Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gabriela Firea: Grădiniţele, şcolile şi liceele vor fi închise luni şi marţi în Capitală şi în judeţul Ilfov

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri seară, că grădiniţele, şcolile şi liceele din Bucureşti vor fi închise luni şi marţi, în condiţiile în care până miercuri sunt prognozate temperaturi extrem de scăzute.

"Am discutat cu inspectorul general şcolar, să vedem dacă se va putea începe şcoala de miercuri sau chiar de joi", a spus primarul general, potrivit News.ro.

Meteorologii au prelungit avertizarea cod portocaliu de viscol pentru opt judeţe până vineri, la ora 23.00, iar codul galben va fi menţinut în Bucureşti şi în 19 judeţe până la aceeaşi oră.

STIREA INITIALA

30 de judeţe și Municipiul București se află sub atenţionare de ninsori şi viscol. Opt județe mai sunt, vineri seara, sub cod portocaliu de viscol până vineri la ora 23:00. Pentru Bucureşti meteorologii au emis cod galben de viscol, valabil tot până vineri noaptea. Vineri seara nici un județ nu se mai afla sub cod roșu de viscol și ninsoare. Ministerul de Interne a anunțat că, din cauza prognozelor meteo de înrăutățire a vremii, au fost închise autostrada București-Constanța şi toate drumurile naționale din Tulcea, Călărași, Constanţa, Brăila și Ialomița. În următoarele zile, în mare parte din țară sunt așteptate ninsori puternice, viscol și temperaturi ce pot atinge valori minime de -25 de grade, potrivit MAI. Peste 40 de trenuri au fost anulate. Aeroportul Mihail Kogălniceanu este închis. Situația traficului pe drumurile naționale o puteți urmări aici.

UPDATE Opt județe se mai află sub cod portocaliu de viscol până vineri la ora 23:00. Acestea sunt: Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea. Pentru Bucureşti meteorologii au emis cod galben de viscol, valabil tot până vineri noaptea. Nici un județ nu se mai află vineri seara sub cod roșu de viscol și ninsoare.

UPDATE: La Amara, în județul Ialomița, o femeie în vârstă de 57 de ani cu probleme de sănătate a decedat. O ambulanță venită cu vola în față a ajuns prea târziu, iar femeia a fost găsită moartă în casă, a anunțat ministrul de Interne. În prezent este cod roșu de viscol în șase județe, iar pe Autostrada Soarelui are loc o operațiune de evacuare în coloană a mașinilor rămase blocate.

UPDATE Meteorologii au anunțat cod galben de ninsoare și viscol în 23 de județe până la ora 23:00. Alte opt județe vor fi sub avertizare de cod portocaliu până la ora 23:00. De la noapte până mâine dimineață vor rămâne sub cod galben 14 județe.

UPDATE Pe DN2A în județul Constanța armata a intervenit pentru a scoate câteva autoturisme rămase blocate în zăpadă.

(Foto captură Digi24)

UPDATE 42 de localități din județul Brăila au rămas fără curent electric, după ce viscolul a rupt firele de înaltă tensiune.(Digi24)

UPDATE 13 curse aeriene anulate pe aeroportul Otopeni. Cele mai multe dintre zborurile anulate sunt curse operate de companiile Wizz Air, Tarom și Ryanair, potrivit Digi24.

UPDATE Două ambulanţe care urmau să preia un copil în vârstă de doi ani, precum şi un alt bolnav, din două localităţi din județul Vrancea, au rămas blocate în zăpadă.

UPDATE Reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost deconectat vineri dimineață, „din cauze externe”, de la Sistemul Energetic Național. Motivul îl reprezintă o „perturbație pe o linie de evacuare putere de 400KV în SEN, aparținând operatorului de transport a energiei electrice”.

UPDATE Autoritățile au anunțat că și județul Vrancea a intrat sub cod roșu. Numărul județelor care se află sub avertizare de cod roșu de viscol și ninsoare a ajuns la șapte. În zonele aflate sub cod roșu meteorologii au anunțat intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero.

(Foto captură Digi24)

UPDATE MAI a anunțat că și în județul Tulcea au fost închise toate drumurile naționale. 

(Foto captură Digi24)

Totodată, la această oră, din cauza zăpezii şi a viscolului, mai sunt închise următoarele sectoare de drumuri naţionale:

A2 - Bucureşti – Constanţa;

Judeţul Buzău: DN 2B - Buzău – Brăila; DN 22 - Râmnicu Sărat – Brăila; DN 2(E85) - Buzău – Râmnicu Sărat; DN 2c - Buzău – Slobozia;

Judeţul Giurgiu: DN 5 - Bucureşti – Giurgiu

Judeţul Vrancea: DN 2n - Bogza – Dumbrăveni; DN 23a - Gologanu – Ciorăşti; DN 23b -Măicăneşti – Ciorăşti;

Judeţul Galaţi: DN 24d - Tuluceşti - Limita Vaslui;

Judeţul Ilfov: DN 2 (e85);

Judeţul Tulcea: DN 22;

(Foto captura Digi24)

MAI recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum în zonele afectate de viscol și ninsori. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, autoritățile îi sfătuiesc pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă cu anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional. 

„Menționăm că situația este în dinamică și trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe alte drumuri. În acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, sfătuim conducătorii auto să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină”, a anunțat MAI. 

(articol în curs de actualizare)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Nu inteleg: Primarul ia decizii privind invatamantul?
  • Like 0
 • Deci stați in casa in "intervalul oral doi - optspe " cum a zis casierița de la interne sau fina lu Liviu !
  • Like 0
 • check icon
  Cum să înghețe ageazma? Păi anormal de fericitul teodosie ot cța n-ar trebui să aducă cu el flăcările Gheenei?
  • Like 2
 • check icon
  Ce-mi place cel mai mult, este fanfaronada autorităților locale și a drumarilor, care precede de fiecare dată, ca la defilare, cu toate plugurile ridicate și girofarurile pornite, orice început mai serios de iarnă. Iar după prima zăpadă sunt luați pe nepregătite. Plus că s-a împământenit de ceva ani năravul ăsta de a închide autostrada și a devia traficul pe drumul vechi, practic paralel. Adică drumul vechi nu se înzăpezește la fel? A2 e o construcție modernă, lată, în rambleu unde se poate interveni rapid dacă sunt utilajele necesare, cum au alții:
  https://www.youtube.com/watch?v=r9t2pqTUFDo
  Oricum, expresia „atât timp cât dă de sus cu zăpadă e inutil a se interveni pe drumuri” de de un românism atroce.
  Pe de altă parte n-am auzit vreodată un meteorolog să avetizeze asupra efectului de lac (lake effect) care apare în Dobrogea când e viscol, chiar dacă Marea Neagră e un lac rusesc...
  https://www.youtube.com/watch?v=8V6EFebl5iQ
  • Like 1
 • Interesant cum românul se încăpățânează să creadă că anul are doar trei anotimpuri. Al patrulea, chiar dacă își face apariția regulat, îl ia întotdeauna prin surprindere. De remarcat dârzenia cu care așteaptă intervenția divină. Românul nu are nevoie de diguri, irigații, drumuri marcate sau, în cazul de față, parazăpezi. El este convins că Cel de Sus n-a da atâta ploaie cât să-l inunde, dar pe vreme de secetă, speră să-I ude cu găleata peticul de pământ. Cam egoistă și arogantă relația românului cu divinitatea.
  • Like 3


Îți recomandăm

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult

Carmen Dan Centenar

Ca și cum urgia nu ar fi fost totală, o fetiță de trei ani (trei ani!!!) a fost pusă să stea în cap pe caldarâm dinaintea unei purtătoare de telefon mobil. De ce nici un profesor, educator sau învățător n-a crâcnit în fața acestui abuz demn de Coreea de Nord? Cum a putut înghiți inspectoratul școlar așa ceva? V-a plăcut, tovarăși, recunoașteți că v-a plăcut! (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Medici chirurgi

„Trebuie să schimbi toată infrastructura, numai cu salariul nu merge. Mie mi-e frică de această acțiune de a crește salariul, toate părțile celelalte, infrastructura și alte calități de care avem nevoie în sistemul de stat vor suferi și vor fi salarii mai mari, mentalitate neschimbată a medicilor, ciubucurile vor rămâne în continuare”, crede Wargha Enayati, cardiologul care a fondat rețeaua Regina Maria. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult