Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Clujenii pot circula gratuit, în fiecare vineri, cu transportul în comun pe raza municipiului. Primarul Emil Boc: Încercăm să influențăm schimbarea comportamentului oamenilor

autobuz Cluj

Foto: Facebook Emil Boc

„Vinerea verde”. Clujenii vor putea circula gratuit, în fiecare vineri, începând de azi, cu transportul în comun, pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

„Eu am venit pe jos azi la serviciu. Din 5 zile săptămâna asta, 3 zile am parcurs pe jos drumul. Azi, chiar dacă ploua dimineață, era liber, era neașteptat de bine pe aria pe unde sunt eu. Fac 20 de minute de acasă până la muncă. (...). Dacă mergi cu mașina e poluare. Noi, ca autoritate locală, îi încurajăm pe oameni să folosească transportul alternativ, cu beneficii pentru toată lumea. (...) Mașina e legată de obezitate, de lipsa de mișcare, de aceea încercăm să influențăm schimbarea comportamentului oamenilor. Nu inventăm noi gaura la covrig sau apa caldă, noi facem doar ceea ce au făcut și alții mai demult în alte orașe din vestul Europei”, a spus primarul Emil Boc, vineri, într-o intervenție telefonică la Ziua de Cluj. 

Foto Facebook Emil Boc

Întrebat de moderator în legătură cu creșterea numărului de înmatriculări de mașini în Cluj, Emil Boc a spus că nu poate interzice cetățenilor să își cumpere mașini. „Ceea ce pot face eu ca oraș e să stabilim reguli prin care mașinile să nu ne sufoce, să stabilim reguli pentru transportul în comun. Dorești să folosești mașina, nu te împiedică nimeni, dar îți asumi disconfortul să stai mai mult în trafic și așa mai departe”, a adăugat Emil Boc.

Primarul Emil Boc a anunțat recent că populaţia Clujului a trecut pragul de peste 50% în ce privește rata de vaccinare. „A venit şi Vinerea Verde. De vineri, dragi clujeni, puteţi circula cu transportul în comun din Cluj-Napoca, gratuit. Eu, ca primar, mi-am asumat aceste politici alternative, dar pe termen lung vom fi toţi mulţumiţi. Încet, dar sigur, transportul în comun va fi prioritar în tot oraşul. Cei care vor circula cu maşina, vor circula de două ori mai greu”, a declarat edilul municipiului Cluj-Napoca, care a mulțumit angajaților din primărie că au găsit soluția legală pentru „proiectul pilot Vinerea Verde, care nu mai există nicăieri în țară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult