Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Clujenii pot circula gratuit, în fiecare vineri, cu transportul în comun pe raza municipiului. Primarul Emil Boc: Încercăm să influențăm schimbarea comportamentului oamenilor

autobuz Cluj

Foto: Facebook Emil Boc

„Vinerea verde”. Clujenii vor putea circula gratuit, în fiecare vineri, începând de azi, cu transportul în comun, pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

„Eu am venit pe jos azi la serviciu. Din 5 zile săptămâna asta, 3 zile am parcurs pe jos drumul. Azi, chiar dacă ploua dimineață, era liber, era neașteptat de bine pe aria pe unde sunt eu. Fac 20 de minute de acasă până la muncă. (...). Dacă mergi cu mașina e poluare. Noi, ca autoritate locală, îi încurajăm pe oameni să folosească transportul alternativ, cu beneficii pentru toată lumea. (...) Mașina e legată de obezitate, de lipsa de mișcare, de aceea încercăm să influențăm schimbarea comportamentului oamenilor. Nu inventăm noi gaura la covrig sau apa caldă, noi facem doar ceea ce au făcut și alții mai demult în alte orașe din vestul Europei”, a spus primarul Emil Boc, vineri, într-o intervenție telefonică la Ziua de Cluj. 

Foto Facebook Emil Boc

Întrebat de moderator în legătură cu creșterea numărului de înmatriculări de mașini în Cluj, Emil Boc a spus că nu poate interzice cetățenilor să își cumpere mașini. „Ceea ce pot face eu ca oraș e să stabilim reguli prin care mașinile să nu ne sufoce, să stabilim reguli pentru transportul în comun. Dorești să folosești mașina, nu te împiedică nimeni, dar îți asumi disconfortul să stai mai mult în trafic și așa mai departe”, a adăugat Emil Boc.

Primarul Emil Boc a anunțat recent că populaţia Clujului a trecut pragul de peste 50% în ce privește rata de vaccinare. „A venit şi Vinerea Verde. De vineri, dragi clujeni, puteţi circula cu transportul în comun din Cluj-Napoca, gratuit. Eu, ca primar, mi-am asumat aceste politici alternative, dar pe termen lung vom fi toţi mulţumiţi. Încet, dar sigur, transportul în comun va fi prioritar în tot oraşul. Cei care vor circula cu maşina, vor circula de două ori mai greu”, a declarat edilul municipiului Cluj-Napoca, care a mulțumit angajaților din primărie că au găsit soluția legală pentru „proiectul pilot Vinerea Verde, care nu mai există nicăieri în țară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult