arata bine, intr-adevar.

      "Este nevoie de perturbari severe ca sa fie destabilizat." - probabil, dar exista posibilitatea ca acele perturbari sa se poata face. Presupunand ca e nevoie, poate americanilor asa le place, cu alegeri simple: rosu sau albastru si gata.

      "Planurile celor puternici au fost recent putin date peste cap, dar nu de vot sau libera exprimare :)" - brexitul cu vot s-a terminat, dupa multe discutii, dezbateri si gargara - care fara libertate de exprimare nu aveau loc. S-au bagat bani in campanii? Sigur, asta nu inseamna insa ca celelalte 2 elemente nu conteaza.

      "Varful piramidei dicteaza bazei, nu invers." - merge in ambele directii. Daca grupul de jos incepe sa faca prea mult zgomot, nu mai poate fi ignorat.

      "Ma refeream la faptul ca si americanii progresisti si aia conservatori nu pierd membri, stau pe pozitii si le creste polarizarea. " - o sa treaca Trump care le-a creat zona Zoster liberalilor si o sa vina un nene sau o tanti care nu-i supara prea tare nici pe unii nici pe ailalti, sa zicem o tanti latino mai de centru -dreapta eventual veterana si o sa se calmeze spiritele.

      "E adevarat ca UE a slabit, dar dezmembrarea este inevitabila si eu abia o astept." - nu cred, UE e prea convenabila ca sa dispara. Ca si in cazul Brexit o sa se trezeasca unii sa le mai dea o palma astora care derapeaza spre stanga. E unul din proiectele alea "too big to fail". In plus de asta Putin sta la panda si toti sunt constienti de asta.

      "Ca asa spune Picard :)." - e un vis frumos, nu zic, dar nu poti sa fortezi chestia asta. Daca reusesti sa convingi populatia sa nu mai alerge dupa lanturi de aur si Lamborghini, perfect. Sa le pui bocancul comunist pe gat, sa le iei libertatea de exprimare... n-a mers pana acum si nici n-o sa mearga.

      "Consider ca este o extrapolare pertinenta observand cum ca pe ISS nu prea este capitalism, ci chiar comunismul cel mai pur. " si ISS cum a fost contruita? Fara bani? Oamenii aia lucreaza pe calculatoare facute... nu de Toshiba, Lenovo, Dell etc.?
      Si chestia cu coloniile spatiale... cred ca depinde de dimensiuni. Intr-o familie cu 4 membri nu poti sa spui ca ai capitalism, OK. Daca insa vorbim de cateva sute de mii nu cred ca o sa mai functioneze. Daca s-ar schimba in timp insasi natura umana poate, dar in viitorul apropiat nu vad cum.

      "Eu cred ca esti mult mai de rahat daca faci mai mult rau unui numar mai mare de oameni." - lumea inca e impartita pe state, n-am ajuns sa fim o unica societate planetara.

      "Nu vad vre-un motiv logic pentru care libertatea parintilor de a creste un copil biologic vs unul adoptat sa fie mai importanta decat bunastarea a miliarde de viitori oameni." - 1) nu avem de unde sa stim ca o astfel de decizie azi o sa afeceteze miliarde in viitor. 2) Ce drac de bunastare e aia fara libertate? Cam aceeasi cu a unei vaci intr-un tarc: are de mancare si un acoperis deasupra capului, e bine!

      "Este ca si cum as considera ca este bine sa lasam pestii sa aleaga ce vor, chiar cu riscul de a alege sa nu paraseasca vre-odata oceanul si sa devina o specie cu constiinta de sine." -oricum nu influentam noi asta. Si de ce am face-o in fond? De curiozitate? Ca sa ne distram? Ca avem putere si putem? Merg motivele astea pe societatea umana?

      "Daca cineva omoara un nou nascut este evident o crima, daca face un avort cu o zi inainte de nastere, care este diferenta majora ?" - avortul si crima nu sunt acelasi lucru si avortul cu o zi inaintea de nastere nu ar trebui facut. "Si daca cu o zi inainte de nastere este tot ceva imoral, cum determinam care este perioada in care este ok sa faci abort ?" - Etapele de dezvoltare ale fetusului sunt cunoscute, discutia asta s-a purtat deja. Daca nu ma insel punctul de oprire era pe la 8-10 saptamani, inainte ca fetusul sa poata avea creierul dezvoltat.

      "de exemplu ceva creste de 50000x de ori, este normal sa schimbi si regulile care i se aplica. " - de ce. doar pentru ca a crescut? Bun, inteleg ca facebook a calcat in strachini, i s-au aplicat amenzi pe care le-a platit, foarte bine.

      "Si aici poti sa schimbi ceva daca devii parte din elite, exact ca in China." - Louis a avut insa niste victorii pe plan local: https://www.youtube.com/watch?
      v=5w3fMmeXJ58&list=PLkVbIsAWN2lsmovRO20_gtfUfgWi-
      XnnT&index=15
      Problema e ca in China nu ajungi parte din elite decat daca pupi dosul partidului - Huawei de exemplu ar putea sa fie o anexa a guvernului. In Vest poti sa te p!si cu bolta pe aia de la putere si tot sa ajungi parte din elite, daca faci un facebook.

      "Pai in A latina si URSS au fost clase sociale, bani, statul ? Au fost, atunci nu este comunism."- BS. Doar pentru ca nu a ajuns la "the ultimate goal" nu inseamna ca nu a fost comunism. Dar bun, sigur, mai incercam, poate data viitoare nu mai mor niste oameni de foame, sau in puscarie din motive politice sau impuscati.

      "De exemplu cam cum poate fi numit "contract voluntar" unul incheiat pe salariul minim cu cineva care daca nu mai are bani inca o luna ajunge in strada muritor de foame ?" - il forteaza cineva sa-l semneze? E liber sa gaseasca un job mai bun. Nu exista ajutor de somaj? DIn cate stiu mai toate tarile capitaliste au o forma de asa ceva.

      "Cum poate fi numita lipsa de negociere a bancilor cu clientul ?" - serviciu prost? Depinde de situatie. Daca o banca iti ofera niste servicii care nu te satisfac, exista alte banci. Daca ai doar banca de stat e mai bine? Daca aia iti ofera niste servicii de rahat si nu ai alte optiuni?

      "Cum poate fi numit faptul ca 300 de oameni detin o avere echivalenta cu a celor mai saraci 3.5 mld oameni ? " - daca acei 300 si-au obtinut averile legal, in nici un caz abuz. Asta ca sa nu mai vorbim ca amestecam circumstantele a foarte multe tari. In aia 3,5 mld intra si Venzuela, intre cei 300 sunt si printi arabi si oameni de afaceri americani. Asa ca depinde, sunt multe situatii si multi factori, nu poti sa pui pur si simplu eticheta de abuz si sa mergi mai departe.

      "Daca prin deciziile politice fortezi plecarea a milioane de oameni din tara, mii de fete sa apleze la prostitutie iar pe altii sa se sinucida, ce este asta ?" - daca de Romania e vorba, comunism care inca refuza sa moara.

      " Chiar si pe aliati i-a spionat si injosit." - da si nu. USA si aliatii se spioneaza reciproc. E un loophole ca sa zica ca nu-si spioneaza nimeni proprii cetateni. E o mare mojicie, dar aliatii nu au de ce sa fie suparati, ca si ei au muscat din cascaval. Si le convine NATO mult prea mult, cu greul dus de US.

      "Faptul ca inca isi fac nevoile in strada ne spune ceva despre calitatea genetica medie a populatiei." - nu cred ca are legatura cu asta, ci cu sechelele lasate de sistemul de caste. Nimeni nu vrea sa se ocupe cu, ahem, gestionarea trebii mari ca sa nu fie privit ca persoana din casta joasa. Cred ca e mai degraba o problema de cultura, nu de gene.
      • Like 0
  • Sper ca ceea ce scrieți în articol să devină o gândire de masă. Să nu mai fim singurele capre, soțul meu și cu mine, care refuzăm să luăm lucruri Made China de după 89 încoace, care încercăm să-i convingem pe cei din jur că nu numai că sunt lucruri de proastă calitate ci că banii noștri înarmează și susțin un regim totalitar. Ne priveau ca pe nebunii din parcurile englezești care țin discursuri pentru nimeni. Poate că acum și decidenții vor acționa pentru readucerea industriilorîn Europa. Sunt unii care se tem că industriile europene, odată revenite, se vor automatiza și se tem de automatizări precum muncitorii din zorii marii revoluții industriale din sec. XIX. Să citească puțină istorie! Măcar de ar reveni industria de unde a plecat, să nu mă mai tem când cumpăr ceva, că nu e făcut la standarde. În ceea ce privește România... la noi 90 la sută din afaceri sunt făcute doar din vârful pixului, nimic lucrativ. Dar depinde și de noi, cumpărătorii dacă acest tip de afaceri au succes. Noi ne străduim să favorizăm ceea ce se produce în România și Europa sau USA, dar suntem doar doi oameni bătrâni și expirați.
    • Like 8
    • @ Stroe Adriana
      Din pacate chinezii au produs si ENORM de multe lucruri de calitate, asta e adevarul, iar piata nu a oferit alternative cumparatorilor, asa ca nu s-a putut evita cumpararea de lucruri made in China. Dar acest lucru trebuie sa se schimbe pana nu e prea tarziu...
      • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      Ai grija ca si iphone ii facut in China . Eu cumpar cel mai bun produs raport pret/calitate. Nu fac politica cu bugetul meu. Daca banii chinezilor is buni pt bondurile americanilor de ce pt mine nu ar fi bune produsele chinezesti( de fapt tot produse occidentale dar la costuri de China). Forta de munca ii mai ieftina ca in China la noi , dar toti fug de noi ca dracu de tamaie . Ma intreb de ce? Poate ne explica d-nl Vuta intr-un articol.
      • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      Este foarte greu, chiar imposibil, să eviți produse made in china. Din păcate toate brandurile celebre sunt confecționate în china, india, bangladej, taiwan, malaezia, zona respectivă. Și în usa, spre exemplu cumperi blue-jeans Lee sau Lewis Strawss tot confecționate în china. Și nici nu sunt cum erau odată. Și multe altele pe tot pământul. Philipps nu mai are legătură cu Olanda, etc.
      • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      1 like & Multa simpatie . ,, Batrani si expirati ,, ? Cred ca ca acest mod de a gandi si proceda , nu -l prea gasesti , din pacate ( ce trist ! ) nici macar la alergatorii de / pe trotineta ! Cat despre Pericolul Chinezesc ? Sunt absolut convins ca natiunile si guvernele lumii albe & culturii si religiilor de sorginte iudeo-crestina - UE , GB , America de Nord , AUS , NZ , poate si Rusia (m-a indoiesc , totusi ) vor fi puse curand in fata unei alegeri majore : Vrem sa traim in negura Lumii Vechi ? In continuare in clarobscurul vechilor filozofii izvorate in patria lui Pericle , Demostene , Aristotel & Co ? Vrem sa traim in aceeiasi lume economica , neloiala , nedreapta , unde o mana de profitori intercontinentali , acapareaza 90 % din bogatia Planetei ?Vrem sa traim in vechea lume , in care atunci cand consideri ca esti lezat , tu sau dreptul tau , poti protesta in van , cand vrei si unde vrei , sa latri la luna , stiind apriori ca guvernul tau , te lasa ,, sa fierbi in zeama proprie ,, ? Sau vrei o Lume Noua - disciplinata , ordonata , curata , fara greve , fara proteste ? O lume noua , unde nu este nevoie sa risti prea mult , Statul , va prelua riscul tau , El stie ce iti trebuie , tie si copiiilor tai -vei primi cat meriti , copii vei face atati cat trebuie sau sunt necesari ? Rosul , va fi predominant , ochii oblici si tenul galbui -ideal de frumusete in Lumea Noua in detrimentul standardelor vechi . Si ce daca ! Va fi liniste , pace , armonie ! Confucius , noul Isus . Si ce daca ? Eeei , prieteni , grele alegeri vom avea de facut , nu-i asa ? Sau nu ? Eu am ales ! Acum si pentru viitor ! Lumea occidentala imperfecta si cam anchilozata este de preferat celei noi , tipizate ,uniformizate ! Priviti foto : robotei , in pauza tehnologica ! Prefer zarva , linistii asurzitoare ! Europa , este Patria mea ! Sanatate , Doamna Stroe si tuturor celorlalti .
      • Like 3
    • @ Luigi Cosma
      check icon
      Lumea veche a fost stoarsa de zarva, tocmai de aia pierde. Mai multa zarva gasesti in China.
      • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      check icon
      Poti sa cumperi acelasi lucru produs in China cu eticheta chineza la un pret mai mic, sau din China cu eticheta americana/europeana la un pret mai mare.
      • Like 0
  • Romania conteaza prea putin in toata aritmetica asta.
    Este gresit spus "dependenta" fata de producerea in China a orice. De fapt e vorba de lăcomia "producatorilor" din occident, care aveau orgasm cand puteau pune adaos de 300% la produsele frumos brănduite, dar produse in China. Si nu e vorba doar de China. Cum o sa mai vândă casele de moda creatii de mii de euro, cusute in India sau Vietnam cu 20 de dolari. Vor fi in stare sa renunte la câștigurile nesimțite pe care le făceau, constienti de faptul ca acolo se lucra in conditii fatale, in acelasi timp acele țări din lumea a 3a fiind sanctionate pentru poluare si neaplicarea drepturilor elementare?!
    • Like 7
    • @ Calin Ungureanu
      Daca ar putea invinge adevarul si dreptatea!!! E doar un vis frumos. Poate avem noroc ca lucrurile sa se echilibreze fara sa aiba loc un razboi. Categoric macar o parte din absurditati vor trebui eliminate, daca vrem sa ne salvam de sub dominatia Chinei.
      • Like 0
    • @ Calin Ungureanu
      check icon
      Ultimul capitalist va fi spanzurat chiar cu funia pe care a vandut-o. La asta duce lacomia.
      • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      check icon
      Care adevar si care dreptate ? Aia americana care porneste razboaie pentru petrol si arunca cu bomba atomica ?
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Îi puneți pe toți intr-o oală.
      Una e USA, alta Europa. Asta în linii mari.
      Sper să nu mai am niciodată parte de " adevărul " socialist. O mare și gogonată minciună.

      • Like 4
    • @ Delia MC
      check icon
      Din fericire socialismul nu este o metoda de descoperire a adevarului, ci de organizare a muncii.
      • Like 0
    • @
      Cu toate astea cenzura cam merge mana in mana cu socialismul.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Cenzura exista in orice civilizatie, inclusiv USA. Unii considera ca e bine sa fie interzise anumite filme de pe internet, altii ca e bine sa fie interzise anumite discursuri anti-partid.
      • Like 0
    • @
      Nu e nici pe departe acelasi lucru, sau acelasi nivel. Faptul ca pui M rating pe un film nu echivaleaza cu a pune bocancul in gura oricui indrazneste sa critice guvernul.
      • Like 1
  • check icon
    Virusul este capitalismul.
    • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Virusul e tentația socialismului și propaganda pentru societăți autoritare.

      Laudă-mă gură, că ți-oi da friptură! Lauda asta vine de la ruși și chinezi. Aceștia din urmă au încercat să convingă niște parlamentari nemți să laude succesul chinez în gestionarea pandemiei. Curat-murdar!

      Virusul ăsta afectează ochii și gândirea, cum au ajuns oare unii să saliveze după totalitarism?
      Virusul e gândirea strâmbă, lipsa reperelor corecte. Amnezia și anihilarea gândirii. Numai cine a uitat și gândește strâmb poate visa la o societate ca cea chineză, furnici încolonate numai bune de călcat în picioare.
      • Like 5
    • @
      Virusul este o caracteristică definitorie omului - lăcomia. Asta aparține și comunismului. Și e și mult mai perfidă și periculoasă. Vezi ascensiunea chinei.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Unu dintre sisteme incurajeaza lacomia, altul o descurajeaza. Alegerea este simpla.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      E simplu doamna, ce numesc propagandistii occidentali "lumea libera" este de fapt cea mai totalitara, si ce numesc ei totalitarism e infinit mai liber !

      Vedeti in societatea chineza furnici incolonate bune de calcat in picioare pentru ca sunteti victima propagandei. Ce, ati vizitat des China ? Acolo m-am simtit mai liber ca in Romania !
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Prefer lăcomia decît perfidia!
      Și, la urmă urmei, in mod practic, progresul nu poate exista fără lăcomia individuală.
      • Like 4
    • @
      check icon
      Eu nu prefer nici una nici alta, iar faptul ca progresul nu poate exista fara lacomie este o doctrina ca in mod intamplator am vazut ca o propaga numai lacomii. Chiar si de ar fi adevarat, este evident ca nu lacomia fara margini genereaza progresul, ci in cel mai bun caz aia ingradita. In occident e chiar celebrata, asa ca nu este cazul.
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Nicidecum.
      Am trăit în minunata societate socialistă multilateral dezvoltată și îi știu bine "avantajele". Iar minte să vadă cum s-a ajuns acolo are oricine. Dacă vrea.
      Apropo, dacă tot sunteți pentru socialism, puteți răspunde la 2 intrebari:
      - cum se poate preîntîmpina ca un ambițios dement să ajungă la putere și să asuprească și abuzeze poporul, cum a fost în toate țările socialiste, fiind un singur partid la putere
      - cum preîntâmpinați apariția nomenclaturii: o conducere eficientă se bazează pe aceștia; trebuie doar sa le dai ceva in plus și vor pârî, ancheta, pedepsi, vor face totul să-și mențină avantajele.
      Si mai am. Asta pentru început.

      Sunteți liber să vă placă. Mie dați-mi voie să fiu supărată pe ei si să le doresc s-o dea în bară, după ce industriile se vor reloca în țările de origine. Ori la rudele mai sărace, ca țările din Europa de est.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      check icon
      In socialism muncitorii detin fabricile. In fostul regim statul detinea fabricile " in numele muncitorilor". Poate sezizati diferenta.

      Chiar si asa, se pare ca peste 50% dintre oamenii din fostul spatiu sovietic considera ca era mai bine sub vechiul regim. Adica pentru ei chiar a fost mai bine, chiar daca pentru dumneavoastra nu.

      Problemele pe care le ridicati nu au legatura cu socialismul, ci cu natura umana.

      Cum a fost preintampinat Hitler de capitalism si democratie ?
      Cum a fost preintampinata aparitia "nomenclaturii capitaliste" care epateaza mult mai mult ca vechea nomenclatura, prin masini, avioane private, cumpararea judecatorilor, case de vacanta in multe tari, etc ?
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Dar tot cu oameni s-ar face, deci trebuie vorbit de natura umană. Nu de cea a îngerilor. Problema dvs și a tuturor socialiștilor e că vor o societate perfectă însă omul, săracul, e imperfect. N-ai ce-i face. Poți totuși să încerci să-l reeduci, au încercat și Stalin, și Gh. Gh. Dej. Nu vrei, te obligăm. Ori...

      Ați ocolit răspunsul. Eu nu mă mulțumesc cu whatabout-isme, nu sunt răspunsuri ci evitări, pareuri. Concluzia: nu le aveți.

      Nomenclatura capitalistă e măcar cinstită, nu pretinde niciodată a fi ceea ce nu este. Cea socialistă e cea mai perfidă și cinică minciună din câte există.
      • Like 0
  • golan check icon
    Genul acela de aranjament este mutual benefic. Si economia occidentala a beneficiat la randul ei, putand sa se repozitioneze catre producerea de bunuri cu valoare adaugata mai mare sau mutand un numar mare de persoane in sectorul de servicii unde se produc venituri frumoase fara aceleasi costuri ridicate ca in industrie. Solutia nu are cum sa fie decluplarea economiei si comertului de China, solutia trebuie sa fie in directia diversificarii tarilor si regiunilor cu care se intretin aceste tipuri de raporturi economice ca si alte zone sarace ale lumii sa beneficieze si ca economiile aliatilor sa nu fie depende de anumite surse de aprovizionare. Ce este valabil in sectorul energetic trebuie aplicat si in alte tipuri de sectoare economice.

    Dar aveti grija ce va doriti... daca productia unor componente necesare industriei se muta in tarile cu salarii mari, acestea nu vor produce locuri de munca aici, ci vor incepe sa se foloseasca de tot ceea ce ne poate oferi automatizarea. O sa se mute ingineri din alte tipuri de industrii sau segmente ale lantului de productie sau servicii si asta in sine va impinge si mai multe sectoare industriale sa automatizeze productia. Cineva isi doreste ca aceste lucruri sa se intample cat mai repede, dar ma indoiesc ca majoritatea populatiei va avea de beneficiat din asta. Mare grija ce promovati daca nu va doriti asta in mod intentionat. Si ca inginer va pot garanta ca tehnologia de azi (fara sa tin socoteala de ce am putea face in 5 ani) ne permite sa automatizam majoritatea locurilor de munca actuale daca ar exista motivatia si diponisibilitatea pentru automatizari la scara larga a economiei occidentale.
    • Like 5
    • @ golan
      check icon
      Singurii care au profitat a fost o mica mana de oameni care au obtinut profituri imense din diferenta dintre costurile de productie si cele de vanzare.
      • Like 1
    • @ golan
      Mai este inca foarte mult pana se va automatiza totul, oricum pot aparea tot soiul de joburi de supraveghere si interpretare de date, de joburi unde factorul uman e indispensabil. Deci in prezent trebuie revolutionata pozitionarea intreprinderilor pentru a da de lucru si oamenilor din tari sarace sau scapatate.
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      As zice ca nu prea sunt de acord. Automatizarea, in felul in care evolueaza lucrurile, bate la usa. E comoda, ieftina si daca nu tinem seama de ce vor face cei care isi pierd locul de munca, e chiar ok. Citesc foarte multa literatura sci-fi in care se povesteste, ce fac oamenii eliberati de obligatia de a munci. Sunt doua probleme cu ei: pe de o parte as vrea sa stiu din ce traiesc in lumea reala, pe de alta: cand chiar nu ai de ce trai, pentru ce traiesti?
      Joburile alea in care cate un nepriceput e pus langa un computer superperformant,sunt , de fapt, bancuri. Iar ultima obsevatie: sa nu murim de grija celor din tari aflate la zeci de mii de kilometri, pana nu ne rezolvam problemele noastre de acasa.
      Imi cer scuze pentru tonul incisiv, dar uneori chiar nu mai pot.
      • Like 0
    • @ Maria Sarbu
      maripos check icon
      "cand chiar nu ai de ce trai, pentru ce traiesti?" Citesti literatura sci-fi de duzina. Sa presupunem ca oamenii n-au grija zilei de maine. Pentru ce traiesc? Trebuie sa fii sub limita inteligentei minime ca sa te plictisesti. Ai atatea de facut intr-o viata libera de jugul castigarii traiului zilnic. Cand poti face sport, citi, croseta, invata o limba straina, gradinari si cate si mai cate!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult