Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Clujenii pot circula gratuit, în fiecare vineri, cu transportul în comun pe raza municipiului. Primarul Emil Boc: Încercăm să influențăm schimbarea comportamentului oamenilor

autobuz Cluj

Foto: Facebook Emil Boc

„Vinerea verde”. Clujenii vor putea circula gratuit, în fiecare vineri, începând de azi, cu transportul în comun, pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

„Eu am venit pe jos azi la serviciu. Din 5 zile săptămâna asta, 3 zile am parcurs pe jos drumul. Azi, chiar dacă ploua dimineață, era liber, era neașteptat de bine pe aria pe unde sunt eu. Fac 20 de minute de acasă până la muncă. (...). Dacă mergi cu mașina e poluare. Noi, ca autoritate locală, îi încurajăm pe oameni să folosească transportul alternativ, cu beneficii pentru toată lumea. (...) Mașina e legată de obezitate, de lipsa de mișcare, de aceea încercăm să influențăm schimbarea comportamentului oamenilor. Nu inventăm noi gaura la covrig sau apa caldă, noi facem doar ceea ce au făcut și alții mai demult în alte orașe din vestul Europei”, a spus primarul Emil Boc, vineri, într-o intervenție telefonică la Ziua de Cluj. 

Foto Facebook Emil Boc

Întrebat de moderator în legătură cu creșterea numărului de înmatriculări de mașini în Cluj, Emil Boc a spus că nu poate interzice cetățenilor să își cumpere mașini. „Ceea ce pot face eu ca oraș e să stabilim reguli prin care mașinile să nu ne sufoce, să stabilim reguli pentru transportul în comun. Dorești să folosești mașina, nu te împiedică nimeni, dar îți asumi disconfortul să stai mai mult în trafic și așa mai departe”, a adăugat Emil Boc.

Primarul Emil Boc a anunțat recent că populaţia Clujului a trecut pragul de peste 50% în ce privește rata de vaccinare. „A venit şi Vinerea Verde. De vineri, dragi clujeni, puteţi circula cu transportul în comun din Cluj-Napoca, gratuit. Eu, ca primar, mi-am asumat aceste politici alternative, dar pe termen lung vom fi toţi mulţumiţi. Încet, dar sigur, transportul în comun va fi prioritar în tot oraşul. Cei care vor circula cu maşina, vor circula de două ori mai greu”, a declarat edilul municipiului Cluj-Napoca, care a mulțumit angajaților din primărie că au găsit soluția legală pentru „proiectul pilot Vinerea Verde, care nu mai există nicăieri în țară”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult