Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cîțu, PNL: Premierul Tudose are un „limbaj de derbedeu politic”. Măsura Guvernului care ar putea duce la creșterea prețului RCA sau al asigurărilor pentru locuințe

Senatorul PNL Florin Cîțu a vorbit în timpul emisiunii „În fața” de la Digi24 despre cum vor mai veni investitorii în România după ce au aflat că premierul Tudose nu are card bancar și că pentru el banditul Terente era „băiat bun” în comparație cu băncile. 

„E un limbaj de derbedeu politic. Ce face un investitor? Cum aduc bani aici? Îi aduc cu punga, îl rog pe Tudose să mi-i treacă granița în portbagaj? Cum vine Ford să aducă următoarea investiție în România, cum vine Mercedes în România, cum se uită acești oameni la România?”, a întrebat Cîțu. 

Cîțu a spus miercuri că Guvernul vrea să introducă o taxă pe activele bancare ale băncilor şi asiguratorilor şi ale celorlalte instituţii din domeniul bancar, din cauza fapului că nu are suficienți bani la buget. Iar atacurile lui Tudose la adresa sistemului bancar nu fac decât să pregătească terenul pentru o astfel de măsură. 

„Poate azi a făcut mai multă vâlvă pentru că am zis cât e procentul, 0,5%. Nu cred ca e secret că urma o măsură de impozitare a sistemului financiar-bancar după mesajele publice din partea premierului și Guvernului. Sunt români care, văzând taxa pe active, o să spună: Foarte bine, să plătească băncile”, a declarat Cîțu, care este membru în Comisia de Buget Finanțe. El a atras însă atenția că o astfel de taxă va fi resimțită de consumatori, în creșterea prețurilor serviciilor bancare, în scăderea dobânzilor la depozite, în creșterea prețului RCA sau al asigurărilor pentru locuințe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din pacate au si iesit cu declaratii vreo 3 directori de banci, spunand ca acests taxe vor intra in sarcina clientilor! Si uite asa imi mai scoate tudose cativa lei din buzunar in fiecare luna...
  • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Nu am stiut ca deja au declarat asa ceva, insa era de asteptat. Lumea se bucura cand vede taxe suplimentare puse pe seama benzinarilor (vezi supracciza), pe seama bancilor (taxa despre care se vorbeste), in general pe seama firmelor - fara a constientiza ceva elementar: toate aceste taxe scumpesc viata de zi cu zi a tuturor, pentru ca, in final, tot populatia le plateste. Doar nu isi inchipuie cineva ca firmele ori bancile vor accepta sa mearga in pierdere, ori sa vina cu bani de acasa.
   Pe de alta parte - nu-mi place sa vad cvasi-impasibilitatea partidelor de opozitie. In afara de ceva iesiri la rampa a dumnului acesta, ceva declaratii ale lui Orban & Turcan - pe ici, pe colo, ori ceva miscari firave pe la USR, alinierea in front este cuvantul de ordine. Si nu vorbim de presa "neprietenoasa" celor din opozitie, unde evident ca nu vor putea apare atat de usor...
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult